روندی که موجب تداوم قاچاق و تحمیل زیانهای هنگفت به دولت شده است.اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه رویکردی است که طی بیش از 2دهه گذشته بهعنوان راهکار نهایی مقابله با قاچاق این محصول مدنظر مسئولان قرار گرفته است.
روندی که موجب تداوم قاچاق و تحمیل زیانهای هنگفت به دولت شده است.اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه رویکردی است که طی بیش از 2دهه گذشته بهعنوان راهکار نهایی مقابله با قاچاق این محصول مدنظر مسئولان قرار گرفته است. تشدید عرضه گوشیهای قاچاق تلفن همراه در بازار و سود سرشار قاچاقچیان این کالا به بهای زیان مصرفکنندگان داخلی موجب شد تا با تکالیف قانونی تازه دولت یازدهم برای مقابله با قاچاق کالا، اجرای طرح کد شناسه و رهگیری اقلام کالایی براساس آییننامه اجرایی ماده 13این قانون هدفگذاری شود.
براساس ماده 3 این آییننامه که 23شهریورماه امسال برای اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ شد، تلفن همراه و سایر تجهیزات ارتباطی با قابلیت نصب سیمکارت ازجمله اقلامی هستند که وزارت صنعت، معدن و تجارت ملزم بوده تا طی مدت 2ماه پس از ابلاغ این آییننامه (حداکثر تا 23آبانماه 95) نسبت به ارائه شناسنامه و کد شناسه و رهگیری آن اقدام کند. اکنون با سپری شدن مهلت مذکور، مسئولان وزارت صنعت اعلام میکنند که ارائه کد شناسه گوشی تلفن همراه نیازمند اجرای طرح رجیستری است که از مدتها پیش اجرای آزمایشی آن کلید خورده است.
سرپرست معاونت امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد سرنوشت اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه به خبرنگار ما اعلام کرد: ارائه کد رهگیری گوشی تلفن همراه تکلیفی است که با اجرای سراسری طرح رجیستری گوشیتلفن همراه تا پیش از پایان امسال محقق خواهد شد.
با اجرای آزمایشی طرح رجیستری اشکالات آن بهطور مشترک توسط مسئولان فنی وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی و رفع میشود و بهزودی سیستم رجیستری گوشی تلفن همراه نیز زیر بار رفته و مورد استفاده عمومی قرار میگیرد. به گفته یدالله صادقی، ارائه کد شناسه در بخش محصولات مخابراتی منوط به اجرای طرح نهایی رجیستری است اما برخی اشکالات فنی برای انجام این کار وجود دارد که در حال هماهنگی برای رفع آن هستیم. وی افزود: چراکه این طرح در مرحله اجرای سراسری باید امکان پاسخگویی به هر نوع مراجعه یا درخواست از سوی متقاضیان استفاده از گوشیهای تلفن همراه به شیوه برخط و سیستمی را داشته باشد.
حرکت لاکپشتی اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه موجب شده تا علاوه بر زیان و سردرگمی مشتریان برای دریافت خدمات پس از فروش مناسب، انگیزه لازم برای واردات قاچاق این محصولات نیز فراهم شود؛ بهگونهای که سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است که تأخیر در اجرای طرح شناسهدار کردن تلفن همراه یا همان طرح رجیستری در هر روز، 3 میلیارد و سالانه هزار میلیارد تومان درآمد نصیب قاچاقچیان کرده و به همین میزان، زیان به دولت و کشور وارد میکند.
به گفته قاسم خورشیدی دستگاههای اجرایی و وزارتخانههایی (وزارتخانههای صنعت و ارتباطات) که در اجرای طرح شناسهدار کردن گوشی تلفن همراه تأخیر و تعلل دارند به قاچاقچیان و قاچاق تلفن همراه خدمت میکنند. علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف کشور نیز با اشاره به انتفاع عدهای از سود چند میلیارد دلاری قاچاق تلفن همراه در کشور تأکید کرد که اتحادیههای صنفی از قاچاق تلفن همراه در کشور منتفع نیستند.
تعیین تکلیف گوشیهای تلفن همراه برخی برندهای خارجی مانند آیفون که امکان دریافت مجوز نمایندگی رسمی از سوی برند اصلی برایشان وجود ندارد، موضوع دیگری است که بهعنوان مقدمات اجرای طرح رجیستری و ارائه شناسنامه و کد رهگیری گوشیهای تلفن همراه در دستور کار مسئولان قرار گرفته است.
سرپرست معاونت امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت در این زمینه اعلام کرد: تاکنون مجوز واردات رسمی گوشیهای تلفن همراه برندهای مختلف ازجمله آیفون که امکان دریافت مجوز نمایندگی اصلی آن وجود ندارد، برای 19شرکت صادر شده است و این شرکتها میتوانند با طی مراحل قانونی و ثبت سفارش رسمی این محصولات و قطعات و لوازم جانبی آن را وارد کنند. صادقی تأکید کرد: هنوز هم فرایند ارائه تقاضا برای واردات گوشی تلفن همراه و لوازم جانبی برای برندهایی که امکان ارائه دریافت مجوز نمایندگی رسمی وجود ندارد، باز است.
همشهری آنلاین