صورت شما چه چیزی را نشان می دهد؟شادی یا افسردگی، خشم و کینه یا مهربانی و صمیمیت، خستگی یا انرژی و سرزندگی، راستگویی یا دروغ؟ آیا تاکنون می دانستید که صورت هر شخص نقش صفحه نمایش بدن او را دارد و از روی صورت می توان به احساسات و افکار و حالات درونی وی پی برد؟ این ادعا قبلاً توسط روان شناسان بارها مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفته و هر روز بر گستره این یافته ها نیز افزوده می گردد. مثلاً دسته ای از ماهیچه های صورت هستند که فقط موقع شادی فعال می شوند و همین طور ماهیچه هایی که مربوط به خشم هستند. هزاران بافت ماهیچه ای وجود دارند که هر دسته مربوط به یک یا چند فعالیت خاص اند. حرکت مردمک های چشم نشانه ای از اندیشیدن شماست و باز و بسته شدن آن ها بخشی از احساسات یا ترس و وحشت شما را نشان می دهند. افسران زبده اداره آگاهی، مشاوران حرفه ای و روان شناسان و مسؤولان کارگزینی و استخدام از روی مانیتور صورت شما اطلاعات مورد نیاز خود را به خوبی می توانند به دست آورند.
یک آزمایش ساده روی خود انجام دهید. همین حالا لبخند بزنید. آیا احساس خوشی پیدا نمی کنید. لبخند شما تارهای عصبی و بافت های ماهیچه ای ناحیه مربوط به خود را تحریک می کند و پیام شادی را به طور معکوس به مغز می رساند. بگذارید بهتر توضیح دهم. زمانی که شما با یک محرک بیرونی مثل دیدن فرزندتان یا شنیدن یک سلام و یا هر چیز خوش آیندی که بی اختیار لبخند را بر روی لبان شما به وجود می آورد روبه رو می شوید مغز شما به آن محرک عکس العمل نشان می دهد و بلافاصله پیام به رشته های عصبی و ماهیچه های مربوط به صورت منتقل می شود و لبخند شکل می گیرد. حال من از شما می خواهم معکوس عمل کنید یعنی بدون دلیل لبخند بزنید. چه اتفاقی می افتد. پیام این بار معکوس عمل می کند و مغز شما و ضمیر ناخودآگاه شما تجربیات شاد و خوب را تداعی می کنند. شاید این سؤال قدیمی در اینجا مطرح شود که اول مرغ به وجود آمد یا تخم مرغ یعنی باید لبخند بزنیم که شاد شویم یا باید دلیلی برای شادی وجود داشته باشد که لبخند بزنیم. جواب هر چه که باشد مهم نیست مهم این اسـت که سعی کنید گشاده رو باشید و لبخند را فراموش نکنید. مغز خودش می داند چه کار می کند شما فقط لبخند بزنید. فصل نوینی در علوم جدید در حال ظهور اسـت و روزبه روز بر دامنه آن افزوده می شود. اخیراً مقالات متعددی در مورد baby mindیعنی بدن ذهن یا ذهن بدن یا ارتباط میان ذهن و بدن در سایت های مختلف به چشم می خورد و تمرکز این علم جدید رابطه مستقیم بین تأثیر متقابل ذهن بر بدن و بدن بر ذهن اسـت. آیا کسی را که اندوهگین اسـت تا به حال دیده اید که سرش را رو به بالا گرفته باشد. یا تا به حال به شخصی که فکورانه به یک مسأله فکر می کند توجه کرده اید که حالات دست ها و صورت او چگونه اسـت؟ پس اگر می خواهید روحیه ای شاد و مطمئن داشته باشید، از عزت نفس بالا برخوردار باشید و در ارتباطات خود موفق باشید موس توجه خود را روی ماهیچه های صورت خود کلیک کنید. ابتدا راست کلیک کنید تا بدانید هر قسمت مربوط به چه بخشی از صورت شماست. با کمی تمرین و مهارت می توانید قیافه ای مصمم، چهره ای شاد و مطمئن، نگاهی نافذ و قوی، و صورتی مهربان و صمیمی از خود به نمایش بگذارید. فقط کافی اسـت بدانید کجا را کلیک کنید، تا بتوانید پیام های صادره از صورت خود به دیگران را بهتر کنترل کنید. همه می توانند با این روش صورتی زیباتر از خود نشان دهند. جلوی آیینه بهترین زمان تمرین اسـت. یا دیدن یک ساعت از نمایش فیلم خود را که قبلاً بدون آنکه اطلاع داشته باشید ضبط شده بود. حالت های مختلف به صورت خود بدهید ببینید در کدام حالت زیباتر هستید. همان جا دبل کلیک کنید. سعی کنید غم ها را به صورت خود انتقال ندهید. یکی از بزرگان دینی ما می فرماید: مومن شادی خود را در صورت و حزن خود را در قلب خود نگه می دارد. تمامی لینک های مربوط به غم، حسادت، طمع، خشم، کینه، بخل و منیت را از روی صورت خود دیلیت کنید. مواظب صورت خود باشید.
آیا در برابر روان درمانی شدن مقاومت می کنید؟
برآورد می شود که در آمریکا سالانه30میلیون نفر با تألمات و مشکلات روانی روبه رو می شوند. بسیاری از این اشخاص به روان درمانگرها مراجعه نمی کنند. این اشخاص اغلب تردید دارند که به روان درمانگر مراجعه بکنند یا نه. بسیاری از اشخاص از مراجعه به روان درمانگر خجالت می کشند و یا اصولاً می ترسند به همین دلیل بسیاری از اشخاص محتاج به روان درمانی در وضعیت دشواری به سر می برند.
آزمون
آیا اگر به شما بگویند به روان درمانی احتیاج دارید این کار را می کنید؟از آن مهم تر، آیا از بینشی برخوردارید که از این کار سود ببرید؟ برای پیدا کردن جواب پرسشنامه زیر را تکمیل کنید.
با دو گزینه"درست "یا غلط" پاسخ دهید:
1ـ من به احتمال زیاد به کسی که سابقاً با دشواری های روانی روبه رو بوده رأی نمی دهم.
2ـ ایجاد منش و خصلت قدرتمند، بهترین راه رسیدن به سلامت روانی اسـت.
3ـ بسیاری از چیزهای دیگر، مشکلات عاطفی خود به خود برطرف می شوند.
4ـ به هنگام دریافت کمک، مهم ترین کاری که باید بکنید این اسـت که نصایح اشتباه را قبول نکنید.
5ـ برای آنکه نگران نشوم بهتر اسـت سرم را به کاری گرم کنم.
6ـ بیمار روانی بودن یکی از مشکلات اساسی زندگی اشخاص اسـت.
7ـ من تنها در صورتی به سراغ روان درمانگر می روم که خودم مدتی روی مشکل خودم کار کرده باشم.
8ـ احتمالاً بهتر اسـت که همه مسایل مربوط به خودم را ندانم.
9ـ نسبت به دوستانم، من آدم بسیار بسته ای هستم.
10ـ اشخاصی که به روان درمانگر مراجعه می کنند اگر کمی بیشتر تلاش می کردند و زحمت می کشیدند، مشکلشان برطرف می شد.
محاسبه امتیازات
به هر جواب"درست"یک امتیاز بدهید.
امتیاز6به بالا: شما به احتمال زیاد در برابر مراحعه به روان درمانگر مقاوم هستید. هر چه امتیازتان به 10نزدیک تر باشد، مقاومت شما بیشتر اسـت.
امتیاز5 به پایین: شما در صورت لزوم به روان درمانگر مراجعه می کنید.
با توجه به بررسی های به عمل آمده، زنان بیش از مردان آمادگی مراجعه به روان درمانگر را دارند، که این به شرطی شدن اجتماعی آنها مربوط اسـت. مردها می خواهند خودشان را مستقل و بی نیاز از روان درمانگر نشان دهند.
توضیحات
توضیحات مربوط به هر یک از سؤالات پرسشنامه را بخوانید.
1ـ غلط . کسانی که فکر می کنند بیماری روانی می تواند تأثیربلند مدتی بر داوری اشخاص داشته باشد باید بدانند که بیمار پس از درمان می تواند در وضعیت عادی قرار بگیرد.
2ـ غلط. منش ربطی به سلامت روانی ندارد.
3-غلط. اغلب اوقات اختلال جدی ذهنی در طی زمان شدیدتر می شود.
4ـ غلط. نصیحت بد می تواند مهلک باشد، اما روان درمانگر با صلاحیت امکان این اشتباه را به حداقل می رساند.
5ـ غلط. اشتباه اسـت اگر فکر کنیم با پرت کردن حواس خود می توانیم به بحرانی که در ما وجود دارد خاتمه بدهیم.
6ـ غلط. کسانی که برداشت خوبی از روان درمانی ندارند اغلب از انگ های اجتماعی درباره روان درمانی استفاده می کنند تا اجتنابشان از درمان را توجیه کنند.
7ـ غلط. مسامحه کاری و هدر دادن وقت نشانه هراس ما از تغییر دادن خویشتن اسـت.
8ـ غلط. کسانی که نخواهند مشکلات خود را بشناسند در کار درمان خود موفق نمی شوند.
9ـ غلط. با توجه به مطالعات صورت گرفته، کسانی که خود را راحت تر بنمایانند، زودتر درمان می شوند.
10ـ غلط. تلاش برای درمان خود، برای حل مشکلات جدی احساسی و عاطفی کافی نیست. این به شخص که مقاومت نشان می دهد دستاویز دیگری می دهد تا اقدام به روان درمانی نکند.
منبع:نشریه موفقیت، شماره 183.