آنفلوآنزا یک بیماری واگیردار اسـت که هر ساله با آغاز فصل پاییز شایعاتی درباره این بیماری و راههای درمان آن شنیده میشود که متاسفانه گاهی دامن زدن برخی افراد غیر متخصص به این اخبار و شایعات موجب تشویش اذهان عمومی و ایجاد استرس در خانوادهها میشود.
واکسن آنفلوآنزا
آنفلوآنزا یک بیماری شایع ویروسی اسـت که در فصول سرد سال شیوع مییابد. تب و لرز، سردرد، دردهای عضلانی، خستگی، سرفه، گلو درد و ... از علائم این بیماری اسـت و چون این بیماری در سالمندان، کودکان، بیماران قلبی، ریوی، کلیوی، تنفسی و زنان باردار شیوع بیشتری دارد بروز علائم در این افراد میتواند خطرناک باشد به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند این افراد که تحت عنوان گروههای حساس شناسایی میشوند از اواسط شهریور تا اواخر دیماه نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.
اما هر ساله با آغاز فصل پاییز شاهد انتشار اخباری در خصوص «واکسن آنفلوآنزا و تزریق آن» برای تشویش اذهان عمومی هستیم. خبرهایی مبنی بر «تزریق اشتباه واکسن»، « توزیع واکسنهای تاریخ گذشته در داروخانهها»، «مرگ بر اثر تزریق» و ... هر ساله در فضاهای مجازی منتشر میشود و افراد بدون بررسی دقیق آن این اخبار را دست به دست انتشار میدهند که متاسفانه این امر باعث میشود افراد در معرض خطر نسبت به تزریق واکسن اقدام نکنند.
برای مثال اخیرا پیامی در فضاهای مجازی در حال انتشار اسـت که مادری در این خبر ادعا کرده تزریق واکسن آنفلوآنزا به توصیه پزشکان برای فرزندش موجب بروز علائمی شده که ممکن بوده جان فرزندش را بگیرد.
این مادر گفته اسـت: «پسرم مبتلا به سندرمی بنام «میلرفیشر» شده اسـت و یکباره در ظرف 6 ساعت تمام حرکات ماهیچهای، اعصاب محیطی، بلع، تنفس و ... او دچار اختلال شده اسـت که با بررسی و تحقیق دریافته این علائم ناشی از تزریق واکسن بوده اسـت.»
سندروم «میلر فیشر» چیست؟
دکتر سعید قزوینیان، متخصص مغز و اعصاب درباره تاثیر تزریق واکسن آنفلوآنزا در بروز علائم حیاتی، گفت: بیماری گیلن باره منجر به تخریب اعصاب محیطی میشود و فرد دچار فلجی بالاروند در عضلات میشود و سپس علائم چشمی و اختلال حرکت چشم و شبه مخچهای بروز پیدا میکند. نوع نادر بیماری گیلن باره سندروم «میلر فیشر» اسـت.
وی افزود: سندروم میلر فیشر یک بیماری خود ایمن و عفونی اسـت که در یک سوم موارد علت ابتلا به آن مشخص نمیشود اما در دو سوم موارد علت آن ابتلا به یک بیماری ویروسی مانند آنفلوآنزا یا تزریق واکسن آن اسـت.
آنفلوآنزا و میلر فشر
قزوینیان یادآور شد: زمانی که برای این افراد واکسن تزریق میشود سیستم دفاعی بدن آنها یک عامل بیگانه را شناسایی و علیه آنتی ژنهای آن آنتی بادی ترشح میکند و فرد دچار بیماری خود ایمن «میلرفیشر» و علائم آن میشود.
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه آیا قبل از تزریق واکسن میتوان احتمال بروز این سندروم را شناسایی کرد، گفت: از هر یک میلیون نفر تنها یک نفر پس از تزریق واکسن دچار علائم میشوند که قبل از تزریق به هیچ عنوان قابل تشخیص و شناسایی نیست و علائم پس از دریافت واکسن بروز مییابد.
این متخصص مغز و اعصاب افزود: البته در اغلب موارد این سندروم همزمان با تزریق واکسن بروز مییابد و نمیتوان واکسن را عامل بیماری دانست.
لزوم تزریق واکسن آنفلوآنزا در گروههای حساس
قزوینیان با بیان اینکه احتمال بروز این سندروم بسیار نادر اسـت، عنوان کرد: فواید تزریق واکسن در گروههای حساس بسیار بیشتر از احتمال بروز عوارض آن اسـت به همین دلیل به افرادی که پزشک توصیه میکند نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند تاکید میشود برای در امان ماندن از عوارض آنفلوآنزا حتما در زمان مقرر برای دریافت واکسن اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه تزریق این واکسن تنها به سالمندان، کودکان، زنان باردار، بیماران قلبی، ریوی، کلیوی و دیابت توصیه میشود، خاطرنشان کرد: تزریق این واکسن در افراد دیگر ضرورتی ندارد.
بر اساس این گزارش، به افراد توصیه میشود با دریافت هرگونه پیامی از منبع اطلاعاتی مانند وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و پزشکان متخصص مشورتهای لازم را دریافت کنند و با انتشار اخبار کذب موجب ایجاد استرس در جامعه نشوند.
آنا
اخبار مرتبط:
واکسن آنفلوآنزا عوارضی هم دارد
چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا بزنند؟
صبح بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا
واکسن آنفلوانزا برای شما لازم اسـت یا نه؟
بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا چه وقت اسـت؟