خبرگزاری مهر: «دونالدترامپ» هیچ وقت در زمره حامیان شرکت اپل نبوده است و بویژه در دوران مبارزات انتخاباتی خود این مسئله کاملا ملموس بود. اما ترامپ بعداز پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد که با «تیم کوک» مدیرعامل شرکت اپل و «بیل گیتس» موسس مایکرو سافت صحبت کرده است.
اکنون با بالا گرفتن جنگ تجاری چین و آمریکا بر سر افزایش تعرفه ها، به نظر می رسد که این نبرد وارد دور جدیدی شده و اکنون «دونالد ترامپ» که تا دیروز یکی از مخالفان سرسخت اپل محسوب می شد، امروز به یکی از حامیان پر و پاقرص این کمپانی تبدیل شده است.
موضع گیریهای تند و تیز ترامپ علیه چین در جریان مبارزات انتخاباتی، موجب واکنش تند دولتمردان چینی شد؛ آنها حدود دو هفته قبل اعلام کردند در صورت اعمال سیاستهای سختگیرانه ترامپ در حوزه تجارت بین دو کشور، فروش آیفون ۷ و دیگر محصولات آمریکایی را در خاک خود متوقف خواهند ساخت که این اظهارنظر موجب کاهش ارزش سهام اپل شد.
«نیویورک تایمز» نوشته است: «دونالاد ترامپ» به مدیر عامل اپل با صراحت گفته که احداث یک کارخانه بزرگ از سوی شرکت اپل در آمریکا و همچنین احداث کارخانههای بزر گ متعدد در این کشور به عنوان یک دستاورد بزرگ برای او به حساب میآید.
رئیس جمهور منتخب آمریکا، از «تیم کوک» در خواست کرده که به جای احداث کارخانه در چین، ویتنام و یا کشورهای دیگر این کار را در آمریکا انجام دهد.
ترامپ برای ترغیب هر چه بیشتر مدیر عامل اپل به وی وعده کاهش قابل توجه مالیات را داده است. رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد: در این کشور قوانین سفت و سختی در ارتباط با مالیات وجود دارد که تا حدود زیادی دست و پای شرکت را می بندد و باید از شر این قوانین رها شویم.
همچنین وب سایت «نیکی ایشن» نوشت: شرکت اپل در حال بررسی انتقال احتمالی تولید محصولات خود به داخل آمریکا است. اما ظاهرا کار آسانی به نظر نمی رسد که نیروی کار و زنجیره عرضه خود را از چین و ویتنام به آمریکا انتقال دهد.
نکته قابل تامل، نگرانی خریداران محصولات اپل در سراسر دنیا از این جابجایی احتمالی است؛ چرا که محصولات اپل در کشور چین با هزینه های نسبتا کمتری نسبت به آمریکا تولید و بدست علاقمندان اپل می رسد و بدیهی است انتقال کارخانجات اپل به آمریکا، علیرغم تخفیفات مالیاتی که ترامپ وعده آن را داده است، موجب بالارفتن قیمت تمام شده محصولات این کمپانی خواهد شد.
«تیم کوک» اعلام کرد، ترجیح ما، تولید محصولات اپل در چین است و آن هم به دلیل بحث هزینه ها نیست؛ بلکه مسئله مهارت است.
در همین حال کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که با چنین موضع گیری «تیم کوک»، حتی با اعمال فشار سیاستمدارن آمریکایی، چنین جابجایی تقریبا انجام نشدنی خواهد بود.
این در حالی است که که میلیونها فرصت شغلی در بخش صنعت و تولید آمریکا به دلیل پاره ای از مسائل از جمله مالیات، هزینه کارگر و... از بین رفته است.