فرادید| آئروفلوت که در سال ۱۹۲۳ تاسیس شد یکی از امنترین ایرلاینهای جهان است. وبسایت AirlineRatings.com که با توجه به چندین معیار، میزان آسیبپذیری ایرلاینها را نمرهدهی میکند، به آئروفلوت ۷ ستاره داده است که حداکثر امتیاز ممکن است. این ایرلاین روسی در ۲۰ سال گذشته تنها دچار یک حادثۀ مرگبار شده است.
به گزارش فرادید به نقل از تلگراف، اما اوضاع همیشه به این منوال نبوده است. سابقۀ ایمنی آئروفلوت زمانی لرزه بر اندام مسافرانی که با این خط هوایی پرواز میکردند میانداخت.
تنها در سال ۱۹۷۳، پروازهای این شرکت دچار ۲۷ حادثه شدند که به قیمت جان ۷۸۰ نفر تمام شد.
در سال ۱۹۷۴، ۲۱ حادثۀ دیگر برای این شرکت روی دارد و در سال ۱۹۷۵ این رقم به ۱۹ رسید. اما سال ۱۹۷۶، سال وحشت بود و پروازهای این شرکت ۳۳ بار دچار حادثههای عمده شدند.
همانطور که در گراف زیر میبینید، در سالهای جنگ سرد عملاً سالی نبود که تعداد زیادی از مسافران این شرکت بر اثر حوادث هوایی جان خود را از دست ندهند.
پروازهای این شرکت در عرض ۴۴ سال، ۷۲۱ بار دچار حادثه شدند. البته آئروفلوت تنها ایرلاینی نبود که هواپیماهایش در دوران جنگ سرد و به خصوص دههها ۶۰ و ۷۰ میلادی که کلا سالهای مرگباری در صنعت پرواز بودند، دچار حادثه میشدند. اما حادثههایی که برای این ایرلاین پیش میآمد، بسیار بیشتر از حوادث ایرلاینهای دیگر بود.
دفتر ثبت سقوط هواپیماها گزارش میکند که مجموعاً ۸۲۳۱ مسافر در حوادث ایرلاین آئروفلوت جان خود را از دست دادهاند. ایرفرانس با ۱۷۸۳ کشته در رتبۀ بعدی است و پس از آن پَن اَم (۱۶۴۵ کشته)، آمِریکَن (۱۴۴۲ کشته)، یونایتد (۱۲۱۱ کشته) و تی دابلیو اِی (۱۰۷۷ کشته) قرار دارند.
اما علت اینکه این همه حادثه برای هواپیماهای آئروفلوت پیش میآمد چه بود؟ بزرگی این شرکت دلیل اصلی این موضوع بود. آئروفلوت زمانی تنها ایرلاین فعال در کل اتحاد جماهیر شوروی بود و در اواسط دهۀ شصت رقم چشمگیر ۶۰ میلیون مسافر را در سال جابهجا میکرد. در زمان اوج مسافرت در زمان تعطیلات تابستانی سال ۱۹۷۰، این شرکت روزانه ۴۰۰۰۰۰ مسافر جابهجا میکرد. برای مقایسه، توجه داشته باشید که برای مثال شرکت پَن اَم در کل سال ۱۹۷۰، ۱۱ میلیون مسافر داشت. آئروفلوت در حالی در سال ۱۹۷۶ سالی ۱۰۰ میلیون سال مسافر داشت که ایرلاینهایی نظیر ایزیجت و رایاناِیر در سال ۲۰۱۴ به ترتیب ۶۲ و ۸۴ میلیون مسافر را جابهجا کردند.
عامل دیگری که در پروازهای خطرناک این شرکت نقش داشت، سیاست استفاده از هواپیماهای تماماً روسی بود. برای اینکه میزان قابل اعتماد بودن هواپیماهای روسی پی ببرید، تنها کافی است بدانید که AirlineRatings.com، همچنان از هر ایرلاینی که فقط از هواپیماهای روسی استفاده میکند، به طور خودکار یک ستاره کم میکند.
در سال ۲۰۱۳، وبسایت AirlineRatings.com، فهرستی از ۱۰ عدد از ناامنترین مدلهای هواپیما را منتشر کرد. در صدر این فهرست هواپیمای LET410 که در سال ۱۹۷۰ توسط کشور چک معرفی شد قرار داشت. اما از ۹ تای باقی مانده، ۵ هواپیما ساخت روسیه بودند. از جمله، یکی از نورچشمیهای ناوگان هوایی آئروفلوت در دوران جنگ سرد، یعنی توپولف Tu-154. ویکیپدیا بیش از ۵۰ حادثۀ عمدهای که برای این هواپیما پیش آمده را فهرست کرده است؛ ۸ تا از این حادثههای برای هواپیماهای آئروفلوت پیش آمده و در ۳۹ تا از این حوادث هم جان انسانها از دست رفته است.
دهۀ ۹۰ میلادی نقطۀ عطفی برای هواپیمایی آئروفلوت بود. فروپاشی اتحاد شوروی، باعث انقباض سریع آئروفلوت شد و این شرکت به چند ایرلاین محلی کوچک تقسیم شد (آئروفلوت در سال ۲۰۰۳ تنها ۵٫۹ میلیون مسافر داشت، ولی حالا تعداد مسافرانش را به ۲۶ میلیون نفر در سال سال رسانده است). در سال ۱۹۹۴، یعنی همان سالی که دولت روسیه ۴۹ درصد سهامش را در آئروفلوت فروخت، ۹ حادثۀ یا تصادف برای هواپیماهای این شرکت پیش آمد. این رقم در سال ۱۹۹۵ و ۱۹۹۶ با کاهشی چشمگیر به ۲ عدد رسید. از آن زمان، به بعد، این ایرلاین فوقالعاده امن بوده است و به جز حادثۀ پرواز ۸۲۱ در سال ۲۰۰۸ که به علت خطای خلبان و احتمالاً مصرف الکل برای این شرکت پیش آمد، حادثۀ دیگر نداشته است.
جتهای ساخت غرب جایگزین هواپیماهای ساخت شوروی شدهاند. توپولف Tu-154 در سال ۲۰۰۹ بازنشست شد، و ناوگان آئروفلوت در حال حاضر تقریباً به طور کلی در انحصار هواپیماهای ایرباس و بویینگ، از جمله مدل ۷۷۷ بویینگ و A330 ایرباس است که هر دو از جمله ایمنترین هواپیماهای مسافربری جهان هستند.
در پایان، در زیر با ناامن ترین ایرلاین هایی که تنها یک، دو یا سه ستاره گرفته اند نیز آشنا میشوید:
*باتیک ایر، بلووینگ ایرلاینز، سیتیلینک، کالاستار آویاشن، لایِن ایر، سرویجایا ایر، ترنس نوسا، تریگانا ایرسرویس، وینگز ایر، اکسپرس ایر
**ایرلاینز پیانجی، آریانا افغان ایرلاینز، بلووینگ ایرلاینز، دالو ایرلاینز، کام ایر، نوک ایر
***آفریقیا، ایر باگان، ایرآسیا تایلند، ایرآسیا زست، آویا ترافیک کمپانی، بانکوک ایر، کام ایر کو، کامبوج آنگکور ایر، دروک ایر رویال بوتان، فست جت، فلیکس ایرویز، فلای ۵۴۰، گارودا اندونزی، جت استار پاسیفیک، ال ای ام، لیبی ایرلاینز، نائورو ایرلاینز، اورینت تای ایرلاینز، پلینزین ایرلاینز، اسکت، سومون ایر، تاجیک ایر