مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

امتیازاتِ انسان بر حیوان

[ad_1]
مفیدستان:

از دیدگاه قرآن انسان تفاوت ذاتی با همه موجودات جهان آفرینش دارد. انسان به غیر از جماد و گیاه و حیوان است. انسان با حیوان مشترکاتی دارد، اما امتیازاتی هم دارد که بیش از وجوه اشتراکش می‌باشد. همچنین از نظر قرآن انسان چون یک ماشین پیچیده تصور نمی‌شود. و این بینش قرآنی با بسیاری از بینش‌های غربی متفاوت است. در تفکرات غربی به ویژه در قرون جدید انسان یا به صورت یک ماشین پیچیده تصور می‌شود و یا به صورت یک حیوان تکامل یافته. ماتریالیسم می‌کوشد تا انسان را مانند یک ماشین ترسیم کند و داروینیسم نیز سعی دارد تا وی را حیوانی برتر معرفی نماید. حیوانی که براثر تنازع بقا و انتخاب اصلح گام به عرصه وجود نهاده است و با برخی از میمون‌ها قوم و خویشی دارد. به عبارت دیگر از دیدگاه داروینیسم انسان اختلاف ماهوی و جوهری با حیوانات ندارد، تنها اختلاف او در این است که از نظام زیستی پیچیده‌تری برخوردار است.
اما از نظر قرآن انسان موجودی است که از روح خدا در او دمیده شده است. جسمش به خاک اتصال دارد و روحش به خدا. انسان از آن چنان گوهر وجودی برخوردار است که خداوند دیگر موجودات جهان آفرینش را برای او خلق کرده است. خداوند جهان را به گونه‌ای آفریده است که انسان بتواند در جهت بهره‌برداری خود از آن استفاده کند. از نظر قرآن انسان موجودی است که خدا به فرشتگان دستور داده تا به تعظیم و سجده بر او بپردازند. انسان از کرامت و فضیلت ذاتی برخوردار است و خداوند او را بر بسیاری از موجودات جهان آفرینش برتری داده است.
خلاصه آنکه انسان از مقام و مرتبه‌ای برخوردار است که دیگر موجودات جهان آفرینش از آن برخوردار نیستند. از همین جاست که می‌گوییم با جمع آیات قرآنی به ویژه مقام و مرتبه‌ای که قرآن برای انسان در نظر می‌گیرد، نمی‌توان او را برخاسته از حیوان دانست. به عبارت دیگر نمی‌توان او را حیوانی برتر و به اصطلاح طرفداران نظریه تحول انواع حیوانی تکامل یافته در نظر آورد.
در اینجا می‌توان به نمونه‌ای از ویژگی‌ها و مختصات انسانی که هیچ ماشین و یا حیوانی از آن برخوردار نیست، اشاره کرد:
1- درون انسان گرایش به خدا وجود دارد و به وسیله آن می‌تواند خالق خود را درک کرده، به پرستش و راز و نیاز با او بپردازد.
2- انسان دارای نیروی عقل و اندیشه است و به مدد آن می‌تواند حقایق را درک کند، به ویژه می‌تواند مفاهیم کلی را از واقعیات خارجی انتزاع کند.
3- انسان دارای اختیار بوده و با آزادی اراده می‌تواند دست به انتخاب بزند. به بیان دیگر انسان موجودی انتخابگر است.
4- در انسان میل به کمال وجود دارد. انسان می‌کوشد تا خود را از آنچه که هست برتر و والاتر سازد و تعالی جوید.
5- انسان می‌تواند برای خود ایده‌آل انتخاب کرده و در مسیر آرمان‌جویی آن چنان پیش برود که حیات خود را برای تحقق آن آرمان و ایده‌آل فدا سازد.
6- انسان سؤال از فلسفه و هدف خلقت خود را به میان آورده و می‌خواهد بداند که از کجا آمده و چرا آمده است؟
7- انسان موجودی است که به مرگ خود می‌اندیشد و می‌خواهد بداند که چرا می‌میرد و پس از مرگ به کجا می‌رود؟
8- انسان موجودی است که می‌تواند خود را بر خود برنهد و نظاره‌گر خویشتن خویش باشد.
9- انسان موجودی است که می‌تواند با مشاهده جهان هستی و عظمت آن به حیرت فرو رفته و سئوال از فلسفه و هدف آن را بر خود مطرح سازد.
10- انسان موجودی است که می‌تواند دست به ابداع و خلاقیت بزند.
11- انسان موجودی است که با پدیده‌ای به نام هنر می‌تواند سرو کار داشته باشد.
12- انسان موجودی است که می‌تواند عشق و محبت بورزد. عشق و محبتی که گاه مافوق تصور است، و چه بسا انسان در این راه جان خود را آگاهانه فدا نماید.
13- انسان موجودی است که اگر تعالی پیدا کند می‌تواند از ملائکه برتر و بالاتر رود و اگر هم سقوط کند آن چنان به پستی می‌رسد که هیچ درنده‌ایی را نمی‌توان با او قیاس کرد. (1)

پی‌نوشت‌ها

1- برای شناخت انسان، مطالعه ویژگی‌ها و مختصات انسانی از اهمیت بسزایی برخوردار است، چرا که مطالعه این ویژگی‌ها نمایانگر این حقیقت است که انسان تفاوت ذاتی با دیگر موجودات جهان آفرینش دارد. همچنین بررسی مختصات انسانی دلیل قاطعی است بر رد نظریه کسانی که می‌خواهند انسان را چونان یک ماشین پیچیده مطرح سازند و برتری‌های ذاتی او را انکار کنند.
استاد بزرگوار، علامه محمدتقی جعفری در تفسیر نهج‌البلاغه، ج 1، صص 11-19 حدود 232 مختص انسانی را بر می‌شمارد (البته با در نظر گرفتن تنوع این مختصات آن‌ها را 950 مختص می‌دانند) که هیچ ماشینی از آن‌ها برخوردار نیست.
مطالعه این بحث جدید و ابتکاری استاد جعفری را بسیار ضروری می‌دانیم و به خوانندگان اهل تحقیق مطالعه آن را گوشزد می‌نماییم.

منبع مقاله :
نصری، عبدالله؛ (1394)، انسان‌شناسی در قرآن، تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چاپ نهم

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

زیست نیوزهیپوترمی کاهش دمای بدن اساسا به ناتوانی بدن در تولید گرما یا نرخ پایین تولید گرما ‌نقدی‌ بر دیدگاه‌ سرمایه‌داری‌ درباره‌ انسان‌ اقتصادی ‌نقدی‌ بر دیدگاه‌ سرمایه‌داری‌ درباره‌ انسان‌ اقتصادی‌ چکیده‌ تئوری‌ توسعه واقعیت ماجرای مجروح شدن سه نفر بر اثر حمله پلنگ …واقعیت ماجرای مجروح شدن سه نفر بر اثر حمله پلنگ در روستای قرطاول مراغه اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعی درآمدی بر فلسفه دین از دیدگاه شهید مطهری پایگاه جامع استاد شهید مرتضی مطهری دانشنامه شهید مطهری ، کتابخانه ، آثار ، انجمن صادق هدایت انسان شناسی و فرهنگانسان‌شناسی، علمی‌ترین رشته علوم انسانی و انسانی‌ترین رشته در علوم استرابطه تعقل وتفکر وتذکر با نوآوری در بیان قرآنرابطه تعقل وتفکر وتذکر با نوآوری در بیان قرآن شکرالله جهان مهین عضو هیأت علمی ومدیر نکات مهم دروس بینش سال دوم دل نوشته هادرس اول نیاز انسان به مکتب اساسی‌ترین پایه‌های جهان‌بینی الهی چه نام دارد؟ توحید تحقیق و پژوهش در متوسطه علوم اجتماعیتحقیق و پژوهش در متوسطه علوم اجتماعی به وبلاگ علمی آموزشی و خبری خوش آمدید ‌نقدی‌ بر دیدگاه‌ سرمایه‌داری‌ درباره‌ انسان‌ اقتصادی‌ دیگران ‌نقدی‌ بر دیدگاه‌ سرمایه‌داری‌ درباره‌ انسان‌ اقتصادی‌ چکیده‌ تئوری‌ «توسعه واقعیت ماجرای مجروح شدن سه نفر بر اثر حمله پلنگ در روستای واقعیت ماجرای مجروح شدن سه نفر بر اثر حمله پلنگ در روستای قرطاول مراغه درآمدی بر فلسفه دین از دیدگاه شهید مطهری پایگاه جامع استاد شهید مرتضی مطهری دانشنامه شهید مطهری ، کتابخانه ، آثار ، انجمن ، اخبار صادق هدایت انسان شناسی و فرهنگ انسان‌شناسی، علمی‌ترین رشته علوم انسانی و انسانی‌ترین رشته در علوم است نکات مهم دروس بینش سال دوم دل نوشته ها پیروزی واقعی برای اهل معاد نیست؟عمل بر طبق تکلیف الهی درس سیزدهم آثار گناه در زندگی انسان رابطه تعقل وتفکر وتذکر با نوآوری در بیان قرآن رابطه تعقل وتفکر وتذکر با نوآوری در بیان قرآن شکرالله جهان مهین عضو هیأت علمی ومدیر گروه زیست نیوز هیپوترمی کاهش دمای بدن اساسا به ناتوانی بدن در تولید گرما یا نرخ پایین تولید گرما گفته می گروه دین و زندگی استان گلستان نمونه سوالات درس دین و زندگی گروه دین و زندگی استان گلستان نمونه سوالات درس دین و زندگی پیش دانشگاهی باپاسخ اعلام اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعی تاثیر انسان بر محیط زیست عمر انسان بر روی کره زمین اثر انسان بر اکوسیستم انسان بر آستان دین



لینک منبع :امتیازاتِ انسان بر حیوان

امتیازاتِ انسان بر حیوان - راسخون rasekhoon.net/article/show/1251551/امتیازاتِ-انسان-بر-حیوان/‎Cached17 ژانویه 2017 ... انسان به غیر از جماد و گیاه و حیوان است. انسان با حیوان مشترکاتی دارد، اما امتیازاتی هم دارد که بیش از وجوه اشتراکش می‌باشد. همچنین از نظر قرآن انسان ... ملاک امتیاز انسان بر حیوان چیست؟ - راسخون rasekhoon.net/faq/show/.../ملاک-امتیاز-انسان-بر-حیوان-چیست/‎Cachedملاک امتیاز انسان بر حیوان چیست؟ پاسخ : گرایش های معنوی و والای بشر، زاده ایمان و اعتقاد و دل بستگی های او به برخی حقایق در این جهان است که آن حقایق، هم ماورای فردی ... راه برتر - ملاک امتیاز انسان بر حیوان چیست؟ rahebartar.ir/faq/show/47311/ملاک-امتیاز-انسان-بر-حیوان-چیست/‎Cachedملاک امتیاز انسان بر حیوان چیست؟ پاسخ : گرایش های معنوی و والای بشر، زاده ایمان و اعتقاد و دل بستگی های او به برخی حقایق در این جهان است که آن حقایق، هم ماورای فردی ... دلیل برتری انسان چیست؟ | مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی www.pasokhgoo.ir/node/32549‎Cached Similar12 مه 2011 ... در ابتدا باید اشاره شود که ملاک برتری انسان بر سایر موجودات از جمله جنیان ... بر موجودات برتری ندارند، بلکه از حیوانات و چهار پایان نیز فروترند، از ... کتابخانه الکترونیکی استاد مطهری lib.motahari.ir/Content/853/25‎Cachedدیگر اندیشمندان که انسان را تنها جاندار جهان نمی دانند و به امتیازات اساسی میان او و سایر ... وجوه مشترک انسان با حیوان و وجوه امتیاز او از حیوان سبب شده که انسان دارای دو ... تفاوت انسان با حیوان - تبیان article.tebyan.net/179229/تفاوت-انسان-با-حیوان‎Cached10 سپتامبر 2011 ... وجوه مشترک انسان با حیوان و وجوه امتیاز او از حیوان سبب شده که انسان دارای دو زندگی باشد: زندگی حیوانی و زندگی انسانی ( به تعبیری فرهنگی). ملاک امتیاز انسان - پایگاه جامع استاد شهید مرتضی مطهری www.mortezamotahari.com/fa/bookview.html?BookId=345...‎Cached Similarدرباره ی امتیاز انسان از جانداران دیگر سخن فراوان گفته شده است. برخی منکر امتیاز اساسی میان این نوع و سایر انواع هستند، تفاوت آگاهی و شناخت انسان با حیوان را از ... مقاله انسان و حیوان - فایل بیس fb3.ir/?p=10428‎Cached13 آوریل 2017 ... بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله انسان و حیوان. انسان و حیوان. ملاک امتیاز انسان. آیا انسانیت رو به بناست ؟ رابطه علم و ایمان. منابع ... در آستانه رستاخیز: dar astaneh rastakhiz - Google Books Result https://books.google.com/books?isbn=159584628X A.H. Aryanpour, ا.ح. آریانپور - ‎2017 - History مکانیسم بدن این حیوان- انسان - بطور کلی ای مکانیتم بدن سایر حیوانات برتری داشت ، ولی امتیازات او بیشتر زاده دست و حنجره و دستگاه پی براث به این معنی که ...آفریدگار، آفرینش و آفریده‌ها: - Google Books Result https://books.google.com/books?id=qnNVBAAAQBAJ تقی کیمیایی اسدی - ‎ با این وجود، و بعلل نقوص ذاتى مغز انسانها، هیج تضمینى بجز استقرار دموکراسى هاى ... تحولى (Evolutionary Psychologists) که رفتارهاى تهاجمى در انسانها و حیوانات را مورد ... بدست آوردن امتیازات مختلفى براى برقرارى ثبات در ارتباطات جمعى مى شوند.