در کنار پارامترهای تاثیرگذار بسیاری کـه میتـوان برای توسعه گردشگری نـام بـرد، فضاسازی شـهری در چنـد دهه گذشته تـا بـه حـال نقـش فعالـی را در توسعه بـازار گردشـگری شهری ایفـا کرده است.
با توجه بـه اهمیت تبلیغ بـرای ایجـاد جذابیتهای مورد نظر گردشگران، با بـا ایجاد نمادسازی و ایجاد برند خاص برای شهر و نیز توسعه مبادلات فرهنگی زمینه حضور گردشگران و متعاقب آن درآمدزایـی بـرای شـهر را فراهم میکند.
همچنین امروزه با گسترش و توسعه شهرها، مبادی ورودی آن به مسیرهای سریع السیر، برای تردد وسایل نقلیه موتوری تبدیل شده و زمینهای مجاور آنها به کاربریهای مزاحم و ناسازگار با محیط اختصاص یافته که بینظمی و اغتشاش بصری این فضاها را تشدید میکنند.
از آنجا که ورودی شهر بیان کننده و شناسنامه عینی هویت و شخصیت شهر به حساب میآید و اولین نقاطی هستند که بیشتر مسافران با آن برخورد دارند بخش عمده تصویر شهر، در لحظه ورود به شهر شکل میگیرد، لذا پرداختن به مسئله ورودی شهر و توجه به کیفیت خوانایی امری اجتناب ناپذیراست.
به همین منظور خبرگزاری ایسنا به همت مرکز گردشگری دانشجویان جهاددانشگاهی خراسانجنوبی میزگردی با حضور مسئولین شهرداری و گردشگری استان برای بررسی فضاسازی شهر بیرجند برگزار و به کمبودها و کاستیهای آن پرداخت.
توجه مورد نیاز به بحث گردشگری صورت نگرفته است
مرتضی عربی، معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسانجنوبی در این میزگرد اظهارکرد: بحث گردشگری و سیما شهری موضوعای مهم و فرابخشی است که تجربیات موفقی در کشورها و استانهایی مختلف انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه این امر موضوعی فرابخشی است، افزود: گردشگری پازلی است که میراث فرهنگی جزئی از این رابطه بوده و متولی اختصاصی این امر نیست.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تاکید کرد: در سیما و مبلمان شهری نقش شهرداری بسیار مهم و اثرگذارتر است و شناسایی جذابیتهای بخش گردشگری به توسعه استان کمک زیادی میکند.
وی تاکید کرد: حوزه بصری بخش جذاب بوده که همواره در این خصوص همه صحبت میکنند، اما در اجرا زیاد بازده خوبی نداشته است.
عربی به خروج روستاییان از روستا و کاهش سطح منابع آبی در استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صنعت و کشاورزی در استان جوابگو نبوده و بخش گردشگری و صنایع وابسته میتواند به رونق استان کمک زیادی بکند.
وی یادآور شد: توسعه این صنعت وحدت و توجه را میطلبد در حالی که همکاری فرابخشی مورد نیاز را در استان نداریم.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به جلوههای بصری گردشگری اشاره کرد و گفت: با قرار دادن تصاویری از مکانهای گردشگری استان در محلها تردد گردشگران سرعتگیرهایی در جذب و توجه به استان قرار دهیم.
در خراسانجنوبی تفرجگاههای مناسبی نداریم
عربی یادآور شد: در حال حاضر در استان تفرجگاههای مناسبی نداریم در صورتی که فردی به استانی سفر کند، جز همین موزهها چیز دیگری برای ارائه نداریم.
وی با اشاره به اینکه تفکر و توجههای مورد نیاز به بحث گردشگری در استان نشده است، اظهارکرد: در بحث ورودیهای شهر قسمتی از ورودیها در حریم خدمات شهری و قسمتی نیز در حریم راه و شهرسازی است و با توجه به وضعیت نامناسب کنونی ورودیهای شهر بیرجند باید در راستای حل این مسئله وظایف مشخص شود.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یادآور شد: میراث فرهنگی در راستای فضاسازی شهری و معرفی پتانسیلهای گردشگری تصاویر خوبی تهیه و به شهرداری ارسال کرده تا در ورودیهای شهر تصاویر جذابی از آثار تاریخی شهر استفاه و در زمان گذر مسافرین نیز دیده شود.
عربی تصریح کرد: برخی کارهای خوبی از سوی شهرداری از جمله تابلوهای راهنما در خصوص هتلها و مهمانسرا ها و مناطق تاریخی شهر انجام شده است، اما برای معرفی بیشتر ظرفیتهای استان باید از مسیرهای منتهی به هتلها و مهمانسراها نیز به عنوان ظرفیتی برای مرعفی این مناطق استفاده کنیم.
وی تاکیدکرد: بلوار پیامبر اعظم به عنوان رینگ دور شهر و مسیر منتهی به هتل و مهانسرا و تردد زیاد مسافران در این مسیر به عنوان مکانی برای معرفی این جاذبهها کمک زیادی است.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: میتوانیم با همکاری با دستگاههای مختلف در این زمینه روحیه شادابی را به شهر تزریق و با برنامهریزیهای مدون یک لگو و برندی از شهر و استان را داشته باشیم.
عربی اضافه کرد: به دلیل وجود خلا چندین ساله در عرصه گردشگری مرکز استان عملا کاری انجام نشده و تا کنون کاریی به جایی نرسیده است.
وی افزود: در رینگ محصور کننده شهر میتوانیم جاذبه های شهری و گردشگری استان را در این مکانها استفاده کنیم و در قسمتهای ورودی شهر نیز معرفی مراکز گردشگری را داشته باشیم.
فضای شهر به سمت معرفی ظرفیتهای گردشگری استان سوق داده شود
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: با توجه به اینکه در حال حضار استان به عنوان مقصد گردشگری شناخته شده در همین زمینه زیباسازی شهری به عنوان مرکز استان به عنوان ضرورت شناخته میشود.
عربی تصریح کرد: فضای شهر باید به سمت و سوی معرفی ظرفیتهای گردشگری استان سوق داده شود.
وی خاطرنشا ن کرد: برای ایجاد روحیه شادابی در شهر و معرفی ظرفیتهای گردشگری استان باید یکسری تابوها را شکست.
جاذبههای گردشگری درالمانهای نوروز زنده شود
همایون شاکری، مدیر عامل سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری بیرجند، نیز گفت: بحث تعریض ورودی شهر بیرجند از خوسف و میدان فرودگاه و زاهدان در دستور کار است، اما با باتوجه به اجرای پروژههای راه شهرسازی بعد از تکمیل این پروژه این امر انجام میشود.
وی افزود: برنامهریزی برای میدان فرودگاه در نظر گرفته شده است، به دلیل تغییرات در زیر ساختها در حال حاضر امکان انجام وجود نداشته با تکمیل پروژههای زیرساختی راه در ادامه کارها انجام خواهد شد.
مدیر عامل سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری بیرجند ادامه داد: شهرداری و سازمان پارکها و فضای سبز همواره بحث زیباسازی را مدت نظر داشته و به صورت فصلی انجام میشود.
وی تاکید کرد: برای ورودیهای شهر جلساتی در شورا انجام و فراخوانهایی نیز داده شده تا بعد از تکیمل فعالیتهای راه و شهرسازی کارها انجام شود.
شاکری یادآورشد: در بحث زیباسازی شهر برای فصل بهار نیز از آذر ماه فراخوان آغاز تا برای سال جدید جاذبههای گردشگری و رسومات شهرستان درالمانهای نوروز زنده شود.
وی ادامه داد: آمادگی کامل داریم تا طرح های مورد نظر میراث فرهنگی با تحویل به شهرداری در مکان های در اختیار شهرداری قرار داده شود.
مدیر عامل سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری بیرجند با اشاره به برگزاری چندین جشنواره عکاسی کشوری با محوریت بیرجند، یادآورشد: در این جشنواره ها نیز با ورود عکاس نوعی معرفی شهر و شناسایی آن به تمام کشور وجود داشته است.
وی با اشاره به اینکه کشیدن گردشگر به استان نیازمند برنامههای بیشتری است، تاکید کرد: آمادگی داریم در راستای استفاده از ظرفیت بلوار پیامبر اعظم جلسهای مشترک با سپاه داشته باشیم تا بتوانیم برای این منطقه نیز برنامهریزی کنیم.
خراسان جنوبی و شهر بیرجند سرشـار از جذابیتهای فرهنگی و طبیعی بوده و ظرفیتهای بسیاری را برای جذب توریست دارا است، جذب توریست در کنار توسعه مبادلات فرهنگی و تعامات ملل مختلف زمینه جذب درآمد و اشتغالزایی را برای ساکنین شهرها به همراه دارد کـه ایجاد فضاسازی مناسب شهر و و سامان دادن به ورودی شهر به تحقق این امر کمک میکند.