مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید

[ad_1]

همان‎طور که چندی پیش مشاور وزیر ورزش و جوانان، میانگین استفاده روزانه ایرانی‎ها از شبکه‎‎های اجتماعی را 9 ساعت در روز بیان کرد که با میانگین جهانی اختلاف بسیار زیادی دارد.

به گزارش مشرق، مدت زیادی نیست که با توسعه زیرساخت‎‎های اینترنت پر سرعت و در دسترس قرار گرفتن آن‎ و همچنین پیشرفت تکنولوژی در نرم افزار و سخت افزار‎های ارتباطی، ابزار‎‎های جدیدی در این‎خصوص شکل گرفته‎اند. با انفجار دیجیتال، شبکه‎‎های اجتماعی، در مقوله‎ای جدید در دنیای ارتباطات قرار گرفته‎اند و طیف وسیعی از روابط، روابط شخصی تا روابط جهانی و همچنین نقش در جنبش‎‎های بزرگ اجتماعی و سیاسی را شکل داده‎اند. امروز نیز پرواضح اســت که شبکه‎‎های اجتماعی و نرم افزار‎‎های پیام رسان در جامعه ایرانی از محبوبیت فراوانی برخوردار اســت؛ همان‎طور که چندی پیش مشاور وزیر ورزش و جوانان، میانگین استفاده روزانه ایرانی‎ها از شبکه‎‎های اجتماعی را 9 ساعت در روز بیان کرد که با میانگین جهانی اختلاف بسیار زیادی دارد.  


از سویی دیگر ابولحسن فیروز آبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی در مصاحبه اخیر خود در خصوص نرم افزار تلگرام، پیام رسان محبوب میان ایرانی‎ها آمار شگفت انگیزی را بیان کرد که جای تامل دارد. او تعداد کانال‎‎های فعال در شبکه تلگرام را 100 هزار کانال عنوان کرد که در طول شبانه روز بیش از یک میلیون و 200 هزار مطلب را در این کانال‎ها «تولید» می‌شود. به‎ جز این آمار که مختص شبکه تلگرام اســت، شبکه‎‎های اجتماعی دیگری در ایران نیز در حال فعالیت و تولید محتوا هستند که تعداد محتوای منتشر شده در طول شبانه روز توسط این نرم افزار‎ها را بسیار بیشتر می‌کند.  
 
چاقی اطلاعاتی و خطر سکته فرهنگی
امروزه افزایش انبوه محتوای تولیدی در شبکه‎‎های اجتماعی منجر به یک نگرانی در سطح جامعه‎شناسی شده اســت که آن را ازدیاد یا سرریز اطلاعاتی (Information Overload) نام‎گذاری می‎کنند. هرچند که این واژه، واژه‌ای جدید نیست و اولین‎بار توسط آلوین تافلر (Alvin Toffler) در سال 1970 در کتاب شوک آینده (Future Shock) مورد استفاده قرار گرفت که امروزه تبدیل به یکی از مشکلات اساسی جامعه مدرن شده اســت. ازدیاد اطلاعات زمانی رخ می‎دهد که حجم «ورودی» به یک سیستم از ظرفیت آن تجاوز کند. برترام گراس، جامعه شناس آمریکایی در سال 1964 بیان کرد انسان محدودیتی در زمینه ظرفیت «پردازش و درک» دارد که دریافت اطلاعات زیاد موجب آسیب‎‎های جدی در زمینه تصمیم‎گیری وی خواهد شد.  


با رشد چشم‌گیر اینترنت و دیجیتالی شدن انتشار محتوا دیگر تولید آن محدود به نویسندگان و ناشران کتاب و محدودیت‎‎های این عرصه نبوده و امروزه هرکس می‎تواند به‎صورت کاملا رایگان دست به تولید و انتشار محتوا بزند.  


با رشد اینترنت و حرکت به ‎سوی فضای تعاملی آن و همچنین ظهور شبکه‎‎های اجتماعی و میکروبلاگ‎ها با افزایش حجم انبوهی از اطلاعات مواجه می‎شویم که به ‎صورت روزانه کاربرانی را که در این فضا‎ها مشغول فعالیت هستند بمباران می‌کنند و به واژه ازدیاد اطلاعاتی تجربه‎ای جدید می‌دهند.  


حجم محتوای تولیدی در شبکه‎‎های اجتماعی به حدی رسید که در یک تحقیق آماری که در سال 2013 صورت گرفت، دو سوم کاربران شبکه اجتماعی توییتر خود را در معرض دریافت حجم بالای پست دانستند و بیش از نیمی از آنها نیاز به ابزاری برای فیلتر‎گذاری پست‎ها را احساس کردند، و البته آمار و ارقام مشابهی در خصوص سایر شبکه‎‎های اجتماعی در تحقیقات دیگر ارائه شده اســت.  


با شکل‎گیری فضای سایبر و ایجاد بستر‎‎های فراوان ارائه اطلاعات به‎صورت‎ها و با اهداف و زمینه‎‎های مختلف به افراد، کاربر در مقابل اقیانوس عظیمی از اطلاعات و مطالب متعدد قرار می‎گیرد که بازشناسی حقیقت از غیر حقیقت، درستی از نادرستی، اعتبار از عدم اعتبار و... این اطلاعات باعث سردرگمی و آشفتگی او می‎شود. این سردرگمی و آشفتگی می‎تواند منجر به زمینه‎‎هایی برای تصمیم‎گیری براساس اطلاعات نادرست و حتی در مقیاس بزرگ‎تر از بین رفتن سلامت افراد جامعه و به هم خوردن امنیت اجتماعی شود.  


کارشناسان و محققان حوزه ارتباطات و علوم اجتماعی در سال‎‎های اخیر متوجه این آسیب شده‎اند و تحقیقات بسیاری تا‎کنون در این‎ خصوص صورت گرفته اســت. حجم اطلاعات دریافت شده توسط کارکنان بسیاری از شرکت‎‎های بزرگ جهان مانند اینتل، مایکروسافت و... تبدیل به یکی از نگرانی‎‎های اصلی آنها شده اســت. براساس تحقیقات صورت گرفته توسط شرکت HP، کارمندانی که به‎صورت روزانه مشغول دریافت اطلاعات از طریق ایمیل‎ها و تلفن همراه خود هستند، (هرچند که این اطلاعات مرتبط با تخصص و حرفه آنها باشد) باعث کاهش 10 امتیازی از IQ آنهاست.  


قرار گرفتن مقابل این حجم از داده‎ها همچنین می‎تواند منجر به آسیب دیگری بنام «اعتیاد اطلاعاتی» شود، به‎طوری‌که افرادی در مقابل سیل اطلاعات احساس نیاز به دریافت بیشتر آن را پیدا می‌کنند، به‎گونه‎ای که با وجود «اطلاعات» دیگر نادیده گرفتن آنها کاری دشوار می‌شود.  


محققین در این‎خصوص معتقد هستند که عدم توانایی افراد در پردازش اطلاعات دریافتی و عدم امکان طبقه بندی آنها می‎تواند منجر به تضعیف روحیه و کاهش بهره‌وری شود. ادوارد هالول، روان پزشک و متخصص اختلالات تمرکزی می‌گوید قرار گرفتن در چنین محیطی می‎تواند منجر به «کسری تمرکز» شود. دریافت اطلاعات با موضوعات و سوژه‎‎های مختلف می‎تواند در مغز انسان فرایندی شبیه چند وظیفگی(Multi‎ـ‎Tasking)  را ایجاد کند که در بلندمدت سبب کاهش سطح تمرکز و کاهش سطح توجه به اطلاعات پیرامون شود.  


از دلایل رخ دادن ازدیاد اطلاعاتی می‎توان به موارد زیر اشاره کرد؛  
 افزایش نرخ انتشار اطلاعات در قالب‎‎های گوناگون محتوایی توسط افراد، گروه‎ها و شبکه‎‎های مختلف که قالبا به ارائه خبر و تحلیل‎‎هایی از اوضاع و شرایط مختلف می‌پردازند
 به‎وجود آمدن شرایط آسان برای انتشار و انتقال پیام‎ها در کسری از ثانیه با استفاده از ابزار‎‎های اشتراک‎گذاری
 افزایش تعداد کانال‎‎های انتقال اطلاعات (ایمیل، شبکه‎‎های اجتماعی، نرم افزار‎‎های پیام رسان، فید خوان‎‎های خبری)
 ممکن نبودن تشخیص بی‎اعتباری و نادرستی اطلاعات منتشر شده
 نبود امکان مقایسه و پردازش اطلاعات مختلف برای دریافت کنندگان
 دریافت اطلاعات مختلف در زمینه‎‎های گوناگون بدون طبقه بندی و فیلتر‎گذاری  
 
بحرانی که آشوب آفرینی می‌کند
بحران اطلاعاتی برای افرادی که به ‎صورت روزانه در معرض آن قرار دارند، آسیب‎‎هایی در سطح فردی را در پی دارد. اما زمانی این بحران می‎تواند برای یک جامعه تبدیل به معضلی جدی‎تر شود که آن جامعه در موقعیتی و پروسه ای حساس از نظر اجتماعی یا سیاسی مانند شرایط انتخابات قرار بگیرد.  


استار هلیتز و موری توروف از اساتید برجسته فناوری اطلاعات در کتاب «سبک ارتباط و تغییر پرمخاطره» درباره ارتباطات بین کامپیوتری نوشتند که می‌توان مفاهیم آن را به ارتباطات صورت گرفته در شبکه‎‎های اجتماعی امروزی تعمیم دارد:  


در ارتباطات بین کامپیوتری(CMC)، وضعیت اول آن اســت که حجم زیادی از ارتباطات صورت خواهد گرفت که باعث افزایش تراکم اجتماعی شده که خود منجر به دسترسی افراد به اطلاعات بیشتر از آنچه می‎توانند پاسخگو باشند می‌شود. وضعیت دوم مربوط به انتروپی اطلاعات اســت، جایی که اطلاعات دریافتی دیگر قابل دسته بندی موضوعی نیستند و پیام‎‎های مهم و غیر مهم را نمی‎توان تشخیص داد.  


در وضعیتی که یک جامعه مقابل یک تصمیم مهم قرار می‌گیرد اتخاذ یک تصمیم «منطقی» توسط افراد از اهمیت زیادی برخوردار اســت و در نظم و امنیت اجتماعی تاثیر حیاتی خواهد داشت. لازمه اتخاذ یک تصمیم منطقی اولا «آگاهی از شرایط و اوضاع کنونی» اســت و ثانیا کنار هم قرار دادن داده‎‎های خرد و برای ایجاد یک الگو و اتخاذ تصمیم صحیح اســت. براساس وضعیت‎‎های بیان شده توسط هیلتز و توروف، برای افرادی که درآبشار عظیم اطلاعات در حال شنا هستند دیگر امکان دسته بندی محتوا و تشخیص درست از غلط و مهم از غیر مهم مهیا نیست و این امر سبب شکل‎گیری یک آگاهی غلط از اوضاع کنونی و عدم تصمیم‎گیری صحیح در سطوح اجتماعی و سیاسی خواهد شد که با توجه به درگیر بودن تعداد زیادی از افراد جامعه با چنین فضاهایی، نتیجه واکنش غلط به موضوعات کلان یک کشور می‌تواند سرنوشت‎ساز و حتی موجب تغییر ارزش‎ها باشد.  
 
سواد رسانه ای؛ از لازمه‎‎های آموزش کشور
شبکه‎‎های اجتماعی در ابتدا با هدف برقراری ارتباط بین اعضای خانواده، دوستان، همکاران و... راه اندازی شدند و در همان اوایل راه، شکل جدیدی از رسانه را به خود گرفتند به‎گونه‎ای که این شبکه‎‎های اجتماعی امروزی تحت گروه رسانه‎‎های اجتماعی نیز طبقه بندی می‎شوند. کارکرد رسانه‎ای این شبکه‎ها نیز موجب آن می‎شود تا محتوا به‎صورت خبر، تحلیل، طنز و... به‎ صورت پالایش نشده و بدون ویراستاری محتوایی، اعتبار سنجی علمی و دسته بندی نشده به‎صورت مستقیم بین کاربران آن به اشتراک گذاشته شود.  


اینترنت از زمان در دسترس قرار گرفتن عمومی‎اش همواره دستخوش حساسیت‎‎های مختلفی در جوامع بوده اســت به‎طوری‌که کنگره آمریکا از همان ابتدا به‎ صورت مستقیم هر سال درگیر تنظیم قوانین و لوایحی برای قانونمند کردن آن بوده اســت.  


در خصوص مسأله ازدیاد اطلاعات، از همان روز‎‎های اول نمایان شدن نگرانی‎‎های این حوزه، مدرسه‎‎های رسانه شروع به تحقیقات کرده و فعالیت‎‎های بسیاری را در حوزه ارتقای آگاهی در مقابله با اطلاعات و افزایش سطح سواد رسانه‎ای کاربران انجام داده‎اند.  


با توجه به نرخ بالای استفاده ایرانیان از شبکه‎‎های اجتماعی در مقایسه با میانگین جهانی لزوم توجه ویژه به این حوزه با رشد هرچه بیشتر امکانات و ظرفیت‎‎ پلتفرم‎‎های مختلف در طول زمان، افزایش می‎یابد.  


از این رو لازم اســت تا دستگاه‎ها و نهاد‎‎های دولتی اقدامات لازم و جدی را درخصوص آموزش در این زمینه اتخاذ نمایند که این امر همکاری وتلاش شورای عالی فضای مجازی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه‎‎های مرتبط را می‌طلبد و جامعه کنونی که به ‎صورت فعال و نه منفعل، در این فضا حضور دارد نیازمند آموزش‎‎های نحوه مواجه با اطلاعات اســت.

 

منبع: پنجره


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط


17 سپتامبر 2016 ... از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید. همان طور که چندی پیش مشاور وزیر ورزش و جوانان، میانگین استفاده روزانه ایرانی ها از شبکه های اجتماعی را 9 ...17 سپتامبر 2016 ... video, آشپزی, ترسناک, توریسم, دستهبندی نشده, زبان, زبان انگلیسی, شکمو دیدگاهها برای از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید بسته هستند 0 ...از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید. يكشنبه، 28 شهريور ماه ، 1395 12:58:13am. از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید. مشرق ایرانی ورزش ابولحسن فیروز ...مهدی الیاسی در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: نظام مالکیت فکری دارای سه جزء اقتصاد، مدیریت و حقوق است بنابراین کارشناسان معقتدند که باید مدیریت واحد در این ...وبسایت zoomit.ir - مریم اصلانی: فناوریهای روز در وهلهی نخست، برای بهبود شرایط زندگی انسان و راحتی دستیابی به امکانات بیشتر، طراحی و اجرا میشوند. اما به مرور ...به گزارش مشرق، مدت زیادی نیست که با توسعه زیرساخت های اینترنت پر سرعت و در دسترس قرار گرفتن آن و همچنین پیشرفت تکنولوژی در نرم افزار و سخت افزار های ...از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید - مشرق | خبرپو.17 سپتامبر 2016 ... ایرانی ورزش جوانان شبکه سلامت شب شنبه بیست و هفتم شهریور ماه 1395 خبر از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید.امید به زندگی متوسط افراد مبتلا به این اختلال به دلیل افزایش مشکلات سلامت جسمی و نرخ ... علائم منفی فقدانی از پاسخهای عاطفی طبیعی یا سایر فرایندهای فکری ... موفق شدند هشتاد و سه ژن جدید را که در بیماری اسکیزوفرنی نقش دارند شناسایی کنند. ..... تصاویر به دست آمده از مغز بیماران اسکیزوفرنیا نشان داده است که در ایجاد علایم ...11 سپتامبر 2015 ... مجرد ماندن رسیدن به آخر دنیا است؟ .... خواب همسرش راهنمایی کرد / او پول هم به حسابمان واریزکرد · قصاب جدید داعش نگهبان ورزشگاه منچستریونایتد بود ...


کلماتی برای این موضوع

علت خواب رفتن دست و پا علت خواب رفتن دست و پاعلت خواب رفتن دست و پا چیست؟علت خواب رفتن دست و پا در هنگام خواب یک ابزار مرجع ابزار وبلاگ و سایتبا درج این ابزار در سایت و وبلاگ خود ، می توانید صفحاتی که بیشترین بازدید را در بازه نیک صالحی پرتال سرگرمی، روانشناسی، پزشکی، مد، …ماسک خانگی یکی از بهترین روش ها برای داشتن پوستی شفاف جوش های سر سیاه صورت خود کاروفناوری کَلالهدانلود گجت کاروفناوری کلاله دوستان ارجمند برای اینکه کاروفناوری را همیشه در حکم بوسیدن دست از نظر امام رضاعروایتی در نهی از بوسیدن دست افراد آمده است، ولی با توجه به روایات دیگر، موارد پارسی نیوزمشرق نیوز کریم انصاری فرد گل خود در بازی این هفته تیمش را به هم تیمی مصدوم خود تقدیم الف اسناد جدید از بانک رفاه دریافت حقوق ۵۲۰ …اسناد جدید از بانک رفاه دریافت حقوق ۵۲۰ میلیون تومانی در ۶ ماه اسنادرونمایی از آرم جدید وزارت اطلاعاتعکساطلاعیه کمیسیون سوانح راه‌آهن درباره سانحه هفت‌خوان تحقیق از محمود صادقی در کنترل شوهرتان را اینگونه در دست بگیریدپرشین …کنترل شوهرتان را اینگونه در دست بگیریدچگونه شوهر را تحت کنترل خود درآوریم که دروغ



لینک منبع :از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید

از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید - مشرق نیوز www.mashreghnews.ir/news/.../از-دست-رفتن-سلامت-فکری-در-دنیای-جدید‎Cached17 سپتامبر 2016 ... از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید. همان طور که چندی پیش مشاور وزیر ورزش و جوانان، میانگین استفاده روزانه ایرانی ها از شبکه های اجتماعی را 9 ... از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید - مشرق نیوز | خبر فارسی khabarfarsi.com/ext/25312994 17 سپتامبر 2016 ... از دست رفتن سلامت فکری در دنیای جدید. همان طور که چندی پیش مشاور وزیر ورزش و جوانان، میانگین استفاده روزانه ایرانی ها از شبکه های اجتماعی را 9 ... از تبانی جارو کردن شفا فکری درون دنیای جدید - دفتر پژوهشی مد و فشن rkhi.ir/rss-khon/از-دست-رفتن-سلامت-فکری-در-دنیای-جدید/ 17 سپتامبر 2016 ... با غلیان دیجیتال، شبکه های اجتماعی، دروازه اندر گفتار ای جدید داخل دنیای ارتباطات فراغت ناشاد خفه اند و طیف وسیعی از روابط، روابط شخصی تا ... همسانی قوای فکری نوزادانِ حاصل از IVF با نوزادان طبیعی - سلامت آنلاین www.salamatonline.ir/news/15789/‎Cached28 ژوئن 2017 ... همسانی قوای فکری نوزادانِ حاصل از IVF با نوزادان طبیعی. لقاح مصنوعی آی وی اف. سلامت آنلاین- محققان اعلام کرده‌اند با انجام مطالعه‌ای جدید مشخص شده است نوزادان به دنیا آمده از طریق ... یک مطالعه جدید بتازگی به نتایجی متناقض با تحقیقات پیشین دست ... راهنمای والدین: برای آموزش توالت رفتن کودکتان وقت بگذارید ... Hans Rosling: هانس راسلینگ بینش جدیدی در مورد فقیر به نمایش می ... ► 18:57https://www.ted.com/talks/hans_rosling_reveals_new_insights_on_poverty/transcript?language=fa Jun 25, 2007 - 19 min خوب ، لطفا نگاه کنید، اینجا ما وضعیت اقتصادی دنیا را داریم. و من مایلم متقابلا نرخ ... و آنها یک پنجم کودکان را قبل از تولد توزاد از دست می داده اند. 03:12 ... اسکیزوفرنی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/اسکیزوفرنی‎Cached Similarامید به زندگی متوسط افراد مبتلا به این اختلال به دلیل افزایش مشکلات سلامت جسمی و نرخ ... علائم منفی فقدانی از پاسخ‌های عاطفی طبیعی یا سایر فرایندهای فکری ... موفق شدند هشتاد و سه ژن جدید را که در بیماری اسکیزوفرنی نقش دارند شناسایی کنند. ..... تصاویر به دست آمده از مغز بیماران اسکیزوفرنیا نشان داده است که در ایجاد علایم ... اضطراب - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/اضطراب‎Cached Similarوی با انتشار بازداری، نشانه مرضی و اضطراب ، مفهوم سازی جدید خود را را به میان آورد. ... این بیماری می‌تواند به صورت وسواس فکری یا وسواس عملی یا هر دو در فرد ظاهر شود. ... تکراری، خاطراتی مبهم ولی فراگیرنده، از دست رفتن تعادل و پرخاشگری شدید،. .... به هنگام خنده هورمونی ضد درد (که باعث احساس خوشی و سلامتی در شخص می‌شود) در مغز ... چگونه با نگرانی های فکری مبارزه کنیم ؟ - ویستا vista.ir/article/295862/چگونه-با-نگرانی-های-فکری-مبارزه-کنیم-؟‎Cached Similar29 ژانویه 2008 ... این دشمن، نیرو و سلامتی ما را تهدید می کند، زندگی را تلخ می کند و عمر را کوتاه. ... با دوستان است؛ البته با دوستی دلسوز یا شخصی که راه چاره دست اوست تا با این .... فرو رفتن خورشید در صحراهای بیکران و روح افزای غروب بر طرف می ساخت. .... موجود در مورد کیفیات ذهنی · پیوندگرایی؛ یک پارادایم جدید در علم شناختی؟ از اختلال وسواس فکری - عملی نترسید - برترین ها www.bartarinha.ir/fa/news/.../از-اختلال-وسواس-فکری-عملی-نترسید‎Cached Similar13 آوریل 2013 ... بسیاری از مبتلایان به اختلال وسواس فکری – عملی به علت ترس از ... برترین ها سلامت سلامت عمومی ... فکری – عملی در بسیاری از فرهنگ های گوناگون دنیا شبیه یکدیگر .... از نظریه پردازان معتقدند سختگیری در آموزش آداب دستشویی رفتن در سال ..... من هم این مشکل رو دارم ولى امیدم رو از دست ندادم ما هم حق داریم خوب زندکى ... لاغر شدن | روش لاغر شدن با بازی فکری - نمناک namnak.com/لاغر-شدن-با-یک-بازی.p28982‎Cached... لاغر شدن و تاثیر بازی های فکری در لاغر شدن و کاهش وزن سریع و روش جدید لاغری و ... و تشخیص زمان سیری باشد؛ می تواند موجب بهبود سطح گلوکز خون و سلامت قلب شود . ... فکری و ذهنی، شرکت کنندگان به طور میانگین 4.3 درصد از وزن بدن شان را از دست ... پزشکی که هنگام زایمانش نوزاد زن دیگری را به دنیا آورد جالب و دیدنی از تخم مرغ ...