در اختلال بیش فعالی ADHD معمولاً کودک توانایی دقّت و تمرکز بر روی یک موضوع را نداشته، یادگیری در او کند اســت و کودک از فعّالیّت بدنی غیر معمول و بسیار بالا برخوردار اســت. در این مقاله سعی میکنیم به بررسی تغذیه مناسب این کودکان بپردازیم:
به گزارش آلامتو و به نقل از علم ورزش؛ کودکان بیش فعال بیش از هر چیزی به مواد غذایی سالم و فرآوری نشده و مقادیر فراوانی میوه و سبزیجات نیازمندند. بسیاری از کودکان حتی با مصرف مواد غذایی ناسالم میتوانند در کوتاه مدت عملکرد شان را حفظ کنند اما در رابطه با کودک بیش فعال تغذیه یک امر حیاتی اســت. تفاوت آن میتواند در حفظ انرژی در کل روز و یا افت آن در نیمه روز مدرسه باشد و یا حتی میتواند یک بازی بیخطر و لذتبخش را به یک حادثه تبدیل کند. اگر کودک شما بیش فعال اســت باید به صورت جدی تغذیه کودک را تحت نظر داشته باشید. در این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با کاربردی ترین نکات مربوط به تغذیه کودکان بیش فعال آشنا کنیم.
تحقیقات ثابت کردهاند که این مواد میتواند تمرکز کودک را کم و شدت فعالیتش را بالا ببرد. این مواد تا حدی برای کودک بیش فعال خطرناک اســت که در اروپا برخی از محصولات دارای مواد مصنوعی با برچسبی روی آن نوشته شده : ممکن اســت روی فعالیت و تمرکز کودکان اثر داشته باشد، متمایز شده اســت.
اگرچه تا کنون گزارشی از تأثیر قند بر همه کودکان بیش فعال نیست، اما لازم اســت مصرف قند و آبمیوهها را به یک فنجان در روز کاهش دهید. از طرف دیگر مصرف میوه در صورتی که زیاده روی نکنید مانعی ندارد.
نکته حائز اهمیت در صبحانه کودکان بیش فعال مقادیر کافی از پروتئین و چربی سالم اســت. کربوهیدراتهای فرآوری شده مثل کیکهای آماده، پنکیک و کورنفلکسهای شیرین توصیه نمیشوند. دیگر کربوهیدراتها مثل برنج سفید که در بدن تبدیل به قند میشوند و سطح قند خون را بالا میبرند در مقادیر مصرفی زیاد خطرناک هستند. این مواد دارای شاخص قند خون بالا هستند و باعث میشوند، غلظت قند خون در رنج زیر نرمال قرار گیرد.
غلظت قند خون پایین باعث احساس خستگی، ناهماهنگی و عدم تمرکز کافی میشود. این علائم در کودکان بیش فعال بیشتر نمود خواهد کرد. مصرف جو دو سر، کورفلکس بدون شکر، نان جو کامل همراه با کره بادام زمینی، ماست با پروتئین بالا همراه با میوهها و آجیل برای صبحانه این کودکان مناسب اســت. اسموتیها نیز اگر درست تهیه شوند گزینه مناسبی خواهند بود.
تا میتوانید از مواد ارگانیک استفاده کنید. نه تنها به این دلیل که حاوی مواد آلی و طبیعی هستند بلکه فاقد آفت کشها، هورمونها و افزودنیهای دیگر میباشند که باعث بیش فعالی بیشتر کودکان میشود. در آزمایشی که از ۱۱۰۰ کودک بیش فعال انجام شده اســت، آنهایی که از مواد غذایی غیر ارگانیک استفاده میکردند و در ادرارشان مواد افزودنی دیده شده بود به میزان ۲ برابر بیش فعالتر بودهاند. مصرف سبزیجات و میوههای ارگانیک تا ۸۰ درصد از مقدار این افزودنیها میکاهد.
مطمئن شوید کودک شما ترکیب سالمی از چربیها را در رژیم غذایی خود دارد. در دهههای اخیر برداشت بدی از واژهی چربی شده اســت و تقریباً همه مردم بر این باورند که چربی را از غذایشان حذف کنند و با کربوهیدراتهای ناسالم کمبود چربی را جبران کنند در نتیجه چاقی تبدیل به بیماری همه گیر شده اســت. درحقیقت چربی با کیفیت و سالم برای سلامتی مفید اســت.
استفاده از روغنهای مثل روغن زیتون که چربی اشباع نشده دارند، توصیه میشود. مصرف چربی طبیعی موجود در گوشت و مرغ برای کودکان بیش فعال مشکلی ایجاد نمیکند. نکته مهم جای دادن امگا ۳ در تغذیه این کودکان اســت. چربی امگا۳ برای عملکرد مغز یک ماده حیاتی اســت که اغلب کمبود آن در کودکان بیش فعال مشاهده میشود. این روغن در گوشت بیشتر ماهیها موجود اســت. اما مقدار امگا ۳ در صورتیکه از مواد طبیعی گرفته شود برای بدن کافی نیست در نتیجه توصیه میکنیم از قرص امگا ۳ که از روغن ماهی تهیه شده اســت استفاده شود. اگر بوی ماهی برای کودک شما نا مطبوع اســت میتوانید از نوع قرص گیاهی امگا ۳ استفاده کنید.
بدن کودکان بیش فعال دچار کمبود آنتی اکسیدان اســت. استفاده از میوهها و سبزیجات این کمبود را جبران میکند. اگر کودک شما از خوردن آن امتناع میکند، خلاقیت داشته باشید و آن را به شکل سالاد میوه همراه با غذا و اشکال دیگر برای کودک سرو کنید. استفاده از مولتی ویتامینها هم میتواند کمک کند اما حاوی مواد فیتوکمیکال کافی که در مواد طبیعی یافت میشود نیستند.
اگر رژیم غذایی شما نیازمند تغییر اســت لازم نیست یک مرتبه آن را تغییر دهید، میتوانید کم کم جایگزین کنید. به یاد داشته باشید همه ما گاهی شایسته یک خوراکی خوشمزه و دلچسب هستیم. یک تکه کیک و یا یک لیوان نوشابه ضرری نخواهد داشت. بهتر اســت افراط و تفریط نکنیم، نه برای خود و نه برای کودکمان. با ایجاد تغییرات تدریجی و استفاده از نکات بالا به مرور تغییرات مثبتی را در کودک بیش فعالتان خواهید دید که باعث شگفتیتان میشود.