هفته بیست و هفتم بارداری پایان سه ماهه دوم باردرای است. با نکات بارداری هفته به هفته، هفته های بارداری و هفته بیست و هفتم بارداری آشنا شوید.
بیایید در مورد تغییرات فرزندتان در هفته بیست و هفتم بارداری بیشتر بدانید. همچنین به اطلاعات لازم در مورد هپاتیت و مقابله با افسردگی زایمان آگاه شوید.
آیا شما معمولا جزء افراد خجالتی و درون گرا هستید؟ بسیاری از خانمها در دورهی بارداری حالات روحی اجتماعیتر و ابراز نظر کنندهتری پیدا میکنند. این انگیزه که اکنون شما مسئول یک فرد دیگر نیز هستید باعث میشود تا راحتتر به ابراز نظر خود بپردازید و جایی که موافق نیستید راحتتر نه بگویید. مثلا از فردی که در نزدیک شما سیگار روشن کرده است بخواهید سیگارش را خاموش نماید. بارداری همچنین باعث میشود که شما با غرایزتان فوق العاده هماهنگ گردید. پس مثلا هنگامی که در یک اتوبوس خیلی شلوغ، صدایی پس ذهنتان میگوید من باید روی صندلی بنشینم. ناگهان شما درحال حرف زدن توی بلندگو هستید و کاری را که برای سلامت خود و فرزندتان لازم است انجام میدهید. و از الان هرچه بتوانید مرزها و محدودهها را مشخص نمایید، زمانی که بارداریتان به پایان میرسد راحتتر خواهید بود.
فرزند شما در طی چندین هفتهی گذشته هر از چند گاهی مشغول سکسکه بوده است. اما شما تازه حالا قادر خواهید بود که این سکسکهها را احساس نمایید. دلیل بروز این پدیده حرکتهای غیر ارادی دیافراگم جنین است (در افراد بالغ این حرکتها با بسته شدن سریع تارهای صوتی همراه بوده و صدایی را که میشناسیم بوجود میآورد.) اما از آنجایی که نای فرزند شما به جای هوا از مایع پر شده است، سکسکهی جنینی صدایی به همراه ندارد. اما باعث پرشهایی در شکمتان میشود که لمس و دیدنش میتواند برایتان بامزه باشد.
علائم سوزش معده در بارداری را با اصلاح غذاییهایی که میخورید و نحوهی مصرف آنها کاهش دهید. به جای سه وعدهی غذایی سنگین، پنج یا شش وعدهی سبکتر میل نمایید. غذای کمتر درون شکم به عملکرد سیستم گوارشی کمک میکند. از غذاهای چرب و سرخ شده که زمان زیادی برای هضم نیاز دارند دوری نمایید؛ همچنین بهتر است از مصرف خوراکیهای ترش، تند و گازدار نیز خودداری کنید. برای جلوگیری از پر شدن زیاد شکم، از نوشیدن آب و مایعات در حین غذا خوردن خودداری کرده و آن را بین وعدههای غذاییتان بنوشید. همچنین برای جلوگیری از سوء هاضمه، چند ساعت قبل از خواب غذا نخورید. اگر هیچکدام از این درمانها به بهتر شدن مشکل هاضمهتان کمکی نکرد، در زمینهی مصرف داروهای مناسب با پزشکتان مشورت نمایید. داروهای مصرف ضد اسید معمولا در دوران بارداری بیخطر است.
هفتهی 27 (25 هفته پس از لقاح)
اندازهی جنین: قد: 25 سانتیمتر فاصلهی تاج تا کفل؛ قد کامل در حدود 39 سانتیمتر؛ وزن: 910 گرم.
مرحلهی رشد جنین: ریهها همچنان درحال ادامهی رشد هستند، کبد در حال کاملتر شدن بوده سیستم ایمنی جنین روز به روز قویتر میگردد.
آنچه مشاهده می کنید: اکنون که جنین به سرعت درحال رشد است، گرفتن یک تصویر کامل از او در درون رحم سخت به نظر میرسد (جنین آنقدر رشد کرده که در عکس جا نمیشود).اگرچه جنین از آغاز این سه ماهه تا کنون به سه برابر سایز خود رسیده است، اما هنوز رشد زیادی پیش رو دارد. این هفته، نقطهی پایانی سه ماههی دوم است. تنها سه ماه دیگر باقی مانده است.
اکنون ذرات چربی در زیر پوست فرزند شما درحال شکل گرفتن هستند و او هرچه بیشتر تپل به نظر میرسد. نوزاد پس از تولد برای دریافت انرژی و محافظت از خود در برابر سرما به این چربی جمع شده در زیر پوستش نیاز خواهد داشت. پوست جنین به علت نزدیکی مویرگها صورتی رنگ است. در پایان این هفته جنین احتمالا وزنی بیشتر از 910 گرم خواهد داشت و جفت نیز به طور کامل بالغ شده است.
فرزند شما چنان در حال لگد زدن و تکان خوردن است که اگر ناگهان ساکت شود، به شما احساس نگرانی دست میدهد. اما نگران نشوید! میزان لگد زدن یک جنین بیشتر از آنکه به سلامتش مربوط باشد، تحت تاثیر شخصیت او قرار دارد. اگر میخواهید از سلامت فرزندتان مطمئن تر باشید میتوانید لگدها را بشمارید. روی سمت چپ بدنتان دراز بکشید (معمولا ابتدای عصر و پس خوردن غذا بهترین زمان است) و ببینید چقدر طول میکشد تا 10 تکان را احساس نمایید. این کار را در طول یک هفته هر روز تکرار نمایید؛ سپس میانگین زمانهای بدست آمده را محاسبه نمایید تا یک معیار مناسب در اختیار داشته باشید. به خاطر داشته باشید که در هنگام ورود به ماه نهم بارداری و همزمان با کمتر شدن فضای جنین، حرکتهایش ممکن است تغییر نماید.
در این هفته به پایان سه ماههی دومتان رسیدهاید. به قبل نگاه کنید و به خاطر بیاورید که تنها 13 هفتهی قبل وزن فرزندتان کمتر از 60 گرم وزن داشت! اما حال به بیش از 900 گرم رسیده است. همهی سیستمهای اصلی بدن فرزندتان شکل گرفته و در حال عملکرد هستند. با این حالت جنین همچنان به زمان نیاز دارد تا سیستمهای بدنش به طور تکامل یافته و رشد نمایند. اگر فرزند شما در این زمان به دنیا بیاید در حدود 90 درصد شانس زنده ماندن خواهد داشت.
سه ماههی اول بیشتر زمان به وجود آمدن و پیدایش اندامهاست، در سه ماههی بعد این اندامها رشد کرده و در جزئیات تکامل پیدا میکنند. به عنوان مثال گوش فرزند آیندهتان را در نظر بگیرید: در حدود هشت هفته پس از بارداری، گوش فرزندتان شروع به شکل گرفتن مینماید. این گوشها در پایین سر بزرگتر از معمولش قرار دارند. اما همزمان با رشد جنین و متناسب شدن بدن با سر، گوشها نیز به سمت محل اصلیشان جابجا میگردند؛ این پروسه ادامه پیدا میکند تا زمانیی که در هفته پانزدهم بارداری، نه تنها گوشها در جای مناسب قرار گرفتهاند بلکه عصبهای شنوایی نیز در حال بوجود آوردن اتصال مابین گوشها و مغز هستند. اگرچه در این مرحله صدا به سختی به گوش جنین میرسد (به خاطر وجود vernix caseosa که مسیر عبور صدا را سد کرده است)، اما فرزندتان قادر به تشخیص صدای شما از بقیهی صداها میباشد. در پایان سهماههی دوم، شنوایی جنین به خوبی شکل گرفته است و حتی به صداهای بیرون از رحم واکنش نشان میدهد.
دستها و پاها نیز مثال دیگری از فرآیند رشد در سه ماههی دوم هستند. در سه ماههی اول دستها و پاهای جنین به شکل زائدههایی در هفته ششم بارداری شروع به رشد نمودند. در هفتههای بعد، دستها و پاها بلندتر شده، استخونها در زیر پوست نیمه شفاف جنین شروع به شکل گرفتن کردند. اما اکنون در پایان سه ماههی دوم و هفته بیست و هفتم بارداری اندازهی دستها و پاها تقریبا به اندازهی آن در هنگام تولد رسیده است و آنها با بقیهی بدن جنین نیز متناسب شدهاند. میتوان گفت محل اتفاق افتادن رشد در سه ماههی دوم به سمت درون میرود؛ بعنوان مثال در ابتدا استخوانها شروع به محکمتر شدن نمودند و پس از آن در هفتهی 22، مغز استخوان جنینی در درون استخوانها شروع به شکل گرفتن نمود. در هنگام تولد این سلولهای مغز استخوان قادرند تمام سلولهای قرمز مورد نیاز بدن نوزاد را تامین نمایند.
در سه ماههی سوم، فرزند شما به مرحلهی افزایش وزن و بلوغ رشدی میرسد. قبل از آنکه متوجه گذر زمان شوید، فرزندتان آمادهی سلام کردن به شما خواهد بود و میتوانید تمام رشد و جرئیات شگف آور و ظریفش را از نزدیک مشاهده نمایید.
اصطلاحاتی که باید بدانید
اریتروپویتین:فرآیند تولید سلولها قرمز خون.
تهیه و ترجمه: مجله اینترنتی ستاره