عکاسی با سرعت بالا از قطرات علم ترکیب علم، عکاسی و هنر است. با این روش عکاسی میتوانید حرکات پیچیده مایعات هنگام برخورد اجسام یا قطرات با سطح آب را ببینید. در این ساختنی یک روش عکاسی با سرعت بالا را یاد میگیرید که نیاز به مهارت یا تجهیزات گران قیمت عکاسی ندارد. با ساختنی همراه باشید.
با کمک مداری که ساختش را در ادامه یاد میگیرید، میتوانید این روش عکاسی را با دوربینهای دیجیتال معمولی هم تجربه کنید. این آموزش ساخت علاوه بر آموزش ساخت مدار مبتنی بر آردوینو، روش عکاسی با این مدار را هم بهتان آموزش میدهد تا هر کسی بتواند چنین عکسهایی بگیرد.
در ویدیوی زیر میتوانید معرفی این مدار و نحوه عکاسی با سرعت بالا به کمک آن را ببینید:
هدف عکاسی با سرعت بالا ثبت یک حرکت فوق سریع است. اما گاهی اوقات شاتر بهترین دوربینها هم برای ثبت حرکاتی که خیلی سریع اتفاق میافتد – مثل برخورد دو قطره آب – سرعت کافی ندارند. علاوه براین شاتر دوربین – حتی دوربینهای DSLR – روی ارتفاع سنسور تاثیر میگذارند و این یعنی ممکن است در اثر نحوه باز شدن سنسور، افکتهای نامناسب روی تصویر ایجاد بشود.
نکته کلیدی در عکاسی با سرعت بالا این است که صحنه مورد نظر را بجای شاتر دوربین، در معرض نور قرار بدهید. برای اینکار نیاز به نوعی فلاش داریم که سرعت بالایی داشته باشد. هر نوع فلش جدا از دوربین یا speedlite قابل استفاده خواهد بود. نکته مهم در انتخاب فلاش این است که مطمئن شوید قابل تنظیم است چون باید از آرام ترین فلاش برای ایجاد پالسهای کوتاه مورد نیازمان استفاده کنیم. هرچه از تنظیمات پرنورتری استفاده کنید، پالسهای فلاش آنقدر بلند خواهند شد که حرکت سریع قطرات آب کاملاً شفاف ثبت بشود. پرنورترین نقطه فلاش (بالاترین تنظیمات) حدود ۴ میلی ثانیه (۲۵۰/۱ ثانیه) و کوتاه ترین نقطه حدود ۵۰ نانوثانیه (۲۰۰۰۰/۱ ثانیه) دوام دارد.
برای این روش عکاسی با سرعت بالا میتوانید از هر نوع دوربین DSLR استفاده کنید اما اگر قصد دارید دوربین بخرید، ما مدلهای زیر را پیشنهاد میکنیم:
وسایل زیر هم برای عکاسی از قطرات آب لازم است اما لزوماً نباید خریداری بشود. خودتان میتوانید آنها را با وسایلی که در خانه دارید، درست کنید (برای جزییات بیشتر به تصاویر دقت کنید):
اگر لنز ماکرو دارید، حتماً از آن هم استفاده کنید. این لنزها برای عکاسی با سرعت بالا کارایی زیادی دارند و عکسهای بهتری میگیرند. با این حال قیمت بالایی دارند. با استفاده از اکستنشن تیوب میتوانید صفحه فوکوس را با دور کردن لنز از دوربین، تغییر بدهید. در نتیجه لنز میتواند بهتر از حالت عادی روی صحنه تمرکز کند. خوبی این تیوبها قیم پایین آنهاست اما عمق میدان را کاهش میدهند و ممکن است بخاطر انحراف وضوح عکسها را کاهش بدهند.
در این گام دو روش برای تنظیم تجهیزات عکاسی با سرعت بالا از قطرات آب را میخوانید.
ساده ترین و ارزان ترین روش برای چکاندن قطرات آب این است که داخل یک کیسه زیپ دار را پر از آب کنید و آن را از ارتفاع مناسب آویزان کنید. سپس یک سوراخ پایین کیسه ایجاد کنید. حالا تنها چیزی که نیاز دارید دوربین و یونیت فلاش است. دوربین را روی long exposure، f-stop بالا و ISO پایین تنظیم کنید. سپس شاتر را باز کنید و وقتی احساس کردن زمانبندی مناسب است، فلاش را به صورت دستی فعال کنید. با این روش تعداد زیادی عکس خواهید داشت که جالب نیستند ما چندتا از آنها هم کیفیت کافی خواهند داشت. مهمترین ایراد این روش این است که خیلی سخت میتوانید از لحظه برخورد یک قطره با ترشحات قطره قبلی عکس بگیرید.
با این روش میتوانید پرتاب قطرهها، باز شدن شاتر دوربین و فعال شدن فلاش را به طور کامل کنترل کنید. برای اینکار باید از شیر سلنوئیدی برای ریختن قطرهها استفاده کنید و سایر فعالیتها را مطابق با آن تنظیم کنید. برای مثال، توالی فعالیتها میتواند به صورت زیر باشد:
با استفاده از این روش میتوانید:
اگر این روش را برای آماده کردن سیستم قطره چکان انتخاب کرده اید، باید به روش زیر عمل کنید.این سیستم تقریباً مشابه سیستم قبلی است با این تفاوت که بجای کیسه از شیر سلنوئیدی استفاده میکنیم. دوربین و یونیت فلاش را هم به مدار کنترل وصل میکنیم (ساخت و برنامه ریزی مدار را در گام بعدی بخوانید). برای رساندن آب به شیر سلنوئیدی، از لوله و یک بطری پر از آب استفاده کنید و آنها را در ارتفاع بالاتری نسبت به شیر قرار دهید. به این ترتیب آب به کمک جاذبه به سمت شیر هدایت میشود. روش بهتر هم این است که یک مخزن را مستقیماً به شیر پیچ کنید. به این ترتیب عوض کردن مایع داخل مخزن (آب، شیر، قهوه، روغن و …) هم ساده تر میشود.
بعد از آماده کردن سیستم قطره چکان همه چیز به عهده مداری است که با برد آردوینو میسازید.
ساخت مدار الکترونیکی این پروژه بسیار ساده است چون قسمت اعظم کار به عهده کدهاست. به همین خاطر ساخت مدار و برنامه آردوینو را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
در شماتیک بالا میتوانید نحوه اتصال قطعات را به صورت کامل ببینید. ما از برد آردوینو Leonardo استفاده میکنیم اما انواع دیگر آردوینو هم قابل استفاده است. این مدار دو ترانزیستور NPN دارد که یکی برای فلاش و یکی برای دوربین است. ماسفت هم برای شیر سلنوئیدی ۱۲ ولتی است. به یک منبع تغذیه ۱۲ ولتی هم نیاز دارید که میتوانید از منبع تغذیه کامپیوتر استفاده کنید. یک مقاومت پول آپ و یک مقاومت پول داون هم داریم که هر دو ۱۰K هستند. آردوینو طوری وصل میشود که جریان ۵ ولتی را به طرف ۵ ولتی برد بورد برساند. در ضمن آردوینو باید در حین عکاسی به کامپیوتر وصل باشد تا بتوانید از طریق پورت سریال زمانبندی را تنظیم کنید.
هر ترانزیستور NPN به دو سیمیکه از یونیت فلاش یا دوربین میآید، وصل میشوند. برای دوربین، باید از یک جک مناسب استفاده کنید. جک دوربین سه نقطه اتصال دارد (اتصال به زمین، فوکوس/متر، شاتر). زمین و شاتر را بهم وصل کنید. ترانزیستور NPN هم مدار را برای ۵۰ میلی ثانیه میبندد تا بتوانید شاتر را فعال کنید. برای یونیت فلاش هم از همین سیستم استفاده میکنیم؛ با این تفاوت که یونیت فلاش فقط دو اتصال دارد. میتوانید گیره تمساحی و کمیسیم را به جکی که همراه کابل sync است، وصل کنید یا مستقیماً کمیسیم به یونیت فلاش لحیم کنید. این نکته را بدانید که روش دوم گارانتی دوربین و فلاش را نقض میکند.
ماسفت از مسیر بار مدار (شیر سلنوئیدی ۱۲ ولتی و منبع تغذیه) به زمین وصل میشود. وقتی پین ماسفت بالا کشیده بشود، مدار بسته میشود.
هر وقت خواستید برای قسمتی از مدار از منبع تغذیه جداگانه استفاده کنید، حتماً GNDها را وصل کنید.
برنامه آردوینوی عکاسی با سرعت بالا بسیار ساده است اما کارایی لازم را دارد. این برنامه برای عکاسی با سرعت بالا دو حالت عمل مختلف دارد:
حالت اول تعاملی است یعنی تا وقتی ورودی کاربر از طریق پورت سریال وارد نشود، هیچ اتفاقی نمیافتد. اگر از طریق پورت سریال آردوینو مقادیر مورد نیاز را (که با ویرگول از هم جدا شده اند) وارد کنید، یک سلسله فعالیت اتفاق میافتد.
چهار مقداری که باید از طریق پورت سریال وارد کنید، عبارتند از (زمانها به میلی ثانیه هستند):
زمان؛ فاصله زمانی رها شدن اولین قطره و فعال شدن فلش
زمان؛ مدت زمان باز ماندن شیر سلنوئیدی – این مقدار اندازه قطرهها را کنترل میکند
زمان؛ فاصله زمانی بین رها شدن قطره اول و قطره دوم
عدد؛ تعداد دفعاتی که میخواهید این فرایند تکرار بشود
شاتر دوربین هم باید روی یک ثانیه تنظیم بشود و قبل از این سری رویدادها فعال بشود.
برای فعال کردن این حالت باید مقدار bDoAnimation flag را روی true تنظیم کنید.
// stop motion settings boolean bDoAnimation = true; // Do a timelapse sequence
int startI = 245; // start time
int endI = 260; // end time
int incr = 1; // ms increment to take shots between start time and end time for animation |
کدهای را میتوانید از لینک زیر هم دریافت کنید. این کدها بسیار ساده و البته کمیبهم ریخته هستند. پس اگر کدنویسی بلدید، حتماً کمیوقت صرف اصلاح آنها بکنید.
حالا همه چیز برای عکاسی با سرعت بالا آماده است. این روش عکاسی بیش از هر چیز نیاز به آزمون و خطا و کسب تجربه دارد. باید آنقدر با سیستمهایی که ساخته اید، عکس بگیرید تا به بهترین تنظیمات دست پیدا کنید. با این حال میتوانید از نکات زیر هم راهنمایی بگیرید:
منبع
خلاصه مطلب
عنوان مطلب
آموزش عکاسی با سرعت بالا با استفاده از برد آردوینو [Arduino]
توضیح کوتاه
این روش عکاسی با سرعت بالا نیاز به تجهیزات گران قیمت مثل لنز ماکرو ندارد.
نویسنده
عاطفه اسدزاده