بیماری های زنان از جمله عفونت های قارچی یکی از مهم ترین دلایل مراجعه زنان به پزشکان است. ترشح ها و عفونت هایی که ممکن است در نگاه اول برای خیلی ها نگران کننده نباشد و به درمان های خانگی اکتفا کنند اما ما می خواهیم به شما بگوییم موضوع فراتر از اینهاست.
پزشکان زنان به این نکته اشاره می کنند که بخشی از بیماری های عفونی رایج در میان زنان که می تواند به بیماری های جدی تر داخلی منجر شود، از راه لباس زیر به بدن آن ها منتقل می شود. استفاده طولانی مدت از لباس به ویژه شلوارهای تنگ مخصوصا در فصل گرما از جمله هشدارهایی است که متخصصان آن را عاملی برای ابتلا و عود مجدد عفونت های زنانه و سخت شدن روند درمان می دانند.
به گفته متخصصان بسیاری از زنانی که برای درمان عفونت ها و بیماری های زنان در ناحیه تناسلی به آن ها مراجعه می کنند، درباره اهمیت رعایت اصول بهداشتی برای خشک نگه داشتن واژن همچنین اهمیتی که بهداشت لباس زیر بر سلامت آن ها دارد، اطلاعات زیادی ندارند. بخشی از این فرایند ناشی از شرایط فرهنگی ایران است که ارائه آموزش هایی در این خصوص را حتی در خانواده ها دشوار می کند، هر چند این مسئولیتی است که انتظار می رود مادران درباره دخترانشان به درستی ایفا کنند.
لباس زیر از کالاهای مصرفی است که باید آن را زود به زود نو کرد و زیاد هم باید داشت. اگر لباس زیر به اندازه کافی داشته باشید، آن را زود به زود عوض می کنید و به راحتی هم آن را دور می اندازید. خیلی ها به دلیل اینکه لباس زیرشان در معرض دید دیگران نیست، آن را تا چند سال به بدترین وضع نگه می دارند.
همه زنان باید بدانند که حفظ تمیزی و خشکی واژن، اهمیت زیادی در سلامت واژن دارد و لباس هایی که می پوشند می تواند بر سلامت آن تاثیر داشته باشد. انواع خاصی از پارچه ها یا لباس هایی که برای ناحیه تناسلی طراحی می شوند و به فروش می رسند می توانند گرما و رطوبت واژن را افزایش دهند و این امر منجر به رشد بیش از حد باکتری ها و عفونت ها می شود.
حتما بارها با این توصیه مواجه شده اید که بهتر است از لباس های زیر نخی استفاده کنید، این توصیه درستی است. چرا که لباس های نخی بخشی از رطوبت را از خود عبور می دهند و فضای مناسبی برای واژن فراهم می کنند. پوشیدن لباس های تنگ هم یکی از اشتباهاتی است که فضای نامناسبی برای واژن ایجاد می کند و میزان این آسیب ها را بالا می برد. دقیقا به همین دلیل است که زمان انتخاب لباس باید به سایز و اندازه ای که مناسب شماست دقت کنید. ممکن است انواع لباس های فانتزی در ظاهر زیبا به نظر برسند اما الیاف به کار رفته در تورها ممکن است حساسیت زا باشد و به تدریج عوارضی را برای شما ایجاد کند که سال ها به دنبال درمان آن باشید.
بعد از شنا
استخر و سونا وهمه فضاهای مرطوبی که ممکن است گذرتان به آنجا بیفتد، محل مناسبی برای انتقال انواع بیماری هاست. زنانی که به طور مرتب شنا می کنند و به سونا می روند تقریبا ۳ برابر بیشتر از دیگر زنان به بیماری های عفونی ناحیه تناسلی مبتلا می شوند.
وقتی از لباس های شنا استفاده می کنید باید بلافاصله بعد از تمام شدن شنا، لباس های عادی تان را بپوشید، فکر نکنید که نیم ساعت دیگر به خانه می رسید و لباستان را عوض می کنید، همین مدت زمان کوتاه برای انتقال انواع بیماری ها و عفونت به بدن شما و ایجاد بیماری های جدی کافی است! این موضوع صرفا مختص زمانی که به استخر می روید نیست. چنانچه شما عضو یک باشگاه ورزشی هستید، چند روز در هفته ورزش می کنید یا به پارک می روید و پیاده روی پرسرعت دارید نیز بعد از اتمام ساعت ورزش باید بلافاصله لباس های زیرتان را عوض کنید تا مانع از بروز هرگونه مشکل شوید.
فرار از باکتری و قارچ
«هر روز لباس زیرتان را عوض کنید و منتظر حمام رفتن نمانید.» این توصیه «مهتاب درویشی» متخصص زنان است. به گفته او قارچ ها در محیط گرم و مرطوب به راحتی رشد می کنند و این توصیه به ویژه برای فصل های گرم سال و زنانی که هر روز ساعت های طولانی از شلوار استفاده می کنند باید جدی تر گرفته شود: «در سال های اخیر انواع ژل های مخصوص شست و شوی بانوان و همچنین دستمال های مرطوب در بازار ایران و داروخانه ها قابل دسترس است. اگر زنان خود را به استفاده منظم از این ژل ها عادت دهند از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرده اند. این ژل ها رطوبت پوست را به اندازه مناسب تنظیم و تشرحات بدبو را کنترل کرده و کاهش می دهند.
بخشی از بیماری های عفونی رایج در میان زنان می تواند به بیماری های جدی تر داخلی منجر شود
یکی از نکاتی که زنان باید به آن توجه کنند این است که همه بیماری های ناحیه واژن به راحتی درمان نمی شوند و برخی از آن ها بهدوره های طولانی درمانی نیاز دارند. زمانی که واژن مستعد ابتلا به بیماری عفونی می شود این بیماری در دوره های مختلف عود می کند و زندگی روزمره و زناشویی آن را تحت تاثیر قرار می دهد.»
شایع ترین بیماری دستگاه تناسلی زنان در ایران عفونت است که به دو نوع عفونت بخش های تحتانی و عفونت بخش های فوقانی تقسیم می شود. بخش تحتانی شامل قسمت خارجی، دهانه رحم و واژن می شود و ناحیه رحم، لوله ها و ناحیه لگنی بخش های فوقانی را تشکیل می دهند.
اهمیت رعایت بهداشت در لباس زیر و رعایت نکاتی از جمله اتوکردن آن ها و خشک شدن در آفتاب از این جهت است که این لباس ها می توانند عفونت ها و بیماری ها را به داخل رحم و بدن زنان منتقل کنند و حتی کار به جراحی و بیماری های جدی بکشانند.
این نکته ای است که فرسته رادنیا، متخصص زنان درباره آن می گوید: «عفونت های ناحیه لگنی در صورت درمان نشدن در نهایت به داخل شکم منتشر می شوند.
بنابراین اهمیت این موضوع در این است که اگر ما عفونت های بخش های تحتانی را جدی نگیریم و آن ها را درمان نکنیم، عوارضی در این نواحی ایجاد می شود. اگر این عفونت ها به بخش های فوقانی نفوذ کنند، منجر به عفونت های لگنی می شوند که عوارض زیادی را برای زنان به دنبال دارد.»
یکی از این عوارض، نازایی است که در نتیجه چسبندگی لوله ها اتفاق می افتد، حاملگی خارج از رحم نیز از دیگر عوارض آن است.
ممکن است با ایجاد چسبندگی داخل شکم، چرک داخل شکم ریخته شود که علائم شکم حاد را ایجاد می کند. با این شرایط ممکن است زنان دچار تب های بالا و آبسه در شکم شوند که گاه نیاز به جراحی و تخلیه پیدا می کنند. عود یکی دیگر از عوارض این بیماری است، زنی که یک بار دچار این مشکل شود احتمال ابتلا در دفعات بعد نیز وجود دارد. بنابراین لازم است زنان علائم این بیماری را حتی اگر خفیف باشد، جدی بگیرند و با درمان به موقع آن دچار عوارض بعدی نشوند.
همه زنان باید بدانند که حفظ تمیزی و خشکی واژن، اهمیت زیادی در سلامت واژن دارد
به گفته رادنیا، شایع ترین نوع عفونت بخش های تحتانی دستگاه تناسلی، عفونت های قارچی هستند که در شرایطی به وجود می آید که تعادل میکروب ها در واژن به هم می خورد: «این بیماری در مناطق گرمسیر شایع تر است و در فصول گرم هم بیشتر اتفاق می افتد. اگر زنی در رعایت بهداشت فردی اش کوتاهی کند و لباس زیر خود را مرتب عوض نکند، بدنش مرطوب باشد و به مدت طولانی لباس های تنگ به تن داشته باشد، این عفونت در او عود می کند و درمان پذیر نخواهدبود یعنی مزمن می شود.»
به جز عفونت های قارچی، عفونت های دیگری هم هستند که واژن را درگیر و دهانه رحم را دچار مشکلاتی می کنند. برای مثال دهانه رحم زخم می شود و علاوه بر اینکه عفونت به سمت بالا می رود ممکن است تغییراتی در سلول ها ایجاد شود و ضایعات قبل از سرطان بروز کند. معاینه قدیق، پاپ اسمیرهای مرتب سالانه و پیگیری مشکلات تا درمان قطعی از وظایف زنان در صورت ابتلا به عفونت است. سوزش، خارش و ترشحات غیرعادی از علائم اولیه عفونت هاست، بنابراین نسبت به این علائم حساس باشید.
پزشکان زنان بر این نکته تاکید می کنند که اندازه لباس زیر نکته مهمی است که زنان در انتخاب لباس ها باید مورد توجه قرار دهند. لباس زیر تنگ عروق پوست را تحت تاثیر قرار داده و در قسمت هایی مانع گردش صحیح خون می شود به خصوص اگر تنگی لباس در ناحیه لگن، زانو، سینه و حلقه آستین ها باشد، اختلال جریان خون در این نواحی باعث عارضه شایع لباس های تنگ یعنی کوفتگی و خستگی می شود. البته گاهی این تنگی به حدی زیاد می شود که قسمت هایی از پوست کبود شده و تغییر رنگ می دهد.
یکی دیگر از مشکلات لباس های تنگ مشکلات گوارشی است. درواقع لباس تنگ حرکات دودی (حرکات کرم گونه) دستگاه گوارش را مختل می کند و موجب تجمع گاز در معده و نفخ شکم می شود که معمولا با درد شکم همراه است. همچنین پوشیدن لباس زیر تنگ و بدون تبادل هوا باعث افزایش احتمال به عفونت مثانه در زنان می شود. از عوارض لباس های تنگ نوعی کهیر به نام کهیر فاری است که در اثر فشار موضعی بر بدن مثل پوشیدن لباس های تنگ پدید می آید.
علاوه بر همه اینها به خاطر داشته باشید که لباس زیر را از هر جایی و صرفا به دلیل ارزان بودن تهیه نکنید. لباس هایی که دستفروشان مترو هفته ها در واگن های زیرزمینی دست به دست می کنند ممکن است چند هزار تومان ارزان تر باشد اما آسیبی که در اثر استفاده از لباس های آلوده به سلامت شما وارد می شود خیلی بیش از اینها خرج روی دستتان خواهدگذاشت!
همه خطراتی که لباس زیر نامناسب می تواند برای سلامت زنان داشته باشد با روزی چند دقیقه رسیدگی و رعایت بهداشت و سخت گیری بیشتر قابل پیشگیری است، از طرفی نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که شما ممکن است سال های سال علائمی از عفونت های واژنی نداشته باشید اما باید این احتمال را در نظر بگیرید که شاید رحم شما به انواع عفونت هایی آلوده شده باشد که هنوز علائم آشکاری از خود نشان نداده اند، ولی ممکن است روزی کار دستتان بدهد و همان روز است که یاد لباس هایتان می افتید، همان لباس هایی که می توانند شما را بیمار کنند.
منبع:ماهنامه زنان و زندگی/برترین ها