وبسایت ویدوال: بیشتر اطلاعات ما در حوزه تاثیر مواد غذایی بر جسم اسـت. اما این مواد بر سلامت روانی افراد نیز موثرند. در این مطلب در مورد تاثیر مصرف مواد غذایی تخمیری بر سلامت روانی افراد صحبت میکنیم.
تاثیر مواد غذایی بر سلامت جسم آنقدر بدیهی اسـت که نیاز به توضیح ندارد. اما رژیم غذایی بر سلامت روانی افراد هم تاثیرگذار اسـت. یافتههای تحقیقهای اخیر حاکی از آن اسـت که خوردن غذاهای تخمیری علائم اضطراب اجتماعی را تا حدود قابل توجهی کاهش میدهد. سیستم گوارش علاوه بر هضم و جذب غذا، بر خلقوخو و احساسات افراد نیز تاثیرگذار اسـت. محققان موسسه پژوهشی ویلیام و مری (William & Mary) به همراه پژوهشگران دانشگاه مریلند طی مطالعات خود دریافتند که بین استفاده از غذاهای تخمیری و اضطراب اجتماعی رابطهای مستقیم وجود دارد.
متیو هیلمایر (Matthew Hilimire) یکی از محققان این پژوهش به مجله خبری ساینس دیلی (Science Daily) گفته: «به احتمال قوی پروبیوتیکهای موجود در مواد غذایی تخمیری موجب تغییراتی در محیط روده میشوند که به نظر میرسد این تغییرات در کاهش اضطراب اجتماعی موثر اسـت». او در ادامه میافزاید: «خیلی جذاب و هیجانانگیز اسـت که بدانیم میکرو ارگانیسمهایی که در روده زندگی میکنند میتوانند بر ذهن تاثیر بگذارند». تیم تحقیقاتی متیو هیلمایر نزدیک به ۷۰۰ دانشآموز را مورد مطالعه قرار دادند. در این مطالعه این ۷۰۰ دانشآموز طی ۳۰ روز در رژیم غذایی خود از غذاهای تخمیری استفاده میکردند و همچنین روزانه و به طور مرتب ورزش میکردند، در ضمن تا حدودی میوه و سبزیجات نیز مصرف میکردند. هیلمایر میگوید: «افرادی که در رژیم غذاییشان مواد تخمیری بیشتری بود اضطراب اجتماعی کمتری داشتند. این موضوع بهخصوص در اشخاص روانرنجور بیشتر قابل مشاهده بود».
این تحقیقات همچنین نشان داد که ورزش و تمرینهای ورزشی در کاهش اضطراب و نگرانی موثر اسـت. جردن دیوایلدر (Jordan DeVylder) استادیار دانشگاه مریلند و یکی از پژوهشگران این تحقیق به دیلی ساینس گفته: «جوانان مستعدِ ابتلا به اضطرابهای اجتماعی میتوانند با خوردن غذاهای تخمیری حاوی پروبیوتیک تا حدود زیادی بر استرس و نگرانی خود غلبه کنند».

در یک مطالعه روانپزشکی که بهتازگی منتشر شده، محققان اظهار داشتهاند که مصرف منظم کلم رندهشده و آبپز شده با سرکه در کاهش اضطراب اجتماعی بهخصوص در جوانان موثر اسـت. دانشمندان توصیه میکنند برای کاهش افسردگی و اضطراب، سبزیجاتی را که در مواد ترش طبیعی مانند سرکه و آبلیمو خوابانده شدهاند در رژیم غذایی خود قرار دهید. تحقیقات مشابه دیگری در این زمینه روی حیوانات انجام شده و نتایج این تحقیقات یافتههای دانشمندان و محققان را در زمینه اثرات مثبت پروبیوتیکها تایید کرده اسـت. غذاهای تخمیری را غذاهای زنده نیز میگویند. در فرآیند تخمیر باکتریها از قند و نشاسته غذا تغذیه میکنند و در نتیجه اسید لاکتیک تولید میشود. بهترین نمونه غذاهای تخمیری ترشیها و شورها هستند که انواع مختلف و متنوع آن در ایران یافت میشود.
ترشی لیته، شور کلم، زیتون پرورده، ترشی بادمجان، ترشی فلفل و ... از انواع معروف غذاهای تخمیری ایرانیاند. بهترین نوع ماده تخمیری که از قدیم خواص آن ضربالمثل بوده سرکه اسـت. سرکه حاوی مواد آنتی اکسیدان اسـت و باکتریهای مضر معده را از بین میبرد. پنیر، خامه ترش، ماست و خیار شور از دیگر مواد غذایی تخمیری معروف و در دسترساند. کفیر هم نوعی نوشیدنی اسـت که در اثر تخمیر حاصل میشود و خوشبختانه در بسیاری از شهرهای ایران در دسترس عموم مردم اسـت. سس سویا هم از مواد تخمیری اسـت که استفاده از آن بهتازگی بین مردم رواج خوبی یافته اسـت.
متاسفانه فرهنگ غذا خوردن و مواد مصرفی سنتی در حال تغییر اسـت و به تدریج این مواد مملو از فواید جای خود را به مواد شیمیایی پرضرر میدهند و حتی ترشیهای امروزی با استفاده از مواد شیمیایی و صنعتی تهیه و تولید میشوند. برای سلامت خود و خانوادهمان در تهیه و مصرف مواد غذایی بهخصوص مواد تخمیری دقت بیشتری داشته باشیم.