[ad_1]
بامداد – مصداق تجمل گرایی نسبت به شرایط زمانی و مکانی (مثلاً مبل و صندلی در روستا تجمّل باشد و در برخی مجلس های اداری ضروری باشد) و نیز جایگاه اجتماعی افراد تفاوت پیدا می کند در نتیجه اگر هر فردی از جایگاه اجتماعی خود پا را فراتر گذاشت و به چیزی روی آورد که متناسب با جایگاه او نبود کار وی تجمل گرایی است.
تجمّل گرایی به معنای گرایش به زیبایی و نمایش جمال و زیبایی ها، امری طبیعی و فطری در انسان است؛ انسان، زیبایی را به عنوان یکی از مصادیق کمال، دوست داشته و بدان گرایش می یابد و زشتی را به عنوان مصداقی از نقص و کمبود دانسته و از آن می گریزد. بنابراین، گرایش انسان به تجمل گرایی ، گرایشی به سوی کمال و زیبایی هاست.
قرآن کریم می فرماید: «…أَنَّمَا الْحَیاةُ الدُّنْیا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ زینَةٌ…»: بدانید زندگى دنیا تنها بازى و سرگرمى و تجمل گرایی … است.
مقصود از زینت در این آیه شریفه، تجمل پرستی و اسراف و تبذیر است و مربوط به کسانی است که ذکر و فکرشان تا دم مرگ فراهم کردن خانه و مرکب و لباس زینتى بوده و دچار رفاه زدگی، دنیازدگی، خوش گذرانی بی حدّ و مرز،کثرت طلبی در ثروت شده و بی توجه به قناعت باشند.
اما اگر آدمی به قدر نیاز خود از مادیات استفاده کرده و در مخارج زندگی، به دور از هر تکلّف و زحمت و عادات و رسوم بی دلیل باشد، ساده زیستی را در زندگی خود اجرا کرده است.
تجمّل پرستی ممنوع
خداوند متعال درباره علّت در آتش گداختن اصحاب شمال می فرماید: «و اصحاب الشمال ما اصحاب الشمال فی سموم و حمیم و ظل من یحموم لابارد و لاکریم انهم کانوا قبل ذالک مترفین» (واقعه/۴۲۴۵) اصحاب شمال (هم آنانی که نامه اعمالشان به نشانه مجرم بودن شان به دست چپ آنان داده می شود) در آتش گداخته و آبی جوشان و سایه ای از دود سیاه قرار دارند که نه خنکی دارد و نه سودی می بخشد زیرا ایشان پیش از این در دنیا اهل تجمّل و مترف بودند. مترف به کسی می گویند که فزونی نعمت او را غافل و مغرور و مست کرده و به طغیان واداشته است به عبارت دیگر کسی که سرگرمی به نعمت آنچنان او را مشغول کرده که از صاحب نعمت غافل گشته است پس به بیان مرحوم علّامة طباطبایی مترف، انسانی است که دل بستگی به نعمت ها دارد چه نعمت هایی که دارد و چه آنچه را که در طلب آنهاست و چه کم باشد و چه زیاد. (طباطبایی، محمد حسین، تفسیر المیزان، ذیل آیه ۴۵ سوره واقعه)
بنابراین اگر چه مردم بر اموال خود تسلّط دارند ولی این تسلّط به این معنی است که فقط در چارچوبی که اسلام اجازه داده، آزادی تصرّف دارند و تضییع مال به هر شکل و صورت دور ریختن، بیش از حدّ نیاز مصرف کردن، مصرف در اشیاء لوکس و تجمّل های فاسد کننده که در زبان اسلام از آنها تعبیر به اسراف و تبذیر شده حرام و ممنوع است. (مطهری، مرتضی، وحی و نبوت، ۱۳۶۹، ص۱۲۱)
روزی سفیان ثوری به امّام صادق علیه السلام زبان به اعتراض گشود که: «ای آقا پدران تو چنین لباسی نمی پوشیدند چگونه شما پوشیدید؟ امّام صادق علیه السلام فرمود: پدران من آن لباس ها را زمانی می پوشیدند که هنگامة فقر و تنگدستی بوده در حالیکه اکنون زمان گشایش است و فراوانی نعمت های دنیا به اهلش رو کرده است و شایسته ترین افراد برای بهره مندی از این نعمت ها نیکان هستند»
تجمل گرایی در ظاهر با رفاه طلبی بسیار نزدیک است ولی در مفهوم با آن تفاوت دارد چون رفاه طلب تنها در اندیشه آسایش خود به سر می برد ولی تجمّل پرست گذشته از آن به آرایش های افراطی می اندیشد و می کوشد با رنگ و روغن کاری، قرینه سازی، … ظاهر تباهی زندگی را با الگوهای تقلیدی و مد روز و بر اساس هوس های زودگذر خود، هم آهنگ سازد این کار مایه تفریح و سرگرمی اوست و به تباهی زندگی او می انجامد. پیامد پرداختن به نیازهای دروغین، صرف هزینه های سنگین، هدر دادن ذخیره های اقتصادی و برجا ماندن فقر و نابسامانی اجتماعی است. از اینرو اسلام با تجمّل پرستی مخالف است و اجازه نمی دهد انسانی که باید برای رسیدن به ایده آل های مقدّس و الهی راه تکامل را بپیماید خویشتن را سرگرم خودآرایی کند و با این کار راه را بر زندگی اقتصادی جامعه و کمال خود ببندد. (موسوی اصفهانی، سید جمال الدین، پیام اقتصادی قرآن، ص۴۹۸، به نقل از تجمّل گرایی از دیدگاه اسلام، علیرضا رستگاران، ص۱۹)
اخلاق کاخ نشینی
امّام خمینی رحمة الله علیه از تجمّل گرایی به کاخ نشینی یاد می کند و شرط پیشرفت علمی و صنعتی و اجرا شدن احکام نورانی اسلام را کنار گذاشتن این روحیّه می داند و می گوید: «طبع کاخ نشینی با تربیت صحیح منافات دارد، با اختراع و تصنیف و تألیف و زحمت منافات دارد، تقریباً تمام مخترعین و مصنفین از همین کوخ نشین ها بودند … ما باید بکوشیم که را از این ملّت بزداییم. اگر ملّت بخواهد جاوید بماند و اسلام اجرا شود باید این خوی کاخ نشینی را به پایین کشید.» (صحیفه نور، ج۱۷، ص۲۱۷)
حضرت رضا علیه السلام در پاسخ به اعتراض ها فرمود: «برخی دوستان کوته فکر دوست دارند من بر نمد بنشینم و جامه زبر و خشن بر تن کنم در حالی که این زمانه، اقتضای چنین زندگی را ندارد»
تجمّل گرایی نسبی است!
تجمل گرایی امری نسبی است زیرا برای رفتار انسانها در هر زمان و مکان و شرایطی نمی توان حکم کلّی بیان کرد. ممکن است چیزهایی در زندگی یک فرد، در یک مکان و زمان خاص تجمّل به شمار آید ولی همان ها در زندگی فرد دیگری و در مکان و زمان دیگری تجمّل نباشد. هنگامی که جامعه با مشکل اقتصادی روبرو است و بیشتر افراد دچار فقر و تنگدستی هستند اگر فردی این شرایط را نادیده بگیرد و به سفره آرایی های رنگین بپردازد کارشان تجمل گرایی و اسراف است برعکس اگر همة مردم در رفاه نسبی به سر می برند آنان چنین کنند؟ البته تا جایی که به اسرف نیانجامد تجمّل نخواهد بود.
گفته اند روزی سفیان ثوری امّام صادق علیه السلام را دید و زبان به اعتراض گشود که: «ای آقا پدران تو چنین لباسی نمی پوشیدند چگونه شما پوشیدید؟ امّام صادق علیه السلام فرمود: پدران من آن لباس ها را زمانی می پوشیدند که هنگامه فقر و تنگدستی بوده در حالی که اکنون زمان گشایش است و فراوانی نعمت های دنیا به اهلش رو کرده است و شایسته ترین افراد برای بهره مندی از این نعمت ها نیکان هستند.» (به نقل از وسائل الشیعه، ج۵، ص۱۹، باب ۷)
هم چنین حضرت رضا علیه السلام در پاسخ به اینگونه اعتراض ها فرمود: «برخی دوستان کوته فکر دوست دارند من بر نمد بنشینم و جامه زبر و خشن بر تن کنم در حالی که این زمانه، اقتضای چنین زندگی را ندارد.» (به نقل از مسند الرضا، ج۲، ص۳۶۱)
بنابراین مصداق تجمل گرایی نسبت به شرایط زمانی و مکانی (مثلاً مبل و صندلی در روستا تجمّل باشد و در برخی مجلس های اداری ضروری باشد) و نیز جایگاه اجتماعی افراد تفاوت پیدا می کند در نتیجه اگر از جایگاه اجتماعی خود پا را فراتر گذاشت و به چیزی روی آورد که متناسب با جایگاه او نبود کار وی تجمّل گرایی است.
و یک حسن ختام شنیدنی:
به نقل امام سجاد (علیه السلام) اسماء بنت عمیس گفت: حضرت زهرا (علیهاالسلام) گردنبندی از طلا به گردن داشت که علی (علیه السلام) آن را از غنیمت جنگی (فی) به دست آورده بود. رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بر او وارد شد، وقتی گردنبند را دید به اشاره فرمود: طوری نباشد که مردم بگویند فاطمه (علیهاالسلام) خود را به تجملات زنهای کسری و قیصر آراسته است ، فاطمه (علیهاالسلام) مطلب را دریافت ، بی درنگ رفت و گردنبند را فروخت و با پول آن برده ای خرید و آزاد کرد. پیامبر (صلی الله علیه وآله) وقتی که این موضوع را شنید خوشحال شد.
خلاصه سخن اینکه: ما به عنوان یک مسلمان باید برای دست یابی به کمال و سعادت درست مصرف کردن را بیاموزیم و از تجمل گرایی به عنوان مصداقی از اسراف و تبذیر پرهیز کنیم.
منابع:
سایت اسلام کوئیست
سایت اندیشه قم
داستان صاحبدلان / محمد محمدی اشتهاردی
سایت حوزه
نوشته مصداق های تجمل گرایی را چگونه تشخیص دهیم اولین بار در بامداد پدیدار شد.
[ad_2]
لینک منبع
بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط با این موضوع الف احمد توکلیبا فساد سیستمی باید …هیچ کس فساد سیستمی را انکار نمیکند آقای توکلی، شما بارها از فساد سیستماتیک در ایران فارسی العربیةتاریخی فرهنگی قرآنی تقوی و متقین …سایت جدید تاریخی فرهنگی قرآنی تقوی چیست؟ تقوی از ریشه وقی حالت خویشتن داری الف می گویند قرار است همه چیز و مشکلات بانکی …عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد میگفتند با اجرای برجام تحریمها لغو و موانع جستار تمدنسازی نوین اسلامیوقتیکه ملّت ایران توانست خود را به آن نقطهای برساند که بتواند بهعنوان یک ملّت نقاشی ساختمان نقاشی ساختمان قلی پور بلکا …در سبک های کلاسیک بهتر است که این کوسنها از همان جنس و بافت روتختی باشند به هماهنگی آذر راه زندگیترس از خدا عامل خودباوری و اعتماد به نفس امام علی علیه السلام در حکمت ترس از خدا را چرا خدا بعضی از انسان ها را بدبخت آفریده؟ شهر سوالجواب این سوال در تعریف بدبختی و بیچارگی است واقعا بدبختی چیست؟ کسی که معاد را باور جزوه دانش خانواده و جمعیت زینی وند یوسف دانش …جزوه دانش خانواده و جمعیت نویسنده یوسف زینی وند ۱۳٩٢٩۱٩ مقدمه خانواده، یک نهاد مجموعه مقالات گردآوری شده اینترنتیمجموعه مقالات اینترنتی جمع آوری شده توسط اعضای جامعه مهندسان معمار جوان تاریخی فرهنگی قرآنی تقوی و متقین درقرآنویژگی های پیامک های وایبری و ی زندگی معصومین علیهم السلامولایت،امامت،خلفا جلسه آطاهری الف احمد توکلیبا فساد سیستمی باید سیستماتیک مبارزه کرد نه هیچ کس فساد سیستمی را انکار نمیکند آقای توکلی، شما بارها از فساد سیستماتیک در ایران سخن فارسی العربیة آذر راه زندگی ترس از خدا عامل خودباوری و اعتماد به نفس امام علی علیه السلام در حکمت ترس از خدا را یکی از می گویند قرار است همه چیز و مشکلات بانکی حل شود، پس چرا حل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد میگفتند با اجرای برجام تحریمها لغو و موانع بانکی جستار تمدنسازی نوین اسلامی وقتیکه ملّت ایران توانست خود را به آن نقطهای برساند که بتواند بهعنوان یک ملّت مُسلمِ نقاشی ساختمان نقاشی ساختمان قلی پور بلکا کاتالوگ بلکا در سبک های کلاسیک بهتر است که این کوسنها از همان جنس و بافت روتختی باشند به هماهنگی موجود مجموعه مقالات گردآوری شده اینترنتی مجموعه مقالات اینترنتی جمع آوری شده توسط اعضای جامعه مهندسان معمار جوان چرا خدا بعضی از انسان ها را بدبخت آفریده؟ شهر سوال جواب این سوال در تعریف بدبختی و بیچارگی است واقعا بدبختی چیست؟ کسی که معاد را باور کرده و جزوه دانش خانواده و جمعیت زینی وند یوسف دانش خانواده و جزوه دانش خانواده و جمعیت نویسنده یوسف زینی وند ۱۳٩٢٩۱٩ مقدمه خانواده، یک نهاد اساسی و é é é
لینک منبع :مصداق های تجمل گرایی را چگونه تشخیص دهیم
مصداق های تجمل گرایی را چگونه تشخیص دهیم | سایت خبری تحلیلی ...
bamdad.net/تجمل-گرایی.html - ذخیره شده
14 دسامبر 2016 ... بامداد – مصداق تجمل گرایی نسبت به شرایط زمانی و مکانی (مثلاً مبل و صندلی در
روستا تجمّل باشد و در برخی مجلس های اداری ضروری باشد) و نیز جایگاه ...
مصداق های تجمل گرایی را چگونه تشخیص دهیم | بامداد - خبر پو
khabarpu.com/k.php?u.../Ysdin24zbjCDYsdinINqG2q/.../Yp9iv
مصداق های تجمل گرایی را چگونه تشخیص دهیم - بامداد | خبرپو.
تشخیص مصداقهای تجمل گرایی! - مجله مطالب خواندنی
iranmg.blogsky.com/1396/02/11/post-10187 - ذخیره شده
4 ساعت قبل ... مصداق تجمّل گرایی نسبت به شرایط زمانی و مکانی (مثلاً مبل و صندلی در روستا ... که:
«ای آقا پدران تو چنین لباسی نمی پوشیدند چگونه شما پوشیدید؟
تشخیص مصداقهای تجمل گرایی! - تی نیوز
tnews.ir/news/376875993144.html
14 دسامبر 2016 ... مصداق تجمّل گرایی نسبت به شرایط زمانی و مکانی (مثلاً مبل و صندلی در روستا تجمّل
باشد و در برخی مجلس های اداری ضروری باشد) و نیز جایگاه ...
آسیب های مادی و معنوی اسراف و راه های برون رفت از آن
www.hawzah.net/fa/Magazine/View/3280/4370/35592 - ذخیره شده
از سوی دیگر، تشخیص موضوع های گوناگون احکام، بیشتر به عهده عرف و مکلف
گذاشته شده است. .... بنابراین، استفاده غیرضروری از نور و روشن کردن لامپ های
اضافی، از مصداق های آشکار تجمل گرایی و ... چگونه آن را برای خود نمایی و ستایش
جویی می سازد؟ ... چون بخواهیم شهری را نابود سازیم، خوشگذرانانش را فرمان می دهیم تا در
آن به انحراف (و ...
میانه روی را اسوه خود قرار دهیم | پایگاه خبری تحلیلی سمعک
samaaknews.com/29107/میانه-روی-را-اسوه-خود-قرار-دهیم/
2 مه 2015 ... این که عقل چگونه تشخیص صحیح و بدون خطا می دهد خو مبحث گسترده ای است که علما و
عرفا ... امید که ما هم در اعتدال و میانه روی او را اسوه خود قرار دهیم نه نفس خود را. ... جدا
نکردن زباله های خشک و تر یکی از مصادیق بارز اسراف است. ... تجمل گرایی: که به
خاطر گستردگی و اهمیت آن ان شاءالله در مطلبی جداگانه به آن خواهم پرداخت.
تجمل گرایی و رفاه طلبی در زندگی اسلامی – ایرانی – تبیان فرهنگی
fa.tebyan-sm.ir/.../تجمل-گرایی-و-رفاه-طلبی-در-زندگی-اسلامی - ذخیره شده - مشابه
9 ژوئن 2015 ... کلید واژه: تجمل گرایی ،رفاه طلبی ، زندگی اسلامی، جامعه تولیدی ... مال پرستی یکی
از جلوه های دنیا پرستی است و تجمل گرایی .... ملاکهای تشخیص آراستگی و تجمل
گرایی .... خود را رقم بزنیم و خود را از سقوط به ورطه تجمل و بیهودگی نجات دهیم . ۳ ... که
اسراف چگونه بدگمانی یا گمراهی را بوجود می آورد و شخص مسرف چگونه ...
بررسی میزان تجمل گرایی در نوجوانان - - خانه
luxury-postulates.persianblog.ir/post/2/ - ذخیره شده - مشابه
ما در این تحقیق علل تاثیر گذار بر تجمل گرایی را مورد بررسی قرار می دهیم ... یعنی
نگاه تجملی با عبور از اندیشه های تولید گرایانه در جامعه صرفا به مصرف تجملی و ... "
دونا ولفولک کراس" در کتاب خود بهنام "سخن رسانه چگونه مغز شما را میسازد"، در .... در
این حالت، لزم است یک مرجع تشخیص دهنده برای تولید و مصرف در جامعه وجود داشته
باشد ...
[PDF] کلید واژه ها: تجمّل گرایی،پیشگیری ،راهکار قرآنی.
journals.police.ir/.../075186a4916f355178dc0b75e1a1c41ceb8227c6.pdf - ذخیره شده
د: در قرآن و روایات چه راهکارهایی برای درمان تجمل گرایی و اجتناب از آسیب های آن بیان
... بخش های سه گانۀ شناسایی، تشخیص و درمان صورت می پذیرد و برایند آن پیشنهاد راه
حل ..... را که در چه وقت کشت کند و در چه زمانی درو کند و چگونه اموال را گرد آورده ،
ساختمان ها را بنا ... و مصداق. مشتهیات قهراً حب به دنیا آوردو حب به دنیا تنفر از غیر آن
آورد« ...
[DOC] علل وآثار تجمل گرایی بر خانواده وراهکارهای مقابله باآن
www.shamstoos.ir/Content/media/article/19181~1_0.DOC - ذخیره شده - مشابه
تجمل گرایی نوعی زیبا دوستی و خودآرایی فطری است که اگر از راه اعتدال خارج شود .....
اسوه پذیری نوع مردم از رهبران و مدیران جامعه و نظام حاکم از مهمترین مصداقهای این عامل .....
ما که قادر نیستیم عملاًوضع را تغییر دهیم لااقل از این مقدار،همدردی مضایقه نکنیم. ....
از دیگر سو عقل او را دستخوش پریشانی ونابسامانی در تشخیص خیر وشر می سازد.
دوشنبه 11 اردیبهشت 1396 ساعت 15:53