مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

دست پخت ایرانی

[ad_1]

به گزارش جام جم، علاوه بر این مشاغلی که وابسته به غذا و امور تغذیه بود نیز در گذشته رونق فراوان داشت.

قهوه خانه که جزو کسب و پیشه طبقه متوسط جامعه بود، از آغازین ساعات روز تا پاسی از شب باز بود و همواره مملو از جمیعت. این پرونده مروری کوتاه بر آداب غذایی مردم ایران در مقاطعی از تاریخ دارد.

غذا و مطبخ در فرهنگ باستان

براساس گزارش پژوهشگران تاریخ، سه مکتب ایران، چین و روم جزو شاخص‌ترین مکاتب غذایی به لحاظ شیوه پخت و مواد خوراکی در دنیای قدیم بودند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در کتاب‌هایی مثل شاهنامه و متن پهلوی «خسرو قبادان و ریدک» می‌توان به برخی از جزئیات خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها در تاریخ باستان ایران پی برد.

از سوی دیگر برخی از مورخان مثل هرودت در گزارش‌های خود درباره شاهان هخامنشی به موضوع سفره ایرانی پرداختند.

افرادی مثل هرودت که خود از نزدیک مهمان سفره ایرانیان توانگر بوده به این نکته اشاره دارد که ثروتمندان پارسی هر روزه سفره باشکوهی می‌انداختند و به تناوب گاو، اسب یا شتر کباب می‌کردند و اطرافیان و دوستان را دور خود جمع می‌کردند.

این حجم از مواد خوراکی از چنان تنوعی برخوردار بود که حتی بینوایان نیز از آن بهره داشتند البته در نوشته‌هایی از این نوع، نشانی از وضعیت آشپزی و پخت پز در میان مردمان متوسط یا فرودست جامعه وجود ندارد.

با این وصف، مروری بر به‌جای مانده‌های گذشتگان شامل: ‌ابنیه، نقوش، مقابر و ... مردمان گذشته نشان می‌دهد که دو عنصر آتش و اجاق جایگاه خاصی در فرهنگ ایرانیان داشت و بنابراین برای ورود به آتشخانه یا مطبخ برخی اهل فتوت نگاه خاصی داشتند و آن را با آداب و رسومی همراه می‌کردند. ذکر برخی از اوراد و اذکار، نسبت فامیلی برخی خانواده‌ها مانند اجاقی، اجاق‌زاده و اجاقلو و... ناشی از همین موضوع است.

قدح‌هایی پر از دوغ و سرکه شیره

نوشیدنی‌ها: نوشیدنی‌ها را که معمولا شربت، دوغ یا سرکه شیره است در قدح می‌ریزند و کنار آن قاشق بزرگی از چوب می‌گذارند. هر قدحی یک قاشق دارد که برای برداشتن شربت و نوشیدن آن به کار می‌رود.

ظرفیت قاشق‌ها متفاوت است، اما قاشق‌هایی که معمولا به کار می‌رود یک لیوان آبخوری ظرفیت دارد، ولی قاشق‌هایی هم که دوبرابر آن جا می‌گیرد وجود دارد. گاه نیز شراب بر سر سفره می‌آورند.

زمانی که غذا خوردن پایان یافت، سینی‌ها را به همان ترتیب که آورده بودند برمی‌دارند و سپس سفره را با کمال دقت و مهارت جمع می‌کنند که چیزی از آن روی فرش نیفتد. سرانجام پیشخدمت‌ها با آفتابه لگن که این بار از آب ولرم پر شده است، وارد می‌شوند.

مهمان‌ها هریک دست راست خود را بدون آن که دست چپ را جلو بیاورند شست وشو می‌دهند، آب در دهان مزه‌مزه می‌کنند و همچنین ریش خود را می‌شویند و با دستمال خود آن را خشک می‌کنند. پس از آن قهوه یا چای یا بستنی می‌خوردند.

طعم مطبوع پلوی زعفرانی به روایت جهانگرد خارجی

سفرنامه‌ها یکی از منابع مهم شناخت فرهنگ و آداب و رسوم هر جامعه‌ای است. از دیرباز تا کنون کشور ایران محلی برای ورود و خروج بسیاری از جهانگردان بوده و هر کدام از آنان در قالب نگارش سفرنامه‌هایی به بیان دیدگاه خود درباره فرهنگ ایرانی ازجمله آداب غذایی پرداختند.

غذاهای ایرانی به طور عموم به مذاق جهانگردان خارجی خوش آمده است. چنانچه نویسنده آنتوان گیوم اولیویه در سفرنامه خود نوشته است: «دستپخت ایرانیان را نباید دست‏ کم گرفت و به نظر من آشپزی آنها بر آشپزی ایتالیایی‌ها و اسپانیایی‌ها برتری دارد.»

او پلو را غذایی اصلی برای ایرانیان می‌داند و معتقد است این غذای ملی با دقت و مهارت تهیه می‌شود. پلوهای ایرانی در روزگار اولیویه انواع و اقسام داشت و شامل پلو با کشمش، انگور فرنگی، دانه انار،‌ پسته، بادام،‌ زعفران،‌ سبزی، خلر،‌ به، ‌دارچین و... بود.

در خانه بزرگان رسم بر این بود که معمولا پنج یا شس نوع پلو را در یک وعده غذایی سر سفره می‌آوردند.

از آنجا که خوردن سوپ به سبک و سیاق اروپاییان آن موقع مرسوم نبود، اما ایرانی‌ها عادت داشتند که همراه غذا،‌ شوربا بخورند. البته اولیویه معتقد است که در ایران به رغم این‌که محصول سبزی خوبی دارد، اما مردمان این سامان کمتر به آن توجه دارند.

استفاده از مواد لبنی موقع صرف غذا بسیار معمول بود و ماست همیشه سر سفره بود و برای شیرین کردن ماست غالبا آن را با عسل مخلوط می‌کردند.

اولین کافه‌ها و رستوران‌های خارجی

وقوع دو جنگ سرنوشت‌ساز با روس‌ها تاثیر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی فراوانی بر ایران داشت. یکی از این تاثیرات ورود برخی غذاهای روسی و قفقازی به ایران بود. حضور برخی روس‌ها و ارمنیان زمینه تاسیس اولین رستوران فرنگی را در بعضی از خیابان‌ها تهران در سال 1300 ش فراهم کرد. مردم با حضور در این رستوران‌ها برای اولین بار با غذاهای فرنگی و خارجی آشنا می‌شدند.

سوپ، کتلت، راگو، ژیگو، مغز و شیشلیک، بیف استروگانف، کیوسکی، پیراشکی و سالاد الویه ازجمله غذاهایی بود که ایرانی‌ها اولین بار با آن آشنا می‌شدند.

بعد از راه‌اندازی رستوران، ‌سرو‌کله کافه‌ها هم پیدا شدند و برخی به جای این‌که در قهوه‌خانه‌ها وقت بگذرانند و چای و قلیان صرف کنند به کافه‌ها می‌آمدند و قهوه و کیک و بستنی می‌خورند. بعد از آن نوبت به پیتزا رسید.

در ششم بهمن 1347، رضا رئیسی، فارغ‌التحصیل رشته کشاورزی از دانشگاه پلی‌تکنیک ایالت کالیفرنیا در سنت‌لوئیس ابیسپو، اولین پیتزافروشی ایران را به نام «پیتزا پنتری» افتتاح کرد و متعاقبش سه نمایندگی دیگر پنتری هم در تهران و مشهد راه افتاد.

فتاح غلامی - روزنامه نگار

ضمیمه چمدان


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

دست پخت دست پخت دست پخت درود با توجه به پیشنهادهای بالای دوستان در خصوص کانال تلگرام خانوم گل،پرتال جامع آموزش …انجمن خانوم گل،سایت جامع آموزش آشپزی،بافتنی،مرواریدبافی،گلیم بافی،گلدوزی،جهیزیه آموزش پخت انواع غذاهای ایرانیآموزش پخت انواع غذاهای ایرانی خواص کلی و درمانی گوجه فرنگی نام فارسی گوجه فرنگیعاقبت مردی که از دست پخت همسرش ایراد میگرفتیک پیرمرد ساله روسی که از آشپزی بد همسر خود به ستوه آمده بود با قهر از خانه خارج شد و رسپیبهترین وبسایت تصویری آموزش …سایت بهترین سایت آموزش رایگان آشپزی و همچنین جدول ارزش غذایی و دارای دسته آموزش آشپزی آموزش آشپزی و طرز تهیه و دستور پخت غذاهای ایرانی و خارجی، خورشت ها، سوپ ها، شیرینی ها ترسناک ترین سایت ایرانی ترسو، ترسناک ترین …این، داستان سربازانی است که بهشت زهرا س به عنوان محل خدمت مقدس سربازی برای آنها دادلی دوزلیرویکردی متفاوت به پخت و پز، لذت آشپزی آمیخته با علم و هنرموسیقی ایرانی آرشیو و خبرهای موسیقیسبک …آرشیو موسیقی ایرانی و خبرهای موسیقی ایران و موسیقی جهاناخبار پزشکی و سلامتبخشهای کاشی سرامیک لیست محصولات و خدمات و شرکتها و افراد مرتبط با کاشی سرامیک و راهنمای انتخاب کاشی دست پخت دست پخت دست پخت درود با توجه به پیشنهادهای بالای دوستان در خصوص کانال تلگرام برای خانوم گل،پرتال جامع آموزش آشپزی،بافتنی،ازدواج،کودک،رژیم غذایی انجمن خانوم گل،سایت جامع آموزش آشپزی،بافتنی،مرواریدبافی،گلیم بافی،گلدوزی،جهیزیه عروس آموزش پخت انواع غذاهای ایرانی آموزش پخت انواع غذاهای ایرانی خواص کلی و درمانی گوجه فرنگی نام فارسی گوجه فرنگی عاقبت مردی که از دست پخت همسرش ایراد میگرفت یک پیرمرد ساله روسی که از آشپزی بد همسر خود به ستوه آمده بود با قهر از خانه خارج شد و پس از رسپیبهترین وبسایت تصویری آموزش آشپزی سایت بهترین سایت آموزش رایگان آشپزی و همچنین جدول ارزش غذایی و دارای دسته بندی جامع آموزش آشپزی آموزش آشپزی و طرز تهیه و دستور پخت غذاهای ایرانی و خارجی، خورشت ها، سوپ ها، شیرینی ها، دسرها ترسناک ترین سایت ایرانی ترسو، ترسناک ترین سایت ایرانی این، داستان سربازانی است که بهشت زهرا س به عنوان محل خدمت مقدس سربازی برای آنها تعیین شده آشپزی وبگاه گروه آشپزی حاصل جمع آوری دستورات پخت انواع غذادسر و شیرینی ایرانی و ملل می باشد که دادلی دوزلی رویکردی متفاوت به پخت و پز، لذت آشپزی آمیخته با علم و هنر مسابقه دست پخت دست پخت دست پخت همه کیک دست پخت مامان دست پخت های خودمانی دست پخت سایت برنامه دست پخت طرز دست پخت لازانیا



لینک منبع :دست پخت ایرانی

Images for دست پخت ایرانی آموزش آشپزی، غذاهای ایرانی، انواع دسر، آشپزی آنلاین،آشپزی با مرغ ... www.beytoote.com/cookery/ghazaha/‎Cached Similarطرز تهیه ساندویچ گوشت گوساله + نکاتی برای پختن گوشت گوساله. طرز تهیه ساندویچ گوشت ... طرز پخت دمی مرغ و نخود فرنگی,نحوه پخت دمی مرغ و نخود فرنگی ... آشپزی - غذای ایرانی - برترین ها www.bartarinha.ir/fa/list/15/83‎Cached Similarمی‌گویند غذاهای ایرانی تنها وقتی خوشمزه می‌شوند که یک وجب روغن روی آنها باشد. تا وقتی روی .... خوشمزه ترین غذای گیلانی، با دو دستور پخت متفاوت. کباب ترش یکی ... تهیه غذای دست پخت ایرانی-سامانه جامع اطلاعات و مشاغل گرگان و استان ... www.golestan118.com/Detail/.../تهیه-غذا-دست-پخت-ایرانی-گرگان‎Cachedتهیه غذای دست پخت ایرانی. تعداد بازدید: 1171. تهیه غذای دست پخت ایرانی در گرگان و استان گلستان. اطلاعات تماس. نجفی. مدیر واحد شغلی : گرگان - بلوار صیاد ... آموزش آشپزی، غذای ایرانی، طرز تهیه غذا، دست پخت - شبکه پنج tv5.ir/ashpazi‎Cachedآقای سید مهدی حسینی - طرز تهیه خورشت لوبیا چیتی ارومیه ای 960427. برای دانلود روی ادامه مطلب کلیک کنید. ادامه مطلب. گروه: دانلود آشپزی به خانه بر می گردیم ... آموزش دستپخت ایرانی – شوهر کُش shoharkosh.com/tag/آموزش-دستپخت-ایرانی/‎CachedSearch for: دسته‌ها. آشپزی و شیرینی پزی · انواع آبگوشت · انواع پتاژ · انواع خورشت · انواع دلمه · انواع سالاد · انواع سوپ · انواع کباب · انواع کوفته · انواع لازانیا · انواع ... دستپخت ایرانی - دانلود | نصب برنامه اندروید | کافه بازار cafebazaar.ir/app/ir.dastpokhtirani.appjo/?l=fa‎Cached"دستپخت ایرانی" یک برنامه جدید و جامع در مورد آشپزی ایرانی می باشد این برنامه با دارا بودن انواع دستور غذاهای متنوع و لذیذ ایرانی که شما با انتخاب استان مورد نظرتون ... دست پخت ایرانی - جام جم آنلاین jamejamonline.ir/sara/2623139056939060871/دست-پخت-ایرانی‎Cached18 نوامبر 2016 ... از این رو بود که در معماری گذشته ایران، اتاق مهمان همیشه از اهمیت برخوردار بود. تصویر دست پخت ایرانی. به گزارش جام جم، علاوه بر این مشاغلی که ... آشپزی ایرانی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/آشپزی_ایرانی‎Cached Similarآشپزی ایرانی به سبک سنتی و مدرن پخت و پز در ایران گفته می‌شود. ... و چگونگی آنها در دوره ساسانی به دست می‌آید که در تنظیم تاریخ آشپزی در ایران مآخذ معتبر است. آموزش آشپزی، غذای ایرانی، طرز تهیه غذا، دست پخت tv5.irib.ir/index.php/ashpazi‎Cachedبرای دانلود روی ادامه مطلب کلیک کنید. برای مشاهده ویدیو به قسمت گالری ویدیو مراجعه فرمایید. ادامه مطلب. گروه: دانلود آشپزی به خانه بر می گردیم ...