رودبار، با طبیعتی زیبا و جاذبههایی چون آبشار کلشتر، دریاچه ویستان بره سر، کوه و غار درفک، چشمه داماش و سنگرود و نیز تپه مارلیک همواره گردشگران را به سوی خود میکشاند. با کجارو همراه باشید.
جاذبههای گردشگری در رودبار فراوانند و جایی در این شهرستان نمییابید که برای مسافرت خالی از لطف و جذابیت باشد. این جاذبهها برخی فصلی و برخی بدون محدودیت فصلی و قابل استفاده در تمام ایام سال هستند. در این مقاله با مهمترین دیدنیهای رودبار آشنا میشویم.
این چشمه در دهکدهی ماست خور، ۵ کیلومتری شهر رودبار و در غرب سد منجیل قرار دارد. آب چشمه ماست خور هنگام خروج از مظهر خود، گرم و جوشان است. اهالی ماستخور و علیآباد سفلا، آب چشمه را به خزینههایی هدایت و در آنها حمام میکنند. اهالی معتقدند استحمام در آب گرم این چشمه، بسیاری از بیماریهای چشم و بیماریهای استخوانی و رماتیسمی را درمان میکند.
این کوه درناحیه کوهستانی البرز غربی در نزدیکی مرزهای کوهستانی کوهای گشلان قرار دارد و از شمال توسط یک دیوار عظیم آهکی ۵۰۰ متری به منطقه جنگلی سیاهکل، از جنوب به منجیل، از شرق به دیلمان و از غرب به دره سفید رود محدود میشود. فوقالعاده سرسبز و دیدنی است و به بهشتی معروف است که محل عبور فرشتهها است.
سلانسر روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رودبار و یکی از زیباترین ییلاقات رودبار رستمآباد از شهرهای شهرستان رودبار در استان گیلان است و در ۱۵ کیلومتری رودبار قرار دارد. این منطقه دارای طبیعت بینظیر و بسیار زیبایی است که هر بینندهای را به خود جذب میکند. ییلاق سلانسر در ارتفاع ۱۲۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و در دامنه این ییلاق درختان تنومند و بزرگ و در بلندای آن علفزارهای زیبایی وجود دارد. سلانسر تابستانهای بسیار خنک دارد، ارتفاع زیاد و طبیعت همیشه مه گرفته آن از زیباییهای دیگر این ییلاق است. سلانسر از زیباترین ییلاقات منطقه رودبار است، سلانسر در ارتفاعات شهر رستمآباد قرار گرفته است و نزدیکترین منطقهی توریستی و گردشگری به مرکز استان گیلان است.
استخر ویستان (viyastan) بره سر یکی از جاذبههای طبیعی و جزو مناطق نمونه گردشگری منطقه خورگام محسوب میشود که در بهار و تابستان مورد توجه گردشگران وطبیعتگردان بیشماری از سراسر ایران است. این استخر با داشتن محیطی مفرح و سالم در دل جنگل، دارای گونههای مختلف از پرندگان، انواع آبزیان است. این دریاچه بهطور طبیعی بر اثر زلزله به وجود آمده و آب از کوههای اطراف تامین میشود و دارای یک موقعیت عالی و مناظر چشمنوازی است.
دریاچه ویستان فاقد رود دائمی است و از سرازیر شدن آبهای سطحی و چشمههای زیرزمینی ایجاد شده است. پوشش گیاهی منطقه شامل بید، بلوط و راش، زالزالک و گیاهانی چون گل گاوزبان، لاله کوهی، شیرین بیان و... است اما در حاشیه دریاچه گیاه غالب نی به وفور قابل مشاهده است. این منطقه به دلیل کوهستانی بودن و قرار گرفتن دریاچه در دره برای فصول گرم سال پیشنهاد میگردد. امکان ماهیگیری در دریاچه وجود دارد اما ماهیان زینتی قرمز بیش از سایر ماهیان خودنمایی میکنند. اطراف این دریاچه فاقد هرگونه امکانات رفاهی است و منطقه از امنیت خوبی برخوردار است. وسعت دریاچه در حدود ۴ هکتار است و طولی در حدود ۲۳۰ متر و عرضی در حدود ۱۰۰ متر دارد.
آبشار زیبای کلشتر که بیش از بیست متر ارتفاع دارد یکی دیگر از مکانهای دیدنی روستای کلشتر رودبار به حساب می اید. روستای کلشتر به دلیل شرایط خاص، مساحت عمده جنگلهای منطقه رابه خود اختصاص داده است. جنگلهای پر درخت و بکر در ارتفاع ۱۰۰۰ متری از سطح دریا و کوه آسمانسرا با دشتی زیبا با علفهای بلند و سبز در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح دریا یکی دیگر از نقاط دیدنی روستای کلشتر است.
منطقه جنلگی سیاهرود در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان رودبار واقع شده است که در تاریخ ۱۵/۱۰/۱۳۷۸ مورد حفاظت قرار گرفت. منطقه مذکور تماماً کوهستانی و دارای عرصههای جنگلی متراکم و پراکنده، اراضی مرتعی و اراضی کشاورزی وسیع، درههای عمیق و پرآب، مناطق صخرهای، چشمهسارهای متعدد و رودخانههای دائمی است.
این چشمه معدنی در روستای داماش از توابع بخش عمارلو شهرستان رودبار واقع شده است. روستای داماش در ارتفاع ۲۲۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. مسیر دسترسی به این محل عبور از کمربندی قزوین به سمت گردنه کوهین و خروج از جاده اصلی به طرف لوشان است. پس از طی مسافت ۴۰ کیلومتر منطقه جیرنده واقع شده است که از این زمان با طی مسافت ۷ کیلومتر دهکدهای کوچک و باصفا در میان دشتی سبز به نام داماش قرار دارد.
سپیدرود، دریای خزر و آتشفشان درفک سه پدیده معروف جغرافیایی گیلان است. دهانهی آتشفشان درفک بزرگترین دهانهی آتشفشانی است که در ایران وجود دارد. نام درفک برای گیلانیان به همان اندازه آشنا است که دماوند برای مردمان فلات مرکزی یا سهند و سبلان برای ساکنان آذربایجان. این آتشفشان شگفت انگیز در ۵۰ کیلومتری جنوب وجنوب شرقی رشت واقع شده است و حدود ۲۷۰۵ متر ارتفاع دارد و یکی از قلل مرتفع سلسله جبال البرز است.
درفک دو غار معروف دارد: یکی غار یخی و دیگری غار آهکی به نام نوچاه غار یخی در تمام فصول سال پوشیده از لایه ضخیم یخ است. دهانه غار کوچک ولی شیب آن هولانگیز است. در حقیقت یک صفحهی یخی صیقلی است که حدود ۴۵ درجه تا عمق ۱۲۰ متری ادامه دارد. غار دیگر غار استلاکتیکی نوچاه است که خیالات وهمانگیز مردم منطقه آنها را حیوانات منجمد شده میداند. با کمال تاسف این غار در فاجعهی زمینلرزه ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ فرو ریخت و امروزه آثاری از آن به جا نمانده است.
این غار در روستای شاه شهیدان از توابع دهستان خورگام، بخش خورگام شهرستان رودبار واقع شده است. این غار که مربوط به عصر آهن است، به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه مارلیک یکی از ۵ تپه باستانی است که در دره گوهررود در اطراف رودبار واقع شدهاند. درهای خوش آبوهوا که برای سالها محل سکونت اجداد ثروتمند گیلانیها بوده است. تپههای زینب بیجار، پیلاقلعه، دوربیجار و جازم کول، نامهای سایر این تپهها هستند.
سنگرود روستایی است از توابع شهرستان رودبار، بخش عمارلو که تقریبا در ۲۰ کیلومتری شهر لوشان قرار دارد. متاسفانه چشمه آب معدنی سنگرود متروک مانده و انتظار میرود در سالهای آینده چیزی جز نامی از آن باقی نماند. در حالی که این چشمه میتواند به یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان رودبار تبدیل شود. آب این چشمه در مداوای رماتیسم و ناراحتیهای استخوانی و همچنین بیماریهای پوستی مؤثر است.