وبسایت گجت نیوز: تحقیقاتی که در آمریکا صورت گرفت، نشان داد که طول عمر زنان به طور متوسط 5 سال بیشتر از مردان است. سیگار کشیدن، نداشتن جفت کروموزوم X، مصرف الکل، استرس زیاد، جهشهای ژنتیکی، خوددرمانی و … از دلایل اصلی کمتر بودن طول عمر مردان نسبت به زنان است. همچنین با نگاه به افراد سالمند متوجه میشویم که تعداد زنان سالخورده بسیار بیشتر از مردان است.
در حقیقت کشیدن سیگار میتواند بیش از ۱۵ سال از زندگی شما را کمتر کند. خوشبختانه با ترک سیگار میتوانید این خطر را تا حد زیادی کاهش دهید. در این شرایط خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. مطالعات انجام شده در دانشگاه آکسفورد نشان میدهد که روش بوقلمون سرد بهترین و موثرترین روش برای ترک سیگار است. این روش به درمانی گفته میشود که فرد سیگاری بدون کمک دیگران و سایر موارد درمانی به ترک سیگار میپردازد.
تحقیقات انجام شده در آلمان نشان میدهند اعتیاد به الکل عمر افراد به ویژه زنان را 20 سال کاهش میدهد. براساس این مطالعات عوارض اعتیاد به الکل از سیگار نیز بیشتر گزارش شده است. برای انجام این مطالعه ۴ هزار زن و مرد به مدت 14 سال مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان سرپرست این تیم تحقیقاتی اظهار کرد که میانگین مرگ و میر سالیانه در بین زنان معتاد به الکل 4.6 برابر و مردان معتاد به الکل بیش از 1.9 برابر در مقایسه با سیگاریها بیشتر است.
همچنین سن مرگ در زنان معتاد به الکل 60 سال و مردان معتاد به الکل 58 سال است که این سنین تقریبا 20 سال کمتر از سن مرگ طبیعی است. در حقیقت نتایج این تحقیقات نشان داد که بین اعتیاد به الکل و مرگ زودرس ارتباط معنیداری وجود دارد. مردان دو برابر بیشتر از زنان به خوردن الکل و نوشیدنیهای الکلی روی میآورند. این افراد دوبرابر بیشتر از زنان با حالت مست رانندگی میکنند و همین امر موجب میشود مرگ و میر مرتبط با الکل افزایش پیدا کند. نوشیدن بیش از حد الکل میتواند باعث سرطان دهان، گلو، کبد و روده بزرگ، و همچنین کاهش طول عمر مردان شود. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید ترک این مورد است.
جهشهای ژنتیکی
تحقیقات جدید نشان میدهد که جهش DNA میتوکندری باعث پیر شدن سریعتر و کاهش طول عمر مردان نسبت به زنان میشود. این یافته میتواند توضیح دهد که چرا زنان به طور متوسط، بیشتر از مردان عمر میکنند. محققان دانشگاه «موناش» در استرالیا، مگسهای میوه نر و ماده که حامل میتوکندری از منشاهای مختلف بودند را مورد بررسی قرار دادند. میتوکندری بخشی از سلول است که مواد غذایی را به انرژی تبدیل میکند. آنها دریافتند که تنوع ژنتیکی در میتوکندری امید به زندگی را در مردان و نه در زنان پیشبینی میکند.
محققان به این نتیجه رسیدند که جهشهای مختلف در داخل DNA میتوکندری بر میزان سرعت پیر شدن مردان و همچنین طول عمر آنها تاثیر میگذارد. دکتر «دامیان داولینگ» از دانشکده علوم زیستی «موناش» میگوید: جالب است که این جهشهای مشابه هیچ تاثیری بر الگوهای پیری در زنان ندارد، آنها تنها بر مردان، اثرگذار هستند. همه حیوانات دارای میتوکندری هستند و گرایش زنان به بیشتر زنده ماندن نسبت به مردان در بسیاری از گونههای مختلف معمول است و بنابراین نتایج ما نشان میدهد که جهش میتوکندری که ما آن را کشف کردیم، به طور کلی در سراسر قلمرو حیوانات موجب پیری سریعتر و کاهش طول عمر مردان میشود. این محققان قصد دارند تحقیقات خود را ادامه دهند تا راههای خنثی کردن تاثیر منفی جهشهای ژنتیکی بر امید به زندگی مردان را مورد بررسی قرار دهند.
بیشتر مردان دوست ندارند به پزشک مراجعه کنند. در حقیقت، حدود یک نفر از ۴ مردی که در این دنیا زندگی میکند در یک سال یکبار هم به پزشک مراجعه نمیکند. بیشتر مردان مواردی همچون کار زیاد و خستگی بیش از حد را بهانهای برای فرار از رفتن به مطب دکتر قرار میدهند. اما باید به خاطر داشته باشید که اینکار میتواند مشکل بزرگی برای شما ایجاد کند. اگر مواردی همچون دیابت، فشار خون بالا یا بیماری قلبی در مراحل اولیه تشخیص داده شود میتواند به پیشگیری از توسعه آن کمک کند.
همچنین بررسی و چکاپهای منظم به شما کمک میکند در مورد سلامت جسمانی خود اطمینان حاصل کنید. بهعنوان مثال بیشتر مردان در سن ۵۰ سالگی و بالاتر باید کولونوسکوپی را برای غربالگری سرطان روده بزرگ انجام دهند. مراجعه به پزشک به شما کمک میکند تا مطمئن شوید سرطان پروستات ندارید و اگر چنین بیماری وجود داشته باشد در همان مراحل اولیه به فکر درمانش باشید. بنابراین مراجعه به پزشک را فراموش نکنید. نداشتن وقت و مشغله زیاد نمیتواند بهانه خوبی برای این موضوع باشد.
سطح استرس در دنیای مدرن امروزی رو به افزایش است و حدود یک سوم از مردان دچار استرس هستند. علاوه بر این مردان بسیار کمتر از زنان سطح استرس خود را گزارش میکنند. زمانی که به طور مداوم تحت فشار استرس و اضطراب هستید، بدن شما مقدار زیادی هورمون استرس همچون آدرنالین و کورتیزول را ترشح میکند. وجود مقادیر زیادی از این هورمونها میتواند باعث افزایش فشار خون و کلسترول شود و بدن شما را در معرض بیماریهایی همچون حمله قلبی، سکته و بیماری قلبی-عروقی قرار دهد. چیزی که بیشتر از سایر موارد اهمیت دارد این است که سطح مداوم کورتیزول بالا میتواند با نرخ بالای سکته، حملات قلبی و از کار افتادن قلب مرتبط باشد. بنابراین برای افزایش طول عمر مردان و زندگی سالمتر باید در همان ابتدا با استرس مبارزه کرد.
خودکشی، هفتمین دلیل مرگ و میر در میان مردان و یکی از عوامل کاهش طول عمر مردان است که حدود ۸۰ درصد از خودکشیهای موجود در جهان را به خود اختصاص داده است. یکی از فاکتورهای زمینهای برای این موضوع، اجتناب از صحبت کردن در مورد بیماریهای روحی و روانی، همچون افسردگی و اضطراب است که هر دوی این بیماریها میتواند خطر خودکشی را افزایش دهد. مردان بر این باور هستند که میتوانند به تنهایی از عهده چنین بیماریهایی بر بیایند، اما کمک گرفتن از دیگران بسیار ضروری است. شرکت در کلاسهای جمعی، کمک گرفتن از یک متخصص و پشتیبانی اجتماعی می تواند بسیار موثر باشد. پس اگر از بیماریهای روحی و روانی رنج میبرید همین امروز به پزشک متخصص مراجعه کنید که میتواند درمانها و مشاورههای لازم را در اختیار شما قرار دهد.
یک احتمال این است که ژنهایی که روی کروموزوم X وجود دارند، بر طول عمر تاثیرگذار باشند، اما این ژنها تاثیرات زیستشناختی دیگری هم دارند که بهسختی میتوان همه آنها را برشمرد. به عنوان مثال، کروموزومها جفت جفت هستند و در حالی که زنان دارای دو کروموزوم جنسی X هستند، کروموزمهای جنسی مردان شامل یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y است. داشتن دو کروموزوم X به این معنی است که زنان از هر ژنی دو کپی مشابه دارند و اگر یکی از ژنها ناقص باشد، یک ژن پشتیبان دیگر وجود دارد، اما مردها این ژن پشتیبان را ندارند و این باعث میشود خطر بیماریها بیشتر آنها را تهدید کند.
عامل دیگری که باعث تفاوت طول عمر مردان و زنان می شود تولید هورمونهای جنسی است. مردان و زنان غدههایی دارند که برای رشد و توسعه سیستمهای تولید مثل اولیه و ثانویه هورمون تولید میکنند. هورمون استروئیدی مردان تستوسترون است که سطح لیپو پروتئین (LDL) کلسترول را بالا میبرد و باعث ساخته شدن پلاکهایی در سرخرگها و افزایش ریسک بیماریهای قلبی و سکته میگردد.
هورمون جنسی خانمها استروژن است که باعث کاهش LDL و افزایش HDL میگردد و شانس بیشتری در سلامت قلبی دارند. احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی در زنان بعد از طی مراحلی از زندگی و به طور معمول پس از یائسگی بیشتر است. این بیماریها در مردان میتواند زودتر از زنان ایجاد شود، بنابراین طول عمر مردان نسبت به زنان همواره کمتر خواهد بود.