بامداد – طبق آمار رسمی وزارت بهداشت حدود ۳۰ هزار نفر مبتلا به اچ آی وی در کشور شناسایی شده اند و برآورد های آماری نزدیک به ۸۰ هزار نفر را نشان می دهد. روایت تلخ کودکان ایدز را پیگیری می کنیم.
افراد مبتلا به اچ آی وی/ ایدز، نیاز به حمایت های اجتماعی مضاعفی دارند تا تنها دغدغه شان زندگی با اچ آی و ی و پیامدهای ناشی از آن باشد. در این بین بسیارند افرادی که مبتلا نبوده ولی تحت تاثیر عوامل اجتماعی بیماری ایدز قرار می گیرند. در این بین کودکانی هستند که از مادران مبتلا به اچ ای وی/ایدز متولد می شوند یا والدین مبتلا دارند، درحالی که خودشان مبتلا نیستند. کودکانی که سال هاست کمترین حمایت ها را دریافت کرده اند و مشکلات شان در نظر گرفته نشده است. کودکان کم سن و سالی که یک یا هردو والدین شان را در اثر ایدز از دست می دهند و انگ ها و تبعیض های زیادی از جامعه را متحمل می شوند.
روایت تلخ ابتلای امیر به ایدز
امیر ۱۰ ساله است. مرد صبوری که از مادری مبتلا به ایدز متولد شده در ۶ سالگی پدرش را در اثر مصرف مواد مخدر و ابتلا به بیماری ایدز از دست داد و اکنون برای جبران فقر و بیماری مادر دنبال کار می رود تا بتواند حامی مادری بیمار باشد که سال ها یک تنه کار کرده و در مراکز بهزیستی و کمیته امداد به دنبال جذب حامی برای فرزندش بوده است.
امیر کم کم دارد از مدرسه جدا می شود و وارد بازار کار می گردد. ۱۰ سال پیش، روزی را که نوزاد بود و از گرسنگی بی تابی می کرد و مادر برای سیر کردن شکم فرزندش قندان های روی میز کار شناسان مرکز بهداشت شهرستان را پنهانی خالی می کرد تا آب قند درست کند، با آن ها آشنا شدم، کودکی ضعیف و بی پناه بود اما اکنون مرد ۱۰ ساله ای قوی و پناه مادر است. آن ها را به سمت باشگاه مثبت موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی سوق دادم تا حداقل خدمات حمایتی را امیر و مادر امیر دریافت نمایند. امیر به خوبی اچ آی وی و راه های انتقال ایدز را می شناسد.
امیر آنقدر همپای مادرش در باشگاه مثبت حضور یافته که اکنون خودش در نقش آموزشگر همسان با کودکان هم سن و سالش صحبت می کند و ترس هایشان را از ابتلای والدین شان به اچ. آی. وی و انگ های پیش رو، می کاهد. بار ها امیر از من پرسیده است که «خاله مادرم خوب می شه؟» و صحبت هایم را در مورد امید به زندگی و در پیش بودن روزهای خوش مشتاقانه گوش می کند، تازگی ها که بزرگ تر شده است بحث می کند و به من می فهماند که متوجه تلخی های زندگی اش می شود. آرزویش رفتن به استخر است.
امیر برایم تعریف می کند که اگر ۱۵ هزار تومان داشته باشد چه ساعات خوشی می تواند در استخر محل شان تجربه کند و چشمانش برق می زند. چند هفته ای بود که دندان هایش درد می کرد و مادر توانایی تنها کاری که داشت کشیدن دندان هایش بود، با این توجیه که هزینه عصب کشی و پر کردن نداشته و تاب درد کشیدن فرزندش را نیاورده.
امیر در ۱۰ سالگی یکی یکی دندان هایش را به جامعه تحویل می دهد که هیچ وقت با امیر مهربان نبوده، تا جبران فقر و درماندگی خانواده اش باشد. سزای کودکی امیر که ناخواسته از مادری مبتلا به اچ آی وی متولد می شود، شاهد درد و عذاب والدینش می گردد و سال ها توسط پدری معتاد به شیشه آزار می بیند، بیش از این است. دیگر وقت آن رسیده که کودکان ایدزی دیده و شنیده شوند. کودکان سرزمین مان چشم به راه تحولی در جامعه و وضع قوانین حمایتی هستند.
پیشرفت ایدز در کودکان مبتلا سریع تر است
متخصصان درباره عواقب ابتلا به ویروس اچ آی وی سال هاست هشدار می دهند و به خصوص در کودکان، با توجه به سرعت پیشرفت ایدز باید مراقبت های بسیاری کرد. دکتر مهرناز رسولی نژاد متخصص بیماری های عفونی در باره کودکان ایدز با بیان اینکه پیشرفت بیماری ایدز در کودکانی که از طریق مادر مبتلا شده اند سریع تر است؛ درباره طول عمر کودکان مبتلای ایدز تاکید کرد: در صورتی که مشخص شود مادر کودک مبتلا به ایدز بوده و این بیماری در کودک زود تر تشخیص داده شود و از همان بدو تولد تحت داروهای پیشگیری کننده و درمانی قرار گیرد می تواند طول عمر مناسب و خوبی مانند بزرگسالان داشته باشد.
مهرناز رسولی نژاد با بیان اینکه علائم ایدز در کودکان متفاوت است، گفت: برخی علائم در کودکان مبتلای ایدز بیشتر دیده می شود. به عنوان مثال برخی تظاهرات ریوی در کودکان مبتلا فرم خاصی دارد همچنین ممکن است تظاهرات گوارشی نظیر اسهال در آن ها طولانی تر باشد و بیشتر دیده شود.
مهرناز رسولی نژاد متخصص بیماری های عفونی درباره درمان های بیماری ایدز گفت: «دارو ها و درمان های مختلفی برای کنترل بیماری ایدز در کشور وجود دارد و امیدواریم داروهای کنترل ایدز جدید تر و بیشتری به کشور وارد شود. چند دارو در کشورمان تولید می شود و بقیه دارو های ایدز به کشور وارد می شود.»
مهرناز رسولی نژاد درباره اینکه آیا در چند سال اخیر مشکلی برای تامین داروهای مبتلایان وجود داشته است، گفت: تاکنون مشکل عمده ای از نظر تامین داروهای ایدز وجود نداشته است و دارو های ایدز را در دسترس بیماران قرار داده ایم. در حال حاضر داروهای ایدز به صورت رایگان در اختیار بیماران ایدزی قرار می گیرد و افراد مبتلا به ایدز می توانند با مراجعه به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری با تشکیل پرونده، تحت مراقبت باشند و دارو به صورت رایگان دریافت کنند. افراد مبتلا به ایدز اگر به صورت منظم دارو ها را مصرف کنند و از اقدامات پیشگیری کننده و جانبی دیگری مثل داروهای پیشگیری یا استفاده از واکسن؛ دستورات بهداشتی و تغذیه ای استفاده کنند می توانند طول عمر قابل توجهی داشته باشند.
مهرناز رسولی نژاد در پاسخ به اینکه کنترل HIV در کدام یک از گروه های سنی راحت تر است؛ گفت: کنترل HIV در تمامی گروه های سنی و شرایط مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی میسر است و تنها راه کنترل ایدز آموزش و دادن آگاهی های لازم در این مورد به افراد است. این مسئله به خصوص در میان نوجوانان وجوانان اهمیت بیشتری دارد چرا که به راحتی می توانند به ایدز مبتلا شوند.
اخبار پزشکی – قانون