مدیتشن یا مراقبه در اصل روشی است که تمامی زندگی فرد را تحت الشعاع قرار میدهد و باعث میشود تا زندگانی فرد از موهبت بیهمتای آن سرشار و مملو گردد. آشنایی با مراقبه و به کارگیری روش های آن برای هر شخصی می تواند نقطه عطف و سکوی پرتابی باشد، به سوی کمال و وصل به ذات احدیت و سرچشمه نامحدود هستی
مدیتیشن یعنی متمرکز کردن ذهن و به آرامش رساندن آن. این تمرکز خواه میتواند بر روی یک تصویر خواه روی ذکر، دعا و... انجام گیرد. کاهش استرس، کسب آرامش و آگاهی از حال انسان هدف والای مدیتیشن است. با این روش تمرکز ذهن، رسیدن به کمال روحانی و معنوی امکان پذیر است.
ذهن همواره پر از شلوغیهای افکار در حال گذر، آرزوها و امیدها، خاطرهها، هیجانهاست. زمانی که افکار و آرزوها به ذهنتان هجوم نیاورند، هیچ فکری به وجود نیاید و هیچ آرزویی شکل نگیرد آنگاه شما واقعاً آرام هستید و آین آرامش همان مدیتیشن است.
در هنگام مدیتیشن از هر گونه تمرکز ذهنی بپرهیزید و آرامش داشته باشید. دوم این اینکه هر چه در درون تان اتفاق می افتد را بدون هیچ دخالتی فقط نگاه کنید. و سوم آن که هیچ گونه قضاوتی درباره آن چه در درون شما اتفاق می افتد، انجام ندهید.
جدای از این اصل فراموش نکنید که افرادی حقیقتا طعم مدیتیشن را چشیده اند که بیش از حد آن را جدی نگرفته و اصولا زندگی برایشان یک سرگرمی است.
هرگز عجله نکنید و در هر صورت نتیجه مدیتیشن را به خدا بسپارید. هیچ تلاشی در زندگی به هدر نمی رود به ویژه قدم هایی که برای رسیدن به حقیقت برداشته می شود. مدیتیشن در واقع حالتی است که در آن علاقه مندی به نتیجه از میان رفته است.
در مدیتیشن شما متوجه می شوید که نه شاد هستید و نه غمگین بلکه یک مشاهده کننده هستیدکه شادی ها و غم ها را می بینید در این صورت ذهن شما به آهستگی شروع به ساکت شدن میکند و شما وقتی خود را در حال مشاهده آرام شدن ذهن تان ببینید در واقع خود واقعی خود را دیده اید. رسیدن به چنین حالتی هدف اصلی تمام مدیتیشن هاست.
سفر درون، سفر بسیار جالب و زیبایی است که از هر مرحله آن لذت خواهید برد. وقتی در این سفر مثلا گل سرخی را مشاهده میکنید خود گل سرخ را فراموش کنید و فقط به خود که مشغول تماشای گل سرخ هستید توجه داشته باشید تا حدی که به آن لحظه زیبا برسید که وجود شما از گل جدا نیست و شما و گل در واقع یکی هستید. عشق ورزیدن، گوش فرا دادن به موسیقی، تماشای غروب خورشید همه و همه پدیده هایی هستند که می توانید با آنها تجربه یکی شدن را داشته باشید.
در این تکنیک شما یک کلمه یا صوت ساده(مانترا) را در طول زمان حرکت با خود تکرار میکنید تا افکار خود را متمرکز کنید و به حالت آرامش برسید.
تمرکز بر فرایند دم و بازدم، برای کمک به روشن شدن ذهن است
جایى آرام و بسیار راحت براى تمرین مدیتیشن مثل جایى براى راحت خوابیدن و نشستن که بطور فزاینده اى باعث استراحت عضلات بدن باشد مورد نیاز است.
وضعیت راحت براى بسیارى از تکنیکهاى مدیتیشن ضرورى است. وضعیت کلاسیک در بسیارى از تکنیکها این است که مهره هاى پشتى باید صاف و مستقیم باشد. وضعیت نشسته بهتر از خوابیدن به پشت است . این بخاطر آن است که وضعیت خوابیده به پشت حرکات قبل از خواب را در شخص تقلید کرده و ممکن است شخص به خواب رود.
براى تغییر جهت توجه به درون و نگهدارى و مراقبت از آن، بایستی توجه را بر یک محرک ثابت جلب و متمرکز کرد. مثل یک کلمه یا جمله دعایی به طور تکرارى از حفظ خوانده شود.
دچار اضطراب نشوید ، هر وقت ذهن شما از توجه خاص روى محرکى که قبلاً ذکر شده منحرف شد، دوباره توجه تان را به آن جلب کنید.
بهطور کلی مراقبه یک تکنیک ذهن و بدن است که در آن شخص به آرامی توجه را به درون میبرد تا به آرامش جسمی و ذهنی دست پیدا کند. اکثر انواع آن از تمرینات مذهبی شرقی به خصوص از هند، چین و ژاپن به غرب رفتهاست. تنها در سه دهه اخیر است که این تکنیکها به طور جدی برای دستیابی به سلامتی، بخصوص برای درمان استرس و کاهش دردهای مزمن به کار میرود.
هنگامی که ما meditation انجام میدهیم (حتی برای چند دقیقه در روز) به ذهن و بدن خود اجازه میدهیم که به آرامش برسد. این حرکات عوامل استرسزا که موجب ترشح سموم و هورمونهای استرس است را از بدن دفع میکند. بعلاوه، نفسهای عمیق و آرامشبخش، اکسیژن را وارد سلولهای بدن میکند، مجموع تنفس و آرامش با هم سموم را از تمام بدن محو میکند.
بسیاری از بیماران بیان میکنند که بعد از مدیتیشن، از میزان خطوط سطحی پوست و چین و چروکهایشان کاسته شده، آکنه و سیاهی و پف دور چشمهایشان بهبود یافته و آبی زیر پوستشان رفته و جلای پوستشان بازگشته است همچنین نتایج بعد از حدود دو هفته نه تنها بر روی پوست و موی شما نمایان خواهد شد، بلکه حالات روحی شما نیز بهبود خواهد یافت.
گردآوری: مجله اینترنتی ستاره