شما میتوانید ویندوز 10 را با شخصیسازی ظاهر آن بیش از پیش مختص خود کنید. از بهینهسازی رنگهای پنجرهها گرفته تا انتخاب پسزمینهی دسکتاپ، اسکرین سیورها، صداها، نشانگرهای ماوس، تمها و تنظیمات نمایش. شما میتوانید ویندوز 10 را به شیوههای مختلف شخصیسازی کنید. گشتوگذار میان این حجم از گزینهها و تنظیمات ممکن اسـت دارای نکات مختلفی باشد، به ویژه اگر قصد داشته باشید با حفظ بهترین زیبایی و راحتی، از کارایی بالایی هم بهرهمند باشید.
عوامل زیادی میتوانند بر کارایی و زیبایی رایانهی شما تأثیرگذار باشند، از تجهیزات سختافزاری گرفته تا کنترل حساب کاربری. با اعمال تعادلی مناسب در تنظیمات شخصیسازی میتوانید به توازن میان کارایی و زیبایی دست پیدا کنید. تنظیماتی که در رابطه با شخصیسازی ویندوز اعمال میکنید به طور گستردهای بیانگر کیفیت تجربهی شما در این زمینه اسـت.
از میان قابلیتهای متعدد کارایی و زیبایی که به یکدیگر مرتبط هم هستند، شما بایستی بیشترین کنترل را بر موارد زیر داشته باشید:
در این فصل از مدرسهی فناوری ترفندستان، نحوهی بهینهسازی این قابلیتها را با حفظ تعادل میان کارایی و زیبایی خواهید آموخت.
ویندوز دارای شمار زیادی امکانات رابط کاربری قابل سفارشیسازی اسـت. شما میتوانید تنظیمات کنترل پنل، تأییدیهها و... را سفارشیسازی کنید. در این بخش به نحوهی چگونگی این کار خواهیم پرداخت.
کنترل پنل دسترسی سریع به ابزارها و وظایف مهم سیستم را فراهم میکند. شما میتوانید کنترل پنل را از طریق File Explorer و با کلیک بر روی فلش موجود در نوار آدرس و انتخاب Control Panel، فراخوانی کنید (تصویر 3-1).
نکته: آیا میدانید Control Panel در واقع یک پنل قابل مشاهده در File Explorer محسوب میشود؟ This PC ،Network ،Libraries و دیگر پنلهای قابل مشاهده نیز از طریق نوار آدرس در دسترس هستند و هنگامی که در حال مشاهدهی هر یک از آنها هستید میتوانید به آسانی از طریق نوار آدرس میان آنها جابهجا شوید.
کنترل پنل به چند شکل قابل مشاهده اسـت. شما میتوانید نحوهی نمایش کنترل پنل را از طریق گزینههای موجود در View by تغییر دهید. حالت نمایش Category که با انتخاب گزینهی Category در لیست View by قابل دسترسی اسـت، ابزارهای سیستمی را بر اساس دستهبندی موضوعی، نام ابزار و وظایف کلیدی نمایش میدهد. همچنین تمامی آیتمهای کنترل پنل با انتخاب Large Icons و Small Icons در لیست View by با دو اندازهی بزرگ و کوچک و به ترتیب حروف الفبا قابل مشاهده هستند.
در حالت Category، تمامی ابزارها و وظایف همانند گزینهها و برنامههای منوی Start با یک کلیک قابل دسترس هستند. ممکن اسـت مایل باشید تمامی فایلها، تصاویر و... را نیز با یک کلیک باز نمایید. این کار موجب خواهد شد همواره از تککلیک به جای دوبارکلیک در همه جای ویندوز استفاده کنید.
هنگامی که حالت تککلیک را فعال کردهاید، کافی اسـت نشانگر ماوس را بر روی آیتم انتخابی ببرید و یک کلیک کنید تا آن را باز کنید. برای فعالسازی تککلیک این مراحل را طی نمایید:
در فصل 1، به معرفی حسابهای کاربری دامنه و محلی پرداختیم که هر دوی آنها میتوانستند به اینترنت متصل شوند. هنگامی که شما با یک حساب محلی در حال کار هستید، این حساب میتواند یک حساب کاربری استاندارد باشد یا یک حساب کاربری مدیر.
حسابهای استاندارد میتوانند کلیه وظایف عمومی رایانه را انجام دهند. وظایفی همانند اجرای برنامهها، باز کردن فایلها، ساخت پوشهها و به طور کلی کلیهی فعالیتهایی که حسابهای کاربری دیگر و یا امنیت رایانه را تحت تأثیر قرار نمیدهند. از طرف دیگر، حسابهای مدیر، دارای دسترسی کامل به رایانه هستند و میتوانند تغییراتی که بر کاربران دیگر و یا بر امنیت رایانه تأثیر میگذارند را انجام دهند.
در ویندوز 10، بیتوجه به این که شما به عنوان یک کاربر استاندارد یا مدیر وارد شدهاید، با تأییدیهی User Account Control (UAC) روبهرو خواهید شد. به طور پیشفرض این تأییدیه هنگامی که اپلیکیشنهای خاص یا برنامههایی که قصد ایجاد تغییر در رایانه را دارند را اجرا میکنید پدیدار میشود. UAC مجموعهای از امکانات اسـت که برای کمک به محافظت از رایانهی شما در برابر برنامههای مشکوک و با هدف افزایش امنیت طراحی شده اسـت.
به طور کلی، هنگامی که شما به عنوان یک حساب استاندارد وارد شدهاید، برای ارائهی اعتبارات مدیریتی مورد پرسش قرار خواهید گرفت. در بیشتر رایانههای شخصی یا اداری کوچک، هر حساب مدیر رایانهی محلی در پنجرهی تأییدیه با نام خود لیست خواهد شد، شما بایستی بر روی حساب مورد نظر کلیک کرده، رمز حساب را وارد نموده و بر روی OK کلیک کنید. اگر وارد یک حساب دامنه شده باشید، تأییدیه، پنجرهای شامل نام کاربری و رمز عبور را نمایش میدهد. در این حالت بایستی نام کاربری حساب مدیر و رمز آن را وارد کرده و روی OK کلیک نمایید.
هنگامی که با حساب مدیر وارد شدید، برای تأیید ادامهی عملیات، پنجرهی تأییدیه نمایش داده خواهد شد. تأییدیه بیتوجه به این که شما به یک دامنه متصل هستید نیز نمایش داده میشود و برای ادامه بایستی روی OK کلیک کنید.
ویندوز 10 پیش از نمایش پنجرهی تأییدیه، فعالیتهای گوناگونی انجام میدهد، اما تنها یک چیز اسـت که شما باید بدانید: پیش از نمایش پنجرهی تأییدیه، ویندوز به یک دسکتاپ ایزوله و امن سوئیچ میکند که این موضوع از آمادهسازی مجوزهای مورد نیاز اپلیکیشنها یا دیگر فرآیندها جلوگیری میکند.
نکته: تنها خود تأییدیه بروی یک دسکتاپ امن اجرا میشود. دیگر برنامهها و فرآیندهای در حال اجرا به ادامهی کار خود در دسکتاپ تعاملی کاربر ادامه میدهند.
دسکتاپ امن و تأییدیهها ابعاد کلیدی UAC هستند که بر شما و نحوهی استفادهتان از رایانه تأثیر میگذارند. برای کاهش تأییدیههایی که میبینید، UAC میتواند میان تغییرات بر تنظیمات ویندوز و تغییرات برنامهها و دستگاهها بر سیستمعامل تفاوت ایجاد کند. برای مثال در اکثر اوقات شما تنها میخواهید بدانید چه زمانی برنامهها سعی در نصب شدن دارند یا قصد دارند تغییراتی در سیستمعامل اعمال کنند و مایل نیستید هر بار که قصد تغییر در تنظیمات ویندوز را دارید با پنجرهی تأییدیه روبهرو شوید. شما همچنین میتوانید UAC را طوری تنظیم کنید که دسکتاپ امن مورد استفاده قرار نگیرد.
نکته: UAC میتواند مانع از نصب نوع خاصی از برنامهها بر روی رایانهی شما گردد. شما میتوانید با راستکلیک بر روی فایل اجرایی یا فایل نصب برنامه و انتخاب Run as administrator این موضوع را دور بزنید. به یاد داشته باشید که با این کار با وجود نصب برنامه، برای هر بار اجرای برنامه نیازمند دسترسی مدیریتی هستید. به جای راستکلیک و انتخاب Run as administrator در هر بار اجرای برنامه، میتوانید بر روی فایل میانبر یا فایل اجرایی آن راستکلیک کنید و Properties را انتخاب کنید. در تب Compatibility و قسمت Settings، تیک گزینهی Run this program as an administrator را بزنید و روی OK کلیک کنید.
برای بهینهسازی UAC مراحل زیر را طی کنید:
گزینههای در دسترس به شرح زیر هستند:
نکته: بسته به تنظیم کنونی UAC، از شما جهت تأیید تنظیمات جدید پرسش میشود. در یک دامنه، امکان مدیریت UAC با استفاده از این روش ممکن نیست. در این حالت میتوانید به Local Security Policy در All Apps Windows Administrative Tools مراجعه نمایید. در پنجرهی Local Security Policy، به Security SettingsLocal PoliciesSecurity Options رفته و در این صفحه تنظیمات User Account Control را خواهید یافت.
همانطور که اشاره شد Control Panel را میتوان با چند حالت با استفاده از قسمت View by مشاهده کرد. اما یک راه جالب دیگر نیز برای مشاهدهی آیتمهای داخل کنترل پنل وجود دارد. برای این کار در هر محلی در File Explorer (مانند دسکتاپ) یک پوشهی جدید ایجاد کنید و نام این پوشهی جدید را به شکل زیر وارد نمایید:
Control Panel.ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C
حالا وارد پوشهای که ایجاد کردید شوید. همانطور که در تصویر 3-3 ملاحظه میکنید، کلیهی آیتمهای کنترل پنل در این محل به چشم میخورند. در واقع کدی که در جلوی عبارت Control Panel وارد کردید باعث این اتفاق شد. شما میتوانید به جای Control Panel هر عبارت دیگری را وارد نمایید. این کد که GUID نام دارد یک مقدار رجیسترشده در سیستمعامل اسـت که به حالت کنونی کنترل پنل مربوط اسـت. با در اختیار داشتن این میانبر، دسترسی به آیتمهای کنترل پنل از پیش آسانتر خواهد شد. در این حالت مشاهده، کلیهی آیتمها با دستهبندی موضوعی لیست میشوند.
با استفاده از Command Prompt میتوانید به رابط کاربری خط فرمان ویندوز 10 دسترسی داشته باشید. اگر در کار با رایانه حرفهای باشید حتماً این موضوع را میدانید که برای اجرای وظایف مدیریتی در CMD، بایستی دسترسی مدیریتی یا Administrator نیز به آن داشته باشید. به طور معمول برای دسترسی به خط فرمان با دسترسی مدیر کافی اسـت بر روی دکمهی Start راستکلیک کنید و Command Prompt (Admin) را انتخاب کنید. این کار را میتوانید در منوی Start، با تایپ cmd و راستکلیک بر روی Command Prompt و انتخاب Run as administator نیز انجام دهید. نتیجه یکسان خواهد بود و خط فرمان با مجوزهای مدیریتی باز خواهد شد.
اگر Command Prompt را به Taskbar سنجاق کرده باشید اجرای آن با دسترسی مدیر کمی سخت خواهد بود. چرا که ابتدا باید بر روی Command Prompt سنجاقشده راستکلیک کنید. سپس در لیست پرش مجدد روی Command Prompt راستکلیک کنید و در نهایت روی Run as administator کلیک کنید.
اما راه آسانتری هم وجود دارد. فایل cmd.exe در پوشهی C:WindowsSystem32 قرار دارد. این فایل را بیابید و بر روی آن راستکلیک کرده و Copy را انتخاب کنید. اکنون در محل دلخواه همانند دسکتاپ، این فایل را Paste نمایید. حال بر روی فایل Pasteشده راستکلیک کرده و Properties را انتخاب کنید. اکنون در تب Compatibility تیک گزینهی Run this program as an administrator را بزنید و روی OK کلیک کنید. در نهایت میتوانید با راستکلیک بر روی این فایل و انتخاب Pin to Start یا Pin to Taskbar آن را به منوی Start یا Taskbar سنجاق کنید تا از این پس تنها با یک کلیک، خط فرمان با دسترسی مدیر اجرا شود.
در جلسهی بعدی مدرسهی ویندوز 10 ترفندستان در ادامهی فصل سوم، وارد مبحث بهینهسازی پسزمینهها، تمها و دیگر موارد خواهیم شد.