مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

با احتیاط کلیک کنید!

[ad_1]

راهکارهای دینی برای آموزش و کنترل رفتارهای نوجوانان در فضای مجازی

«دخترم تا دیروقت پای لپ تاپ اسـت و با دوستانش چت می‌کند، از وقتی برای پسرم تلفن همراه خریده‌ام، ساعت‌ها سرگرم بازی می‌شود و دیگر به درس و مشقش توجهی نمی‌کند و...» این گلایه‌ها نگرانی مشترک پدران و مادران نسل امروز هستند؛ نگرانی‌هایی که با رو شدن ابزارهای جدید ارتباطی در فضای مجازی، روز به روز بیشتر می‌شود. دیروز فیس بوک و وبلاگ، امروز تلگرام، اینستاگرام و ... دیگر با قابلیت‌های جدید و متنوع و البته فرصت‌ها و تهدیدهای بی‌شمار. اما چگونه شیوه صحیح استفاده از ابزارهای جدید از جمله فضای مجازی را به فرزندانمان آموزش دهیم تا هم بتوانند از امکانات دنیای مجازی بهره ببرند و هم تا حد زیادی خیالمان از آسیب‌های احتمالی ابزارهای دنیای مدرن آسوده باشد. آیا می‌توان در احادیث و دستورات دینی راهکاری برای این مسائل پیدا کرد؟ در این مطلب می‌توانید پاسخ خیلی از پرسش‌هایتان را پیدا کنید.

نخستین معلم رفتار ماست

وقتی با ابزار و اتفاق جدیدی در فضای فرهنگی و اجتماعی‌مان رو به رو می‌شویم، باید در نظر داشته باشیم که نمی‌توانیم به بهانه ترس از آسیب‌ها و مضرات احتمالی، به طور مطلق با استفاده از ابزار جدید مخالفت کنیم. هیچکس نمی‌تواند تبر و چاقو را از زندگی بشر حذف کند، تنها به این دلیل که بعضی‌ها به وسیله همین تبر و چاقو، برای زندگی انسان‌های دیگر خطرساز شد‌ه‌اند. ابزار به خودی خود نمی‌تواند منشاء خیر و شر در زندگی بشر باشد بلکه چگونگی به خدمت گرفتن آن اسـت که اثرگذاری مثبت و منفی را در زندگی انسان معنی دار می‌کند و این دقیقاً همان فرهنگسازی اسـت که همیشه وقتی می‌خواهیم از نواقص روابط و آداب اجتماعی‌مان حرف بزنیم از تحقق نیافتن و نهادینه نشدن فرهنگ فلان مسئله یاد می‌کنیم. اصل آموزش و چگونگی استفاده بهینه از ابزارهای مختلف باید قبل از شروع نوجوانی شکل بگیرد. با این حال ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه اسـت. گاهی خودمان متوجه نیستیم که در حال آموزش چیزهای مختلف مثل کتاب خواندن، حفظ محیط زیست، احترام به بزرگ‌ترها و از جمله طرز استفاده از فضای مجازی هستیم. وقتی حوصله بازی کردن با کودک خردسال خود را نداریم و برای آرام کردن او گوشی تلفن همراه خود را در اختیارش قرار می‌دهیم تا از دستش خلاص شویم یا هنگامی که برای مدت زمانی طولانی در مقابل چشمان فرزندانمان، با بازی گوشی تلفن همراه خود سرگرم هستیم یا از هر فرصتی برای سرزدن به صفحه فیس بوک و اینستاگرام خود استفاده می‌کنیم، آرام آرام مفهوم فضای مجازی و کاربردهای آن را برای کودک خود نهادینه می‌کنیم. کودک از شش سالگی کاملاً درک می‌کند که آیا ما در خدمت فضای مجازی هستیم یا تکنولوژی و فضای مجازی در خدمت ما قرار گرفته. پس بهتر اسـت خودمان در محیط خانواده برخورد صحیحی با تکنولوژی و ابزارهای جدید داشته باشیم تا فرزندانمان، از رفتارهای غلط و ناسالم ما الگوگیری نکنند. چنانچه امام صادق (علیه السلام) فرموده: « کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم/ مردم را به چیزی غیر از زبانتان به سوی ما دعوت کنید».

2- غیرمستقیم آموزش دهیم

اولین مواجهه کودک در فضای مجازی در ذهن او خواهد ماند. اگر از همان کودکی عکس و فیلم دیگران را به او نشان دهیم، به او یاد می‌دهیم که باید در فضای مجازی در جست و جوی فضاهای خانوادگی و خصوصی دیگران باشد پس بهتر اسـت به جای نشان دادن تصویر دیگران، کودک را با خودش بیشتر آشنا کنیم. مثلاً می‌توانیم در دوران نوزادی از او فیلم و عکس بگیریم و وقتی بزرگ‌تر شد به او نشان دهیم که بفهمد چقدر رشد کرده و بزرگ‌تر شده. وقتی فرزندمان هنوز کودک اسـت و وارد دوران نوجوانی نشده بهترین فرصت اسـت تا او را با محاسن و معایب فضای مجازی آشنا کنیم. هر گونه آموزش در دوران کودکی از طریق قصه و بازی انجام می‌شود. پس هرگز برای کودکمان نصیحت و سخنرانی نکنیم. ما نیز در دوران کودکی خود بسیاری از مهارت‌های لازم را از طریق داستان‌های مختلف یاد گرفته‌ایم. پس باید برای فرزندانمان قصه‌هایی بگوییم که در خلال این داستان‌ها با محیط پیرامون و ابزارهای دنیای جدید آشنا شوند. مثلاً می‌توانیم قصه دو دوست صمیمی را تعریف کنیم که پس از سال‌ها با استفاده از فضای مجازی همدیگر را پیدا کرده‌اند یا از بچه‌ای بگوییم که تمام وقتش را پای بازی‌های رایانه‌ای سپری کرده و به دروس مدرسه‌اش لطمه خورده. تمام موقعیت‌هایی که برای کودک خود طراحی می‌کنیم باید واقعی باشد تا او بتواند با شخصیت قصه‌ها همذات پنداری کند. برای آموزش استفاده صحیح از فضای مجازی علاوه بر به کارگیری ابزار قصه و بازی، از الگوهای صحیح رفتاری نیز کمک بگیریم. مثلاً می‌توانیم با استفاده از نرم افزارهای موجود در تلفن همراه و ... با دوستی که مدت‌هاست از او بی‌خبریم یا بستگانی که در شهر یا کشور دیگری سکونت دارند معاشرت کنیم و از حالشان خبر بگیریم یا قبوض آب و برق و... را به صورت آنلاین پرداخت کنیم. در این صورت فرزندان ما با مشاهده الگوهای رفتاری والدین خود یاد می‌گیرند که می‌توان از فضای مجازی برای صله رحم، صرفه جویی در هزینه، مدیریت زمان و گرفتن اطلاعات مفید استفاده کرد. شیوه آموزش غیرمستقیم را می‌توانیم از زندگی ائمه معصومین (علیهما السلام) دریابیم. حتماً داستان تعلیم غیرمستقیم وضو گرفتن امام حسن و امام حسین (علیهما السلام) به پیرمرد را شنیده‌اید که چگونه به او فهماندند وضو گرفتنش اشکال دارد.

3- خودمان با فضای مجازی بیگانه نباشیم

تا قبل از 16 سالگی برای فرزندان خود تلفن همراه، لپ تاپ یا اینترنت مستقل تهیه نکنید و اجازه بدهید برای ارتباط با دوستان خود از تلفن همراه خودتان استفاده کنند. چون تا قبل از دوره نوجوانی، فرزند شما هنوز شناخت کافی نسبت به ابعاد مثبت و منفی فضای مجازی پیدا نکرده و تمام باورهایی که از طریق آموزش‌های مستقیم و غیرمستقیم کسب کرده در درونش نهادینه نشده و نمی‌توانیم مطمئن باشیم که او به خوبی از عهده همه چیز برمی‌آید و می‌تواند خودش را مدیریت کند اما در 16،15 سالگی که نوجوان می‌خواهد خودش را به اطرافیانش اثبات کند و در عین حال وارد مرحله انتزاعی شده و تمام آموزش‌های دوران کودکی در درونش نهادینه شده، می‌تواند تا حدی خیالمان را آسوده کند که استفاده هوشیارانه و آگاهانه از امکانات فضای مجازی را یاد گرفته. همیشه نخستین آموزش‌ها در درون محیط خانواده شکل می‌گیرد و پدر و مادر اولین معلم فرزندان هستند. اما در مورد فضای مجازی و تکنولوژی‌های به روز دنیای مدرن اتفاق وارونه‌ای رخ داده و در بسیاری از موارد، والدین هیچگونه شناختی نسبت به امکانات نرم افزاری و سخت افزاری ندارند و دقیقاً همین جاست که شکاف و فاصله بین آن‌ها و فرزندان ایجاد می‌شود و نمی‌توانند مهارت لازم برای استفاده بهینه از فضای مجازی را به فرزندان خود آموزش دهند. بنابراین قبل از هر چیزی واجب اسـت پدر و مادر خودشان با ابزارهای جدید غریبه نباشند و مرتباً خود را به روز کنند. مصداق این موضوع حدیثی اسـت که در نهج البلاغه آمده؛ « فرزند زمانه خود باش». از این رو آشنایی با امکانات روز، یکجور تکلیف اسـت و همان طور که ما برای آموزش تکالیف دینی مثل روزه گرفتن و نماز خواندن، اول خودمان شیوه ادای این فرایض را یاد می‌گیریم و بعد به فرزندانمان آموزش می‌دهیم، درباره استفاده از ابزارهای جدید نیز باید همین گونه عمل کرده و ابتدا خودمان را به روز کنیم. سپس به فکر آموزش فرزندانمان باشیم. بنابراین بهتر اسـت نوجوان ما با اپلیکیشن‌های دنیای مجازی در محیط خانواده و از طریق پدر و مادرش آشنا شود. حتماً به آموزش دهیم که چگونه امنیت صفحه‌های شخصی خود را در محیط مجازی بالا ببرد یا چه راهکارهایی وجود دارد تا بتواند اطلاعات شخصی خود را در فضای مجازی مدیریت کند.

4- قانون و مجازات تعیین کنیم

بعد از اینکه فرزندمان با امکانات سخت افزاری و نرم افزای برنامه مورد نظری که در فضای مجازی از آن استفاده می‌کند آشنا شد، باید برای کمیت و کیفیت حضور او در فضای مجازی قانون تعیین کنیم. مثلاً بگوییم فقط در ساعت مشخصی از اینترنت استفاده کند کاملاً یا تا قبل از انجام دادن تکالیفش با رایانه بازی نکند یا مثلاً بگوییم ما به حجاب اعتقاد داریم و همان طور که در فضای واقعی، در برابر نامحرم پوشش مناسب داریم، در فضای مجازی نیز نباید برای تصویر پروفایل خود از عکس‌های بی‌حجاب استفاده کنیم. علاوه بر تعیین قانون، حتماً به فرزند خود بگوییم در صورت عدم رعایت قوانین گذاشته شده چه تنبیهی برایش در نظر می‌گیریم. تنبیه کردن بدون اینکه قانون مشخصی را از قبل تعیین کرده باشیم، نتایج منفی به بار می‌آورد. حتماً باید در نظر داشته باشیم که تنبیه باید متناسب با نوع خطای نوجوان باشد. در دین اسلام امر به معروف و نهی از منکر مراحلی دارد. مثلاً اول باید با رفتار خود از جمله نوع نگاه، فرد را متوجه کنیم که مرتکب کار خطایی شده بعد از آن مرحله تذکر لسانی اسـت و در این مرحله نیز نباید فرد را تحقیر و سرخورده کنیم. اگر فرزندانمان در استفاده از فضای مجازی دچار اشتباه و خطایی شدند باید حواسمان باشد که آنها را در جمع خانواده یا میان دوستانشان سرزنش و تحقیر نکنیم. نباید نوع تنبیه به گونه‌ای باشد که نوجوان احساس کند دیگر او را دوست نداریم بلکه باید بفهمد با وجود اینکه برایمان عزیز اسـت، از کار خطایی که انجام داده دلخور و ناراحت هستیم. ابتدا به او تذکر بدهیم و در صورت تکرار، امکانات فضای مجازی را برای مدتی از او بگیریم. مثلاً بگوییم چون بیش از زمان تعیین شده مشغول بازی با رایانه بودی و به تکالیف درسی‌ات نرسیدی به مدت سه روز از اینترنت محروم هستی! اگر قوانینی که برای استفاده از فضای مجازی تعیین کرده‌ایم جنبه عمومی داشته باشد، یعنی همه اعضای خانواده متناسب با سن و نوع فعالیت خود در فضای مجازی به این قوانین پایبند باشند، تأثیرگذاری بیشتری روی فرزند نوجوان ما خواهد داشت.

5- به نیازهای نوجوانان بی‌توجه نباشیم

دوره نوجوانی با همه حساسیت‌هایش یک ویژگی مهم دارد که کمتر مورد توجه واقع شده و آن میل نوجوان به حرف زدن اسـت. حرف زدن اعتماد به نفس فرد را افزایش می‌دهد و نمی‌توان این نیاز را در نوجوان حذف کرد یا به آن کم توجهی نشان داد. اگر میل به ابراز وجود و معاشرت با دیگران در دنیای واقعی مجال کمتری برای بروز و ظهور داشته باشد، فضای مجازی یکی از گزینه‌های قطعی و در دسترس فرزندان برای تخلیه هیجانات و احساسات و ارتباط برقرار کردن با انسان‌هاست. نوجوانان نسل قبل به واسطه سبک زندگی سنتی و ارتباطات شفاهی و کاملاً گسترده می‌توانستند علایق، سلایق و نظرات خود را در دنیای واقعی با دیگران به اشتراک بگذارند اما در دنیای امروز به واسطه تغییر سبک زندگی، راه‌های پاسخگویی به نیازهای مختلف از جمله نیاز نوجوان به ابراز وجود و حرف زدن به دیگران نیز تغییر کرده. پس وقتی نوجوان ما در خانه بیشتر وقت خود را پای اینترنت و فضای مجازی سپری می‌کند، حتماً این سؤال را از خود بپرسیم که شاید فرزندانمان در محیط خانه گوش شنوایی برای حرف‌هایش پیدا نمی‌کند یا شاید ما به صحبت‌های او بی‌توجه بوده‌ایم برای اینکه هم به نیاز فرزندانمان پاسخ دهیم و هم دورادور از او در فضای مجازی مراقبت کنیم، بهتر اسـت گروه‌هایی را تشکیل دهیم و خودمان و فرزندمان در آن عضو شویم. مثلاً گروه دختر خاله‌ها، نوه‌ها یا گروه همکلاسی‌ها. در این گروه‌ها اعضای فامیل و دوستان مدرسه را که همسن و سال فرزندمان هستند عضو کنیم و خودمان نیز در بحث‌ها و پست‌هایی که در گروه گذاشته می‌شود فعال باشیم و نظر بدهیم این کار باعث می‌شود فرزندمان به ما اعتماد کند و خیلی از مسائل و مشکلاتی را که در زندگی روزمره یا در فضای مجازی برایش اتفاق می‌افتد قبل از هر کس با پدر و مادرش در میان بگذارد. روابط عاطفی میان اعضای خانواده باید به قدری مستحکم باشد که نوجوان اعتماد کردن به پدر و مادر یا خواهر و برادرش را به درددل کردن با دوست مجازی‌اش ترجیح دهد چرا که اعتماد در فضای مجازی نسبی اسـت و معلوم نیست شخصی که به اسم لیلا یا زهرا با دخترمان چت می‌کند، تا چه اندازه هویت واقعی‌اش را معرفی کرده! گرامی شمردن فرزندان در محیط خانواده و دادن عزت نفس به آنها این نتیجه را به دنبال دارد که آنها در خلوت خود نیز هرگز تن به ذلت گناه ندهند. امیرالمومنین (علیه السلام) در این خصوص فرموده: «من کرمت علیه نفسه هانت علیه شهواته/ کسی که شخصیتش برایش ارزشمند باشد، تن به خواری گناه نمی‌دهد». از این رو وقتی محیط خانواده جایی برای آرامش، تکریم و رشد و بلوغ فکری فرزندان باشد، دیگر نوجوان حاضر نیست برای رسیدن به نیازهای خود، فیلترینگ و قوانین ملی استفاده از اینترنت را زیر پا بگذارد.
منبع مقاله : نشریه همشهری آیه، دوره جدید، سال هفتم، آبان 1394

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط


17 ژانويه 2016 ... دخترم تا دیروقت پای لپ تاپ است و با دوستانش چت میکند، از وقتی برای پسرم تلفن همراه خریدهام، ساعتها سرگرم بازی میشود و دیگر به درس و مشقش ...8 نوامبر 2012 ... اخبار اجتماعی | با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمینند اگر شما هم از مشتاقان دنیای آی تی بوده باشید و اخبار این حوزه را دنبال کنید حتما متوجه ...با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمین هستند. همین چندی پیش بود که معاون مبارزه با جرایم سایبری پلیس فتا از افزایش ده درصدی کلاهبرداریهای اینترنتی خبر ...کهکیلویه وبویر احمد · گلستان · گیلان · لرستان · مازندران · مرکزی · هرمزگان · همدان · یزد. ارسال اين مطلب به دوستان. (( با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمینند )) ...حموم ِ زنونه. خطر گاز گرفتگي با احتياط كليك كنيد ! يك سگ هار در اين منطقه رويت گرديده ، خواهشمند است در صورت عدم تزريق واكسن هاري از اين وبلاگ ديدن نفرماييد !... و آتی طلا)، پنج شنبه 15 مهرماه ساعت 17:30 الی 19:30" جهت رزرو سمینار کلیک کنید. .... کارشناسان معتقدند با توجه به زمان کمی که از این روند می گذرد باید با احتیاط ...بهتر است قبل از مسافرت در مورد مکانی که می خواهید به آنجا سفر کنید، خوب تحقیق کنید زیرا برخی مکان ها جان شما را تهدید می کنند.5 دسامبر 2015 ... زیتون سیاه را با احتیاط مصرف کنید! ... برای آگاهی از آخرين اخبار و پيوستن به کانال تلگرام باشگاه خبرنگاران جوان اينجا را کليک کنيد.اگر شک دارید، با احتیاط رفتار کنید ... فقط از سایتهایی خرید کنید یا بر روی تبلیغات آنها کلیک کنید که ایمن، بازبینی شده و مورد اعتماد باشند. بسیاری از ...


کلماتی برای این موضوع

اینترنت پرسش و پاسخ پایگاه اطلاع رسانی دفتر …۱ پرسش سایت هایی هستند که بابت کلیک کردن در سایت آنها و یا معرفی کردن لینک آنها در القرآن الکریم حامد زمانی دانلود آهنگ فصل رسیدنبرای دانلود از لینک مستقیم اینجا کلیک کنید برای دانلو از لینک کمکی غیر مستقیماینجا روزنامه خبرورزشیاردشیر لارودی بی پرده با منصوریان حکایت قدیمی آوازهخوان؛ نه آواز، در حال تکرار استتور هوایی کربلا ، نجف ، سامرا ، کاظمین سعادت سیر …تور ارزان قیمت کربلا تور هوایی کربلا با هتل های درجه الف…… اقامت به مدت ۷ شب و ۸ روزآشنایی با داروی سفالکسین موارد مصرف و عوارض … مسئول محتوای سایت های دیگر نیست شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت کمیاب آنلاین – کمیاب آنلاینبه وردپرس فارسی خوش آمدید‌ این نخستین نوشته‌‌ی شماست می‌توانید ویرایش یا پاکش اطلاعات خودرو سواری ایران خودرو پژو پژو سلام دوستانچند سوال دارماولین سوالم اینه میخوام اینه بغل فابریک میخوام با پژو پارس چاپ آنلاین تجسم نگار کارت ویزیت شیشه ای با ۱۰۰ تخفیف چاپ کارت ویزیت ، چاپخانه آنلاین ، سررسید ، ساک دستی چگونه و با چه چیزی وسایل داخل خانه را پاک کنیم ؟ …پاک کردن وسایل چوبی رنگ شده یک چهارم فنجان آمونیاک و چهار لیتر آب گرم را مخلوط و با آن



لینک منبع :با احتیاط کلیک کنید!

تصاویر برای با احتیاط کلیک کنید! با احتیاط کلیک کنید! - راسخون rasekhoon.net/article/show/.../با-احتیاط-کلیک-کنید/‏ - ذخیره شده 17 ژانویه 2016 ... دخترم تا دیروقت پای لپ تاپ است و با دوستانش چت می‌کند، از وقتی برای پسرم تلفن همراه خریده‌ام، ساعت‌ها سرگرم بازی می‌شود و دیگر به درس و مشقش ... با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمینند - نایت اسکین night-skin.com/.../با-احتیاط-کلیک-کنید؛-کلاهبرداران-در-کمینند/‏ - ذخیره شده 8 نوامبر 2012 ... محصول با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمینند - در اگر شما هم از مشتاقان دنیای آی تی بوده باشید و اخبار این حوزه را دنبال کنید حتما متوجه ... با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمین هستند - ایران هشدار iranhoshdar.ir/?PageName=news&Action=Subjects_Details...‏ - ذخیره شده با احتیاط کلیک کنید؛ کلاهبرداران در کمین هستند. همین چندی پیش بود که معاون مبارزه با جرایم سایبری پلیس فتا از افزایش ده درصدی کلاهبرداری‌های اینترنتی خبر ... مدیریت هشدارهای مربوط به سایت‌های ناامن - رایانه - Google Chrome راهنما https://support.google.com/chrome/answer/99020?co...hl=fa‏ - ذخیره شده با احتیاط بارگیری کنید: بعضی از سایت‌ها با گفتن اینکه ویروس دارید، تلاش می‌کنند ... «تنظیمات» کلیک کنید؛; در پایین، روی نمایش تنظیمات پیشرفته کلیک ... بررسی امنیت اتصال سایت - Google Chrome راهنما https://support.google.com/chrome/answer/95617?hl=fa‏ - ذخیره شده - مشابه برای دیدن جزئیات و مجوزهای سایت، روی نماد کلیک کنید. در بالای ... حتی اگر این نماد را می‌بینید، همواره با احتیاط اطلاعات خصوصی‌تان را به اشتراک بگذارید. با نگاه ... با احتیاط عبور کنید ! - بورس نیوز www.boursenews.ir/fa/news/30884/با-احتیاط-عبور-کنید-‏ ... و آتی طلا)، پنج شنبه 15 مهرماه ساعت 17:30 الی 19:30" جهت رزرو سمینار کلیک کنید. ... به لحاظ اقتصادی نیز بازار های بین المللی ، طی هفته های اخیر همچنین با رشد قیمت ... کارشناسان معتقدند با توجه به زمان کمی که از این روند می گذرد باید با احتیاط ... در ازدواج با این افراد احتیاط لازم را کنید - باشگاه خبرنگاران www.yjc.ir/fa/news/.../در-ازدواج-با-این-افراد-احتیاط-لازم-را-کنید‏ - ذخیره شده 21 آگوست 2016 ... سمیه شاه مرادی دکترای مشاور خانواده ، در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛اظهار داشت: خود ... عرش نیوز - ارسال این مطلب به دوستان - با احتیاط کلیک کنید ... www.arshnews.ir/sdciyzaz.t1aww2bcct.html‏ نام شما : آدرس ایمیل شما : نام دوست شما : آدرس ایمیل دوست شما : پیغام شما : ارسال جدید. باند کلاهبرداران اینترنتی از طریق فیشینگ در اصفهان منهدم شد · Alexa Certified ... داروهای پوکی استخوان با احتیاط مصرف شوند - کلینیک آنلاین پزشکی www.behpu.com/.../داروهای-پوکی-استخوان-با-احتیاط-مصرف-شوند‏ - ذخیره شده 3 آوریل 2017 ... داروهای پوکی استخوان با احتیاط مصرف شوند ... محققان کالج سلطنتی لندن با بررسی نمونه‌های استخوانی 16 بیمار دریافتند داروی بیس‌فسفونات که به طور گسترده برای تقویت استحکام ... برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید.