لخته شدن خون در بدن انسان می تواند به راحتی به سکته و مرگ منجر شود. به طور مثال اگر خون در مغز لخته شود شخص با سکته و مرگ روبرو خواهد شد. لخته خون یا ترومبوز با تخریب دیواره عروق خونی در اثر عوامل مختلف مانند رادیکالهای آزاد، عفونت یا تروما در درون عروق خونی ایجاد میشود و باعث ایجاد ساختار آترواسکلروتیک میگردد
قسمت تخریب شده دیواره عروق مانند آهنربا برای پلاکتهای خونی عمل میکند.چسبیدن این پلاکتها به دیوارههای تخریب شده باعث ایجاد لخته خون میشود که گاه بزرگ شدن این لخته میتواند به انسداد کامل رگ بینجامد.افرادی که برای درمان ترومبوز از دارو استفاده میکنند باید قبل از ایجاد هر تغییری در رژیم غذایی با پزشک معالج خود مشورت کنند.
ماهی های چرب، دشمن ترومبوز
ماهیهای روغنی مانند ماهی آزاد، ماهی خالی مخالی، هرینگ، پیلکارد و ساردین حاوی دو اسید چرب ضروری ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) هستند که این ترکیبات مانند آسپرین باعث رقیق شدن خون میشوند.مطالعات طولانیمدت در آمریکا، سوئد و هلند نشان دادهاند که مصرف ماهیهای روغنی 2 تا 3 با ردر هفته میتواند
اثرات عمیقی در بهبود جریان خون و کاهش خطر تشکیل لخته خون داشته باشد.افزایش مصرف ماهی روغنی یکی از بهترین اقدامات برای کاهش غلظت خون از طریق رژیم غذایی است.
دانه سویا و فرآوردههای آن و ترمبوز
مانند شیر سویا و توفو حاوی آنتیاکسیدانی به نام جنیستئین هستند.جنیستئین علاوه بر آنکه در پیشگیری از تشکیل سرطان مداخله میکند، از رشد سریع و خارج از کنترل سلولهای عضلات صاف، که باعث تحریک تشکیل لخته خون میشوند، جلوگیری مینماید.
حبوبات و ترومبوز
حاوی مادهای به نام کومارین هستند که جزء رقیق کنندههای طبیعی خون هستند.در حقیقت کومارین ترکیب شیمیایی موجود در داروهای رقیقکننده خون نظیر وارفارین است.
نان سبوسدار و ترومبوز
غلات صبحانه سبوسدار همچون مرکبات، آناناس، بروکلی، گلکلم، جعفری، دانه کتان و چای سبز از منابع غنی کومارین هستند.منابع غنی از کومارین باید به صورت منظم مصرف شوند.
فلفل قرمز و ترومبوز
از جمله موادی است که گیاه شناسان معتقدند باعث تحریک گردش خون میشود و میتوان از آنها در تهیه غذاهای تند استفاده کرد.
دانه کتان و ترومبوز
دانه کتان منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 6 است که در بدن به پروستاگلاندین 1E تبدیل میشود.این ماده شبه هورمونی باعث اتساع عروق خونی میشود و به پیشگیری از تشکیل لخته خون کمک میکند.
دانه ها و ترومبوز
دانه آفتابگردان،کنجد و کدو، حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند.میتوان 4 قاشق دانه کتان را با 2 قاشق پودر دانه کنجد، 2 قاشق پودر دانه آفتابگردان، 2 قاشق پودر دانه کدو مخلوط کرد و آن را در ظرف در دار در یخچال نگهداری نمود.با افزودن این مخلوط به غلات صبحانه و ماست میتوان نسبت به دریافت مقادیر متناسب این ترکیبات ضد التهاب از اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 اطمینان حاصل نمود.
توتها و ترومبوز
خانواده توتها نظیر تمشک و توت فرنگی و مرکبات مانند پرتقال و گریپفروت از منابع ویتامین C و فیتونوترینتهایی هستند که به حفظ انعطافپذیری عروق خونی کمک میکنند.این میوهها باید به صورت منظم مصرف شوند.قبل از بکارگیری هر یک از توصیههای فوق با پزشک مشورت کنید.
مواد غذایی که در صورت وجود ترومبوز باید پرهیز شوندکره، انواع خامه و چربیهای حیوانی و ترومبوزاین مواد غنی از اسیدهای چرب اشباع هستند که باعث افزایش خطر تشکیل لخته خون میشود.مصرف این مواد در رژیم غذایی باید به کمترین سطح کاهش یابد.
روغن نارگیل و نارگیل خشک شده و ترومبوز
به گزارش پارس ناز این مواد نیز دارای مقدار زیادی اسید چرب اشباع هستند.بنابراین باید از مصرف آنها خودداری نمود.از آنجا که در شیر نارگیل درصد کل چربی و درصد چربی اشباع پایین است میتوان از شیر نارگیل در تهیه غذا استفاده نمود.
ماست و شیر پر چرب و ترومبوز
این محصولات را باید با فرآوردههای کم چرب آنها جایگزین کرد، تا مصرف چربیهای اشباع کاهش یابد.گوشت پر چرب و فرآوردههای گوشتی و ترومبوزمانند برگرها و سوسیسها باید محدود شوند.چربی اطراف گوشت نیز باید حتما گرفته شود.کیکها، پای و شیرینیجات و ترومبوزاین مواد باید به کمترین میزان مصرف شوند.معمولا در تهیه این مواد از ارزانترین چربیها که حاوی مقادیر زیاد چربی اشباع هستند استفاده میشود.
سایر اقدامات
– کاهش وزن اضافه بهطور طبیعی خطر تشکیل لخته را کاهش میدهد.
– فعالیت ورزشی منظم باعث بهبود جریان خون میشود. قبل از افزایش فعالیت ورزشی با پزشک مشورت کنید.
– ترک سیگار به افراد سیگاری توصیه میشود، زیرا باعث افزایش خطر ترومبوز میگردد.