با دلگرم همراه باشید تا با راه های درمانی مناسب برای درمان و پیشگیری از سرطان پروستات آشنا شوید.
پروستات عضوی از بدن است که ما بین مثانه و مجاری ادرار قرار دارد و بر روی لوله های ادراری که از مثانه به مجاری ادرار میروند جای گرفته است. این عضو ، که فقط در مردان وجود دارد ، وظیفه ی کنترل و تنظیم هورمون جنسی مردانه (تستوسترن) را بر عهده داشته و فعالیت اصلی خود را از دوران بلوغ آغاز کرده وتا پایان عمر ادامه میدهد.
بدیهی است تمام عوامل خارجی همچون : غذاها ، داروها، استرس و یا مسائل جنسی و یا عوامل داخلی که بر تولید هورمون جنسی تستوسترن تاثیر میگذارد ، برروی این عضو بدن نیز اثر گذاشته وباعث میشود این عضو ، فعالیت خود را برای کنترل این هورمون افزایش دهد و کار بیشتری انجام دهد ؛ این فعالیت اضافی در سنین جوانی غالبا باعث سرطان پروستات نمیشود ، ولی هنگامی که انسان رو به پیری میرود و بدنش مستهلک میشود ، این فعالیت ها میتواند زمینه بروز سرطان پروستات را ایجاد کند ، به خصوص ، اگر فرد از لحاظ ارثی مستعد این سرطان باشد ، احتمال بروز این بیماری در سنین پس از 40 سالگی در این فرد ، تا حد قابل توجهی افزایش می یابد .
سرطانی شدن سلول های پروستات باعث میشود که ، حجم این عضو تا حد قابل توجهی افزایش یلبد ، با توجه به محل این عضو ، که بر روی لوله ادراری قرار دارد ، فرد در حالت حاد این بیماری ف توانایی دفع ادرار خود را نخواهد داشت و به دلیل فشار امدن به اعضای داخلی همچون مثانه ، فرد مبتلا دچار دردهای شدید شکمی شده و در برخی موارد دچار خونریزی های داخلی میگردد.
همچنین این عضو بدن دیگر قادر نخواهد بود ، وظیفه حیاتی خود را در تنظیم هورمون ها انجام دهد و همین عاملی خواهد بود ، برای شکل گیری بیماری های دیگر که فرد را تا مرگ پیش خواهد برد.
یکی از کارهای پروستات کمک به کنترل ادرار، با وارد کردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح میکند که سلولهای جنسی مرد، یا اسپرمها را فعال نگه میدارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده میکند.
این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذیای دارد که برای فعال باقی ماندن اسپرمها، لازم است. اعمالی که پروستات انجام میدهد، نشان میدهد که اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد.
* مشکل در ادرار کردن، احساس فوریت و یا تکرر ادرار.
* خون در ادرار و یا مایعات دستگاه تناسلی.
* سوزش ادرار یا ادرار دردناک.
* مشکل در فعالیت جنسی طبیعی.
* سفتی و درد متناوب در پایین کمر، لگن یا بالای رانها.
* بند آمدن ادرار یا قطره قطره آمدن ادرار.
سه گروه بیماری پروستات را تحت تاثیر قرار میدهد:
* بزرگ شدن خوش خیم پروستات
* التهاب پروستات یا پروستاتیت
* سرطان پروستات، که یک سوم مردان را تهدید میکند.
بزرگشدن خوش خیم پروستات چیست؟
در مردان جوان، پروستات تقریبا به اندازهی یک گردو است. با افزایش سن اندازهی این غده نیز افزایش مییابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات BPH)) گفته میشود.
از چه زمانی آغاز میشود؟
این فرایند از ۳۰ سالگی شروع میشود و اغلب موارد بعد از ۵۰ سالگی علائم پدیدار میشوند. بزرگ شدن پروستات که بیشتر در افراد مسن دیده میشود علائمی ایجاد میکند.
سرطان پروستات با نشانه های مرتبط با دفع ادرار و یا درد شکم تظاهر میکند. این نشانه ها با علائم بیماریهای رایجی مانند:عفونت و هیتروفی (بزرگی) خوش خیم پروستات (Benign Prostatic Hyperplasia) مشترک است.
همانطور که گفته شد ، این بیماری غالبا در افراد بالای چهل سال رخ میدهد ، پس چنین افرادی باید حواس خود را بیشتر جمع کنند ، به این افراد توصیه میشود هر یک سال یک بار ، ازمایش پروستات بدهند ، این ازمایش که شامل یک سونوگرافی و یک کشت نمونه ادرار است ، هزینه چندانی ندارد ، اما تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری و درمان این بیماری قبل از رسیدن به حد بحرانی دارد ، زیرا درمان این بیماری در مراحل اولیه، بسیار ساده تر وموفقیت امیز تر از زمانیست که،به حد بحران رسیده باشد.
درست است که گفته شد این بیماری در معمولا در سنین بالای چهل سال اتفاق می افتد ، ولی به این معنا نیست که مردانی که کمتر از چهل سال سن دارند ، باید نسبت به این بیماری بی تفاوت بوده و هیچ اقدامی در جهت پیشگیری از این بیماری نکنند ، همه ما باید بدانیم که زمینه ایجاد سرطان پروستات ، در دوره جوانی شکل میگیرد و فقط زمان اشکار شدن ان در سنین بالای چهل سال است ؛ پس همه ما باید از همان ابتدای دوران بلوغ نسبت به تغذیه و مسایل اخلاقی حساس باشیم ،
زیرا اگر نسبت به این دو عامل بی توجه باشیم ، ممکن است زمینه ساز این بیماری درآینده شوند. برای اینکه اهمیت این مسایل را به خوبی بدانیم ، به تشریح بیشتر آنها و رابطه انها با سرطان میپردازم :
تغذیه : غذاهای تند و پر ادویه ، سبزیجاتی همچون پیاز و میوه های گرمسیری همچون موز وانبه ، قابلیت هورمون سازی زیادی در مردان دارند ، پس طبق گفته های قبلی ، که افزایش سطح این هورمون میتواند کار اضافی را به پروستات تحمیل کند ، پس پیشنهاد میشود ، در مصرف اینگونه غذا ها زیاده روی نشده و همواره تعادل در مصرف این غذاها در نظر گرفته شود . گوجه فرنگی دارای ماده ای به نام لیکوپن است ، که تحقیقات ثابت کرده در پیشگیری از سرطان پروستات ، بسیار موثر است ، پس مصرف گوجه فرنگی ، به خصوص به صورت پخته (که دارای لیکوپن بیشتری است) توصیه میشود.
1- مصرف سبزیجات از خانواده کلم مثل بروکلی، کلم، گلکلم نه تنها آنتیاکسیدان زیادی به بدن میرسانند بلکه حاوی ایزوتیوسیاناتها هستند که از فیتوشیمیکها تشکیل شده و برای سلامت بسیار مفیدند!
2- مصرف ماهی و روغنهای گیاهی به دلیل آنکه غنی از امگا3 هستند احتمال ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان پروستات را پایین میآورند!
3- مصرف موادغذایی حاوی ویتامین E سبب کاهش هیپرتروفی پروستاتیک شده و از غدد در برابر سرطان محافظت میکنند. مارگارین، روغنهای گیاهی، گردو، گندم و غلات کامل از جمله منابع غنی ویتامین E هستند!
4- مصرف غلات سبب افزایش میزان فیبر، سلنیوم و ویتامین E و همچنین ترکیبات فیتوشیمیک در بدن شده که در پیشگیری از سرطان مفید است!
5- تحقیقات اخیر پژوهشگران نشان داده است مصرف گوجه و مشتقات آن چون حاوی لیکوپن است میتواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. گوجه به ویژه وقتی میپزد لیکوپن بیشتری آزاد میکند. به همین دلیل املت گوجه و سوپ آن نه تنها مانع از چاقی میشود بلکه از بروز سرطان هم جلوگیری میکند!
6- سلنیوم نوعی نمک معدنی است که در گردو، میوههای دریایی، برخی گوشتها، ماهی، گل گندم، دانه گندم و برنج قهوهای موجود است و از بروز سرطان پیشگیری میکند.
7- موادغذایی حاوی سویا از هیپرتروفی پروستات پیشگیری کرده و رشد تومورها را کند میکند. دلیل این امر ایزوفلاونهای موجود در سویا است که سبب کاهش میزان دیهیدروتستوسترون یا هورمون مردانه و رشد غیرعادی بافت پروستات میشود.
8- گوشتهای قرمز چون حاوی چربی حیوانی هستند میتوانند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند.
9- مصرف زیاد آب و مایعات غیرالکلی چون سبب شستشوی کلیه و مثانه میشود برای مبتلایان به هیپرتروفی پروستات مفید است. برعکس آن مصرف قهوه و آب جو به این افراد توصیه نمیشود.
10- مصرف الکل، مایعات دارای کافئین و ترکیباتی که مجاری ادرار را ملتهب میکنند برای مبتلایان به هیپرتروفی پروستات مضر است
وجود مسایلی همچون خوارضایی و یا بی بند وباری جنسی ، نه تنها میتواند بر روی دستگاه های تولید هورمون جنسی تاثیر بگذارد ، بلکه میتواند بر روی پروستات نیز اثر بگذارد و موجب مستهلک شدن آن بشود ، همچنین کشیدن سیگار و مواد دخانی که ام السرطان هستند ، نیز میتواند زمینه ساز خوبی ، برای این بیماری مهلک شود.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی