مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

جهل تنها به بی سوادی نیست

[ad_1]

فرآوری: زهرا اجلال- بخش قرآن تبیان

جهالت

سفاهت، همان جاهلیت است

وَإِذَا قِیلَ لَهُمْ آمِنُوا کَمَا آمَنَ النَّاسُ قَالُوا أَنُوْمِنُ کَمَا آمَنَ السُّفَهَاءُ أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَاءُ وَلَکِنْ لَا یَعْلَمُونَ (بقره، آیه 13)
چون به آنان گویند: ایمان آورید چنان که دیگر مردم ایمان آوردند می گویند: آیا ما هم مانند سبک مغزان ایمان آوریم؟! آگاه باشید! قطعاً اینان خود سبک مغزند، ولی [از شدت کوردلی به این حقیقت] آگاه نیستند.
اینکه سفاهت را به کم خردی و سبک سری معنا می کنند تنها یک معنای آن می باشد که کاملا هم بر این قوم منافق منطبق است، زیرا اگر سبکسر نبودند از جاده مستقیم حقیقت جابجا نمی شدند و به خط خطا نمی افتادند.
در حقیقت سفاهت، همان جاهلیت، خشونت، ناهنجاری، بی ارادگی، شتابزدگی و عدم قدرت بر نفس نه صرفاً نادانی و عدم علم است ....

حسین بن علی (علیه السلام) فرمود: منظور از مردم ما اهل بیت بوده و  منظور از شبیه به مردم شیعیان ما می باشند.

جهل و سفیه بودن به بی سوادی نیست

خداوند در قرآن کریم می فرماید: «قَالَ رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَیَّ مِمَّا یَدْعُونَنِی إِلَیْهِ وَإِلا تَصْرِفْ عَنِّی کَیْدَهُنَّ أَصْبُ إِلَیْهِنَّ وَأَکُنْ مِنَ الْجَاهِلِینَ؛ یوسف گفت: پروردگارا؛ زندان برای من از آن چه مرا به سوی آن می خوانند محبوب تر است و اگر حیله را از من باز نگردانی من به سوی آنها تمایل می کنم و از جاهلان می گردم.»
از این آیه استنباط می شود که گناه موجب سلب علوم خدادادی است و جهل تنها بی سوادی نیست، بلکه انتخاب لذت آنی و چشم پوشی از رضای خداوند، نیز جهل محض است. (قرائتی، تفسیر نور،ج 6، ص56 ) در آیه 89 سوره یوسف نیز آمده است: «قَالَ هَلْ عَلِمْتُمْ مَا فَعَلْتُمْ بِیُوسُفَ وَأَخِیهِ إِذْ أَنْتُمْ جَاهِلُونَ؛ [یوسف] گفت: آیا دانستید با یوسف و برادرش چه کردید آنگاه که شما نادان بودید.» بنابراین جهل تنها به معنای ندانستن نیست، بلکه غلبه هوس ها نوعی بی توجهی است.
انسان گناهکار هرچند عالم باشد، جاهل و سفیه است. چون توجه ندارد و آتش دوزخ را برای خود می  خرد. (همان، ص 114)

کسی که سود و زیان را تشخیص نمی دهد سفیه است

معنای دیگر سفاهت یعنی تشخیص سود و زیان ندادن، و کسی که سود و زیان خود را نداند سفیه می نامند، از این رو به کودکان و یا مجانین "سفیه" گفته می شود، و در جایی در قرآن کریم دستور می دهد: وَلَا تُوْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَکُمُ: ثروت های خود را در اختیار سفیهان- کودکان و دیوانگان- قرار ندهید. (سوره نساء، آیه 5)
قرآن کریم بعضی از افرادی را که ممکن است در مسائل علمی قوی باشند امّا در مسائل عملی ضعیف، سفیه می داند. مثلاً اگر کسی در مسائل ریاضی، تجربی و مانند آن خیلی قوی باشد ولی در رابطه با گناه دست و پایش بلغزد و مرتکب بعضی از گناهانی که در متون اسلامی آمده است بشود، روایاتی که در ذیل آیه؛ وَلَا تُوْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَکُمُ وارد شده، چنین شخصی را سفیه می داند.
در حقیقت سفاهت در مکتب قرآن و فرهنگ دین غیر از سفاهت در مسائل عادی است اگر کسی در یک رشته علمی متخصص باشد، ولی در هنگام امتحان عملی دستش بلرزد سفیه است. فیزیکدان هایی که در کشورهای الحادی به بخشی از منظومه های کیهانی، سفینه های با سرنشین یا بی سرنشین می فرستند که محیر العقول است، امّا وقتی دستشان به گناه می رسد می لغزد و قدرت ضبط ندارند، یا در مسائل اعتقادی، ملحدانه برخورد می کنند، چنین افرادی را فرهنگ قرآنی سفیه می داند و می فرماید: وَمَن یَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَاهِیمَ إِلَّا مَن سَفِهَ نَفْسَهُ (بقره، آیه 130)

اهل نفاق سفیه اند، آن هم به هر دو معنا، یعنی هم سبک سر و کم خردند و هم سود و زیان خود را در نمی یابند، زیرا آنچه به وسیله آن می توان سود و زیان ها را دریافت و سبک و سنگین کرد ترازوی عقل و خرد است که سفیهان این ترازو را زیر خاک هوس های خود کرده اند، درست مثل مغازه داری که ترازو و وزنه های خود را زیر خاک پنهان کرده باشد. چنین کسی حتماً در تجارت خود سود نخواهد برد و بلکه زیان های فراوانی هم متحمل خواهد شد، هم چنانکه کمی بعدتر در آیه ای می خوانیم که: فَمَا رَبِحَت تِّجَارَتُهُمْ [بقره/16] از تجارت خود سود نبردند.

و چه کسی از آیین ابراهیم علیه السلام روی بر می تابد جز آن که به سفاهت و سبک مغزی گراید؟
کسی که از روش ابراهیم خلیل صلوات اللّه و سلامه علیه اعراض کرده، سفیه است، با این که مخترع و مبتکر است ولی قرآن او را سفیه می داند چرا؟ چون این سَفَه در مقابل آن عقل است که « یعبد به الرحمان و یکتسب به الجنان»، پس اگر کسی «لم یعبد الرحمان و لم یکتسب الجنان» فهو لیس بعاقل یعنی و هو سفیه.
بنابراین اگر کسی خواست بین زن و مرد داوری کند و ببیند زن پیش خدا مقرب است یا مرد، عقل به معنای علم مصطلح را، معیار قرار ندهد، زیرا آن عقل فضیلت زائدی است که برای اداره چرخ زندگی تنظیم شده و با مرگ انسان، همه آن از دست می رود، و چون انسان بعد از مرگ برای ابد می ماند لذا باید چیزی را به همراه ببرد که ابدی باشد. چیزی به درد آنجا می خورد که از بقا و ابدیت سهمی داشته باشد و آن اخلاص العمل للّه است. بنابراین آنچه که در این سوی خریدار دارد، در آن سوی مشتری نداشته و بازارش راکد است، و در آنچه که آن سوی خریدار دارد، بین زن و مرد فرقی نیست.
یادمان باشد که اهل نفاق سفیه اند، آن هم به هر دو معنا، یعنی هم سبک سر و کم خردند و هم سود و زیان خود را در نمی یابند، زیرا آنچه به وسیله آن می توان سود و زیان ها را دریافت و سبک و سنگین کرد ترازوی عقل و خرد است که سفیهان این ترازو را زیر خاک هوس های خود کرده اند، درست مثل مغازه داری که ترازو و وزنه های خود را زیر خاک پنهان کرده باشد. چنین کسی حتماً در تجارت خود سود نخواهد برد و بلکه زیان های فراوانی هم متحمل خواهد شد، هم چنانکه کمی بعدتر در آیه ای می خوانیم که: فَمَا رَبِحَت تِّجَارَتُهُمْ [بقره/16] از تجارت خود سود نبردند.

منظور از "الناس" در این آیه قرآن کریم

برای اینکه دریابیم منظور از مردم در این آیه شریفه «آمِنُوا کَما آمَنَ النَّاسُ» [پیش از این ناس را معنی کردیم ولی این معنای دیگری است که البته این معنا هیچ ارتباطی با معنای لغوی خود ندارد.] کدام مردم است به سخن امام علی (علیه السلام) بنگریم: انّ رجلاً جاء الی امیرالمومنین (علیه السلام) فقال اخبرنی ان کنت عالماً عن الناس و عن اشیاه الناس.
شخصی به محضر مبارک حضرت علی (علیه السلام) آمد و گفت: اگر شما از همه چیز آگاه و دانایی برایم بگو که منظور از مردم و کسانی که شبیه مردم اند چه کسانی هستند؟
فقال امیرالمومنین (علیه السلام) یا حسین احب الرجل فقال له الحسین علیه السلام اما قولک اخیرنی عن الناس فتحن الناس و امّا قولک اشیاه الناس فهم شیعتا [مجمع البحرین ذیل لغت نسناس]
حضرت به فرزند نازنین خود سید الشهداء حسین (علیه السلام) اشاره کرده و فرمود: پاسخ این مرد را بده، و حسین بن علی (علیه السلام) فرمود: منظور از مردم ما اهل بیت بوده و  منظور از شبیه به مردم شیعیان ما می باشند.
و همین می تواند تعریفی روشن برای "شیعه" باشد؛ شیعه کسی است که شبیه و مشابه و پیرو اهل بیت (علیهم السلام) است.
درست مثل داروی مشابه که اگر چه جای داروی اصل را نمی گیرد اما شباهت های بسیاری به آن دارد.
و یادت باشد تا داروی اصل باشد کسی سراغ مشابه آن نمی رود، پس تا اهل بیت (علیهم السلام) بر سر ما سایه دارند، هرگز دست از دامان این خاندان بر مگیر و به هیچکس حتی شیعیان خاص و خالص آنها هم اعتماد و تکیه مکن، که اینان شمع اند و آنان آفتاب.
گر تو به تیغم زنی کز نظرم دور شو                               سایه نگردد جدا ذره ای از آفتاب
ای تن اگر بیدلی سر ز کمندش مپیچ                            وی دل اگر عاشقی روی ز مهرش متاب [خواجوی کرمانی]


منابع:
سایت معارف قرآن
کتاب باران حکمت؛ بیانات حجت الاسلام رنجبر
سایت حوزه
سایت پژوهشکده باقر العلوم

 

خطر شیطان در کمین علما !!

خطر شیطان در کمین علما !!

ماجرای گاو بنی اسرائیل در آیات سوره بقره

ماجرای گاو بنی اسرائیل در آیات سوره بقره

هدیه‌ای با بدرقه هفتاد هزار ملک

هدیه‌ای با بدرقه هفتاد هزار ملک

در فرهنگ قرآنی به چه کسی سفیه گفته می شود؟

در فرهنگ قرآنی به چه کسی سفیه گفته می شود؟


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

ناامیدی و امید احمقانه به خدا؛ راه‌هایی برای نفوذ شیطانناامیدی و امید احمقانه به خدا؛ راه‌هایی برای نفوذ شیطانفیلمی از اجرای زنده محسن چاوشی منتشر شد سایت …موسیقی ما خواننده آلبوم امیر بی گزند برای اولین بار فایل ویدئویی اجرای زنده یکی از نگرش قرآن به رزق و روزیعوامل گشایش روزی تقوا برای انسان با تقوا از رزق های حساب نشده و بی گمان می آید گاهی تحلیل مسائل جاری کشور و جهانرسانه های وابسته به جریان انحرافی در دولت احمدی نژاد ، چندی پیش با انتشار شجره نامه ای سرانجام ابراهیم مالک،مصعب ابن زبیر،ابن حر و …آقای محمد فرقی میان ایرانی و عرب نیست به فرموده قرآن ملاک برتری، تقواست ولی شما که بررسی موشکافانه تأثیر معدل امتحان نهایی بر … چه نمراتی معدل‌ تأثیر مثبت و چه نمراتی تأثیر منفی خواهند داشت؟ باتوجّه به سعید نورسی ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادسعیدنورسیتولد و دوران کودکی شیخ سعید نورسی مشهور به بدیع الزمان در سال ۱۲۹۳ هجری قمری سه سال عقلانیت و معنویت بعد از ده سالعقلانیت و معنویت بعد از ده سال مصطفی ملکیان پروژه‌ی عقلانیت و معنویت مدعایش این بود به سایت وکالت خوش آمدیدتا حدودی گرانی حق الزحمه وکلا دلیل عدم مراجعه به آنان استگاهی در رسانه به وسیله نگاهی تحلیلی به نقش و جایگاه زن در عرصه اجتماعی …نگاهی تحلیلی به نقش و جایگاه زن در عرصه اجتماعی ایران در تقویم جمهوری اسلامی ایران تحلیل مسائل جاری کشور و جهان رسانه های وابسته به جریان انحرافی در دولت احمدی نژاد ، چندی پیش با انتشار شجره نامه ای جعلی ناامیدی و امید احمقانه به خدا؛ راه‌هایی برای نفوذ شیطان در آن هنگام که پیری به سراغ ابراهیم علیه السلام آمده بود و همسرش هم نازا بود، فرشتگان خدا به آیه‌ای که امام حسینعلیه‌السلام هنگام خروج از مدینه تلاوت کرد رابطه تنگاتنگ و به هم تنیده قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام آن قدر عمیق و ریشه فیلمی از اجرای زنده محسن چاوشی منتشر شد سایت خبری تحلیلی موسیقی ما خواننده آلبوم «امیر بی گزند» برای اولین بار فایل ویدئویی اجرای زنده یکی از سعید نورسی ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد سعیدنورسی تولد و دوران کودکی شیخ سعید نورسی مشهور به بدیع الزمان در سال ۱۲۹۳ هجری قمری سه سال قبل از سرانجام ابراهیم مالک،مصعب ابن زبیر،ابن حر و عبدالله زبیر در آقای محمد فرقی میان ایرانی و عرب نیست به فرموده قرآن ملاک برتری، تقواست ولی شما که ایرانی به سایت وکالت خوش آمدید تا حدودی گرانی حق الزحمه وکلا دلیل عدم مراجعه به آنان استگاهی در رسانه به وسیله برنامه بررسی موشکافانه تأثیر معدل امتحان نهایی بر نتیجه کنکور نشر چه نمراتی معدل‌ تأثیر مثبت و چه نمراتی تأثیر منفی خواهند داشت؟ باتوجّه به توضیحاتی سید روح‌الله خمینی ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد خمینی در خانواده‌ای به دنیا آمد که سابقه فعالیت‌های دینی و مذهبی در آن به قرن‌ها قبل برمی عقلانیت و معنویت بعد از ده سال عقلانیت و معنویت بعد از ده سال مصطفی ملکیان پروژه‌ی عقلانیت و معنویت مدعایش این بود که آیا گوش دادن به بی سیم پلیس جواب به بی تربیتها گل که شهره شد به بی وفایی



لینک منبع :جهل تنها به بی سوادی نیست

جهل تنها به بی سوادی نیست - تبیان article.tebyan.net/343610/جهل-تنها-به-بی-سوادی-نیست‏ - ذخیره شده 11 دسامبر 2016 ... از این آیه استنباط می شود که گناه موجب سلب علوم خدادادی است و جهل تنها بی سوادی نیست، بلکه انتخاب لذت آنی و چشم پوشی از رضای خداوند، نیز جهل ... تصاویر برای جهل تنها به بی سوادی نیست جهل تنها به بی سوادی نیست - تی نیوز tnews.ir/news/673f75772054.html‏ جهل تنها به بی سوادی نیست. دریافت خبر : یکشنبه 21 آذر 1395 ساعت 0:28. جهل تنها به بی سوادی نیست. ندیده ای صندوق های سنگین را وقتی نمی تواند جابجا کنند ... جهل تنها به بی سوادی نیست - صفحه اصلی - بلاگ خوان j-m-z.rzb.h5h.ir/post512220.html‏ گاهی اوقات زندگی برخی افراد بی شباهت به یک رانندگی شتاب زده و سریع نیست. شتاب در کارها، بدون داشتن مهارت و توجه به علائم و تابلوهای هشدار دهنده، در مواردی نه تنها ... ایرنا - ریشه کنی بی سوادی دغدغه مسئولان نظام است www.irna.ir/Kurdistan/fa/News/82339897/‏ - ذخیره شده 10 دسامبر 2016 ... سنندج- ایرنا- فرماندار قروه گفت:دغدغه مسئولان نظام جمهوری اسلامی موضوع ریشه کنی مبادی بی سوادی است که این امر مختص به آموزش و پرورش نیست ... گریز از گراز: evading boars - یافته‌های کتاب‌های Google https://books.google.com/books?isbn=1595845542 Mansor Valadi, منصور ولدی - ‏2016 - History لذا آنها به تنها مسئله کمبود جامعه انگشت گذاشته و عدم آزادی سیاسی را پیش کشیده و دست آویز قرار میدادند. ... که خود اعدامش کردند) فحشا نیست. ... نداشت ولی در یک طلبه یا آدم بی کار و بی سوادی که به سادگی می شود مغزش را شستشو داد مؤثر بوده و سبب ...بی خردی و نشانه های جهل | سماموس www.samamos.com/?p=5939‏ - ذخیره شده - مشابه انسان جاهل به معنای کسی است که دانشی نیاموخته و به اصطلاح بی سواد است؛ زیرا سواد ... البته ناگفته نماند که مراد از عقل، تنها داشتن آن نیست، چرا که هر انسانی از عقل ... جهل تنها به بی سوادی نیست - جنبش منتظران ظهور - شهر وبلاگ j-m-z.rzb.shahreweblog.ir/post496531.html‏ - ذخیره شده گاهی اوقات زندگی برخی افراد بی شباهت به یک رانندگی شتاب زده و سریع نیست. شتاب در کارها، بدون داشتن مهارت و توجه به علائم و تابلوهای هشدار دهنده، در مواردی نه تنها ... بی‌سوادی نوع دوم و جهل مرکب: در ستایش بی‌سوادی | مجله مطالعات خواندن readingandreaders.com/?p=231‏ - ذخیره شده تنها ما یعنی شمار ناچیز برخورداران از نعمت خواندن و نوشتن، ممکن است فکر .... مفهوم بی‌سوادی قدیمی نیست و تاریخ دقیق اختراع آن را می‌شود به تقریب تعیین کرد. بی سوادی: بحران بی صدا | فرهنگ شناسی www.farhangshenasi.ir/persian/node/1010‏ - مشابه امروزه سواد تنها داشتن مهارت خواندن و نوشتن نیست. تاکنون چهل نوع سواد ... ابتدا به کمک آمار جمعیت بی سوادی و کم سوادی، مسأله را توصیف می کنم. بعد از آن برخی علل ...