[ad_1]
بامداد – برخی می گویند شعار برادری و برابری بین شیعه و سنی فقط جنبه ی سیاسی دارد و حکم شرعی نیست. آیا این مطلب درست است؟
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ» یکی از موضوعات مهم که سؤال های فقهی زیادی هم پیرامون آن مطرح است مسئله ی وحدت مسلمین است. مسئله ی وحدت بین مسلمان ها به معنای دست برداشتن آنها از عقایدشان یا عمل به فقه دیگران نیست؛ بلکه یعنی شیعیان براساس اعتقاد و مطابق موازین فقهی خودشان عمل می کنند و گروه های دیگر مسلمان (اهل سنت) هم عقایدی دارند و فقهی دارند و فتاوایی دارند و براساس فتاوای خودشان عمل می کنند. مسئله ی وحدت مسلمین، وحدت بر سر یک سری مسائل اصلی و اصولی و مشترک موجود بین آنها برای مقابله با دشمنان مشترک است.
۱. تبرّی به چه معناست؟ و نسبت بین تبرّی و لعن چیست؟
«تولّی و تبرّی» گاهی جزو اصول دین شمرده می شود و گاهی هم جزو فروع دین و البته هر دو هم درست است؛ یعنی یک جنبه ی اعتقادی دارد و یک جنبه ی عملی. از حیث اعتقادی تولّی یعنی ما به ولایت اولیای الهی، پیامبران خدا و ائمه ی اطهار علیهم السلام معتقد باشیم و همچنین علاقه نسبت به آنها و پیروانشان داشته باشیم. تولّی یک جنبه ی عملی نیز دارد که اطاعت از این اولیای الهی است.
تولّی و تبرّی» گاهی جزو اصول دین شمرده می شود و گاهی هم جزو فروع دین و البته هر دو هم درست است؛ یعنی یک جنبه ی اعتقادی دارد و یک جنبه ی عملی. از حیث اعتقادی تولّی یعنی ما به ولایت اولیای الهی، پیامبران خدا و ائمه ی اطهار علیهم السلام معتقد باشیم و همچنین علاقه نسبت به آنها و پیروانشان داشته باشیم. تولّی یک جنبه ی عملی نیز دارد که اطاعت از این اولیای الهی است.
تبرّی نقطه ی مقابل تولّی است؛ یعنی دشمنی نسبت به دشمنان خدا و دشمنان اولیای خدا. مکلفین باید این دو اصل را هم از نظر اعتقادی معتقد باشند و هم در عمل به آن متمسک شوند و لزوماً این گونه نیست که کسی که می خواهد تبرّی بجوید با لعن و ناسزا و بدگویی همراه باشد. بسیاری از مسلمانان از صدر اسلام تاکنون و حتی در عصر حاضر -نمونه اش حضرت امام رحمه الله و حضرت آیت الله خامنه ای- اینها واقعاً اهل تولّی و تبرّی هستند، ولی اهل سب و لعن نیستند. بنابراین انسان می تواند تبرّی داشته باشد، اما توهین و فحاشی و لعن به مقدسات دیگران نکند. حضرت آقا توهین به مقدسات دیگر را جایز ندانسته، بلکه حرام می دانند.
آیا حکم وحدت منافاتی با تبرّی ندارد؟ آیا اگر شخصی مقلد حضرت آیت الله خامنه ای نباشد، بر او واجب است که از دستورات ایشان مبنی بر عدم لعن تبعیت کند؟
قطعاً وحدت مسلمین با تبرّی منافات ندارد. یعنی افراد می توانند با دشمنان خدا و دشمنان اولیای خدا دشمن باشند و با آنهایی که در حال جنگ با مسلمانان هستند مقابله کنند، و در عین حال با دیگر مسلمان ها وحدت نیز داشته باشند. پس وحدت مسلمانان با تبرّی از دشمنان خدا و دشمنان اولیای خدا هیچ منافاتی ندارد. به عنوان نمونه امام خمینی رضوان الله تعالی علیه هم ولایی بودند هم متبرّی از دشمنان خدا و دشمنان اولیای خدا و در عین حال به مقدسات سایر مسلمانان و اشخاص مورد احترام آنها لعن و توهین هم نمی کردند. خیلی از بزرگان بودند که مردم را به وحدت دعوت کردند و از دشمنان خدا هم تبرّی جستند.
وحدت بین مسلمین و پرهیز از تفرقه یک امر واجب است و ایجاد اختلاف و تفرقه بین مسلمانان که به نفع دشمنان و به نفع استکبار جهانی و صهیونیسم بین المللی است، حرام است. اما اینکه اگر مقلد حضرت آقا هم نباشند، باید مراعات این مسئله را بکنند؟ بله دیگران هم باید مراعات این مسئله را بکنند. در این مسئله فرقی ندارد که افراد مقلد حضرت آقا باشند یا مقلد سایر مراجع. چرا که به فتوای همه ی مراجع معظم تقلید، انجام کارهایی که بر ما واجب نیست -ولو مستحب هم باشند- اگر انجام آن کارها موجب سوء استفاده ی دشمنان علیه مکتب اهل بیت علیهم السلام شود تا به پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام توهین کنند یا موجب اختلاف بین مسلمانان باشد جایز نیست.
نظر حضرت آیت الله خامنه ای درباره ی برگزاری مراسم لعن چیست؟
حضرت آقا بارها فرموده اند که به مقدسات سایر مذاهب توهین نکنید. بنابراین باید از این کار پرهیز کرد و نکته ی جالب توجه اینجا است که برخی می گویند در مجالس خصوصی اشکالی ندارد که لعن بگوییم؛ در حالی که حضرت آقا قید نزدند که مجلس عمومی باشد یا خصوصی، بلکه به طور کلی فرموده اند که به مقدسات سایر مسلمانان یعنی سایر فِرَق اسلامی توهین نکنید. حضرت آقا در جایی فرموده اند: «آن شیعه ای هم که از روی نادانی و غفلت، یا گاهی از روی غرض – این را هم سراغ داریم و افرادی را هم از بین شیعیان می شناسیم که فقط مسئله شان مسئله ی نادانی نیست، بلکه مأموریت دارند برای اینکه ایجاد اختلاف کنند – به مقدسات اهل سنت اهانت می کند، عرض می کنم: رفتار هر دو گروه حرام شرعی است و خلاف قانونی است.» بنابراین توهین به مقدسات سایر مذاهب اسلامی به نظر حضرت آقا حرام شرعی است.
آیا حرام بودن بی احترامی به اعتقادات مذاهب شامل غیر اهل سنت هم می شود؟
به هر حال مذاهبی هستند که دارند با مسالمت زندگی می کنند و آنها هم به مقدسات ما معمولاً توهین نمی کنند. توهین به آنها هم اگر موجب تفرقه و فتنه انگیزی در جامعه شود قطعاً حرام است.
تکلیف ما در برخورد با شیعیانی که اصرار به تفرقه افکنی میان مسلمانان را دارند چیست؟ آیا امر به معروف و نهی از منکر آنها واجب است؟
نظر حضرت آقا این است که تفرقه بین مسلمانان کار حرامی است و توهین به مقدسات سایر مسلمین هم حرام است. فعل حرام منکر است و نهی از منکر هم واجب است؛ اما با وجود شرایط و مراعات مراتب.
برخی می گویند شعار برادری و برابری بین شیعه و سنی فقط جنبه ی سیاسی دارد و حکم شرعی نیست. آیا این مطلب درست است؟
این مطلب درست نیست. وحدت مسلمین حکم شرعی است. تعبیر حضرت آقا این است که «شعار وحدت مسلمین را یک مسئله ی استراتژیک می دانم_ یک مسئله ی تاکتیکی و مصلحتی هم نیست که حالا بگوییم مصلحت ما ایجاب می کند که با مسلمین غیرشیعه ارتباط داشته باشیم_ مسلمانان، به تدریج این اختلافات مذهبی و طایفه ای را کم کنند و از بین ببرند چون در خدمت دشمنان است.» و خدمت به دشمنان هم حرام است.
خیر، این مطلب درست نیست. وحدت مسلمین حکم شرعی است. تعبیر حضرت آقا این است که «شعار وحدت مسلمین را یک مسئله ی استراتژیک می دانم_ یک مسئله ی تاکتیکی و مصلحتی هم نیست که حالا بگوییم مصلحت ما ایجاب می کند که با مسلمین غیرشیعه ارتباط داشته باشیم_ مسلمانان، به تدریج این اختلافات مذهبی و طایفه ای را کم کنند و از بین ببرند چون در خدمت دشمنان است.» و خدمت به دشمنان هم حرام است.
با توجه به اینکه برخی با ادعای بحث علمی تفرقه ایجاد می کنند، توضیح دهید که آیا اصلاً باید بر سر مباحث اختلافی بحث علمی صورت بگیرد؟ این بحث علمی چه فوایدی دارد و باید چگونه باشد؟ و باید توسط چه افرادی صورت بگیرد؟
درباره ی بحث علمی، اتفاقاً حضرت آقا موافق هستند. حضرت آقا موافقند که در مباحثی که اختلاف نظر علمی بین فِرَق مسلمین، بین شیعه و سنی وجود دارد، صاحبنظران در نشست های علمی محترمانه بنشینند، سخن یکدیگر را نقد کنند، اما عالمانه، در مجامع علمی، بین اهل فن، شیوه اش هم همان جدال احسن باشد که به تعبیر قرآن آن گونه بحث علمی کردن موجب اختلاف و تفرقه و فتنه انگیزی بین مسلمان ها نباشد، هیچ اشکالی ندارد.
آن چیزی که اشکال دارد و حرام است ایجاد تفرقه بین مسلمانان و تفرقه انگیزی بین جوامع اسلامی است. حضرت آقا درباره ی بحث علمی فرموده اند: «اگر می خواهند بحث مذهبی بکنند، هیچ اشکالی ندارد، من بحث مذهبی را هم قبول دارم، اگر دوست دارند بحث علمی مذهبی بین علما و بین صاحبان فن بکنند، بنشینند این کار را بکنند، منتها نه در منظر و مرئای مردم، بلکه در جلسات علمی بنشینند با هم بحث علمی کنند.» به هر حال اینها بحث های علمی و فنی است که باید در جوامع خصوصی علمی صورت بگیرد تا موجب تفرقه نشود.
جایگاه وحدت:
از منظر قرآن و سنت
شکى نیست که یکى از عوامل پیشرفت ملتها و رمز پیروزى آنان، پیوند و اتحاد بوده است، همانگونه اى که با اتحاد قطرات آب، مخزن بزرگ سد تشکیل و با پیوستن جویهاى کوچک به همدیگر رودخانه هاى عظیم ایجاد مى شود، با اتحاد انسانها نیز صفوف بزرگى تشکیل مى شود که دشمن با نگاهش به وحشت افتاده و فکر تجاوز به آنان را براى همیشه از سر بیرون مى کند (تُرْهِبُونَ بِهِى عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ) (( انفال: ۶۰ ))
قرآن مجید ملل اسلامى را به سوى یگانه عامل وحدت، «تمسک به حبل اللّه» دعوت مى کند، و از هر گونه تفرقه برحذر مى دارد: (وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ ) (( آل عمران: ۱۰۳ ))
بلکه اختلاف و پراکندگى و به جان هم افتادن را یکى از بدترین عذابها به شمار مى آورد: (قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَى أَن یَبْعَثَ عَلَیْکُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِکُمْ أَوْمِن تَحْتِ أَرْجُلِکُمْ أَوْ یَلْبِسَکُمْ شِیَعًا وَیُذِیقَ بَعْضَکُم بَأْسَ بَعْض) (( انعام: ۶۵ ))
«بگو او تواناست که از بالاى سرتان یا از زیر پاهایتان عذابى بر شما بفرستد، یا شما را گروه گروه به هم اندازد ]و دچار تفرقه سازد[ و عذاب بعضى از شما را به بعضى دیگر بچشاند».
منبع:
سایت مقام معظم رهبری
رجا نیوز
نوشته حکم شرعی ارتباط بین شیعه و سنی اولین بار در بامداد پدیدار شد.
[ad_2]
لینک منبع
بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط با این موضوع پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان دربارهی احکام ارتباط بین مسلمانها باید با هر عامل مخالفِ وحدت و ضد وحدت مقابله بکنند؛ این یک تکلیف بزرگ برای وحدت شیعه و سنی سایت شخصی محمدباقر فیروزیبیان چرایی وحدت شیعه و سنیدنبال رضای خدا هستیم یا رضای دل خودمان ؟؟پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان درباره احکام عزاداریپایگاه اطلاعرسانی طی فراخوانی اعلام کرد به پرسشهای شرعی مخاطبان که مربوط شیعه نیوز رسانه مستقل شیعیان اخبار شیعیان جهان توهین به یک پلیس مسلمان، ضربوشتم یک کارمند زن مسلمان و مسائل دین ،احکام دین،پاسخ به سوالات دینی،احکام شرعیحکم خوردن الت تناسلی از نظر شرعی حکم خوردن آلت مرد توسط همسرش از نظر مراجع تقلید احکام اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعیشیعه ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزادشیعهاز نظر شیعه، حکومت تنها از آن خداست و هر حاکمی که از جانب خداوند حکم نکند و فرمانش حق مذهبی اوقات شرعی ،احادیث،اعمال مستحبی ،نهج …خواص سوره تغابن قرآن سراسر خیر و برکت است و نمیتوان یک سوره را بر سوره ی دیگر ترجیح داد آیت الله دکتر زاهدانی موضوعات اخذ شده در رشته …ـ آبزیان و احکام آنها ـ آثار اجتماعی تقلید دینی ـ آداب سلام و احکام آن در اسلامطلاق پرسش و پاسخ پایگاه اطلاع رسانی دفتر …پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان دربارهی احکام ارتباط بین صاحبان س آیا خمس و زکات بر کودکانی که هنوز به سن تکلیف نرسیدهاند، واجب میشود؟ س مقصود از وحدت شیعه و سنی سایت شخصی محمدباقر فیروزی بیان چرایی وحدت شیعه و سنیدنبال رضای خدا هستیم یا رضای دل خودمان ؟؟ پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان درباره احکام عزاداری توسط حجتالاسلام والمسلمین فلاحزاده پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان درباره احکام شیعه نیوز رسانه مستقل شیعیان اخبار شیعیان جهان توهین به یک پلیس مسلمان، ضربوشتم یک کارمند زن مسلمان و چندین مسائل دین ،احکام دین،پاسخ به سوالات دینی،احکام شرعی هرماشینی که دوست داشتید قسطی بخرید رونق کسب و کار شما از طریق طراحی وبسایت مشهد هر شب شیعه ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد شیعه از نظر شیعه، حکومت تنها از آن خداست و هر حاکمی که از جانب خداوند حکم نکند و فرمانش حق نباشد اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعی مذهبی اوقات شرعی ،احادیث،اعمال مستحبی ،نهج البلاغه ،احکام خواص سوره تغابن قرآن سراسر خیر و برکت است و نمیتوان یک سوره را بر سوره ی دیگر ترجیح داد فضایل آیت الله دکتر زاهدانی موضوعات اخذ شده در رشته اصول فقه ـ آبزیان و احکام آنها ـ آثار اجتماعی تقلید دینی ـ آداب سلام و احکام آن در اسلام طلاق پرسش و پاسخ پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی کلیپ رایفی پور درمورد فرق بین شیعه و سنی فرق بین شیعه و سنی
لینک منبع :حکم شرعی ارتباط بین شیعه و سنی
حکم ازدواج شیعه با سنی - تبیان
article.tebyan.net/227444/حکم-ازدواج-شیعه-با-سنی - ذخیره شده
ازدواج شیعه با اهل سنت در موارد ذیل چه حکمی دارد؟ الف) ازدواج زن شیعه با مرد سنی ب)
ازدواج مرد شیعه با زن سنی.
آیا دختر شیعه می تواند با مرد سنی ازدواج کند؟ - گنجینه پاسخها - اسلام ...
www.islamquest.net/fa/archive/question/fa2203 - ذخیره شده - مشابه
در خصوص ازدواج زن شیعه با مرد اهل سنت در بین مراجع عظام تقلید چند نظر وجود دارد. ...
آورده شدن نیازهای طرفین چهار چوب ازدواج را تعیین کرده و هر گونه ارتباط بین زن و مرد
باید در این محدوده باشد. ... دوم: شیعه و سنی هر دو مسلمان و در اعتقادات، احکام، اخلاق و.
پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان دربارهی احکام ارتباط بین صاحبان مذاهب ...
farsi.khamenei.ir/news-content?id=28592 - ذخیره شده - مشابه
... بین شیعه و سنی فقط جنبهی سیاسی دارد و حکم شرعی نیست.
آیا یک خانم شیعی می تواند با یک فرد سنی ازدواج کند ؟
www.valiasr-aj.com/persian/shownews.php?idnews=5228 - ذخیره شده - مشابه
20 نوامبر 2007 ... اما در بین شیعه چنین مطلبی به عنوان حکم اولی موجود نیست و بلکه ... مگر اینکه
بگوییم جایز نیست زن شیعه با مرد سنی ازدواج کند چون روایاتی داریم .
ایرنا - احکام ارتباط بین صاحبان مذاهب و ادیان بر اساس فتاوای رهبر ...
www.irna.ir/fa/News/81455722/ - ذخیره شده - مشابه
7 ژانویه 2015 ... احکام ارتباط بین صاحبان مذاهب و ادیان بر اساس فتاوای رهبر انقلاب/توهین ... و
برابری بین شیعه و سنی فقط جنبه ی سیاسی دارد و حکم شرعی نیست.
حکم ازدواج شیعه با سنی ! - بیتوته
www.beytoote.com/religious/.../sunni2-ruling-marriage.html - ذخیره شده - مشابه
ازدواج شیعه با اهل سنت احکام ازدواج موقت احکام ازدواج زن,احکام شرعی ازدواج,حکم ازدواج
شیعه با ... احادیث ارتباط با نامحرم,حکم شرعی ارتباط با نامحرم ... گناه شود، اما گناهان
دیگری همانند غیبت و دروغ و تکبر و جرایم مالی را نمی توان با ازدواج از بین برد.
آیا ازدواج شیعه با اهل سنت جایز است؟عاقد فرق میکند که...
nvf-kordestan.ir/aqs/view/1551 - ذخیره شده - مشابه
از سویی همان گونه که بین فرقه های مذهبی شافعی ، حنبلی، حنفی و مالکی از نظر احکام
شرعی اختلافاتی وجود دارد، بین شیعه و اهل سنت نیز اختلافاتی وجود دارد. به عنوان ...
حکم شرعی ارتباط بین شیعه و سنی | بامداد برخی می گویند شعار - قطره
www.ghatreh.com/news/nn35113576/حکم-شرعی-ارتباط-بین-شیعه-سنی
18 دسامبر 2016 ... بامداد برخی می گویند شعار برادری و برابری بین شیعه و سنی فقط جنبه ی سیاسی
دارد و حکم شرعی نیست. آیا این مطلب درØ.
بالاخره ازدواج دختر شیعه با پسر سنی درسته یا خیر؟ | گروه اینترنتی ...
www.welayatnet.com/fa/news/14485 - ذخیره شده
فقط مشکلی که وجود دارد این است که من شیعه هستم و ایشان سنی، این هم بگویم که من
نمازم را می خوانم ولی آدم مذهبی نیستم ایشان هم همین طور،می خواستم نظر شما را بدانم که ...
ارتداد در اسلام - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/ارتداد_در_اسلام - ذخیره شده - مشابه
در منابع روایی، اعم از کتب حدیث شیعه و اهل سنت احادیثی چند از قول و فعل پیامبر و
دیگر ... این تمایز منجر به تقسیم بندی شرعی بین ایمان و اسلام یا تفاوت شرعی
بین مسلمان (عضو جامعه .... مرتد ملی در صورت توبه از کفر خویش، از حکم محجور شدن از
تصرف در اموال و فسخ عقد نکاح برکنار خواهد .... سنی · شیعه · تصوف · احمدیه · قرآنیان
.
سهشنبه 12 اردیبهشت 1396 ساعت 11:31