با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان خون در مدفوع آشنا شوید.
نشان دهنده این است که قسمتی از دستگاه گوارش شما دچار خونریزی شده است.بعضی اوقات این خون بسیار کم و بعضی اوقات بیشتر است.اگر قسمت بالایی دستگاه گوارش شما دچار خونریزی باشد رنگ مدفوع سیاه است.وجود خون در مدفوع می تواند علل زیادی داشته باشد که در زیر به آنها اشاره می کنیم
شقاق مقعدی :اغلب هنگام عبور مدفوع های سفت و بزرگ ،پارگی کوچک در دیواره مقعد حاصل می شود که به آن شقاق مقعد می گوینددیورتیکول ها کیسه های کوچکی هستند که از دیواره روده بزرگ بیرون می زنند. معمولا دیورتیکول باعث ایجاد مشکل حادی نمی شود، اما گاهی اوقات خونریزی و یا عفونت می کنند و باعث بیماری دیورتیکولار می شوند.
علت خون در مدفوع خونریزی قسمتی از دستگاه گوارش است. گاهی اوقات میزان خون به قدری کم است که تنها با آزمایش خون پنهان یا مخفی تشخیص داده میشود. در زمانهای دیگر، خون به خوبی در مدفوع مشخص است (مدفوع خونی). خونریزی ای که در دستگاه گوارش ایجاد میشود باعث میشود که مدفوع مشکی و قیری شکل به نظر برسد. علتهای احتمالی وجود خون در مدفوع از قرار زیر است:
دیورتیکولی وجود بیرون زدگی های کوچک کیسه مانند در دیواره روده بزرگ است. این بیماری معمولا مشکلی را به وجود نمیآورد، اما گاهی اوقات باعث خونریزی و عفونت میشود.
یک برش یا پارگی در بافت پوشش مقعد مشابه ترکهای لب یا زخم برش کاغذ است. این بریدگی و زخمها اغلب ناشی از عبور یک مدفوع بزرگ و سفت هستند و میتوانند همراه با درد باشند.
التهاب روده یکی از شایعترین علتهای وجود خون در مدفوع می باشد.
بیماری است که در آن عروق خونی غیرنرمال شکننده، خونریزی میکنند.
زخمی باز در غشای معده یا اثنی عشر، لبه بالایی روده کوچک است. بسیاری از زخم معدهها ناشی از عفونتی هستند که با یک باکتری که باکتری هلیکوباکترپیلوری نام دارد، به وجود میآیند. مصرف طولانی مدت یا با دوز بالا از داروهای ضد التهابی مثل آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن نیز باعث به وجود آمدن زخم معده میشود.
پولیپ ها زائدههای خوش خیمی هستند که میتوانند رشد کنند، دچار خونریزی شود یا سرطانی گردند. این بیماری اغلب باعث خونریزی میشود که این نوع خونریزی قابل رویت بدون آزمایش نمی باشد.
وریدهای واریسی مری یا پارگی در مری باعث خونریزی شدید و دیدن خون در مدفوع میشود.
التهاب روده یکی از عوامل شایع مدفوع خونی است.بیماری که در آن رگهای خونی نازک می شوند و بصورت غیر طبیعی باعث خونریزی می شوند و آنژیو دیسپلازی نام دارد
زخم باز در دیواره معده و ابتدای روده باریک که زخم پتپیک نام دارد و می تواند موجب ایجاد خون در مدفوع شود و بیشتر این زخم ها در اثر یک عفونت باکتریایی به نام هلیکوباکترپیلوری رخ می دهند.توجه داشته باشید که مصرف زیاد داروهای ضد التهابی مثل آسپیرین و بروفن و ناپروکسن هم زخم معده را حاصل می شود
پولیپ ها اظولا توده های خوش خیمی هستند که توانایی بزرگ شدن را دارند و می توانند خونریزی کنند و سرطانی شوند.بطور مثال سرطان روده بزرگ باعث ایجاد خون در مدفوع می شود که با چشم دیده نمیشودیکی دیگر از علل وجود خون در مدفوع واریس یا پارگی مری است.
علائم بیماری
درد معده همراه با علائم دیگری است که به بیماری یا اختلال به وجود آورنده آن بستگی دارد. علائمی که اغلب دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهند ممکن است بر دستگاههای دیگر بدن نیز اثر گذار باشد. از علائمی که می تواند همراه با دیدن خون در مدفوع باشد درد معده است علاوه بر این ممکن است درد معده همراه علائم و نشانه های دیگری نیز باشد که به شرح زیر است:
ارائه اطلاعات صحیح و کامل درباره مدفوع خونی توسط بیمار به پزشک، می تواند او را در تشخیص محل خونریزی کمک کند، مثلا مدفوع سیاه نشان دهنده وجود زخم یا مشکلی در قسمت بالایی دستگاه گوارش است.
ولی مدفوع خونی با رنگ قرمز روشن، نشان دهنده وجود مشکل در قسمت پایینی دستگاه گوارش مثل هموروئید (بواسیر) یا بیماری دیورتیکولیت است.
بعد از آگاهی از وضعیت سلامتی و بیماری های فرد و معاینه بدنی او، پزشک یک سری آزمایش را برای تعیین علت مدفوع خونی می نویسد که عبارتند از:
1- بیرون آوردن محتویات معده با فرستادن لوله ای از راه بینی به داخل آن.
2- آندوسکوپی مری، معده و ابتدای روده باریک برای بررسی محل خونریزی. در طی این روش می توان نمونه کوچکی از بافت را نیز برای آزمایش برداشت (بیوپسی).
3- کولونوسکوپی: آندوسکوپی روده بزرگ از راه مقعد
4- آندوسکوپی روده باریک
5- عکسبرداری اشعه ایکس با باریوم
6- آنژیوگرافی
7- لاپاروتومی: باز کردن و بررسی شکم توسط پزشک جراح.
8- تست های آزمایشگاهی برای بررسی مشکلات انعقاد خون، کم خونی و کشف هلیکوباکترپیلوری.
درمان مدفوع خونی
پزشک، روش های مختلفی را برای توقف خونریزی حاد به کار می گیرد.
اغلب پزشک با استفاده از روش آندوسکوپی، مواد خاصی را به محل خونریزی تزریق می کند، محل خونریزی را با جریان برق یا لیزر درمان می کند و یا یک نوار یا گیره را برای بستن رگ دچار خونریزی استفاده می کند.
بسته به علت مدفوع خونی ممکن است درمان شامل روش های ساده ای باشد که خودتان می توانید انجام دهید، مثل مصرف مواد غذایی پرفیبر برای درمان یبوست
اگر روش آندوسکوپی موثر نبود و نتوانست خونریزی را قطع کند، پزشک با استفاده از آنژیوگرافی، دارو را برای کنترل خونریزی، به داخل رگ خونی تزریق می کند.علاوه بر توقف خونریزی، باید علت آن مشخص و درمان شود تا از عود آن جلوگیری گردد.
راه های درمان بستگی به علت آن دارند و عبارتند از:
گردآوری شده مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی