مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

چرا آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می شود؟

[ad_1]

وب سایت کلیک: مدت زمان زیادی است که فرضیه ای عجیب تحت عنوان پدیده امپمبا (یا اثر امپمبا) مطرح شده است که بیانگر این است که آب گرم در شرایط خاص زودتر از آب سرد منجمد می شود؛ اما تا کنون علت قانع کننده ای برای این پدیده عجیب ارائه نشده است.


دانشمندان با انجام آزمایشاتی ثابت کرده اند که آب داغ در شرایط خاص زودتر از آب سرد منجمد می شود و این موضوع کاملا با قوانین فیزیک تناقض دارد و آن ها را به چالش کشیده است. کشف این پدیده به زمان ارسطو باز می گردد؛ اما پس از قرن ها آزمایش و اثبات چنین این پدیده، هیچ کس هنوز نتوانسته است دلیل آن را توضیح دهد.

در حال حاضر برخی از فیزیکدانان معتقدند که خصوصیات عجیب پیوندهای هیدروژنی (پیوند بین اتم های اکسیژن و هیدروژن آب) باعث ایجاد این پدیده شگفت انگیز شده است؛ اما برخی از افراد دیگر معتقدند که چنین پدیده ای که تحت عنوان اثر امپمبا شناخته می شود، اصلا وجود خارجی ندارد.

اگر بخواهیم توضیح مختصری در مورد پدیده امپمبا ارائه دهیم باید بگوییم که این پدیده از زمانی که ارسطو برای نخستین بار متوجه آن شد، یعنی ۲۰۰۰ سال پیش، ذهن فیزیکدانان را به خود مشغول کرده است. پس از اینکه نظریه های فرانسیس بیکن و رنه دکارت پذیرفته شد، این نظریه نیز در دهه ۱۹۶۰ توسط عده کثیری از فیزیکدانان پذیرفته شد؛ زیرا یک پسر بچه دبستانی در هنگام درست کردن بستنی متوجه این موضوع شد.

این پسر بچه که اراستو امپمبا نام داشت و همکلاسی هایش برای درست کردن بستنی شیر را می جوشاندند و شکر را به آن اضافه می کردنذ و پس از سرد شدن مایع آن را در فریزر قرار می دادند؛ اما یک روز  امپمبا به امید کسب نتیجه بهتر، شیوه متفاوتی را امتحان کرد و بدون اینکه صبر کند شیر داغ سرد شود، بلافاصله آن را در فریزر قرار داد.

این روش نتیجه شگفت انگیزی داشت و امپمبا متوجه شد که بستنی او زودتر از بستنی همکلاسی هایش آماده شده است. او در سال ۱۹۶۹ با همکاری یک فیزیکدان مشهور، مقاله ای در این مورد منتشر کرد.

اگر چه اکثر فیزیکدانان وجود چنین اتفاقی را پذیرفته بودند؛ اما به دلیل اینکه هیچ توضیحی در مورد این اتفاق عجیب وجود نداشت پایه و اساس آن مورد تردید قرار گرفت و فیزیکدانان این سوال را مطرح می کردند که چگونه ممکن است با اینکه دمای آب سرد به نقطه انجماد نزدیک تر است، آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می شود؟

این بحث ها و تردیدها تاکنون ادامه دارد و با اینکه تلاش های بسیار زیادی برای اثبات بدون تردید این پدیده انجام گرفته است، همه آن ها با شکست مواجه شده اند؛ اما در طول قرن های متمادی، کم و بیش شواهدی جهت جلوگیری از رد کامل این پدیده، ارائه شده است.

در سال ۲۰۱۲ انجمن سلطنتی شیمی انگلستان رقابتی را در بین دانشمندان سراسر جهان برگزار کرد و از آن ها خواست علت قانع کننده ای برای این موضوع ارائه دهند. با وجود اینکه در طول این رقابت ۲۲۰۰۰ مقاله از سراسر جهان دریافت شد؛ اما در هیچ کدام از آن ها دلیل قانع کننده ای وجود نداشت که بتواند نظر دانشمندان را به خود جلب کنند و دانشمندان در مورد آن توافق نظر داشته باشند.

دانشمندی به نام سیگن دین با ارائه گزارشی، اکثر دلایل ارائه شده را به این صورت شرح داد: وی گفت که اکثر فرضیه های مطرح شده بیانگر این هستند که هنگامی که آب داغ است، زودتر بخار می شود و به دلیل اینکه بخار آب دارای جرم کمتری است، برای منجمد شدن باید حرارت کمتری از دست بدهد؛ اما با توجه به اینکه پدیده امپمبا در ظرفی در محیط بسته صورت گرفته است؛ دانشمندان نیز باید بر اساس همین شرایط فرضیه خود را بیان کنند و چنین فرضیه ای قابل پذیرش نیست.

فرضیه ای دیگر که در برخی از مقاله ها مطرح شده است این است که آب داغ دارای جریان همرفتی (جریانی برای انتقال گرما در یک سیال) است و همین جریان همرفتی باعث می شود زمانی آب که در حال سرد شدن، دمای آن با شدت بیشتری کاهش پیدا کند.

وی در ادامه افزود نظریه دیگری که در رابطه با این موضوع وجود دارد، این است که اختلاف دما در قسمت های مختلف یک لیوان آب داغ زیاد است و دمای سطح آب داغ زودتر کاهش پیدا می کند، در صورتی که در مورد یک لیوان آب سرد این چنین نیست و اختلاف دما در قسمت های مختلف آن کمتر است و جریان همرفتی کمتر، روند انجماد آن را نیز کندتر می کند.

اما مشکلی که وجود دارد این است که هیچ یک از فرضیه های مطرح شده کاملا قابل قبول نیستند و بر خلاف آزمایشات بسیار زیادی که در طول چند قرن صورت گرفته است؛ هنوز دانشمندان نتوانسته اند دلیل قانع کننده ای برای این پدیده ارائه دهند.

عده ای از محققان دانشگاه متودیست جنوبی آمریکا و دانشگاه نانجینگ چین تصور می کنند که خصوصیات شگفت انگیز پیوند بین اتم های هیدروژن و اکسیژن در آب، می تواند دلیل ایجاد پدیده امپمبا باشد.

این دانشمندان با شبیه سازی خوشه های مولکولی آب متوجه شدند که قدرت پیوند هیدروژنی در یک مولکول آب به آرایش و طرز قرار گرفتن مولکول های آب کنار آن مولکول بستگی دارد. هنگامی که آب گرم می شود، پیوند های ضعیف تر هیدروژنی مولکول های آن از یکدیگر جدا می شوند و بخش هایی را تشکیل می دهند که می توانند با قرار گرفتن در کنار یکدیگر، یخ هایی با ساختار کریستالی را تشکیل دهند که می توانند برای تسریع روند انجماد، به عنوان نقطه انجماد عمل کنند.

برای اینکه ساختار مولکول های آب سرد این چنین تغییر کند، باید پیوندهای ضعیف از یکدیگر گسسته شوند.

به عبارت دیگر پیوندهای هیدروژنی قوی در آب گرم بیشتر از آب سرد است؛ زیرا پیوندهای ضعیف تر با افزایش دما از یکدیگر جدا می شوند.

این تحلیل می تواند به دانشمندان کمک کند تا یک توضیح مولکولی برای پدیده امپمبا ارائه دهند. آن ها در توضیح خود به بیان این مطلب می پردازند که وقتی که دمای آب افزایش پیدا می کند، یک جریان الکترواستاتیک باعث می شود که پیوندهای ضعیف تر هیدروژن از یکدیگر جدا شوند و به این صورت خوشه های کوچک تر با پیوندهای هیدروژنی قوی تر باقی می مانند که می توانند روند تشکیل تکه های هشت ضلعی یخ را تسریع کنند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که آب گرم از آب سرد که تبدیل خوشه های مولکولی آن با ساختار تصادفی به زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد، سریعتر صورت می پذیرد.

اما قبل از اطمینان از صحت این نظریه، باید آن را همانند سایر نظریه های ارائه شده از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار داد و باید عوامل مختلفی را نیز در نظر گرفت.

با وجود اینکه عده ای از محققان با در کنار هم قرار دادن عواملی همچون جریان همرفتی، تبخیر و فرآیند فرا سرمایش (کاهش دمای یک ماده مایع به پایین تر از نقطه انجماد بدون اینکه آن مایع یخ بزند) تلاش کرده اند وجود این پدیده را ثابت کنند (این موضوع را هم باید در نظر بگیریم که انجماد یک فرآیند بسیار سریع نیست و به صورت تدریجی انجام می شود)؛ اما عده ای از دانشمندان فقط آن را در حد یک افسانه ریشه دار می دانند.


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط با این موضوع

گاهی آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زندگاهی آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زند۴۶ راه برای صرفه جویی و مصرف بهینه آبدر حالت طبیعی، کل آب تجدید شونده کشور، ۱۳۰میلیارد متر مکعب است و اگر همین روند مصرف آب شیمی دبیرستان سوالات شیمی اول دبیرستانچند سوال تشریحی از سال اول ۱ تفاوت واکنش های سوختن و توصیه های پزشکی مرکز اطلاعات فنی ایرانزگیل تناسلی از چه راهی منتقل می‌شود یک فوق تخصص آندرولوژی عنوان کرد شمار مبتلایان تجارت خودرو آخرین مقالات توربو شارژر چیست و چگونه کار می کند؟ خروج آب از لوله اگزوز وقتی ماشین دایناسورها چگونه منقرض شدند ؟ سایت پزشکان …دایناسورها چگونه نابود شدند ؟ برخوردهای فضایی همواره از جذاب‌ترین موضوعات نجومی ترانسفوزیون خون و فرآورده های خونی و مراقبتهای …اتاق عملذخیره سازی فرآورده های خونی زنجیره سرد خون ، سیستمی جهت ذخیره سازی و انتقال بوده و به چوپان راستگو فرایندهای پس از کشتار و بازاریابی …مرغ گوشتی و تخم گذار اصلاح شده بلدرچین ساده و معمولی نسبت به بیماری و مسائل بهداشتی چای ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادچاینوع نوشیدنی گرم یا سرد خاستگاه چین آغاز تولید حدود قرن ۱۰ قبل از میلاد براساس طب قرآنی درمان گیاهیعرفان روانشناسی درمان با …درمان سؤ هاضمه با گیاهان دارویی و داروهای گیاهی شرایط زندگی ماشینی در سال های اخیر گاهی آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زند گاهی آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زند شیمی دبیرستان سوالات شیمی اول دبیرستان چند سوال تشریحی از سال اول ۱ تفاوت واکنش های سوختن و اکسایش را توصیه های پزشکی مرکز اطلاعات فنی ایران زگیل تناسلی از چه راهی منتقل می‌شود یک فوق تخصص آندرولوژی عنوان کرد شمار مبتلایان به زگیل تجارت خودرو آخرین مقالات توربو شارژر چیست و چگونه کار می کند؟ خروج آب از لوله اگزوز وقتی ماشین جوش آورد چوپان راستگو فرایندهای پس از کشتار و بازاریابی محصولات چوپان راستگو فرایندهای پس از کشتار و بازاریابی محصولات بلدرچین بی زحمت لبخند بزنید چای ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد چای نوع نوشیدنی گرم یا سرد خاستگاه چین آغاز تولید حدود قرن ۱۰ قبل از میلاد براساس اولین ترانسفوزیون خون و فرآورده های خونی و مراقبتهای پرستاری آن اتاق عمل ذخیره سازی فرآورده های خونی زنجیره سرد خون ، سیستمی جهت ذخیره سازی و انتقال بوده و به این طب قرآنی درمان گیاهیعرفان روانشناسی درمان با قرآن وگیاهان درمان سؤ هاضمه با گیاهان دارویی و داروهای گیاهی شرایط زندگی ماشینی در سال های اخیر باعث باران «نقد فرمالیستی زمستان اخوان» مقاله در نقد شعر اخوان ساقیا آمدن عید مبارک بادت وآن مواعید که کردی مرواد از یادت نان سنتی ایران کپک چیست و چگونه به نان آسیب می زند؟ کپک چیست و چگونه به نان آسیب می زند؟ سارا خواجه مهندس صنایع غذائی کپک نوعی قارچ است که در



لینک منبع :چرا آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می شود؟

چرا آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می شود؟ - برترین ها www.bartarinha.ir/fa/.../چرا-آب-گرم-زودتر-از-آب-سرد-منجمد-می-شود‏ - ذخیره شده 10 ژانویه 2017 ... مدت زمان زیادی است که فرضیه ای عجیب تحت عنوان پدیده امپمبا (یا اثر امپمبا) مطرح شده است که بیانگر این است که آب گرم در شرایط خاص زودتر از آب ... آب گرم زودتر یخ میزند یا آب سرد؟ - کانون فرهنگی آموزش قلم چی www.kanoon.ir/Article/4707/آب-گرم-زودتر-یخ-میزند-یا-آب-سرد‏ - ذخیره شده 3 مه 2012 ... مسلما انتطار داریم آب سرد زودتر از آب داغ دچار انجماد شود ولی تجربه وتحقیق ... چرا به این پدیده یعنی زودتر منجمد شدن آب داغ پدیده امپمبا می گویند ؟ چرا آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می شود؟ - بولتن نیوز www.bultannews.com/.../چرا-آب-گرم-زودتر-از-آب-سرد-منجمد-می-شود‏ - ذخیره شده 10 ژانویه 2017 ... به گزارش بولتن نیوز، به نقل از msn، دانشمندان با انجام آزمایشاتی ثابت کرده اند که آب داغ در شرایط خاص زودتر از آب سرد منجمد می شود و این موضوع ... آب گرم زودتر یخ میزند یا آب سرد؟ - کیمیاگران قرن 21 www.chemjavad.blogsky.com/.../آب-گرم-زودتر-یخ-میزند-یا-آب-سرد؟‏ - ذخیره شده چینن چیزی باعث می‌شود که یک لایه آب گرم در بالای لایه آب سرد در آن ایجاد شود. ... را در شرایط دمائی 70درجه نگهداریم باز هم آب 70درجه سانتی گراد زودتر منجمد میشود ... چرا باید آبیکه درایتدا گرمتر بوده بیشتر از آبی که درآغاز سردتربوده ابر سرد شود ؟ راه‌حلی برای عجیب‌ترین معمای دنیای فیزیک: چرا آب داغ زودتر از آب سرد ... www.khabaronline.ir/detail/320539/.../fundamental-knowledge‏ - ذخیره شده 3 نوامبر 2013 ... ... آب سرد یخ می‌زند؟ دانش > دانش‌های بنیادی - آب داغ در مقایسه با آب سرد زودتر منجمد می‌شود. ... مجید جویا- چرا آب گرم زودتر از آب سرد یخ می‌زند؟ این سوالی ... خدمت - چرا آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می‌شود؟ www.khedmat.ir/vdcbs5b0.rhb8wpiuur.html‏ - ذخیره شده 10 ژانویه 2017 ... به گزارش خدمت؛ دانشمندان با انجام آزمایشاتی ثابت کرده‌اند که آب داغ در شرایط خاص زودتر از آب سرد منجمد می‌شود و این موضوع کاملا با قوانین فیزیک ... راز‌های زندگی: آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می‌شود؟ - همشهری hamshahrionline.ir/details/64496‏ - ذخیره شده - مشابه 28 سپتامبر 2008 ... همشهری آنلاین: شک کردن در مورد اینکه آب گرم زودتر منجمد می‌شود یا آب سرد، ممکن است ساده به نظر برسد. قضیه چیه ؟ چرا آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زند؟ | ساختنی saakhtani.ir/archive/1393/12/9463‏ - ذخیره شده - مشابه 8 مارس 2015 ... در این پست درباره دلیل زودتر یخ زدن آب گرم نسبت به آب سرد یا همان اثر ... اگر آب را در این حالت منجمد کنید، این فنر رها می‌شود و انرژی آزاد می‌شود؛ هر ... چرا آب داغ زودتر از آب سرد یخ می زند؟ « اخبار علمی - یک دوست دات کام www.1doost.com/Post-14439.htm‏ - ذخیره شده - مشابه 5 نوامبر 2013 ... آب داغ در مقایسه با آب سرد زودتر منجمد می شود. ... شیشه اتومبیل در یک روز سرد زمستانی و یا زودتر یخ زدن لوله های آب گرم به نسبت لوله های آب سرد. گاهی آب گرم زودتر از آب سرد یخ می زند - تبیان article.tebyan.net/.../گاهی-آب-گرم-زودتر-از-آب-سرد-یخ-می-زند‏ - ذخیره شده 7 مارس 2013 ... دلایل زیادی برای این که چرا ممکن است آب گرم زودتر از آب سرد یخ بزند ذکر کرده ... وقتی آب گرم اولیه خنک می شود، ممکن است به دلیل جریان های همرفتی یک سطح داغ در ... در حالی که در آب از ابتدا سرد منجمد شده یخ جامد تشکیل شده کامل تر و ...