علایم آرتروز گردن را بشناسید
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۴۰
یکی از شایعترین بیماریهای شغلی که در برخی از شغلها مانند دندانپزشکی بیشتر مشاهده میشود بیماری آرتروز گردن است. اعصاب دستها در گردن از میان مهرهها خارج میشوند و به سمت انتهای دستها میروند که به علت بیماری آرتروز گردن یا دیسک گردن و علل دیگر امکان دارد به آنها فشار واردشده و بیمار احساس گردن درد با انتشار به بازو و ساعد و همچنین احساس بیحسی کند.
گردن میتواند بهدلیل نرم و قابل انحنابودن بهراحتی هنگام زمینخوردن یا حوادث آسیب ببیند و بهدلیل اینکه رگهای مهم و حساس مغز از گردن عبور میکنند صدمهدیدن گردن باعث قطعشدن جریان خون و همچنین مشکلات حسی میشود. صدادادن مهرههای گردن نوعی صدای ترق و تروق یا شبیه کلیککردن است که هنگام چرخاندن سر به طرفین ایجاد میشود. این صدا، شبیه به صدایی است که هنگام چرخاندن انگشتها بهوجود میآید. بسیاری از مردم عادت دارند پس از بیدارشدن از خواب یا پس از کار طولانی پشت میز، گردن خود را برای ازبینبردن فشار عضلانی بپیچانند. اگرچه افراد پس از چرخاندن گردن و ایجاد این صدا احساس راحتی میکنند، اما تکرار این کار برای سلامتی مضر است. این کار باعث گردندرد و آرتروز گردن میشود.
علائم آرتروز گردن
آرتروز گردن بهطورمعمول بیشتر کارمندان که کارشان پشت میز است یا بهعبارتدیگر افراد کمتحرک و ثابتنشین را مبتلا میکند. از علائم آرتروز گردن میتوان به درد شانه و کتف اشاره کرد که تا نواحی بالای کمر و پشت سر منتشر و باعث فشار روی ریشههای عصبی میشود و میتواند دردهای انتشاری در مسیر عصب تا نوک انگشتان را ایجاد کند. درصورتیکه به علل آرتروز گردن فشار روی نخاع ایجاد شود علائمی مانند ضعف عضلات و نداشتن توانایی درحرکت ظریف انگشتان بهوجود میآید.
عوامل آرتروز گردن
از عوامل ایجادکننده آرتروز گردن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. ضربهها (شکستگیها) و آرتروز گردن؛
2. بیماریهای التهابی مفاصل و آرتروز گردن؛
3. عفونتهای مفصلی و آرتروز گردن.
عوارض آرتروز گردن
1.کمشدن انعطافپذیری گردن بعد از عمل جراحی یا درمان آرتروز گردن یک از عوارض این بیماری است؛
2.در صورت عدم درمان آرتروز گردن با پیشرفت این بیماری ممکن است راه رفتن افراد مبتلابه بیماری بهصورت غیرطبیعی یا اسپاتیک درآید.
درمان آرتروز گردن
1. درمان آرتروز گردن با گرما: گرم نگهداشتن گردن برای درمان درد آرتروز گردن مفید است.
2. درمان آرتروز گردن با فیزیوتراپی: نرمشهای طبی و مخصوصی که در فیزیوتراپی برای افزایش انعطاف گردن و تقویت عضلات آن استفاده میشود در رفع علائم بیماری آرتروز گردن تأثیر زیادی دارد.
3.درمان آرتروز گردن با دارو: ممکن است پزشک برای رفع مشکلات بیماران مبتلابه آرتروز گردن داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند بروفن و داروهای شلکننده عضلات را تجویز کند.
4. اوزون تراپی: بهبود آسیبدیدگی در بافتهای بدن به وجود جریان خون در این بافتها بستگی دارد. بافتهای بدن برای بازسازی و احیا نیاز به ویتامین، مواد معدنی و اکسیژن دارند که باید توسط خون به این بافتها منتقل شود. اکسیژن مهمترین ماده برای ترمیم بافتها است. وجود تورم و التهاب در ناحیه آسیبدیده موجب کاهش جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه میشود. عدم حضور اکسیژن موجب تجمع اسیدلاکتیک و منجر به درد میشود. درروش اوزوندرمانی، اوزون، داروهای ضدالتهابی و ویتامینها به ناحیه آسیبدیده تزریق میشود.
روش ازوون درمانی به ترتیب زیر عمل میکند:
1. با استفاده از بیحسی موضعی عصبها بیحس میشوند؛
2. مواد ضدالتهابی موجب کاهش علائم آرتروز گردن مانند درد، تورم و التهاب و درنتیجه افزایش جریان خون میشوند؛
3. با استفاده از ویتامین و مواد معدنی بافتها تغذیه میشوند و به بازسازی آنها کمک میشود؛
4. اوزون که یک اکسیژن غیرفعال است پس از تزریق به بافت بهصورت فعال درمیآید و موجب اکسیژنرسانی به ناحیه آسیبدیده میشود.
تأثیر درمان یک تا سه روز پس از انجام تزریق آغاز میشود و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل هر یک تا دو هفته تکرار میشود. روند بهبودی در بیماران بسته بهشدت آسیب متفاوت است؛ بااینحال اکثر بیماران تنها به سه تا پنج جلسه درمان نیاز دارند. برخلاف دیگر روشهای تزریقی، تزریق اوزون هیچ عوارض جانبی را برای بیماران بههمراه ندارد و نتایج آن دائمی است.
5. درمان آرتروز گردن با جراحی
هنگامیکه روشهای درمانی که درباره آنها توضیح داده شد در درمان بیماری آرتروز گردن مؤثر نباشد ممکن است عمل جراحی برای درمان درد و مشکلات بیماران مبتلابه آرتروز گردن توصیه شود.
پیشگیری از آرتروز گردن
برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد هر وقت احساس گردندرد داشتید پیشانیتان را با کف دست فشار دهید. استرس یا ناراحتی میتواند باعث ایجاد سفتی عضلات گردن و گردندرد شود. شما میتوانید این درد را با نرمشهای ساده رفع کنید؛ همچنین ورزش در محل کار میتواند در پیشگیری از آرتروز گردن و درمان گردندرد تأثیر زیادی داشته باشد. برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد روی یک صندلی بنشینید و مقداری بهسمت جلو خم شوید و آرنج خود را روی میز قرار دهید.سرتان را میان دو شانه قرار دهید. پیشانی خود را با دست بگیرید و مقداری فشار دهید و این حالت را به مدت سه تا پنج ثانیه حفظ کنید و برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد سه تا پنج بار این حرکت را انجام دهید. برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد موقع دیدن تلویزیون شانههایتان را بالا و پایین کنید. روی لبه یک صندلی بنشینید و ستون فقرات را بهطورکامل صاف کنید؛ بهصورتیکه بلندتر بهنظر بیایید. شانهها را تا حد امکان بالا ببرید و پسازآن تا جایی که میتوانید پایین بیاورید.برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد زمانی که بیشتر از 45 دقیقه کار میکنید یا جلوی کامپیوتر مینشینید یا رانندگی میکنید دقیقهای ورزش کنید. بهطورمعمول موقع رانندگی و نشستنهای ثابت و طولانیمدت سرمان را جلو میآوریم که این کار یکی از علل ایجاد آرتروز گردن و گردندرد است؛ به همین علت برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد بهتر است هر ده دقیقه یکبار از پشت میز بلند شوید و کمی بایستید و گردن و شانهها را کمی چرخانده و نرمش دهید. برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد موقع تایپکردن بهتر است وضعیت مناسب بدن را حفظ کنید و بهصورت مکرر به این کار مشغول نباشید. بالش مناسب خواب نیز در پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد تأثیر بسیار زیادی دارد.
مرجع : روزنامه نسل فردا