گروه تحقیقاتی “هورون” (Hurun) مستقر در چین، از ۱۷ سال پیش تا کنون هر سال فهرستی از ثروتمندان این کشور را منتشر میکند. فهرستی که امسال اعلام شده، برای نخستین بار حاوی خبری است که در سالهای گذشته بیسابقه بوده است: چین بیشتر از آمریکا میلیاردر دارد.
طبق فهرست هورون که بازه زمانی اوت ۲۰۱۴ تا اوت ۲۰۱۵ را در نظر گرفته، چین ۵۹۶ میلیاردر دارد که در مقایسه با گذشته ۷۰ درصد افزایش نشان میدهد. داراییهای این افراد با واحد پولی دلار آمریکا تخمین زده شده است.
در این فهرست که روز پنجشنبه (۱۵ اکتبر/ ۲۳ مهر) منتشر شد، آمده است که در آمریکا “تنها” ۵۳۷ میلیاردر زندگی میکنند و به این ترتیب چین در این زمینه از آمریکا پیشی گرفته است.
شمار میلیادرهایی که در فهرست هورون ذکر شده، تنها کشور چین را در برمیگیرد و اگر هنککنگ، تایوان و ماکائو نیز به آن اضافه شود، شمار کل میلیاردرهای چینی به رقم ۷۱۵ نفر میرسد. باید این نکته را در نظر گرفت که میزان داراییهای هر کدام از این افراد دستکم یک میلیارد دلار آمریکا برآورد شده است.
ثروتمندان خودساخته
وانگ جیانلین، مؤسس ۶۱ ساله گروه “دالیان واندا”، با ثروتی بالغ بر ۴/ ۳۴ میلیارد دلار ثروتمندترین فرد حال حاضر در چین است. این کارآفرین و مدیر ارشد چینی به واسطه افزایش ارزش سینماهای زنجیرهای خود توانسته با کنار گذاشتن جک ما، بنیانگذار کمپانی “علیبابا” در صدر فهرست میلیاردها جای بگیرد.
وانگ جیانلین متولد استان سیچوان است و سابقه ۱۶ ساله خدمت در ارتش آزادیبخش خلق چین را دارد. او ابتدا به عنوان سرباز ساده مرزی در ارتش به کار گماشته شد، اما توانست خود را تا مقام فرماندهی هنگ بالا بکشد.
وانگ جیانلین پس از خروج از ارتش گروه اقتصادی “دالیان واندا” را تأسیس کرد. او تا به امروز خود هدایت و مدیریت این گروه را بر عهده دارد. دالیان واندا صاحب هزاران سینما در سراسر جهان و نیز شمار زیادی هتلهای لوکس و مراکز بزرگ خرید است.
یکپنجم از مالکیت تیم فوتبال اتلتیکو مادرید اسپانیا نیز در اختیار دالیان وانداست.
طبق فهرست هورون حدود ۱۹۰۰ ثروتمند در چین وجود دارند که ۲۷۹ تن از آنان در شهر پکن ساکن هستند. پس از پایتخت، شهرهای شنژن و شانگهای دو شهری هستند که ثروتمندان آنها را برای سکونت برگزیدهاند. تعریفی که از ثروت برای تهیه این فهرست ارائه شده، داشتن دارایی دستکم ۲ میلیارد یوآن (۳۱۰ میلیون دلار) بوده است.
نکته قابل توجه در فهرست میلیاردهای چینی این است که ۹۵ درصد از آنان خودساخته هستند و تنها ۵ درصد ثروت خود را به ارث بردهاند. ثروتمندان نامبرده ۱۰ میلیون نفر در چین را در استخدام خود دارند و میزان مالیاتی که سال گذشته پرداخت کردهاند، ۴ درصد میزان کل مالیات کشور را شامل شده است.
مقایسه فهرست سال گذشته با فهرست سال ۲۰۱۵ نشان میدهد که به تعداد ثروتمندان چینی در عرض یک سال، ۶۰۰ نفر اضافه شده است.
۶ نفر از میلیاردرهای خودساخته چینی متولد دهه ۱۹۸۰ هستند و زیر ۴۰ سال سن دارند. یکی از آنان چنگ وای، ۳۲ ساله و مبتکر اپلیکیشن Didi Dache است که عملکردی شبیه به سرویس تاکسیرانی “اوبر” دارد.
یکی از دلایل افزایش ثروت در چین، صعود چشمگیر بازار سهام این کشور تا ژوئن سال ۲۰۱۴ و افزایش ۱۵۰ درصدی ارزش سهام در عرض یک سال بوده است. تهیهکنندگان فهرست هورون با این حال به هنگام تدوین این فهرست، سقوط ۳۰ درصدی بازارهای سهام در شانگهای و شنژن را در نظر گرفتهاند.
بر پایهی تازهترین گزارش نهاد پژوهشی “پرایوت ولث” چین، در حال حاضر در این کشور بیش از یک میلیون افراد ثروتمند زندگی میکنند. حجم دارایی این افراد که در دو دههی گذشته به دست آمده، بیش از یک و نیم میلیون یورو است.
کارشناسان اقتصادی بانک آمریکایی USB در گزارش جامعی دربارهی شمار میلیاردهای جهان، اعلام کردند که در حال حاضر، تعداد میلیاردرهای آسیایی بیش از میلیاردرهای اروپایی است و بهویژه بر شمار میلیاردرهای چینی هر هفته افزوده میشود.
در این گزارش که میزان ثروت ۱۳۰۰ میلیاردر (به دلار) در سراسر جهان مورد بررسی قرار گرفته، تاکید شده که دارایی این افراد نه از راه ارث، بلکه از طریق راه انداختن کسب و کار و سرمایهگذاریهای کلان در رشتههای گوناگون به دست آمده است.
مسابقهی میلیاردرهای آسیایی و اروپایی
بنا بر نتایج این پژوهش، حجم دارایی این ثروتمندان “خود ساخته” که تعدادشان به ۹۱۷ تن میرسد، در دو دههی میان سالهای ۱۹۹۵ و ۲۰۱۴، بیش از سه و نیم بیلیون دلار بوده است. آمریکاییها، ۴۷ درصد از این رقم را کسب کردهاند. در مقام دوم، متمولین آسیایی قرار دارند که بیش از یک سوم این مبلغ را از آن خود ساختهاند. بر اساس ارزیابی کارشناسان بانک USB در ۵ تا ۱۰ سال آینده، میلیونرهای آسیایی گوی سبقت را در کسب ثروت و گردآوری مال از توانگران آمریکایی خواهند ربود.
بیش از یک پنجم از میلیونرهای چینی که بهطور میانگین بیش از سه و دو دهم میلیارد دلار ثروت دارند، دارایی خود را از راه تولید کالاهای مصرفی بهدست آوردهاند و ۱۳ درصد (با میانگین ثروتی بالغ بر دو و هفت دهم میلیارد دلار) از طریق معاملات ملکی و بنای ساختمانها و برجهای جدید.
افزایش ارزش سهام شرکتهای چینی در بازار بورس نیز به ثروت این توانگران “خودساخته” افزوده است. در این گزارش همچنین آمده است که فعالیتهای بازرگانی در دنیای مجازی نیز یکی دیگر از دلایل افزایش شمار متمولان در چین است. “گروه علیبابا“ که شرکتی بزرگ در بخش تجارت الکترونیکی جهان است، از جملهی این شرکتهاست.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که خودروی مورد علاقهی اغلب این میلیاردرهای آسیایی، اتومبیل پورشهی ساخت آلمان است!