چرا عامل اصلی چاقی ترکیب چربی و کربوهیدرات اسـت؟
به گزارش آلامتو و به نقل از علم ورزش؛ جریان بحث بر انگیزی که مدتها اسـت شروع شده اختلاف نظر در مورد ذخیره شدن چربی در صورت استفاده از آن و ویژگی چاق کنندگی آن اسـت. بسیاری بر این عقیدهاند که استفاده از چربی (بدون قند) منجر به چاقی نخواهد شد. اما زمانی که معضل اصلی برای کاهش وزن کربوهیدراتها باشد، چربی بهصورت چربی ذخیره میشود.
وقتی صحبت از کاهش وزن به میان میآید ۲ عامل مؤثرند. کالری بالای چربی و عملکرد هورمون های وابسته به چربی . هر دو درست اسـت. اما باید بدانید عامل اصلی چاقی زمانی پیش میآید که کربوهیدرات و چربی به میزان مساوی باهم ترکیب شده باشند. حالا میدانیم چرا دوناتهای شکلاتی پر طرفدار هستند و کیکهای خامه ای به مذاق ما بسیار خوش میآیند.
ایدهی ذخیره نشدن چربی از آنجا میآید که مصرف چربی به تنهایی تأثیر بسیار کمی بر روی انسولین که اصلیترین هورمون ذخیره سازی چربی اسـت، خواهد داشت. درست اسـت! در ادامه دلیل آن را متوجه خواهید شد. فرضیه دیگری مبنی بر این اسـت که انسولین تنها هورمون ذخیره کننده چربی اسـت.
لازم اسـت بدانیم این هورمونها هستند که تعیین میکنند ما چه بخوریم و چه اندازه بخوریم و چگونگی ذخیره شدن مواد غذایی به صورت گلیکوژن، چربی و عضله تحت کنترل عملکرد هورمونها اسـت. در کنار انسولین هورمونهای دیگری برای ذخیره سازی چربی فعالیت میکنند که شاید تا به حال اسم آنها را نشنیده باشید.
انسولین اثر آنزیمهای ذخیره کننده چربی در بدن بنام لیپوپروتئینلیپاز را افزایش میدهد. وقتی با اضافه وزن روبرو باشیم انسولین ۲ کار دیگر نیز انجام خواهد داد که کاهش وزن را برای ما سخت تر میکند. کاهش تأثیر آنزیمهای چربی سوز و پایین آوردن اکسیداسیون چربی.
شما میتوانید میزان انسولین را با کم کردن کالری دریافتی پایین بیاورید. از آنجایی که کربوهیدراتها مهمترین عامل بالا بردن انسولین هستند، بسیاری از مردم با قطع کردن کربوهیدرات سعی در کاهش وزن دارند. همه ی این ها به این معنی اسـت که هم چربی و هم کربوهیدراتها منجر به چاقی خواهند شد اما بدترین حالت زمانی اسـت که این ۲ با هم ترکیب میشوند. البته در بسیاری موارد چربی به تنهایی باعث چاقی نمیشود بلکه نوع چربی اهمیت دارد.
تحقیقات انجام شده نشان میدهد، مصرف کربوهیدرات منجر به تولید انسولین و هورمونهای دیگر ذخیره سازی چربی و در نتیجه ذخیره چربی خواهد شد و اما مصرف چربی به تنهایی منجر به تولید هورمون “جی آی پی” میشود و مثل کربوهیدرات باعث افزایش ناگهانی قند خون نخواهد شد، در نتیجه چربی بسیار کمتری نسبت به کربوهیدراتها ذخیره میشود.
و اما ترکیب کربوهیدرات و چربی منجر به تولید “جی آی پی” همراه با افزایش شدید قند خون و تولید انسولین اضافه منجر به ذخیره چربی چند برابر میشود. ۲ هورمون دیگر به نام “آ اس پ” که مستقیماً توسط چربی تحریک میشود و هورمون “گرلین” که وابسته به گرسنگی اسـت نیز روند مشابه بالا را طی میکنند و در نتیجه به ذخیره چربی کمک میکنند.
نتیجه گیری کلی اینکه عوامل مؤثر در چاقی بسیار متفاوتاند از هورمونها گرفته تا سبک زندگی و رژیمهای گوناگون غذایی. نکتهی دیگر اینکه بدن همهی ما متفاوت اسـت. مطالب گفته شده یک سیستم کلی و روند طبیعی سوخت و ساز بدن اسـت که بسته به ویژگیهای فردی میتواند متفاوت باشد. بسیاری از انسانها با وجود ترشح بالای گرلین تناسب اندام دارند و بسیاری نیز به گفته عامیانه با آب خوردن چاق میشوند.
درست اسـت که با اضافه کردن چربی به کربوهیدرات میتوان سرعت افزایش گلوکز خون را کنترل کرد و این برای دیابت مفید اسـت اما بدن همچنان با بار چربی و قند دریافتی مواجه خواهد بود و در روند فعالیتهای هورمونی گفته شده در نهایت تبدیل به چربی میشود. اگر دیابت ندارید و میخواهید وزن کم کنید، بهتر اسـت از ترکیب قند و چربی زیاد تا زمان دستیابی به وزن ایده آلتان خودداری کنید.
هم چربی هم کربوهیدرات (قند) میتوانند با مکانیزمهای مختلف به چربی تبدیل شوند
در صورت انتخاب بین چربی و کربوهیدرات، چربی را انتخاب کنید، در یک کلمه انتخاب گوشت سرخ شده برای صبحانه از کرون فلکس(خوارکی اسـت که ذرت دارد) بهتر اسـت.
از ترکیب چربی و کربوهیدرات خودداری کنید. مصرف فست فودها، برگرها، چیپس، دونات و بسیاری موادی که به ذائقه ما خوش میآیند مانع بزرگی برای کاهش وزن ما میباشند.
کربوهیدراتهایی با درصد فیبر بالا و شیرینی بسیار بسیار کم مشکلی ایجاد نمیکند. کرفس و مقداری کره بادام زمینی، مقداری آجیل خام و نان سبوس با آووکادو ترکیبات خوبی هستند.
همه موارد بالا در صورتی اسـت که شما قصد کاهش وزن داشته باشید. به نظر شما چه ترکیباتی منجر به کاهش ذخیره چربی خواهد شد؟