سید مهدی درهمی در نشست امتناع یا امکان زیارت و سیاحت در مشهد که به همت بنیاد باران در پژوهشکده تعلیم و تربیت عباسزادگان برگزار شد، اظهار کرد: از موضوع گردشگری استفاده نکردهایم و تا تکلیف گردشگری در کشور تعیین نشود، در استان نیز مشخص نخواهد شد.
وی ادامه داد: وضعیت ما در گردشگری وضعیت اسفناکی است. بنابر آخرین پردازشهای انجمن جهانی گردشگری، کشور ما با بررسی 14 شاخص و 70 زیرشاخص، از بین 141 کشور، رتبه 97 را دارد. جالب اینجاست که در بعضی از شاخصها که برای گردشگران بسیار مهم است رتبههای بسیار خوبی داریم، مثلا از نظر هزینهای که توریست برای سفر به ایران باید بپردازد ما رتبه یک جهان را داریم، در واقع یک گردشگر در بین 141 کشوری که ارزیابی شده است، کمترین هزینه را برای سفر در ایران میکند.
مدیرعامل سابق منطقه تجاری و گردشگری سپاد خراسان افزود: از نظر سایتهای تاریخی مناسب جهت بازدید گردشگر، رتبه 9 جهان را کسب کردیم و در فرهنگ شفاهی و میراث غیرملموس رتبه 10 به ما داده شده است. از نظر نرخ برابر ارز نیز به دلیل شرایط موجود اکنون وضعیت بسیار مطلوبی را در جهان داریم و گردشگران با پول خرید یک غذای عالی در ایران، در کویت یک همبرگر و نوشابه هم نمیتوانند بخرند.
وی درباره بدترین رتبهای که ایران در جدول دارد، عنوان کرد: رتبه 135 پایینترین رتبه است با شاخص "اولویت به صنعت گردشگری"، زمانی که اولویتی برای این مسائل قائل نیستیم و ارادهای وجود نداشته باشد وضعیت این چنین میشود، در حالی که ما میتوانستیم مانند مالزی جزو 10 کشور برتر در این زمینه باشیم.
درهمی درباره وضعیت گردشگری در مالزی تصریح کرد: وزیر گردشگری مالزی اعلام کرد که اخیرا تعداد گردشگران این کشور از مرز 25 میلیون گذشته است، در حالی که وسعت مالزی قابل مقایسه با کشور ما نیست و جمعیت آن هم کمتر از یک سوم جمعیت ماست. مالزی بیش از جمعیت کشورش، میزبان گردشگرهای خارجی است و 12.5 درصد تولید ناخالصی مالزی از محل گردشگری و 13% فرصتهای شغلی این کشور از صنعت گردشگری تامین میشود. این دو عدد در کشور ما بین یک تا 1.5% است یعنی تقریبا صفر.
وی یادآور شد: در برآوردی که دوسال قبل انجام گرفت مشخص شد که اگر گردشگران خارجی ایران به تعداد 25 میلیون گردشگر در طول سال برسد، بیکاری در ایران به صفر خواهد رسید، مشکلی که در حال حاضر بزرگترین معضل کشور است و در صورت عدم رسیدگی به اشتغال این مشکل کشور را دچار بحران جدی میکند.
مدیرعامل سابق منطقه تجاری و گردشگری سپاد خراسان با تاکید بر اینکه جداکردن گردشگری از زیارت بیمعناست، عنوان کرد: هیچ تفاوتی بین این دو وجود ندارد، گردشگری جنبههای مختلفی دارد که یکی از آنها زیارتی است و سفرهایی که به مشهد میشود معمولا چندمنظوره است.
وی یادآور شد: در روایات داریم تا جایی که میتوانید در سفر برای خانواده خود سوغات بخرید، پس واضح است که مراکز تفریح و خرید در کنار حرم باشند. من آنقدر این بحث را واضح میبینم که جدا کردن گردشگری از زیارت نعل وارونه است، معتقدم در حال حاضر وجه غالب در مشهد زیارت نیست و همه از این موضوع خبر داریم و در واقع وجه غالب تاکسی است که مسافر را با قیمت چند برابر جابهجا میکند.