دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی تشریح کرد
دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی با اشاره به مهمترین کاربرد هیپنوتیزم در دندانپزشکی خاطرنشان کرد: فرایند دندانپزشکی، اضطراب و ترس بسیاری را برای بیمار رقم میزند چرا که وسایل، ابزار و روند درمان در حضور بیمار اسـت؛ بنابراین پزشک باید به ابزار درمانی مجهز باشد که این اضطراب و ترس به حداقل برسد.
دکتر مهدی فتحی در نشست خبری تشریح برنامههای اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی، اظهار کرد: به این دلیل که در حوزه هیپنوتیزم فعالیتهای تحقیقاتی گستردهای به انجام نرسیده، تنها 20 مقاله به دبیرخانه این کنگره ارسال شد که 12 مقاله در قالب پوستر و بروشور در اولین کنگره هیپنوتیزم دندانپزشکی در سطح دنیا ارائه خواهد شد و انتظار میرود بتواند دانشافزایی مطلوب را در این حوزه به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: هر جا که ارتباط بین پزشک و بیمار مطرح اسـت، یک رابطه درمانی نمیتواند جدا از شئونات روانشناختی و فضای درمان باشد، در این خصوص هر تکنیکی که بتواند فضای درمان را به یک فضای بدون رنج و استرس تبدیل کند، مورد توجه علم بوده که یکی از این فنون هیپنوتیزم اسـت.
دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی با بیان اینکه یکی از کاربردهای هیپنوتیزم که مطالعات پژوهشی و بالینی نیز در این خصوص به انجام رسیده، این اسـت که درمان بدون دردی برای بیمار شکل گیرد، عنوان کرد: در قدم بعدی درد باید بهگونهای مطلوب مدیریت شود، چراکه تزریق داروی بیحسی بنا به دلایلی میتواند برای بیمار محدویت و ممنوعیت به دنبال داشته و باید با ابزارهای دیگری مانند هیپنوتیزم که در دسترس پزشک اسـت، کمک موثر و شایان توجهی برای بیماران رقم بخورد.
دانشیار بیهوشی قلب دانشگاه علومپزشکی مشهد به دیگر کاربردهای این علم در حوزه دندانپزشکی اشاره کرد و گفت: از دیگر موارد کاربرد هیپنوتیزم در دندانپزشکی، نبود اختلالات دردهای مزمن اسـت که برخی از بیماران با آن مواجه هستند، مانند سندروم گیجگاهی فکی و برخی دردهای سر، صورت و جمجمه مانند تحریک پذیری عصب و نیز دردهای مفصلی گیجگاهی که در این خصوص نیز هیپنوتیزم میتواند کمکهای موثری را نیز برای بیماران به ارمغان آورد.
وی با بیان اینکه یکی از معضلاتی که دندانپزشکها در کار درمانی با آن مواجه هستند، عدم همکاری مطلوب بیمار با پزشک اسـت، اظهار کرد: زمانی که پزشک قصد دارد دست و یا ابزار خود را وارد حفره دندان بیمار کند، موجب ترس بیمار و یا عق زدن فرد میشود که در این خصوص نیز هیپنوتیزم میتواند این مساله را کنترل کند به طوری که دهان بیمار به مدت زمانی که لازم اسـت برای درمان باز بماند و بیمار احساس ناخوشایندی از وجود ابزار در دهانش نداشته باشد.
دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی ادامه داد: همچنین کنترل دندان قروچه کردن و پروتزهای دندانی از دیگر مواردی اسـت که توسط هیپنوتیزم قابل کنترل خواهد بود؛ چراکه ممکن اسـت وجود یک جسم خارجی در حوزه دندان برای فرد تحریککننده باشد و از نظر خلقی نیز احساس خوشایندی نداشته باشد که در این خصوص نیز هیپنوتیزم میتواند تسهیلکننده باشد و عاملی برای پذیرفته شدن پروتز توسط بیمار را به همراه داشته باشد.
وی اضافه کرد: در حوزه دندانپزشکی اطفال نیز هیپنوتیزم بسیار موثر عمل خواهد کرد، به طوری که کودکان بتوانند با آرامش بر روی صندلی دندانپزشکی نشسته و ارتباط درمانی مطلوب با درمانگر حفظ و هدایت شود.
دانشیار بیهوشی قلب دانشگاه علومپزشکی مشهد تصریح کرد: یکی از ویژگیهای مطلوب استفاده از هیپنوتیزم، کنترل درد در حین عمل و نیز نبود درد بعد از درمان اسـت، چرا که برخی بیماران ترس از تزریق را دارند که اگر نتوانیم از تزریق استفاده کنیم، هیپنوتیزم میتواند با توجه به شرایط موجود و این نکته که هیپنوتیزم در نفس خود بیخطر اسـت، مورد استفاده قرار گیرد.
فتحی با اشاره به محدودیتهای استفاده از هیپنوتیزم گفت: در مقابل مزیتهای استفاده از هیپنوتیزم، از جمله محدودیتهایی که در استفاده از هیپنوتیزم وجود دارد، این اسـت که هیپنوتیزم به طور یکسان بر روی بیماران جوابگو نخواهد بود؛ اما اگر درمانگر بر این حوزه تسلط کافی داشته باشد و بتواند باورپذیری بیمار را افزایش دهد، میتوان اثرات مثبتی در این بخش را شاهد بود.
وی خاطرنشان کرد: استفاده از هیپنوتیزم بر روی 70 تا 75 درصد از بیماران پاسخگو اسـت و تنها کسانی که نتوانند تصویرپردازی قوی داشته باشند و یا با اختلالات روانپریشی، کهولت سن و یا عارضه افسردگی شدیدی روبهرو باشند، نمیتوانند از هیپنوتیزم به طور مطلوب بهره برند.
فتحی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این موضوع که در حوزههای مختلف این ضرورت ایجاد شد که دندانپزشکان با علم هیپنوتیزم آشنا شوند، عنوان کرد: از گذشته نیز انجمن هیپنوتیزم آموزشهایی را در این خصوص به دندانپزشکان داده اسـت، اما لازم بود که دانشافزایی در سطح ملی نیز به انجام برسد.
25 سخنران خارجی در این کنگره حضور دارند
دانشیار بیهوشی قلب دانشگاه علومپزشکی مشهد با بیان اینکه این کنگره از لحاظ علمی در حدود 45 سخنران از داخل و خارج را داراست، گفت: سخنرانان خارجی از کشورهای آلمان، سوئیس، سوئد، انگلستان، فرانسه، ایتالیا، دانمارک، اسکاتلند، اتریش و اندونزی و علاوه بر این، 30 مهمان خارجی نیز به عنوان شرکتکننده در این کنگره حضور خواهند یافت. این مساله این معنا را خواهد داشت که ایران را به عنوان قطب هیپنوتیزم پذیرفتند که دلیل آن هم برگزاری کنگرههایی در سطح بینالمللی اسـت.
دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی تصریح کرد: در این میان پنلهایی در حوزه دندانپزشکی مانند پنلی در حوزه اخلاق دندانپزشکی و نیز 12 کارگاه آموزشی درنظر گرفته شده اسـت که از این تعداد 5 کارگاه به جراحی زنده دندانپزشکی اختصاص دارد و در این بین سه کارگاه تحت عنوان «هیپنوتیزم در کشیدن دندان»، «هیپنوتیزم در درمان ریشه» و «هیپنوتیزم در دندانپزشکی اطفال» برای قبل از برگزاری کنگره و بقیه در طول برگزاری کنگره پیشبینی شده اسـت.
فتحی در ارتباط با گروههای مخاطب حاضر در این کنگره یادآور شد: متخصصین دندانپزشکی در حوزه عمومی و تخصصی، کسانی که با علوم دندانی در ارتباط هستند و نیز متخصصین روانپزشکی، روانشناسی و مشاوره گروههای اولویتدار حاضر در کنگره خواهند بود که قرار اسـت برای این گروهها توسط وزارت بهداشت و درمان امتیاز بازآموزی در نظر گرفته شود که در این میان، سایر گروههای درمانی نیز میتوانند بدون تعلق گرفتن امتیاز بازآموزی برایشان، در این کنگره شرکت کنند.
وی تصریح کرد: اهمیت این کنگره به دلیل حضور رییس فعلی و بعدی انجمن هیپنوتیزم و رییس انجمن هیپنوتیزم اروپاست که میتواند به بار علمی این کنگره با قطبیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیفزاید، همچنین میتوان به حضور انجمنهای هیپنوتیزم بسیاری از جمله انجمن جهانی هیپنوتیزم، انجمن هیپنوتیزم پزشکی سوئیس و آلمان، انجمن هیپنوتیزم دندانپزشکی آلمان، انجمن هیپنوتیزم فرانسه و نیز انجمن دندانپزشکی انگلستان در این کنگره اشاره کرد که به عنوان اسپانسرهای علمی حضور خواهند یافت.
دبیر علمی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی اضافه کرد: مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی، انجمن هیپنوتیزم ایران و دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه معاونت پژوهشی و دندانپزشکی مشهد نیز برگزارکنندگان اصلی این کنگره هستند.
وی یکی از منحصر به فردترین جنبههای کنگره را علاوه بر شناساندن جراحیهای هیپنوتیزم در دندانپزشکی، جنبههای روانشناختی حوزه دندانپزشکی دانست و خاطرنشان کرد: مباحثی مانند مطب دندانپزشکی از دیدگاه هیپنوتیزم و روانشناختی تا شئونات ارتباط بین فردی بین بیمار و درمان در این کنگره عنوان خواهد شد که یکی از ملاکهای اصلی این کنگره را شامل میشود.
در ادامه این نشستخبری، دکتر مجید عشقیپور، دبیر اجرایی این کنگره، طی سخنانی با بیان اینکه در حدود یک سال اسـت فرایند انجام این کنگره آغاز شده اسـت و ابعاد آن با سایر کنگرههای برگزار شده در سالهای گذشته متفاوت اسـت، اظهار کرد: این احساس نیاز ایجاد شد که موضوع هیپنوتیزم در حیطه دندانپزشکی میتواند کمک شایان توجهی را برای دندانپزشکان به دنبال داشته باشد.
وی ادامه داد: هیپنوتیزم در دندانپزشکی و نیز در دندانپزشکی مشهد سابقه طولانی مدت دارد. همه دندانپزشکان بدون اطلاع از استفاده هیپنوتیزم از این علم در حال استفاده هستند، به گونهای که این مورد توسط عواملی مانند موسیقی پخش شده در مطب، نحوه برخورد و تن صدا به نحوی که حواس بیمار در طول درمان پرت میشود، به انجام میرسد.
عشقیپور اضافه کرد: بنابراین استفاده با اطلاع از علم هیپنوتیزم در درمانهای دندانپزشکی میتواند انجام شود و آرامش بیمار به ویژه کودکان را به همراه داشته باشد و درد موجود به حداقل برسد.
وی با بیان اینکه تحقیقات دانشجویی انجام شده در این کنگره بسیار حائز اهمیت بود، ادامه داد: در حدود 30 نفر از دانشجویان در تیم اجرایی این کنگره حضور دارند و از سال گذشته 25 جلسه هیات اجرایی اولین کنگره بینالمللی هیپنوتیزم دندانپزشکی برگزار شد.
دبیر اجرایی اولین کنگره جهانی هیپنوتیزم دندانپزشکی عنوان کرد: در حاشیه این نمایشگاه نیز قرار اسـت نمایشگاهی با بالغ بر 30 غرفه برپا شود و شرکتهایی که دارای محصولات مطلوبی در حیطه دندانپزشکی هستند، به عرضه محصولات خود بپردازند.
این کنگره ساعت 8.30 روزهای 7 تا 9 مهر ماه در هتل پارس مشهد برگزار میشود.