مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

موانع خلاّقیّت

[ad_1]

موانع فردی

1- ترس از شکست:

شیوه‌ی معمول این اسـت که موفقیتها پاداش داده می‌ شود و شکستها مورد توبیخ و سرزنش قرار بگیرد، این امر موجب شده اسـت، انسانها از شکست در امور بهراسند و تنها به دنبال کارهایی بروند که احتمال موفقیت در آن زیاد باشد و مستلزم هیچ‌گونه ریسک و خطری نباشد. این امر مانع بزرگی در جهت توسعه خلاّقیت می‌ باشد. لازمه‌ی خلاّقیت ریسک نمودن و بررسی راههای مختلف اسـت که ممکن اسـت بسیاری مواقع توأم با شکست باشد تا در نهایت به موفقیت منجر شود.
فرد خلاّق به شکست به عنوان ضرورت زندگی می‌نگرد، زیرا حصول بسیاری از تجربه‌ها منوط به شکست اسـت و طریق دیگری برای اکتساب این تجربه‌ها نیست.

2- رویگردانی از ابهامات:

بیشتر افراد از موقعیتهای مبهم، پیچیده و غیرمطمئن استقبال نمی‌کنند. عدم استقبال از این موقعیتها بدین علّت اسـت که احساس می‌کنند قادر به مواجه با آن نیستند. نیاز شدید و افراطی به نظم و ترتیب نیز نمونه‌ای از این حساسیت اسـت، همه چیز باید کاملاً مرتب باشد تا ابهام و اشکالی پیش نیاید و ذهن آنها مغشوش نشود و بدین ترتیب فرصتهایی که می‌تواند منجر به خلق و ابداع و رشد گردد، حذف می‌شود.

3- عادت:

افراد در حل مسائل، روشی را به کار می‌برند که با موفقیت همراه باشد. این روش در موارد مشابه نیز تکرار می‌شود، چنان که فرد به آن روشها عادت می‌کند و حتی در مسائل غیرمشابه نیز نمی‌تواند به روش دیگر بیندیشد.
عادت موجب می‌گردد، انسان تنها در یک چار چوب خاصی قرار گیرد و کارهایش را طبق دستورالعمل معینی انجام دهد.
با توجّه به این که عادت جنبه‌ی شرطی به خود می‌گیرد و اعمال خود به خود و بدون هیچ‌گونه تفکّر از فرد سرمی‌زند، موجب سلب توان انسان در ارائه ایده‌های تازه می‌گردد.

4- عدم اعتماد به نفس:

بسیاری از مواقع افراد از تواناییها و استعدادهای شگرفی برخوردارند امّا عدم اعتقاد به خود، مانع بروز قوای خلاقه اشان می‌گردد. آنها ممکن اسـت افکار و ایده‌های زیادی داشته باشند، امّا با دید تردید با آنها می‌نگرند و احساس می‌کنند، نظریات آنها ارزش زیادی ندارد، چنان که حتی جرئت ندارند آنها را به زبان بیاورند.
باور نداشتن خویش بتدریج، منجر به سرکوب و زایل شدن توانائیهای فرد می‌گردد و قدرت آزاداندیشی و تعمق را از دست می‌دهد. بسیاری از موانع اساسی، رشد خلاّقیت مانند کمروئی، زودرنجی و اولویت قائل شدن به نظر دیگران ناشی از عدم اعتماد به نفس اسـت.

5- عدم انعطاف پذیری:

انسانی که در قالب معین فکر و عمل می‌کند، انعطاف ناپذیر می‌گردد. چنان که قادر به اندیشیدن به جهات مختلف مسأله‌ای نیست و تنها یک یا دو جهت را می‌بیند. چنین فردی نمی‌تواند به تحلیل و بررسی عقاید و افکار بدون توجه به منبع آن بپردازد. مثلاً طبقه بندیهای خاصی از افراد و افکار دارد، و بر اساس آن قضاوت می‌کند، اگر عقیده‌ای مطرح شود می‌بیند صاحب نظر از چه طبقه‌ای اسـت.
همچنین تعصب در بعضی مسائل، مانع ارزیابی صحیح او می‌گردد. محدودیت و مرزهایی که برخویش تحمیل می‌کند، امکان هرگونه نوآوری و حرکت تازه را از او سلب می‌نماید.

موانع بیرونی

1- قوانین

در ضرورت وجود قوانین برای جامعه شکی نیست. امّا گاهی عدم انعطاف در قوانین مانع رشد افراد می‌گردد. از جمله قوانین آموزشی که بدون توجه به تفاوتهای فردی برای تمام دانش آموزان اجرا می‌گردد. باید توجه داشت اطاعت مطلق و بدون چون و چرای قوانین همواره مفید نیست. قوانین می‌توانند مورد تعمق و ارزیابی قرار گیرند. بسیاری از مواقع می‌توان با نگرش خلاقّانه به قوانین آنها را اصلاح کرده و بهبود بخشید.

2- شغل

بسیاری اوقات، شغل افراد مانع بزرگی در جهت رشد خلاّقیت آنهاست. به خصوص کارهای سخت و اجباری که فرد بدون هیچ‌گونه انگیزه‌ای به آن تن داده اسـت. طبیعی اسـت که در زمانی که فرد به آن کار اشتغال دارد هیچ‌گونه ایده‌ی تازه‌ای نداشته باشد و پس از فراغت از کار، خستگی و کمبود وقت مانعی برای پیشرفت فرد می‌گردد. ضوابط و مسؤولیت اداری منجر به کارهای یکنواختی می‌گردد که هرگز زمینه‌ی بروز خلاّقیت را فراهم نمی‌آورد.

3 - آداب و رسوم

هر جامعه‌ی دارای آداب و رسوم و سنتهای خاص اسـت. بسیاری از مواقع رفتارهای اجتماعی به قدری با این سنتها و گرایشها گره خورده که افراد به خود اجازه نمی‌دهند به الگوی تازه‌ای بیندیشند. همچنین جامعه نیز پذیرای حرکت تازه نیست و اگر فردی خلاف آداب و رسوم و علائق معمول قدم بر دارد و کار خلاّقی ارائه دهد او را طرد می‌نمایند و عملش را غیراخلاقی و حتی جرم تلقی می‌نمایند.

4- ترس از عدم استقبال اجتماعی

ترس از رد و تحقیر شدن از طرف جامعه مانع بزرگی برای خلق و ابداع کارهای تازه اسـت. معمولاً ممکن اسـت کارهای خلاّق که جنبه نوآوری و تازگی دارد، در ابتدا مورد توجه واقع نگردد امّا پس از مدتی ارزش آن شناخته شود. گاهی سالیان متمادی طول می‌کشد تا اهمیت یک اختراع یا ابداعی کشف گردد. چنان که در تاریخ اختراعات و اکتشافات این مسأله بارها تکرار شده اسـت. در حالی که فرد خلاّق برای عقیده خویش اهمیت قائل اسـت و از عدم پذیرش کارش از طرف دیگران نگران نیست. و خلاّقیت و ابتکار خویش را قربانی انتظارات دیگران نمی‌کند.

5- مطابقت

مطابقت به علت ترس از متفاوت بودن با دیگران به وجود می‌آید. این احساس که فرد در راهی قدم برداشته که کس دیگری در آن مسیر نبوده اسـت و او تنها چنین اقدامی کرده اسـت، پس شاید کار درستی نکرده اسـت مانع بزرگی در تحقق و ظهور خلاّقیت اسـت.
افراد برای همخوانی با دیگران سعی می‌کنند در چارچوبی عمل کنند که دیگران عمل کرده‌اند و این نمی‌تواند منجر به ابتکار عمل گردد. همواره مقید بودن به آداب و رسوم و قوانین، نمونه‌ای از این مطابقت اسـت. هر چند پایبندی به این امور بعضی مواقع ضروری و لازم اسـت، امّا این امر نباید مانع ابراز عقاید و نظریه‌های شخصی گردد.
منبع مقاله :
حسینی، افضل السادات؛ (1342)، ماهیّت خلاقیّت و شیوه‌های پرورش آن، مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ پنجم

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط




کلماتی برای این موضوع

موانع خلاقیت و روشهایی برای خلاقیت درسازمان،خلاقیت …خلاقیت، معلمان ،خلاقیت دانش آموزان،خلاقیت در آموزش و پرورش،روشهای خلاقیت در سازمان خلاقیت و نوآوری در مدیریتخلاقیتومقدمه موانع حل خلاقانه مشکل انسدادهای ادراکی رفع انسدادهای ادراکی پرورش نوآوریآفرینندگی ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادآفرینندگیتعریف خلاقیت خلاقیت مفهومی است که تعریف‌های آن در طول زمان تغییراتی کرده‌است و خانه سایت ایده، خلاقیت، نوآوری و کارآفرینیسرویس های بهداشتی از جمله مهمترین قسمت های یک خانه به حساب می…آموزش ابتدایی خلاقیتکلید واژه ها خلاقیت ـ معلم – هوش – مدرسه – خانواده – موانع خلاقیت – عوامل بروز خلاقیتخلاقیت خلاقیتمقدمه اصول اولیه خلاقیت وجوه هوش خصوصیات افراد بسیار خلاق عوامل باز دارنده خلاقیتفهرست مقالات سایت فکر نو بیش از سیصد مقاله …تا چه حدی می توانیم غیرمنطقی باشیم تاثیر آموزش هنر بر خلاقیت کودکان در آینده تاثیر خلاقیت در کودکانآموزش نقاشی به کودکان،پرورش خلاقیت …خلاقیت کودکانتربیت کودکان برای کودکانخلاقیت در کودکانآموزش نقاشی به کودکانرفتار بررسی موانع و چالشهای توسعه روستایی ایران از منظر …انتصاب سرپرست دبیرخانه شورای مرکزی معاونین برنامه ریزی و کارآفرینی سازمان نظام نقش آزمایشگاه مدارس، در رشد خلاقیت دانش آموزانخلاقیت و نوآوری محرک اصلی توسعه برای هر جامعه است خلاقیت و نوآوری نقطه عطف اختراعات



لینک منبع :موانع خلاّقیّت

موانع خلاقیت و راهکارهای مقابله با آن چیست | چطور chetor.com/23182-موانع-خلاقیت-و-راهکارهای-مقابله-با-آن/‎Cached Rating: 96% - 28 votes در یک سازمان، موانع خلاقیت بسیاری قابل شناسایی هستند که مهم‌ترین آنها عبارتند از : ترس، رهبری ضیعف، عدم تعهد به نوآوری و غیره. Images for موانع خلاّقیّت موانع خلاقیت www.hawzah.net/fa/Article/View/90968/موانع-خلاقیت‎Cached Similarدر ارتباط با موانع خلاقیت و مشکلات آن برخی از خود فرد ناشی می شود و برخی مربوط به عوامل اجتماعی است. «بورینگ» معتقد است که پیشرفت دانش، کار ذهن های خلاق ... موانع خلاقیت را بشناسیم - آموزش خلاقیت khalaghsho.ir/barriers-to-creativity/‎Cachedموانع خلاقیت را بشناسیم و در جهت پیشرفت خود از آنها عبور کنیم ، در این مقاله سعی داریم تا شما را با سرعتگیر های خلاقیت ( موانع خلاقیت ) آشنا کنیم . ۱۰ ترس که موانع خلاقیت شما هستند - مجله کسب و کار بازده bazdeh.org/۱۰-ترس-که-مانع-خلاقیت-شماست/‎Cachedترس هایی که موانع خلاقیت شما به حساب می ایند موضوع این نوشتار را تشکیل می دهد. ممکن است شنیده باشید که می‌گویند هر فردی در وجودش خلاقیت دارد و کودکان اغلب ... موانع خلاقیت در محیط خانواده - بیتوته www.beytoote.com/baby/khalaghiat/hindrance-creativity.html‎Cached Similarتأکید زیاد بر جنسیت کودک و تمایز قائل شدن زیاد میان دختر و پسر یکی از موانع مهم رشد خلاقیت کودکان در برخی از خانواده هاست . در برخی از فرهنگ ها بسیاری از دختران و ... [PDF] ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﻮاﻧﻊ ﺧﻼﻗﯿﺖ در داﻧﺶ آﻣﻮزان از دﯾﺪﮔﺎه ﻣﻌﻠﻤﺎن https://amoozak.org/sites/default/files/.../barriers-to-creativity_0.pdf آﻣﻮز. ﺑﻪ. ﻋﻨﻮان. ﻣﻼک. ارزﺷﯿﺎﺑﯽ از. ﻋﻤﺪه. ﯾﺗﺮ. ﻦ. ﻣﻮاﻧﻊ ﺧﻼﻗﯿﺖ در ﻧﻈﺎم آﻣﻮزﺷﯽ ﻣﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ . ﻫﻤﭽﻨ. ﻦﯿ. ﯾ. ﺎﻓﺘﻪ. ﻫﺎ. ی. ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﯿﺎﻧﮕﺮ اﯾﻦ ﺑﻮد ﮐﻪ. روش. ﻫﺎ. ی. ﺗﺪرﯾﺲ ﻓﻌﻠﯽ ﻣﻌﻠﻤﺎن ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﯽ در ﻋﺪم ﺧﻼﻗﯿﺖ. داﻧﺶ. آﻣﻮزان. موانع خلاقیت و روشهایی برای خلاقیت درسازمان،خلاقیت در آموزش وپرورش ... www.zibaweb.com/khalaghiat1.htm‎Cached Similarروشهایی برای ایجاد خلاقیت در سازمان، بررسی موانع خلاقیت و خلاقیت در آموزش و پرورش. خلاقیت در آموزش و پرورش مقدمه زندگی پیچیده امروزی ، هرلحظه در حال نوشدن است و ... موانع فردی خلاقیت - شرکت فرهیختگان www.fzs.ir/مختصری-از-مقالات/367-موانع-فردی-خلاقیت.html‎Cached Similar7 فوریه 2011 ... مدیران برای ایجاد فضای مناسب به خاطر بروز و ظهور خلاقیت باید موانع خلاقیت را بشناسد و با برطرف کردن آنها زمینه را برای ایجاد خلاقیت های فردی، ... موانع خلاقیت (بخش پایانی) - هنر مدرسه honaremadreseh.ir/index.aspx?pid=99&articleid=75400‎Cached30 مه 2015 ... خلاقیت، دوباره عمیق تر و متفاوت نگاه کردن و خراب کردن دیوار قطور عادت و یکنواختی، میل به دانستن بیشتر، بازی با تخیلات و امکانات و لذت بردن ...