بام ایران کجاست؟ در این مطلب مکان های توریستی و دیدنی استان چهارمحال و بختیاری در شهرهای شهرکرد، بروجن، سامان، کوهرنگ، لردگان و... معرفی می شوند.
چهارمحال و بختیاری منطقه ای کوهستانی است و قسمت عمده ای از وسعت آن را کوه ها و تپه ها در بر گرفته اند. زرد کوه از مرتفع ترین نقاط منطقه، همیشه برف پوش است که با 4536 متر ارتفاع محصور در برف های دائمی و سرچشمه اصلی دو رودخانه بزرگ ایران یعنی زاینده رود و کارون می باشد.
منطقه چهارمحال و بختیاری به دلیل تنوع آب و هوائی نواحی هم جوار، وسعت ناهمواری ها و تغییرات بسیار شدید ارتفاع، از شرایط اقلیمی گوناگون و متنوعی برخوردار است. قسمت هایی از استان دارای اقلیمی بسیار مرطوب، خنک با زمستان های نیمه سرد و قسمت هایی از اقلیم نیمه مرطوب با زمستان های نیمه سرد تا معتدل برخوردار است.
ارتفاعات برف گیر استان منشاء چشمه های جوشان و سر چشمه جویبارها و رودهای دائمی بسیار است. از به هم پیوستن این روان آب ها، رودخانه های متعددی پدید آمده که سر شاخه های پر آب ترین رودهای کشور یعنی زاینده رود و کارون هستند.
این استان بالغ بر یکصد جاذبه سیاحتی و توریستی شناخته شده دارد که در ادامه به معروف ترین این جاذبه ها خواهیم پرداخت.
پل زمانخان در 20 کیلومتری شهرکرد و در مجاورت شهرستان سامان بر روی رودخانه زاینده رود به دست یکی از روسای عشایر بنام زمانخان به صورت دو دهنه هشت متری احداث گردیده است. این بنا دو بار، یکی در سال 1022 (ه-ق) توسط کارگزاران صفوی و بار دوم در سال 1322(ه-ق) به دست حاج عبدالحسین قزوینی مالک قریه چمعالی تعمیر و مرمت شد.
پیر غار در 35 کیلومتری شهرکرد و در نزدیکی شهر فارسان واقع است. در این محل، چشمه های آب از داخل سنگ ها در جریان است. در این منطقه بر روی قسمتی از صخره ها سنگ نوشته هایی وجود دارد که حاکی از نقش بختیاری ها در انقلاب مشروطه می باشد. پیرغار از امکانات استراحت و اطراق خوبی برخوردار است.
این امامزاده در 35 کیلومتری بروجن در بالای تپه ای مرتفع قرار گرفته و در اطراف آن دشتی وسیع دامن گسترده است. به مناسبت موقعیت طبیعی و آب و هوا دیگر جاذبه های پیرامون آن همه ساله هزاران نفر از داخل و خارج استان به این محل می آیند و با برپائی چادر، چندر روزی در آنجا اقامت می کنند. بازارچه، کمپینگ، مرغزار وسیع و سایر امکانات رفاهی در محل وجود دارد.
بنایی که امروزه به نام خانه ستوده خوانده می شود در واقع جزء آخرین بخش های بر جا مانده از مجموعه بناهای مرتبط با ارگ چالشتر مربوط به اواخر دوره صفوی تا آخر دوره قاجاری به حساب می آید. شالوده اصلی این بخش در سال 1326 (ه-ق) به پایان رسیده که دارای ازاره های سنگی ارزشمند تراش خورده و نقاشی های نفیس می باشد.
قلعه جونقان در شهر جونقان در فاصله 45 کیلومتری شهرکرد واقع است. این قلعه را علیقلی خان سرداراسعد بختیاری در سال 1318 (ه-ق) برای سکونت خود ساخت که 14 هزار متر مربع مساحت داشت. ستون های سنگی آن هر کدام شامل چند قطعه و در اشکال مختلف بنا شده به طوری که در قسمت بالائی، این ستون ها چهار گوش است.
این منطقه که پارک ملی تنگ صیاد را با وسعت 5400 هکتار در دل خود جای داده است دارای مساحتی معادل 21600 هکتار می باشد و در 12 کیلومتری شرق شهرکرد قرار دارد. این منطقه به واسطه دارا بودن تپه ماهورهای متعدد، زیستگاه مناسبی جهت گونه قوچ و میش اصفهانی می باشد که از جانوران مهم این منطقه به شمار می رود.
کوهستان های جنوبی منطقه دارای صخره های صعب العبور می باشد که زیستگاه پلنگ، کل و بز با جمعیت قابل توجهی می باشند. از دیگر جانوران منطقه می توان: گرگ، روباه، شغال، کفتار و پرندگانی نظیر کبک دری، کبک چیل، تیهو، عقاب و... را نام برد. نزدیکترین شهر به منطقه، فرخشهر می باشد.
تمامی مسیر زاینده رود از سد زاینده رود تا چم خرم در نزدیکی شهرستان سامان از جاذبه های اصلی و کانون های عمده تفرجگاهی استان به شمار می آید. این ناحیه با آب و هوای مطلوب و فضای سبز مناسب به مدت 6 ماه پذیرای هزاران خانوار است.
این تالاب در 50 کیلومتری شهرکرد و با مساحتی حدود 2300 هکتار یکی از زیبا ترین و بزرگترین تالاب های ایران است. رشته کوه کلار در سمت جنوب مشرف بر تالاب است که قله آن 3830 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. این منطقه دارای آب و هوایی مرطوب با تابستان های معتدل و زمستان های بسیار سرد است و از نقاط ییلاقی چهارمحال و بختیاری محسوب می شود. وجود انواع پرندگان بومی و مهاجر، انواع ماهیان به ویژه گونه نادر گوره خری در کنار ترکیب زیبائی از گیاهان آبزی جذابیت تالاب را دو چندان کرده است.
این تالاب به عنوان یکی از آبگیرهای حوزه آبریز آقبلاغ با فاصله ای نه چندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته است. به طوری که بخشی از آب خروجی تالاب چغاخور به این تالاب سرازیر می شود. رشته کوه چرو با ارتفاع 3500 متر از غرب تا جنوب تالاب کشیده شده است. شکارچیان مجاز در زمان خاص خود از این تالاب بهره برداری های چند منظوره ای می نمایند.
این تفرجگاه در 5 کیلومتری بروجن قرار دارد. به مناسبت شرایط آب و هوائی و نزدیکی این مکان به شهر بروجن و وجود امکانات تفریحی همه روزه پذیرای صدها گردشگر می باشد.
این چشمه در وسط شهر لردگان و در کنار بقایای شهر تاریخی لردگان قرار دارد. چشمه ای است مصفا و مظهر حیات شهر لردگان و روستاهای همجوار می باشد. در حاشیه این چشمه امکانات رفاهی، توسط شهرداری مستقر شده است.
این آبشار در 50 کیلومتری شهر لردگان در جوار روستائی به همین نام واقع شده است. روستای آتشگاه که دره ای تنگ و زیبا با خصوصیات بکر طبیعی است در میان دره نهر خروشانی جاری است که سنگ های آهکی و درختان کهنسال گردو و بلوط پیرامون آن را فرا گرفته است و شیب زیاد و پستی بلندی های آن آبشارهای کوچک و بزرگ متعددی را در طول سه کیلومتر ایجاد کرده است. با آن که هوای منطقه معتدل مایل به گرم است لیکن در میان دره هوا به غایت خنک و روح افزا است.
دشت لاله ها با مساحت حدود 3400 هکتار، در فاصله 95 کیلومتری شهرکرد، شمال غربی شهرستان فارسان و در نزدیکی روستای بنواستکی واقع است. محدوده ای از این دشت به عنوان اثر طبیعی ملی لاله واژگون تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد. مجموعه این مناظر چشم نواز باعث شده همه ساله خیل عظیم گردشگران و دوستداران طبیعت از سراسر کشور به این منطقه سرازیر شوند. در این دشت زیبا و منحصر به فرد دو نوع نادر از گل های لاله واژگون به نام های سوسن چل چراغ و اشک مریم با ارتفاعی بالغ بر 120 سانتی متر می روید.
چشمۀ زیبا و پر نزهت کوهرنگ که از جمله چشمه های صد گانه استان و از سر چشمه های اصلی کارون است، با خروش فراوان و دبی آب زیاد از دامنۀ کوه های پر صلابت و همیشه پوشیده از برف زرد کوه جاری می شود.
این پیست با 800 متر طول و شیب 20 درصد در حاشیه روستای چلگرد، در دامنه کوه کار کنان و در کنار تونل اول کوهرنگ قرار گرفته است. پیست مذکور دارای سه محوطه تفکیک شده و مجهز جهت استفاده خانواده ها، آقایان و خانم ها می باشد و به دلیل طولانی بودن فصل سرما، برف زیاد و نیز آرامش هوای اکثر روزهای سال در تمام فصل زمستان قابل استفاده می باشد. این پیست دارای سه دستگاه تله اسکی می باشد. هتل کوهرنگ در مجاورت پیست گردشگران هفتگی را به خود فرا می خواند.
چشمه دیمه واقع در منطقه کوهرنگ و در مجاورت روستای دیمه واقع گردیده است. آب این چشمه علاوه بر خواص درمانی به عنوان گواراترین آب جهان شناخته شده است. به دلیل حضور مشتاقان طبیعت امکانات رفاهی- خدماتی و فضاسازی مناسبی در اطراف این چشمه برای استراحت گردشگران فراهم شده است.
این منطقه در سه شهرستان اردل، لردگان و بروجن واقع شده و با وسعتی در حدود 62000 هکتار دارای اکو سیستم های ویژه و چشم اندازهای طبیعی، مرتعی، جنگلی و کوهستانی می باشد. آبشارهای پر آب و دیدنی مثل تنگ زندان و آبشار معدن زیبایی منطقه را دو چندان کرده است. این منطقه دارای سه تنوع آب و هوایی می باشد و به تبع آن جانورانی چون پلنگ، خرس قهوه ای، سنجاب بلوط های غرب ایران، کل، بز و کبک دری در این منطقه زندگی می کنند.
فضاهای حاشیه رودخانه کارون به علت دارا بودن ویژگی های منحصر به فرد و امکان دسترسی آسان، دارای استعداد قابل ملاحضه ای را برای جذب توریست است. جریان رودخانه در دره ها شگفت انگیز و ترکیب با جنگل های بلوط و سبزینگی و طراوت طبیعت و کوه، مناظر بدیعی را عرضه می کند.
آبشار دره عشق در منطقه مشایخ در مجاورت روستای دره عشق و در فاصله 110 کیلومتری شهرکرد قرار دارد. آبشار دره عشق با بیش از صد متر ارتفاع با سرعت زیاد از دل کوه بیرون میجهد و منظره چشم نوازی پدید می آورد. قرار گرفتن در بین دو روستای دره عشق و دورک شاهپوری، فضای نسبتا وسیع دامنه آبشار و ارتفاع زیاد، آنرا در سرتاسر ایران کم نظیر و شاید بی نظیر ساخته است.
مجله اینترنتی ستاره