با این حال و اگر شما هم نوزادی در راه دارید یا به تازگی پدر و مادر شدهاید باید بدانید که ناایمن بودن خانه در سال اول زندگی فرزندتان به خصوص در ماههای بعد از به راه افتادنش میتواند شما را با مشکلاتی روبه رو کند که حتی احتمال وقوعشان را هم نمیدهید. پس اگر نمیخواهید در یک چشم به هم زدن سلامت و حتی جان فرزندتان به خطر بیفتد، به ریزه کاریهایی که برای ایمن کردن خانه رعایت کردنشان ضروری است، توجه کنید و با ساختن خانهای امن، فرزندتان را برای کنجکاویهایی که اقتضای ماههای اول زندگیاش است، آماده کنید.
برای پریزها درپوش بگذارید
همه پریزهای برق را با درپوشهای محکم و مناسب بپوشانید. بچهها درک صحیحی از خطر ساز بودن برق ندارند و با یک آزمون و خطای ساده میتوانند دردسری جدی درست کنند. اگر سه راهی روی زمین گذاشتهاید و شارژرها یا وسایل الکتریکی دیگر را به آن میزنید، بهتر است سه راهی را به ارتفاع بالاتری منتقل کنید. بچهها از روی کنجکاوی با سوراخهای کوچک پریز بازی میکنند، پس این هشدار را جدی بگیرید. همچنین بهتر است برای مدتی چراغ خوابهای سیم دار و دیگر وسایلی را که سیمشان روی زمین آویزان میشود، از دسترس خارج کنید. فرزند نوپایتان ممکن است با کنجکاوی سیمها را بکشد و باعث افتادن وسایل روی دست و پایش شود.
پلهها را مسدود کنید
جالب است بدانید آماری که سوئدیها منتشر کردهاند، نشان میدهد بیشتر صدمهها به کودکان زیر یک سال به علت سقوط بوده است. گرچه در کشور ما آمار مشخصی در این باره منتشر نشده اما مراجعه به مراکز اورژانس نشان میدهد که بسیاری از کودکان نوپا به خاطر سقوط از ارتفاع کمتر از یک متر دچار مشکلاتی جدی میشوند. اگر نمیخواهید فرزند شما دچار چنین آسیبهایی شود، مقابل پلههای خانه نردههای محافظی که جهت ایمن کردن خانه برای کودکان طراحی شده قرار دهید و دسترسی کودک نوپایتان به آن فضاها را مسدود کنید.
از ترمز فرش استفاده کنید
زیر فرشهای خانه و قالیچههایی که در راهروها انداختهاید، ترمز فرش قرار دهید تا وقت راه رفتن و حتی دویدن، فرزندتان روی آنها سُر نخورد. تی کشیدن خانه در شرایطی که کسی مراقب فرزندتان نیست، میتواند باعث زمین افتادن کودک شود. اصلا شاید بهتر باشد برای محافظت از فرزندتان خانه را موکت کنید یا به جای فرشهای کوچک از فرشهایی با اندازه بزرگ استفاده کنید.
گوشههای میزها را بیخطر کنید
اگر میخواهید مبلمان خانه را عوض کنید، فکر خریدن مبلهای استیل و چوبی را از سر بیرون کنید. مبلهای راحتی بهترین انتخاب برای خانههایی هستند که در آنها کودکان نوپا قدم برمی دارند. اما اگر مبلهای قدیمیتان چوبی هستند و قصد تعویضشان را هم ندارید، کنار پایههای مبل و صندلیها کوسن بگذارید تا فرزندتان به خاطر برخورد با چوبهای سخت، آسیب نبیند. از طرف دیگر گوشههای میزها و فضاهای سرتیز اتاق را با ابزارهای سادهای که برای امن کردن خانه ساخته شدهاند مانند تکهای ابر، بپوشانید.
راه بخاری و شومینه را سد کنید
برای شمایی که فرزندتان در بهار یا تابستان امسال به دنیا آمده، سپری کردن پاییز و زمستان امسال، آسان نخواهد بود. احتمالا کودک شما در حال حاضر میتواند چهار دست و پا به سمت شومینه یا بخاری برود و در یک چشم به هم زدن، کار دست خودش بدهد. اگر هم تازه راه رفتن را یاد گرفته باشد، اشتیاقش به تمرین راه رفتن بیشتر خواهد شد و البته به خاطر ناتوانیاش در حفظ تعادل ممکن است با نزدیک شدن به بخاری و شومینه دردسر درست کند. برای محافظت از فرزندتان نمیتوانید فقط به پوشاندن نقاط داغ اکتفا کنید. شما میتوانید با خرید نردههای محافظی که برای مراقبت از کودکان نوپا ساخته شده، اطراف محدودههای خطرساز را نرده کشی کنید.
شویندهها را دور از دسترس کودک بگذارید
اگر سری به اورژانس بیمارستانهای کودکان بزنید، همیشه کودکانی را میبینید که به خاطر مسمومیت با شویندهها، روانه بیمارستان شدهاند. شاید فکر کنید فرزندتان قدرت باز کردن در بطریهای شوینده را ندارد یا اینکه تصور کنید شما همیشه مراقبش هستید اما وضعیت اورژانس بیمارستانها نشان میدهد بچهها کافی است تنها چند لحظه چشم شما را دور ببینند تا با جان خود بازی کنند. بنابراین پیش از آنکه فرزندتان چهاردست و پا رفتن را یاد بگیرد، شویندهها را به کابینتهای بالا منتقل و حشره کشها و داروها را هم از کابینتهای پایینی خارج کنید.
کودک را در حمام تنها نگذارید
تصور میکنید کمی آب در وان حمام نمیتواند خطری برای فرزندتان ایجاد کند؟ نوزادها حتی در عمق ۵ سانتی متری هم ممکن است غرق شوند و با پیوسته زیر دوش بودن هم ممکن است تنفسشان قطع شود. پس در ماههای اول اگر قصد حمام کردنشان را دارید، به جای گرفتن دوش روی سر فرزندتان، با فنجان یا لیوان روی سرش آب بریزید و هرگز او را حتی برای چند ثانیه در وان رها نکنید. اگر تصور میکنید صندلی حمام جای امنی برای فرزند نوپای شماست، سخت در اشتباه هستید چراکه ممکن است او سر بخورد و دچار شکستگی استخوان شود.
کیفتان را رها نکنید
کیف یک دانش آموز یا حتی مادر پر است از خرده ریزههایی که هرکدام میتواند برای کودک خطرساز باشد. اگر فرزندتان ندانسته یک پاک کن را بخورد، مداد را در چشمش فرو کند یا با خط کش تصمیم به دویدن بگیرد و به زمین بیفتد، چه اتفاقی ممکن است رخ دهد یا اگر موچین ابرویتان را بردارد و با سر تیزش دردسر درست کند چه؟ پس حتی برای یک لحظه هم کیف دستیتان یا کیف برادر یا خواهر دانش آموزش را، با در باز، روی زمین رها نکنید. (خراسان)
872