یکی از روشهایی که به تقویت حافظه کمک میکند داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف خوراکیهایی میباشد که در افزایش توانایی حافظه نقش بسزایی دارند.
با تمرینات فکری و فعالیتهای بدنی میتوانیم به تقویت حافظه و پرورش آن کمک کنیم اما یکی از مسایل مهمی که در این زمینه باید به آن توجه کرد، داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده از خوراکیهای تقویت کننده حافظه است. تغذیه نقش بسیار مهمی در تقویت حافظه ایفا میکند. برنامهریزی تغذیهای و خوردن هوشمندانه انواع خاصی از غذاها عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار داده و میتواند در افزایش ضریب هوشی، توانایی حافظه و بهبود خلق و خو نقش بسزایی داشته باشد.
پیاز: پیاز حاوی فیستین (یک ماده شیمیایی بی رنگ و طبیعی است که یک خط سیر آسان در مغز ایجاد میکند و میتواند باعث افزایش حافظه در فرد شود) میباشد. در این سبزی آنتوسیانین و کرستین نیز وجود دارد که برای بالا بردن قدرت حافظه مفید هستند. پیاز قرمز به مراتب بهتر از نوع زرد و سفید آن است.
انگور: انگور حاوی رسوراتول بوده و میتواند قدرت تمرکز و همینطور توانایی مغز را تقویت کرده و به مبارزه با اثرات کاهش حافظه بپردازد.
موز و هندوانه: مصرف برخی میوهها مانند موز، هندوانه، توت فرنگی، طالبی و پرتقال هم میتواند سوخت کافی برای داشتن تمرکز تامین کند و هم باعث تقویت حافظه شود.
انبه: میوه انبه در تقویت حافظه بسیار مفید است. با این که این میوه چرب است و دارای بافتهای چربی است اما باعث میشود که گردش خون تسریع یابد. هنگامی که گردش خون سریعتر شود باعث میشود خون بیشتری به مغز برسد.
بادام زمینی: بادام زمینی نیز دارای بیشترین مقدار پروتیین در میان سایر مغزها بوده و میتواند منبع غنی و مناسبی برای جبران کمبود پروتیین باشد. بادام زمینی حاوی سلنیوم بوده که باعث افزایش فعالیت آنتیاکسیدانها شده و میتواند مغز را در برابر بیماریهایی که با کاهش قدرت تمرکز و حافظه در ارتباطند، محافظت کند.
تخم مرغ و لبنیات: موادغذایی سرشار از پروتیین مانند تخم مرغ، انواع مغزها، ماست، پنیر، نانهای سبوس دار و شیر کم چرب، میتوانند باعث بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه شوند.
ماهی و گردو: امگا۳ که به وفور در ماهیهای چرب مانند سالمون و قزل آلا و گردو یافت میشود، میتواند باعث کاهش اضطراب و ایجاد تمرکز شود. بهتر است ۲ گردو را در صبحانه و هفتهای ۳ بار ماهی بخورید. از دیگر منابع امگا۳ میتوان به انواع مغزها، سویا، روغن بادام زمینی و روغن زیتون اشاره کرد.
شکلات تلخ: شکلاتهای تلخی که حداقل ۷۵ درصد کاکائو دارند، منبعی بسیار عالی برای دریافت انواع آنتیاکسیدانها و فلاونوییدها محسوب میشوند. فلاونوییدها باعث افزایش قدرت تمرکز و توجه میشوند و به یادگیری و به خاطر سپردن مطالب کمک میکنند.
آب پرتقال: آب پرتقال و سایر مرکبات، هم شیرین هستند و هم اشتهاآور. ویتامین سی فراوان موجود در آنها هم میتواند به عملکرد بهتر مغز کمک کند.
انجیر خشک یا تازه: انجیر یکی از منابع دریافت مواد قندی است و اگر ۳ عدد از آن را با ۵ مویز، ۱ قاشق غذاخوری عسل، ۱ گردو، ۲ بادام، ۲ پسته و ۵ توت خشک مخلوط کنید و بخورید، یک دوپینگ مغزی اساسی انجام دادهاید.
چای سبز: پلی فنولها و آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز باعث ایجاد آرامش روانی و تقویت حافظه میشوند. به همین دلیل توصیه میشود در روزهای امتحان حداقل ۲ فنجان چای سبز گرم بنوشید.
کشمش: بهترین راه تامین سریع انرژی که مغز برای فعالیت نیاز دارد، مصرف خوراکیهای شیرین مفید مانند کشمش است.
عسل: مصرف عسل به جای مصرف شیرینکنندههای مضر مثل شکر به تامین انرژی مورد نیاز مغز کمک کند.
سبزیها: سبزیهایی مانند هویج، اسفناج، بروکلی و مارچوبه هم میتوانند باعث تقویت حافظه شوند.
آب و مایعات: مصرف مایعات در طول روز نقش بسزایی در کارآیی مغز دارد بنابراین باید مراقب باشید که به طور منظم و به میزان کافی در طول روز از نوشیدنیها استفاده کنید.
خوردن صبحانه
بهترین زمانی که مغز میتواند غذای کافی بهدست آورد، صبح است. اولویت اصلی برای داشتن مغز و ذهن پویا خوردن صبحانه است. صبحها پیش از ترک منزل فقط به خوردن چای اکتفا نکنید، با خوردن صبحانهای که حاوی موادقندی، غلات و چربیهاست، میتوان عملکرد مغز را در طول روز افزایش داد.
خوردن ناهار مناسب
خوردن یک وعده غذایی پر حجم در وقت ناهار، باعث احساس خستگی در مابقی روز میشود. سالادهای سالم، غذای مناسبی برای وعده غذایی ناهار هستند، ماهیهای غنی از چربی دریایی مانند ماهی سالمون، ساردین و ماهی تن، حاوی چربیهای امگا 3 بوده، برای تقویت سلولهای مغز مفیدند.
خوردن شام سبک در ابتدای شب
یک وعده غذای سنگین در اواخر شب میتواند موجب بروز بیخوابی و در نتیجه، افت توان مغز و حافظه بخصوص در روز بعد شود. سعی کنید حداقل سه ساعت قبل از خواب غذا بخورید تا بدن فرصت کافی برای هضم مواد غذایی داشته باشد. نان و ماکارونی سبوس دار، برنج قهوهای، لوبیا و حبوبات به دلیل داشتن کربوهیدراتهای پیچیده، آهستهتر جذب بدن میشوند و برای عملکرد مغز مفیدترند.
برای مناسب نگه داشتن سطح قند خون و پیشگیری از افت توان مغز به طور منظم غذا بخورید. مصرف سه وعده غذای اصلی کم حجم و دو میان وعده، قند خون مغز را تامین میکند. میان وعدههای سالم شامل شیر، ماست کم چرب و میوههای تازه یا خشک شدهاست.
از کافی بودن آهن و ویتامین B بدنتان مطمئن شوید
به اثبات رسیده افرادی که دچار فقر آهن هستند و کمخونی دارند، دچار عدم تمرکز و کاهش قدرت یادگیری میشوند. کمبود آهن در رژیم غذایی باعث کاهش میزان تحویل اکسیژن به مغز میشود و عدم تمرکز، کمبود انرژی و خستگی ظاهر میشود. در تغذیه خود از منابع آهن، مانند گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، لوبیا قرمز، عدس، زردآلوی خشک، غلات صبحانه غنی شده با آهن و کلم بروکلی استفاده کنید. ضمن این که مواد غذایی غنی از ویتامینهای B بخصوص مرغ، سیب زمینی، موز و جوانه غلات میتوانند برای تقویت حافظه و سلامت مغز موثر باشند.
نداشتن اضافه وزن یا کمبود وزن
چاقی و اضافه وزن و لاغری به معنی بدخوری و کمبود موادمغذی در بدن است و هر دو برای حافظه مضرند. داشتن رژیم غذایی متعادل در هر سنی و نظم غذایی میتواند به ما در داشتن حافظهای قوی کمک کند.
به قول نیکلاس راو: «حافظه، گنجینهاى است که اگر مىخواهیم از آن به قدر نیاز یارى بگیریم، باید به آن بها بدهیم و برایش سرمایه گذارى کنیم.»
گردآوری: مجله اینترنتی ستاره