غسل جنابت در زمان جماع یا خروج منی از بدن واجب می شود. غسل جنابت به دو صورت ترتیبی و ارتماسی انجام می شود. برای انجام غسل جنابت باید نیت کرد
در دین اسلام بر هر مسلمان واجب است که بعد از جنب شدن غسل جنابت را انجام دهد.
از نظر فقها جنابت از دو راه حاصل میشود:
نزدیکی و آمیزش جنسی و دخول، اگرچه منی بیرون نیاید.
بیرون آمدن منی، (حتی بدون دخول) چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.
نکته: طبق نظر اکثر فقها رطوبتی که از زنها خارج می شود، اگر همراه با شهوت (در حد ارگاسم و اوج لذت جنسی) باشد درحکم منی است و باید غسل جنابت کند. بنابراین واجب است بعد از هر مقاربت و نزدیکی زن و مرد غسل جنابت انجام دهند چه از آنها منی خارج شود یا نشود.
غسل جنابت به خودی خود واجب نیست اما برای انجام کارهایی که شرط آنها داشتن طهارت است، مانند: نماز، داخل شدن مسجد، دست زدن به خط قرآن و... غسل جنابت واجب می شود.
غسل به دو صورت انجام می گیرد؛ ارتماسی و ترتیبی
در غسل ارتماسی انسان بعد از پاک کردن بدن خود از نجاست نیت می کند (غسل جنابت می کنم قربتا الی الله ). بعد به یک باره تمام بدن خود را به زیر آب فرو می برد. مانند پریدن در استخر.
برای انجام غسل ترتیبی انسان ابتدا نیت کرده، بعد سر و گردن را می شوید. بعد از آن سمت راست بدن خود را می شود (دست راست و پای راست و نیم تنه سمت راست). پس از آن سمت چپ بدن را می شوید.
نکته: در صورتی که موقع شستن سر و گردن آب روی اعضای دیگر بریزد، اشکال ندارد. همچنین موقع شستن سمت راست. هنگام غسل لازم نیست که بدن خشک باشد. بلکه با بدن خیس هم می شود غسل کرد.
نکته: در هر غسلی نیت لازم است. انسان همین که در ذهن خود بداند که برای غسل جنابت و یا... سر و گردن و همچنین بقیه اعضا را می شوید، کافی است و لازم نیست که نیت را بر زبان جاری کند.
ملاکهای فقها درباره غسل جنابت زنان متفاوت است.
آیتالله سیستانی معتقدند: «اگر آبى خارج شود به شهوت و بدن سست شود، جنابت حاصل شده و این آب نجس است، ولى اگر این سستى حاصل نشود، در صورتى که آب زیاد باشد و با شهوت خارج شود، بنابر احتیاط واجب همان حکم را دارد.»
آیتالله خامنهای نیز میفرمایند: «اگر زن به اوج لذت جنسى برسد و در آن حال مایعى از او خارج شود، جنابت محقق شده و غسل بر او واجب مىشود و اگر شک کند که به این مرحله رسیده یا نه و یا شک در خروج مایع داشته باشد، غسل واجب نیست.»
اما آیتالله بهجت در توضیحالمسایل خود، علایم منی را صرفاً شهوت و سست شدن بدن نمیدانند و میفرمایند: «چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچیک از نشانههای بالا را نداشته باشد، حکم منی را ندارد.»
گاهی در خواب افراد خوابی می بینند که محرک شهوت است و در پی آن منی از آنها خارج می شود. شخص در این حالت جنب می شود و به شخصی که در خواب جنب می شود محتلم گویند.
در مورد احتلام زنان، آیتالله بهجت معتقدند: «بلى، ممکن است مثل مردان باشند؛ اگرچه بعید است، و بر فرض انزال، در احتلام و وجوب غسل، همانند مردان هستند و اگر محتلم شده؛ بهطورىکه منى خارج شده است، نمازهاى بدون غسل را باید قضا کند، ولى روزههایى که جاهل به جنابت خود بوده، قضا ندارد.»
طبق تحقیقات دانشمندان، در بدن انسان دو سلسله اعصاب نباتی وجود دارد که تمام فعالیتهای بدن را کنترل میکنند. این رشته اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک نام دارند و در سراسر بدن انسان گستردهاند. وظیفه اعصاب سمپاتیک تند کردن و وظیفه اعصاب پاراسمپاتیک کند کردن فعالیت دستگاههای مختلف بدن است. گاهی جریانهایی در بدن رخ میدهد که این تعادل را به هم میزند، از جمله آنها مسئله ارگاسم و اوج لذت جنسی است که معمولا همراه با خروج منی صورت میگیرد.
از جمله اموری
که میتوان اعصاب سمپاتیک را به کار وادار و تعادل از دست رفته را تأمین کرد، تماس
آب با بدن است و از آنجا که تأثیر ارگاسم روی تمام اعضای بدن به طور محسوس دیده میشود،
دستور داده شده که بعد از آمیزش جنسی یا خروج منی، تمام بدن با آب شسته شود. |
سؤال: اگر هر دو غسل جنابت و حیض بر ما واجب شد برای نماز باید وضو گرفت یا نه؟ مرجع:آیت الله بهجت(ره)
پاسخ: در صورتی که غسل جنابت انجام شود با همان غسل می توان نماز خواند و وضو نباید گرفت ولو اینکه غسل حیض هم با غسل جنابت انجام شود.
سؤال: اگر فردی چند ساعت قبل ازاذان ظهر جنب شده و قبل از اذان، غسل جنابت کند، آیا با آن غسل می تواند نماز واجبش را بخواند؟
پاسخ: طبق نظر همه مراجع عظام در صورتی که نزدیک اذان ظهر به نیت نماز غسل شود با آن می توان نماز خواند.
سؤال:1- اگر بنا بر احتیاط غسل جنابت را انجام دهیم مشکلی دارد؟
2- من چند روز قبل غسل جنابت را انجام دادم وبعد از یک یا دو روز بدون هیچ لذتی لباسم را مرطوب می بینم آیا منی هست یا خیر؟
3- اگر غسل جنابت را انجام دادیم و ساعت هایی به اذان مانده است می توان بعد از غسل وضو گرفت؟
پاسخ:1- غسل احتیاطی نداریم؛
2- رطوبتی که بدون لذت خارج شود منی محسوب نمی شود و غسل ندارد.
3- غسل جنابت به خودی خود واجب نیست و وجوبش به خاطر نماز است و لذا اگر غسل به نیت طهارت از حدث باشد هر زمانی می توان انجام داد و اگر غسل باقی باشد و باطل نشده باشد هنگام نماز می توان با آن نماز خواند ولی اگر به خاطر نماز انجام می شود باید هنگام وقت نماز یا نزدیک نماز باشد وگرنه نمازخواندن با آن مشکل است.
سؤال: اگر برای نماز صبح غسل جنابت واجب شود می شود غسل را شب انجام داد و برای نماز صبح وضو گرفت؟
پاسخ: اگر کسی شب جنب شود و به قصد رفع کراهت و انجام طهارت غسل کند غسلش صحیح است و لازم نیست صبر کند تا صبح شود.
سؤال: در دوره نامزدی در صورت احتیاج به غسل آیا ممکن است به خاطر خجالت از والدین تیمم کرد؟ و نماز خواند ولی در اسرع وقت غسل را انجام داد؟
پاسخ:
در صورتی که شرایط غسل وجود دارد انجام آن واجب است و ترک آن حرام است. خجالت نباید
مانع از انجام وظیفه شرعی گردد.
سؤال: 1- کسی که شب غسل جنابت بر او واجب شده و امکان غسل کردن نداشته باشد برای خوابیدن هم باید تیمم کند یا نه؟
2- برای خوردن و آشامیدن چطور؟ زیرا شنیده ام این اعمال در حال جنابت کراهت دارد. آیا تیمم بدل از غسل برای نماز کافی است یا باید وضو هم گرفت؟
3- آیا درمورد مرد و زن هم این موضوع تفاوتی دارد؟
4- آیا برای نماز با تیمم لباس ها را هم بایدعوض کرد؟
پاسخ: 1- شستن دستها رفع کراهت می کند؛
2- برای خوردن و آشامیدن نیز همان شستن دست ها رفع کراهت می کند.
3- در این موارد تفاوتی بین زن و مرد نیست.
4- در صورتی که لباس ها نجس باشد عوض کردن واجب است وگرنه اشکالی ندارد
سؤال: در مورد زنان اگر هنگام آمیزش دخول صورت نگیرد آیا غسل واجب است یا نه؟ سوال دیگر اینکه آیا استمناء غسل دارد و اگر دارد چه نیتی باید کرد؟
پاسخ: (1) انسان به دو طریق جنب می شود و غسل بر او واجب می گردد: 1- آمیزش و دخول (ولو هیجیک ارضا نگردند)؛ 2- احتلام و خارج شدن منی در خواب یا بیداری حتی اگر آمیزش و دخولی انجام نگرفته باشد. بنابراین اگر از دختر یا زن، در خواب یا بیداری رطوبتی در اوج لذت جنسی خارج شود، آن رطوبت منی هست و نجس می باشد و غسل جنابت واجب می گردد.
(2) اگر کسی "نعوذ بالله” استمناء کند و رطوبتی در اوج لذت از وی خارج شود آن رطوبت نیز منی هست و نجس می باشد و غسل جنابت واجب می گردد و همان نیت غسل صحیح است.
سوال: آیا غسل جنابت بر دختران هم واجب می شود؟
پاسخ: بلی گاهی واجب می شود: 1- احتلام درخواب (یعنی خواب ببیند و رطوبتی در اوج شهوت و لذت از او خارج شود). 2- نعوذبالله استمناء کند (یعنی با خود یا دیگری بازی کند و کاری نماید که رطوبتی در اوج شهوت ولذت و ارضا شدن از او خارج شود.)
سؤال: شب جنب شویم وسرباز هم باشیم و وقت غسل نباشد حکمش چیست؟
پاسخ:
برای نماز صبح باید تیمم کرد ولی برای نمازهای بعد باید وضو گرفت تا زمانی که بتوانید
غسل کنید.
سؤال: من دختر مجردی هستم. اگر در هنگام چت کردن رطوبتی از من خارج بشود بدون اینکه قسمتی از بدنم را لمس کرده باشم آیا باید غسل کنم.
پاسخ: اگر با چت کردن به این حالت مبتلا می شوید انجام این کار جایز نیست و حرام است و اگر به گناه مبتلا می شوید ازدواج کردن بر شما واجب است. فقط در امر ازدواج سختگیری نکنید. هر رطوبتی که در اثر لذت از کسی خارج می شود غسل ندارد مگر رطوبتی که با شهوت «یعنی در اوج لذت و ارضا شدن کامل» از انسان خارج شود.
گردآوری: مجله اینترنتی ستاره