عوامل زیستی و روانی، هر دو در شاد بودن دخالت دارند
خیلیها ذاتا آدمهای شادی هستند. به هر بهانهای میخندند، وجودشان سرشار از انرژی مثبت است و همیشه و در هر شرایطی چهره شان متبسم است و برخی نیز کاملا برعکس..
بررسی روانشناسان و روان پزشکان ثابت کرده است که عوامل زیستی و روانی، هر دو در شاد بودن دخالت دارند یعنی هم ژنتیک و محیط خانواده و هم جامعهای که در آن زندگی میکنیم، میتواند بر احساس شادمانی ما اثرگذار باشد، اما آیا ما میتوانیم انتخاب و تلاش کنیم که شادتر باشیم یا نه؟ و تا چه حد سبک زندگی و رفتاری که برمیگزینیم، تعیینکننده شادمانی ماست؟
دکتر رحیمنیا، روانپزشک، معتقد است: بسیاری از مطالعات نشان میدهد که نهایتا نگاه خود ما به دنیا، به خودمان و به آینده است که تعیینکننده میزان شادمانی ماست. بر این اساس، با تغییر نگرش میتوانیم زندگی شادتری داشته باشیم. فقط باید راهکارهای عملی برای شادتر زیستن را یاد بگیریم و آنها را به کار ببندیم.
این فلوشیپ اختلالات روان تنی تاکید میکند: یکی از مهمترین راههای شاد زیستن، آرزوپردازی، برنامهریزی و گام برداشتن در مسیر آرزوهای شخصی است. البته بسیاری از عوامل تعیینکننده شادی در اختیار ما نیستند (مانند نقشی که هورمونها یا مزاج در شاد بودن دارند)، ولی ما میتوانیم با تغییر در نگرش و عملکرد، سهم مهمی در شادزیستن خودمان داشته باشیم.
شادی در ژن شماست
بیشک نمیتوان منکر شد که بعضی افراد، ذاتا شادتر از دیگران هستند و با مسائل ساده، احساس سرخوشی و شادی میکنند و برخی دیگر، براحتی احساس شادی نمیکنند.
لاریجانی، روانشناس بالینی میگوید: در عین این که شغل ثابت، درآمد کافی و زندگی خانوادگی رضایتبخش، مولفه های مهمی در احساس شادی فرد هستند، اما تحقیقات زیادی نشان داده است که احساس شادی میتواند به زمینه ژنتیک فرد هم مربوط باشد. در واقع تا حدی احساس شادی به شخصیت و عوامل ژنتیک فرد برمیگردد. اگر احساس شادی نمیکنید الزاما اتفاق غیرعادی نیفتاده، اما راههایی وجود دارد که میتوان با کمک آنها احساس شادی خود را افزایش داد.
تلاش فراوان و توقع اندک
به گفته دکتر رحیمنیا، افرادی که برای کمترین تلاشهای خود، انتظارات فراوان دارند، کمتر از دیگران از زندگیشان راضی و خوشحال خواهند بود. پس اگر میخواهیم زندگی شادتری داشته باشیم، باید از توقعاتمان کم کنیم و بر سعیمان بیفزاییم.
لاریجانی میافزاید: باید به خودمان و تفریحات خاص خودمان و ورزش نیز بپردازیم. همیشه لازم است وقتهایی را برای این گونه فعالیتها بگذاریم. اشتغال زیاد به مسائل زندگی باعث میشود از تفریح کردن غافل شوید. پس در هر شرایطی که هستید، بخشی از روز را به تفریح و بازی اختصاص دهید.
با افراد شادتر در ارتباط باشید
یادتان باشد، افسرده دل، افسرده کند انجمنی را ،یعنی شادمانی هم به اندازه افسردگی مسری است.
بر این اساس، دکتر رحیمنیا میگوید: افرادی هستند که مجاورت آنها به ما انگیزه و امید و اعتماد به نفس میدهد. معاشرت با اینها، گوهری گرانقدر است که ما را پر از انرژی میکند. یادمان باشد، ما هم در قبال دیگران همین وظیفه را داریم. گاهی با یک جمله زیبا میتوانیم اطرافیانمان را شاد کنیم؛ مثلا با گفتن نظر مثبتمان درباره زیبایی یا هوش یا متانت آنها یا این که مرتب به یادشان بیاوریم که چقدر دوستشان داریم.
لاریجانی در این باره میافزاید: ممکن است افراد خوبی اطراف شما باشند که از آنها فاصله گرفتهاید. ارتباط بیشتر با افراد صمیمی، حس آرامش و امنیت را بالا میبرد و باعث بهبود خلق میشود. پس دوستان خوب قدیمی را کنار نگذارید و با آنها حتی به صورت تلفنی در ارتباط باشید. از افرادی که به شما حس منفی میدهند، پرهیز کنید. آنها زندگی را برای شما سخت میکنند.
با افراد شادتر در ارتباط باشید
با ترسهایمان بجنگیم
شاید باورش دشوار باشد، ولی هنوز افرادی هستند که از ترس چشم خوردن، خودشان را از برخورداری از بسیاری داشتههایشان محروم میکنند؛ مثلا ترجیح میدهند منزل کوچکتری داشته باشند، با وجود این که استطاعت خانه بزرگ تر را دارند، مبادا که چشم بخورند!
دکتر رحیمنیا با بیان این مطالب میگوید: غلبه بر ترسهای بیمورد، گامی به سوی شادکامی است.
نقش قربانی را کنار بگذارید
یکی از رایجترین مانع ها در برابر شادبودن، جاذبهای است که در داشتن نقش قربانی نهفته است. جمله «فقط به خاطر بچههام، بیمارانم، کشورم، و…» را زیاد میشنویم.
دکتر رحیمنیا معتقد است: در این نوع فرهنگ، رنج کشیدن نهتنها به یک ارزش تبدیل میشود، بلکه به آن یک معنای ثانوی فداکاری هم اضافه میشود. مشکل اینجاست که گویی اگر در زندگیمان جایی را برای لذت بردن و شادبودن خودمان داشته باشیم، دیگر نمیتوانیم آن تصویر معنوی فداکار را داشته باشیم. بنابراین ترجیح میدهیم خودمان را از بسیاری خوشیها محروم کنیم.
غذاهای شادیآور بخورید
امروزه درباره رابطه بین مواد غذایی و اثر آنها بر مغز بررسیهای زیادی شده است و چند ماده موثر که خلق را بهبود میبخشند و احساس شادی را بیشتر میکنند، پیدا شدهاند.
کلسیم، آهن، امگا۳ و اسیدهای چرب، ویتامین B6، B12، کروم، منیزیم، ویتامین D و روی با تاثیراتی که بر مغز دارند، باعث افزایش حس سرزندگی و خوشحالی میشوند .بی شک با خوردن موادی چون گردو، قهوه، شکلات، ماست،سبزیجات و میوهها بویژه زردآلو، انار، تربچه، قارچ و چای سبز میتوانید شادیتان را افزایش دهید.
منتظر نباشید که شادتان کنند
برای شاد بودن، وجود شرایط خاص یا افراد خاص ضروری نیست و هیچ کس قادر نیست ما را شاد کند، مگر خودمان.
افرادی که ناخودگاه خود را شایسته شادی نمیدانند، تلاشی برای به دست آوردن آن نمیکنند. عدهای آن را محصول شانس میدانند و باور ندارند خودشان میتوانند شادی را به زندگی خود بیاورند، اما واقعیت این است که خود ما در شاد بودنمان خیلی نقش داریم. اگر همه کارها و فعالیتهای خود را محدود به یک نفر یا یک کار کنیم، این وضعیت باعث نگرانی مداوم از دست دادن میشود که به نوبه خود، حس شادی و لذت بردن را به طور چشمگیری کاهش میدهد. پس بهتر است برای شاد بودن، فعالیتهای مختلف و روابط متنوع داشته باشیم.
به یاد داشته باشید که اگر فکر کنید باید فلان شغل یا موقعیت یا ماشین را داشته باشید تا شاد باشید، شادی امروزتان را از دست میدهید.
منبع: جام جم آنلاین