به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از روابطعمومی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، رئیس این سازمان با بیان اینکه اگر همکاری و همافزایی بخش خصوصی نباشد، سیاستگذاریها در قالب سیاست میماند و به مرحله اجرا نمیرسد، یادآور شد: «ما میتوانیم در هر سه بخش سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بخش خصوصی، همگامی و مشارکت داشته باشیم.»
احمدیپور همچنین به هتلداران پیشنهاد کرد در قالب چند برند خاص فعالیت کنند، چراکه به اعتقاد وی، فعالیت هتلها به این شکل امتیازات و منافع بیشتری را برای هتلداران به دنبال خواهد داشت. معاون رئیسجمهوری با اشاره به اعتراضهای هتلداران مبنی بر شکلگیری خانههای مسافر و افزایش خانههای استیجاری غیرمجاز ادامه داد: «باید قبول کنیم ذائقه مردم در انتخاب محل اقامت متنوع شده و باید با توجه به این مساله، اماکنی با کلاسهای مختلف را در اختیار افراد قرار دهیم تا حق انتخاب داشته باشند.»
چالشها و مطالبات هتلداران
رئیس هیاتمدیره جامعه هتلداران ایران نیز در این دیدار، احکام مصوب در برنامه ششم را مثبت ارزیابی کرد و آن را تلاش مسوولان سازمان میراثفرهنگی و تشکلهای فعال این بخش دانست. جمشید حمزهزاده سپس ضمن برشماری چالشها و مشکلات هتلداران گفت: «نرخ بالای عوارضی که از هتلها دریافت میشود و فعالیت مراکز اقامتی غیر معتبر ازجمله مشکلات عمده هتلداران برای جذب گردشگران داخلی است.»
وی ارتقای کیفیت و بالا بردن ضریب اشتغال هتلها را از جمله اقداماتی دانست که جامعه هتلداران در آن راستا گام برمیدارد. به گفته این فعال بخش خصوصی، استانداردسازی، ارتقای سطح خدمات و افزایش سطح علمی نیروی انسانی شاغل در هتلها باید بهطورجدی در دستور کار قرار گیرد. رئیس هیاتمدیره جامعه هتلداران، آییننامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجهبندی و نرخگذاری تاسیسات گردشگری را چراغ راه جامعه هتلداران عنوان کرد اما خواستار آن شد که با بازنگری و اعمال برخی ملاحظات در این آییننامه، به حل مشکلات صنعت گردشگری کمک بزرگی صورت گیرد. در ادامه این نشست، رئیس جامعه هتلداران فارس مهمترین مشکل در شهرهای گردشگرپذیر را نبود هتلهای 4 و 5 ستاره دانست و گفت: «اگر هتلهای استاندارد بیشتری در کشور وجود داشت، ما امسال میتوانستیم میزبان گردشگران خارجی بیشتری باشیم.» رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه این استان، 53 درصد ظرفیت اقامتی کشور را به خود اختصاص داده و 210 هتل فعال در این استان میزبان گردشگران هستند، وجود اماکن اقامتی غیرمجاز در خراسان رضوی را یکی از مشکلات جدی هتلداران استان در این حوزه عنوان کرد. این موضوع البته دغدغه رئیس هیاتمدیره اتحادیه هتلداران مازندران هم بود. سلطانمرادی در اینباره گفت: «براساس مصوبه اجلاس رامسر، بحث خانههای مسافر باید از سوی جامعه هتلداران اجرا و پیگیری میشد. خانهمسافرها باید با هتلها هماهنگ باشند تا واحدهای اقامتی معتبر و مجاز از فعالیت خانهمسافرها متضرر نشوند.»
رئیس جامعه هتلداران استان چهارمحال و بختیاری هم در این نشست به سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور در بخش گردشگری اشاره و خاطرنشان کرد: «بسیاری از ایرانیان مقیم خارج از کشور علاقهمند به سرمایهگذاری در این بخش هستند. باید موانع و مشکلات حضور این افراد در کشور مورد بررسی قرار گیرد.» رئیس جامعه هتلداران استان اردبیل هم با یادآوری اینکه صنعت گردشگری تاکنون همانند سایر صنایع از یارانه بخش صنعت استفاده نکرده، ابراز امیدواری کرد با تصویب احکام جدید هرچه زودتر فعالان بخش گردشگری بتوانند از تسهیلات ارزانقیمت برای توسعه و استانداردسازی تاسیسات خود استفاده کنند. در همین حال، مشاور اجرایی جامعه هتلداران کشور هم نبود برنامه جامع را از چالشهای اصلی گردشگری کشور برشمرد و تصریح کرد: «گرچه مسوولان سازمان و تمامی تشکلهای بخش خصوصی گردشگری برای توسعه این صنعت تلاش میکنند اما بهدلیل تعدد سلیقهها و برنامهها باید یک برنامه جامع برای تعیینتکلیف در این بخش وجود داشته باشد.»
تاکید بر لزوم تنوع اقامتی
معاون گردشگری کشور نیز در این نشست از علاقه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به واگذاری برخی امور به بخش خصوصی خبر داد اما تاکید کرد که این سازمان باید پاسخگوی تکالیف و وظایفی باشد که بر عهده آن است. مرتضی رحمانیموحد با بیان اینکه فهرستی از امور قابلواگذاری به بخش خصوصی در حال احصا شدن است، خاطرنشان کرد: «معاونت حقوقی سازمان باید در خصوص این امور نظر خود را بیان کند تا این امور با مسوولیتها و وظایف سازمان تداخل نداشته باشد.» وی استانداردسازی هتلها را نیازمند تامین منابع مالی دانست که میتوان در این خصوص از اعتبارات صندوق توسعه ملی استفاده کرد.
رحمانیموحد همچنین تاکید کرد: «استانداردسازی هتلها در ایجاد اشتغال و ارائه خدمات بهتر به گردشگران بسیار موثر خواهد بود.» معاون گردشگری همچنین با اشاره به اینکه خانههای استیجاری مورد قبول سازمان میراث فرهنگی نیستند، اضافه کرد: «تنوع اقامتی موضوعی است که در تمام دنیا شاهد آن هستیم. بسیاری از مسافران علاقهمند به اقامت در خانههای مسافر و اقامتگاههای بومگردی هستند و از این رو، ما باید با مدیریت این موضوع، گزینههای متنوعی را در اختیار گردشگران قرار دهیم.» به اعتقاد وی در این زمینه، هتلها میتوانند بستههایی با قیمتهای رقابتی با سایر مراکز اقامتی در کشور ارائه کنند تا ظرفیت اشغال خود را افزایش دهند.
مصوبهای برای گردشگران خارجی
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری همچنین با اعضای هیاتمدیره جامعه تورگردانان نیز دیدار و در این نشست تاکید کرد: «یک اصل مشترک در حوزه گردشگری که همه بر آن اتفاقنظر داریم این است که تمام تلاشها، سرمایهگذاریها و تامین زیرساختها در این حوزه برای جذب گردشگر است و از این رو، برای افزایش ورود گردشگر نیازمند روانسازی در حوزه گردشگری هستیم.»
زهرا احمدیپور با اشاره به مصوبه دولت برای تقویت و توسعه گردشگری داخلی خاطرنشان کرد: «بر این اساس، موظف به برنامهریزی و اجرای دستورالعملهایی هستیم. حال آنکه برای افزایش جذب گردشگران خارجی نیز باید شبیه به این مصوبه را داشته باشیم تا بهعنوان پشتوانه بتواند به ما کمک کند.» معاون رئیسجمهوری بابیان اینکه اگر قرار است روانسازی در حوزه گردشگری انجام دهیم باید به سمت گردشگری پایدار حرکت کنیم، خاطرنشان کرد: «در این میان تامین زیرساختها یک گام مهم برای توسعه گردشگری و حرکت به سمت گردشگری پایدار به شمار میآید. در حال حاضر با فعالان حوزه ساخت و احداث هتل در حال رایزنی و توافق برای احداث هتل هستیم.
در جلسات ستاد اقتصاد مقاومتی نیز در خصوص تکمیل و بهرهبرداری از پروژههای ساخت هتل که دارای 60 درصد پیشرفت هستند، برنامهریزی کردهایم و در حال اتخاذ تصمیماتی هستیم.» وی در ادامه سخنانش گفت: «تفرق دادهها در حوزه گردشگری و نبود شفافیت امکان برنامهریزی مناسب را به متولیان این حوزه نمیدهد؛ درحالیکه شفافیت دادهها در برنامهریزی از اهمیت بالایی برخوردار است.» احمدیپور به ورود هواپیمای ایرباس نیز اشاره کرد و افزود: «در این خصوص سفرای برخی از کشورهایی که حتی در خصوص برجام با ما همکاری نداشتند، درخواست ویزا و حضور در این مراسم را داشتند؛ امری که نشاندهنده اهمیت بالای این موضوع است.»
این عضو دولت همچنین مژده اتفاقات خوبی را به فعالان بخش خصوصی داد که در این حوزه بهزودی رخ خواهد داد. رئیس سازمان گردشگری، نگاه رئیسجمهوری به این صنعت را مثبت ارزیابی کرد و گفت: «رئیس جمهور روحانی منتظر ایدهها و دادههای جدید است و در سخنرانیها و نشستهای خبری خود به موضوع گردشگری حتما توجه و اشاره دارد.» احمدیپور درباره انتظارات از بخش خصوصی نیز توضیح داد: «انتظار ما از برخی تشکلها مانند جامعه تورگردانان خردهکاری نیست، بلکه توقع و انتظار کارهای بزرگتری را از این جامعه داریم.»
چالشهای تورگردانان
رئیس هیاتمدیره جامعه تورگردانان نیز در این نشست از رشد تورهای ورودی به ایران خبر داد و تصریح کرد: «بعد از شروع فعالیت دولت یازدهم، اشتیاقها برای سفر به ایران افزایش یافته و شاهد افزایش تورهای ورودی به کشور هستیم؛ بهگونهای که حتی برخی از آژانسهای ما با رشد صددرصدی تورهای ورودی مواجه بودهاند.»
ابراهیم پورفرج بار دیگر در این دیدار نیز به موضوع برگزاری نمایشگاههای مختلف یا همایشهای دستگاههای دولتی در ایام غیر پیک سفر خارجیها به ایران اشاره کرد و توضیح داد: «بهدلیل برگزاری این نمایشگاهها و همایشها در تهران، تورگردانان ما برای اسکان تورهای ورودی خود با مشکل مواجه میشوند.» او از رئیس سازمان گردشگری خواست تا این موضوع را در دولت مطرح کند. احمدیپور نیز در پاسخ به او تصریح کرد: «ما ابتدا باید نسبتی از ظرفیتهای هتلها و تعداد نمایشگاهها در ایام پیک سفر را به دست بیاوریم و با کنار هم قرار دادن این نسبت، از دولت درخواست کنیم تا در خصوص زمان و مکان برگزاری نمایشگاههای مختلف از سوی دستگاههای دولت برنامهریزی کند.»
در ادامه این نشست دبیر جامعه تورگردانان با اشاره به گزارش جدید بلومبرگ که اروپاییها را به سفر به ایران تشویق کرده، آمادگی این جامعه را برای همکاری با دولت اعلام کرد. هادی شیرازی همچنین با انتقاد از برخی تصمیمات در استانهای مختلف در خصوص ارائه خدمات به گردشگران خارجی، خواستار رفع این مشکلات و تصمیمگیریهای محلی شد.