مدتی اسـت بحث برنامهریزی برای مذاکرات در زمینه صدور و واردات گوشت گوزن قطبی به ایران، در برخی خبرگزاری ها، مطرح شده اسـت. از این رو در این مطلب به برخی پرسش ها و ابهامات در مورد گوشت این حیوان می پردازیم.
بر اساس فتاوای علما، خوردن گوشن گوزن مانند سایر حیوانات وحشی علفخوار مانند آهو، زرافه، بز کوهی حلال اسـت.
روسیه با برخورداری از سرزمین های گسترده مجاور قطب شمال، حدود ۷۰۰ هزار گوزن رها شده بویژه در مناطق سیبری دارد که بیشترین شمار این حیوان در یک کشور به شمار می رود.
گله های انبوه گوزن در طول دو ماه از سال از شمال به مناطق جنوبی مهاجرت می کنند که شکار براساس قوانین و مقررات به صورت کنترل شده در این مدت اجرا می شود.
گوشت گوزن در صورت سلامت حیوان و تائید در مراحل ارزیابی بهداشتی پیش از صادرات و عرضه لاشه، ارزش برابر غذایی و حتی بیشتر نسبت به دام های پرورشی دارد و همچنین لذیذتر اسـت.
گوزن، گوشت بسیار خوشطعم و خوشمزهای دارد. این گوشت، لذیذتر از گوشت گوساله اسـت. گوشت این حیوان، کمچربیتر و یکنواختتر اسـت.
در کشورهایی مانند روسیه، فنلاند و کانادا، مزارع وسیع پرورش گوزن وجود دارد لذا بنا بر نظر کارشناسان، بهتر اسـت این گوشت پرورشیافته در مزارع تخصصی پرورش گوزن به کشور وارد شود. از آنجا که گوزن یک حیوان وحشی اسـت، فقط یک خطر کوچک وجود دارد که ممکن اسـت بهدلیل تیراندازی بر این حیوان در زمان شکار، گوشت آن آلوده به سرب شده باشد.
مواد خاصی در عضلات حیوان در هنگام فرار از دست شکارچی ترشح میشود، از این رو در صورت شکارشدن حیوان، کیفیت گوشت گوزن افت می کند؛ به این ترتیب برای خوردن مناسب نخواهد بود و شاید ایجاد مسمومیت کند. به این ترتیب بهتر اسـت گوشت گوزن پرورشی وارد و مصرف شود.
بزرگترین تفاوت در گوشت گاو با گوشت گوزن نحوه بهدست آمدن آنها اسـت. گاو حیوانی اهلی اسـت که گوشت آن توسط بشر تولید میشود، این در حالی اسـت که گوزن در محلی وحشی رشد میکند. این گوشتها همگی دارای نقاط مشترک و متفاوتی هستند که داشتن اطلاعات در این باره انتخاب گوشت مناسب برای رژیم غذایی را آسانتر میکند.
گوشت حیوانات دارای چرب اشباع بالایی هستند، اما چند استثنا نیز وجود دارد. گوشت حیوانات وحشی مانند گوزن دارای چربی کمی هستند که این ویژگی انگیزهای اسـت برای مردم تا گوشت گوزن را برتر بدانند.
یک وعده غذایی شامل یک استیک 110 گرمی گوشت گاو بیش از 9 گرم چربی دارد که حدود چهار گرم آن اشباع اسـت، اما این مقدار گوشت گوزن شامل سه گرم چربی اسـت که تنها یک گرم آن اشباع اسـت. پس اگر شما بهدنبال کاهش چربیها هستید، گوشت گوزن برایتان گزینه بهتری اسـت.
گوشت گاو و گوزن هر دو حاوی مقادیر بالایی پروتئین و همچنین کربوهیدرات به میزان صفر هستند که هر دو گوشت را برای رژیمهای غذایی کمکربوهیدارت مناسب کرده اسـت.
یک وعده 110 گرمی گوشت گوزن دارای حدود 24 گرم پروتئین اسـت.
گوشت گوزن و گاو بهدلیل داشتن هر 10 اسیدآمینه ضروری، پروتئین کامل محسوب میشوند. اسیدهای آمینه ترکیباتی هستند که مسئول واکنشهای شیمیایی در بدن بوده و نقش مهمی را در متابولیسم بدن بازی میکنند.
میزان بالای کلسترول در خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. بدن بهطور طبیعی مقداری کلسترول برای تولید سلول و ترشح هورمون میسازد، اما مصرف بیش از حد آن خطرناک اسـت.
گوشت گاو سهبرابر گوشت گوزن کلسترول دارد.
گوشت گوزن و گاو هردو حاوی مقدار متوسطی آهن هستند، اما این میزان در آن کمی بیشتر اسـت.
گوشت گوزن و گاو شامل مقدار بالایی از انواع ویتامین B هستند. ویتامین B به شکستن پروتئینها، کربوهیدارتها و چربیها برای تولید انرژی کمک میکنند. داشتن یک سالاد برگی در کنار یک وعده گوشت گاو یا گوزن میزان ویتامین B تأمینشده شما را افزایش میدهد.
110 گرم آن شامل 133 کالری، 18 گرم پروتئین، شش گرم چربی با 2.8 گرم چربی اشباع اسـت، در مقایسه گوشت گاو حاوی 194 کالری، 22 گرم پروتئین و 4.5 گرم چربی اشباعشده اسـت.
منبع
سلامت آنلاین ، ایانا
به این مطلب امتیاز دهید