نگهداری دارو در کابینت
در نگهداری دارو در منزل توجه داشته باشید از آنجایی که حرارت، نور و رطوبت بر مواد موثره داروها اثر میگذارد بهتر است داروها را در کابینت های خنک و در محافظت از نور و رطوبت قرار دهید. از نگهداری داروها در کابینت بالای اجاق گاز، سینک ظرفشویی، حمام و سرویس بهداشتی خودداری کنید زیرا گرما و مخصوصا رطوبت این محیطها میتواند باعث تخریب داروها شده و بدین ترتیب ممکن است داروهای شما کارایی مناسبی در بدن نداشته باشند.
نگهداری دارو در یخچال
بسیاری از افراد به تصور این که بهترین فضا برای نگهداری دارو در منزل فضاهای خنک میباشد، اقدام به نگهداری دارو ها در فضایی مانند یخچال میکنند اما باید توجه داشته باشید که یخچال با وجود خنک بودن به دلیل مرطوب بودن، به عنوان محل نگهداری تمامی داروها نیست! زیرا ممکن است رطوبت آن به داروها نفوذ کرده و اثر تخریبی بر روی آنها داشته باشد. فقط داروهایی که توسط دکتر داروساز و بر اساس بروشور دارویی توصیه شده است را در یخچال نگهداری کنید. به طور مثال، انسولین، برخی از سوسپانسیونهای آنتی بیوتیکها، شیافها، انواع واکسنها و بعضی از قطرههای چشمی و... را لازم است در یخچال نگهداری کنید.
نگهداری دارو در ظروف پلاستیکی
برای نگهداری داروها در منزل به سادگی میتوانید از ظروف درب دار پلاستیکی استفاده کنید، این ظروف به اشکال مختلف در بازار موجود است شما میتوانید به سادگی انواع طبقه بندی شده آن را انتخاب کنید و داروهای خود را بر اساس نوع استفاده دسته بندی کنید تا در صورت لزوم به راحتی به آن دسترسی داشته باشید.
نگهداری دارو در سبدهای حصیری
سبدهای حصیری انتخاب جذاب دیگری برای نگهداری داروها در منزل میباشد. میتوانید با توجه به دسته بندی داروها روی هر سبد برچسبی را برای مشخص شدن آن نصب کنید و همواره داروهای خود را دم دست داشته باشید.
نگهداری دارو دور از دسترس کودکان
در نگهداری داروها در منزل نکتهای که بیش از هر چیز حائز اهمیت است دور از دسترس بودن کودکان است. برای این منظور انتخاب کابینتهای بالایی یا باکس مخصوص نگهداری دارو میتواند موثر باشد. حتی میتوانید از ایدهی کابینت مخفی استفاده کنید و به فضای کابینت و داروهای خود نظم ببخشید.
نگهداری داروهای روزانه
بسیاری از افراد هستند که دارو و یا ویتامین مشخصی را روزانه مصرف میکنند بنابراین بهتر است فضای کابینت خود را برای نگهداری این داروها طراحی کنید. برای نظم بخشیدن به فضای کابینت خود و نگهداری دارو در منزل میتوانید از استندهای گردان استفاده کنید، این استندها بهترین گزینه برای این منظور هستند و با ظاهر بامزه خود علاوه بر نظم بخشیدن به فضای کابینت شما، همیشه داروی شما را در دسترس نگه میدارد.
نکات نگهداری دارو در منزل
- تا حد امکان داروهایی که مورد مصرف نیستند و داروهای بدون برچسب را در منزل نگهداری نکنید.
- دارو ها را حتما در محلی مناسب و در داخل بستهبندی و دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
- حداقل هر سه ماه یک بار همهی داروهای موجود در منزل را از نظر تارخ مصرف بررسی کنید. بهتر است لیستی از داروهای موجود در منزل تهیه شود و در محل نگهداری داروها نصب شود. هر چند وقت یک بار این لیست بازبینی شود. می توان تاریخ انقضای هر دارو را هم در این لیست نوشت.
- توجه داشته باشید پس از پایان تاریخ انقضا سازنده دارو تعهدی در خصوص تضمین پایداری و خلوص ماده دارویی ندارد. با انقضای تاریخ مصرف، برخی از داروها فقط اثر بخشی خود را از دست میدهند و برخی میتوانند سبب بروز واکنشهای حساسیتی و مسمومیت گردند، بنابراین از مصرف دارو پس از رسیدن تاریخ انقضا خودداری کنید.
- سرنگ و دستکش استریل نیز تاریخ انقضای مصرف دارند. سرنگ و یا دستکش استریل که تاریخ مصرف آن گذشته و یا کاغذ پوشش آنها پاره شده باشد غیر استریل و غیر قابل استفاده است.
- از مصرف پماد و کرم که ترک خورده یا سفت شده یا نشست کرده است، بپرهیزید و آن ها را دور بریزید.
-هرگز دارویی را در جعبه داروی دیگری نگهداری نکنید. همچنین به شرایط نگهداری دارو که روی جعبه دارو یا در بروشور آن ذکر شده توجه کنید.
- توجه داشته باشید داروها بایستی در ظرف اصلی خود نگهداری شوند خارج کردن آنها از ظروف و تقسیم در پاکتهای کاغذی یا پلاستیکی فساد آنها را تسریع می کند.
- ریختن دارو ها در سرویس بهداشتی یا فاضلاب سبب ورود مستقیم آن به محیط زیست میگردد و در خصوص آنتی بیوتیکها موجب مقاومت میکروبی میگردد. بنابراین از دور ریختن داروهای تاریخ گذشته و فاسد به روش فوق جدا خودداری گردد.