[ad_1]
اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز دستخوش دگرگونی و بی ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه اتصال بنده با خدا را می ساید بلکه زشتی ها و رذیلت های بی حیایی چونان تبری روابط سالم اجتماعی را می گسلد.
فرآوری: آمنه اسفندیاری ـ بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
یکی از خصلت های آدمی که خداوند زمینه های آن را در نهاد تمامی انسان ها قرار داده است، حیا می باشد که هر فردی می تواند با کوشش و مجاهدت به آن دست یابد. در واقع حیا یکی از مهم ترین صفات نفسانی است که تأثیر فراوانی بر حوزه های مختلف زندگی اخلاقی ما دارد.
این خصلت آثار ارزشمندی در عرصه های گوناگون اجتماعی دارد. استحکام روابط جمعی و خانوادگی، بهره گیری شایسته از نیروهای کارآمد بر پایه احکامی چون رعایت حجاب و عفاف، اصلاح روابط صحیح زن و مرد و کنترل نگاههای حرام، جویبارهایی هستند که از کوهسار حیا سرچشمه می گیرند. انسانی که به این خُلق نیکو و صفت شایسته دست یافته، کلید بسیاری از خوبی ها را به خویشتن اختصاص داده است. حضرت علی(علیه السلام) فرمود: «الحیاء مفتاح کل خیر.» (غررالحکم، ج1، ص93)
حیا چون میوه ای بر درخت عقل به بار می نشیند و بین خوبی و بدی جدایی ایجاد می کند و سرشت انسان را با خصال نیک می آراید. امام (علیه السلام) فرمود: «خردمندترین مردم، باحیاترین آنهاست.» (غررالحکم، ج2، ص 380)
حیا در احادیث اهل بیت علیهم السلام
زندگی سعادت آفرین برای بشر در سایه شناخت پروردگار و عمل به دستورهای جاودانی اسلام به دست می آید. از آنجا که حیا صفتی است در نهاد انسان که با کسب ایمان و تلاشی مطلوب به شکوفایی می رسد، ائمه معصومین (علیهم السلام) در توصیه های خویش به رعایت حیا همراه با ایمان به خدا تأکید نموده اند. صفت حیا با ایمان، مقبول تر و ایمان با حیا پسندیده تر است. رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: «ایمان پیکری است برهنه که لباسش حیاست.» (مشکاة الانوار، ح1391)
ریشه بسیاری از مشکلات و نابسامانی های افراد بشر فقدان و یا ضعف حیا و عفت است، زیرا این فضیلت ارزنده در به وجود آوردن زندگی سالم و شاداب و به دور از تنش های اخلاقی و اجتماعی تأثیرگذار است. هر کجا حضور حیا و عفت کمرنگ شده انسان دچار خسران گردیده، نه تنها از پیشرفت واقعی عقب مانده بلکه غمی سنگین و ندامتی همیشگی وجودش را احاطه کرده است.
اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز دستخوش دگرگونی و بی ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه اتصال بنده با خدا را می ساید بلکه زشتی ها و رذیلت های بی حیایی چونان تبری روابط سالم اجتماعی را می گسلد.
پیامبر اکرم در چگونگی شرم و حیا از خداوند متعال می فرماید: «از خداوند آن طور که شایسته است شرم کنید و حیا داشته باشید. هیچ کدام تان نخوابید مگر آنکه مرگ را پیش رو ببیند و سرش و آنچه را در آن است (چشم و گوش) از معصیت حفظ کند و شکمش و آنچه را در آن است (از مال حرام) نگه دارد و به یاد گور و پوسیده شدن در قبر باشد. هر که آخرت را بخواهد باید به زر و زیور آن آراسته گردد.» (مشکاة الانوار، ح1390)
صاحب حیا وجودش خیر و نیکی است زیرا در اثر شرم از پروردگار، نفس خویش را به معصیت آلوده نمی کند و به واسطه حیا از خدا به انسان ها شر و بدی نمی رساند و به حقوق شان تجاوز نمی کند. مسلح شدن به سلاح حیا، مصونیت از امراض روحی و روانی را برای آدمی به ارمغان می آورد و او را در پیمودن پله های سعادت و رستگاری یاری می رساند. پیشوایان دینی برای حیا درجاتی قائل شده اند پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله) برای حیا پنج درجه ذکر کرده است:
1 پایین ترین مرتبه حیا که مربوط به عوام الناس است و مانع گناه می گردد.
2 حیای تقصیر، به این معنا که شخص، شرم می کند مرتکب عملی گردد که مقصر واقع شود.
3 حیای کرامت، که به سبب بزرگواری و عزت حق، از ارتکاب خلاف جلوگیری کند.
4 حیای محبت، که ناشی از تابش شعاع محبت الهی بر قلب انسان است و اجازه مخالفت با حق را نمی دهد.
5 حیای هیبت، که علت آن خشیت از خالق جهان است. (مصباح الشریعه، ص403)
امام صادق (علیه السلام) در رهنمودی، حیا را چنین تقسیم بندی فرمود: «حیا دو نوع است؛ حیای عقل که انسان را از گفتن و ارتکاب خلاف باز دارد و حیای جاهلانه (احمقانه) که انسان را از تکامل و پیشرفت باز دارد.» (بحارالانوار، ج71، ص331)
حیای مطلوب و پسندیده، حیای عقل (صادق) است و حیای مذموم، حیای جهل (کاذب) می باشد. کسی که چیزی را نمی داند و فراگیری آن از نظر عقل و شرع لازمه زندگی است، اگر دچار شرم و خجالت باشد و نپرسد، مبتلا به حیای جهل است. بنابراین کوتاهی در دستیابی به علم و اطلاعات پذیرفته نیست و چه بسا به جهت این سستی، در عالم آخرت مورد مواخذه و مجازات قرار گیرد. حیا از انجام معصیت و یا هر عمل زشتی، فضیلت اما حیا در فراگیری احکام دینی، رذیلت است.
حیا آثار ارزشمندی در عرصه های گوناگون اجتماعی دارد. استحکام روابط جمعی و خانوادگی، بهره گیری شایسته از نیروهای کارآمد بر پایه احکامی چون رعایت حجاب و عفاف، اصلاح روابط صحیح زن و مرد و کنترل نگاههای حرام، جویبارهایی هستند که از کوهسار حیا سرچشمه می گیرند و انسانی که به این خُلق نیکو و صفت شایسته دست یافته، کلید بسیاری از خوبی ها را به خویشتن اختصاص داده است.
حیا را از کوثر عشق بیاموزیم:
آورده اند که نابینایی مادرزاد بود در زمان حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم ، نام وی عبدالله ام مکتوم . روزی به در خانه رسول صلی الله علیه و آله و سلم آمد و آواز داد. رسول صلی الله علیه و آله و سلم گفت: در، آی . فاطمه علیهاالسلام برخاست و در خانه شد تا وی برون رفت. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بر سبیل امتحان گفت: ای فاطمه ! وی ترا نمی دید. گفت: ای ! پدر بزرگوار! اگر وی مرا نمی دید، من وی را می دیدم . چنانکه حق تعالی مردان را نهی کرده است در نامحرم نگاه کردن و گفته است: قل للمومنین یغضوا من ابصارهم؛ زنان را نیز نهی کرده است و گفته که: قل للمومنات یغضضن من ابصارهن . پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: حمد خدای را که مردان و زنان ما را جمله عالم و دانا گردانیده است.
خلاصه سخن اینکه:
ریشه بسیاری از مشکلات و نابسامانی های افراد بشر فقدان و یا ضعف حیا و عفت است، زیرا این فضیلت ارزنده در به وجود آوردن زندگی سالم و شاداب و به دور از تنش های اخلاقی و اجتماعی تأثیرگذار است. هر کجا حضور حیا و عفت کمرنگ شده انسان دچار خسران گردیده، نه تنها از پیشرفت واقعی عقب مانده بلکه غمی سنگین و ندامتی همیشگی وجودش را احاطه کرده است. با یادآوری، شناخت و عمل به این فضیلت فراموش شده، گرفتاری های بشر امروزی حل می گردد و قفل های بسته گشوده می شود و به دام افتادگان هوا و هوس در سایه عفت و حیا طعم شیرین آزادی و بندگی پروردگار را خواهند چشید.
منابع:
کتاب: داستان عارفان/کاظم مقدم
سایت اندیشه قم
سایت حوزه
زنی که امام زمان(عج) بر جنازه اش نماز خواند!
زیباترین لباس برای دین به نام؟!
برادرم حجابت را حفظ کن !
دل های مریض و عشوه گری های
[ad_2]
لینک منبع
بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط با این موضوع در محضر استاد الهی قمشه ای دوشنبه از این رو هر که خواهد خویش را و خدای خویش را به چشم دل نظاره وب سایت رسمی دکتر حسین الهی قمشه ایپرسش های متداول سوال چرا ما دعا می کنیم ؟ خداوند از خواسته های ما اهمیت ازدواج و فواید آنمقدمه ازدواج هستۀ اول ایجاد خانواده و آن نیز به نوبۀ خود واحدی در سنگ بنای جامعۀ ادلة قرآنی ضرورت حکومت خبرگزاری فارس با استناد به آیات و آموزههای قرآنی، وجود حکومت بهعنوان ضرورتی مسیر سبز من از یک موضوع ناراحتم اونم این که خیلیها این فیلم قشنگو ندیدن اگه میتونین تو تلگرام راز های موفقیت در زندگی ما باید باور کنیم که استحقاق زندگی بسیار زیبا و دل انگیزی را داریم و شایسته ی رسیدن پاسخ خودآزمایی ادبیات پیش دانشگاهیزبان فارسیپاسخ خودآزمایی ادبیات پیش دانشگاهیزبان فارسی تهیه و تنظیممیلاد رضایی مقدم کارشناس کودک و خلاقیت مقاله سایت فکرنوخلاقیت میلی ذاتی است که در وجود انسان به ودیعه نهاده شده و انسان مظهر خلاقیت الهی استراههای کنترل شهوت و احساسات جنسی شهر سوالراه ها و روش های کم کردن و از بین بردن شهوت و تمایلات جنسی برای افراد مجرد باید دانست پایگاه اطلاع رسانی بیمارستان ضیایی اردکان …پیام تبریک مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان اردکان به مناسبت روز پزشک هوالشافی در محضر استاد الهی قمشه ای دوشنبه از این رو هر که خواهد خویش را و خدای خویش را به چشم دل نظاره کند بر وب سایت رسمی دکتر حسین الهی قمشه ای پرسش های متداول سوال چرا ما دعا می کنیم ؟ خداوند از خواسته های ما آگاه است و اهمیت ازدواج و فواید آن مقدمه ازدواج هستۀ اول ایجاد خانواده و آن نیز به نوبۀ خود واحدی در سنگ بنای جامعۀ انسانی است ادلة قرآنی ضرورت حکومت خبرگزاری فارس با استناد به آیات و آموزههای قرآنی، وجود حکومت بهعنوان ضرورتی اجتماعی مسیر سبز من از یک موضوع ناراحتم اونم این که خیلیها این فیلم قشنگو ندیدن اگه میتونین تو تلگرام یا جای راز های موفقیت در زندگی ما باید باور کنیم که «استحقاق زندگی بسیار زیبا و دل انگیزی را داریم و شایسته ی رسیدن به پاسخ خودآزمایی ادبیات پیش دانشگاهیزبان فارسی پاسخ خودآزمایی ادبیات پیش دانشگاهیزبان فارسی تهیه و تنظیممیلاد رضایی مقدم کارشناس کودک و خلاقیت مقاله سایت فکرنو خلاقیت میلی ذاتی است که در وجود انسان به ودیعه نهاده شده و انسان مظهر خلاقیت الهی است راههای کنترل شهوت و احساسات جنسی شهر سوال راه ها و روش های کم کردن و از بین بردن شهوت و تمایلات جنسی برای افراد مجرد باید دانست زمانی زندگی نامه بزرگان وبلاگ مذهبی سایت مذهبی موضوعات مذهبی معانی یکی از شاخصه های پر اهمیت در پیشرفت اسلام اخلاق نیک و کلام دلاویز و پرجاذبه پیامبر اکرم ص
لینک منبع :یک موهبت و ودیعه الهی!
یک موهبت و ودیعه الهی! - تبیان
article.tebyan.net/345488/یک-موهبت-و-ودیعه-الهی- - ذخیره شده
28 دسامبر 2016 ... اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز دستخوش دگرگونی و بی
ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه اتصال بنده با خدا را می ...
یک موهبت و ودیعه الهی! - شیخ حسین انصاریان
www.erfan.ir/farsi/article/keywords/.../یک+موهبت+و+ودیعه+الهی%21 - ذخیره شده
یک موهبت و ودیعه الهی! اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز
دستخوش دگرگونی و بی ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه اتصال بنده با
خدا را ...
یک موهبت و ودیعه الهی! - تی نیوز
tnews.ir/news/369b77234264.html
2 ژانویه 2017 ... یک موهبت و ودیعه الهی! اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز
دستخوش دگرگونی و بی ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه ...
توپ سایت: یک موهبت و ودیعه الهی!
toopsite-ir.blogspot.com/2017/01/blog-post_104.html
14 ژانویه 2017 ... یک موهبت و ودیعه الهی! اگر حیا از میان افراد اجتماع رخت بربندد، ایمان آنها نیز
دستخوش دگرگونی و بی ثباتی می گردد و نه تنها اثرات سوء آن، حلقه ...
دوست نیکو یک موهبت الهی
https://vareth.ir/fa/pages/?cid=58595
5 نوامبر 2015 ... دوست نیکو یک موهبت الهی وارث: یکی از نعمت های الهی که در سرشت انسان به ودیعه
نهاده شده است، احساس نیاز به دیگر افراد جامعه و برقراری ارتباط ...
محمدرضا پهلوی آخرین شاهنشاه: Mohammad Reza Pahlavi the Last Shah - ... - یافتههای کتابهای Google
https://books.google.com/books?isbn=1595844155
Houshang Nahavandi, هوشنگ نهاوندی - 2014 - History
... از ملت دانست. حق حاکمیت ملی متعلق به همه ایرانیان اعلام شد که حقوق خود را از طریق
خداوند (موهبت الهی) از جانب ملت به شاه تفویض می شود. نتیجه آن که مانند هر ودیعه
دیگری قابل استرداد می بود. کردند. یک تن قطعا و دیگری به احتمال قریب به ۴۱ سردار
سپه.ایرنا - دفتر دزفول
www.irna.ir/fa/zone/1000111/&kind=6/page45
اهواز- ایرنا - پاسداری از قداست قلم وظیفه ای سنگین است که بر عهده اهل قلم نهاده شده
است این ودیعه الهی برای خبرنگار یک موهبت است که وارث چنین جایگاهی رفیع و منیع
...
حیا - موسسه انصار الحسین
mah-as.com/حیا_3780.html
یعنی حیا یک موهبت و ودیعه الهی است. ما یک امور فطری داریم که همراه با خلقت ما است،
آمیخته به خلقت ما است. همان گونه که در بُعد معنوی، انسان موحد خلق شده است، «کُلُّ مَوْلُودٍ
...
پرویز رئوفی: در پاسخ به مقالهء افسانهء گوادلوپ
isdmovement.com/.../042117-Parviz-Rauffi-About-the-myth-of-Guadaloppe.htm - ذخیره شده
17 آوریل 2017 ... نوشته اید: «قانون اساسی پهلوی کماکان شاهی را موهبتی الهی در خانواده پهلوی جا می زد».
... شروع سلطنت پهلوی، می گوید: «سلطنت ودیعه ای ت که به موهبت الهی از رف ملت به ...
مرقوم فرموده اید: «با وجودی که رضاخان می توانست یک رئیس جمهور ...
سخنرانی در جمع ایرانیان مقیم خارج (معرفی سه اصل بنیادین ... - روح الله
farsi.rouhollah.ir/library/sahifeh?volume=4&tid=89 - ذخیره شده
و گمان ندارم کسی در تمام ایران پیدا بشود که یک همچو اعلامی بکند. .... کنند و وزرا را
بگیرند، و وزرای زمان کذا و زمان کذا و خیر، میخواهند کارها را درست کنند دیگر، مردم چه
حرفی دارند! .... خوب، در قانون اساسی غلط ما این است که سلطنت یک «موهبت الهی» است
که.
پنجشنبه 14 اردیبهشت 1396 ساعت 18:48