مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (1)

[ad_1]

چکیده

فضای روابط همسران ازمنظر قرآن کریم، مملو از بایسته ها و شایسته های ناب اخلاقی اسـت که پیوند مودت آمیز و عاشقانه همسران را محکم و استوار می نماید. ثمره شناخت اصول اخلاقی حاکم بر روابط همسران از منظر متعالی قرآن کریم، ارمغانی نوین و تمدنی ناب اسـت. از جمله آن اصول، اصل معاشرت به معروف اسـت. مطابق فرهنگ غنی قرآنی، هریک از همسران باید با یکدیگر به معروف رفتار نمایند. ازآن رو که دایره معنایی «معروف» محدود و ثابت نیست، بلکه در هر زمانه ای، افزون بر مطابقت با معیارهای شرعی، همواره با تحول زمان و پیشرفت خردمندان متدین قابل تغییراست، لازم اسـت مسائل مربوط به روابط همسران در هر زمانه ای، تحت حاکمیت چنین اصلی، لباس زیبای اخلاق را برتن کنند. این باور مقتضی آن اسـت که اندیشمندان و صاحب نظران اسلامی در تعیین روابط و وظایف همسران به راهنما و بنیادین بودن اصل معاشرت به معروف میان همسران اهتمام داشته باشند.
کلیدواژه ها: قرآن کریم، اخلاق، اصل معاشرت به معروف، همسران.

مقدمه

درمنطق قرآن کریم، اصل معاشرت به معروف، یکی ازاصول اساسی حاکم بر روابط همسران اسـت. چنین اصلی در روابط همسران، یک اصل اخلاقی اسـت که به دلیل قرابت اخلاق و حقوق، در زمره مبانی و قواعد حقوقی حاکم بر روابط همسران نیز در آمده اسـت، به گونه ای که قانونگذار بدان عنایت ورزیده، ضمن ماده 1103 قانون مدنی، تصریح نموده اسـت: «زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.»
باید اذعان نمود که چنین اصل اخلاقی ای در ضمن عبارت شریفه «عاشروهن بالمعروف» (نساء:19) در قرآن کریم، در راستای اهتمام بر سلامت اخلاقی خانواده و حفظ آن نظام توسط ارزش ها و هنجارهای اخلاقی، حاکمیت همه جانبه اخلاق را در روابط همسر داری ترسیم می نماید. با این بینش، دیدگاه الهی مقتضی آن اسـت که احکام وحقوق مربوط به روابط همسران، همواره باید بر پایه چنین اصلی، از پویایی اخلاق بهره مند باشند و مفسران، فقها، حقوق دانان و تمامی صاحبان اندیشه و قلم دراین عرصه، ضمن تسلط بر مفهوم و مصادیق معروف و منکر اجتماعی، در تفسیرو تعیین روابط خانوادگی و تنظیم ضوابط و تبصره های مربوطه، بدین اصل اهتمام ورزند و وروابط خانوادگی را در باور فرهنگ مسلمانان به روابط صرف حقوقی مبدل نسازند.
از این رو، دراین نوشتار سعی بر آن اسـت که ضمن ارائه معنا و تفسیر اصل اخلاقی معاشرت به معروف و نقد و تحلیل تفاسیر مربوطه، موضوعات مرتبط با آن، همچون طرفینی و بنیادین بودن آن اصل در روابط همسران، ترسیم گردد، ضمن آنکه ارائه نمونه هایی از روابط همسران، مطابق فرهنگ غنی قرآنی، گویای محوریت و اصالت معاشرت به معروف و رفتار مسالمت آمیزآنها خواهد بود. بررسی این مهم نیز در این مقاله مورد توجه
قرار گرفته اسـت.
ذکر این نکته نیز بجاست که چون غالباً در گذرای زمان، زنان در روابط با همسران در معرض ضرر و زیان حقوقی و اخلاقی قرار می گیرند، طبیعتاً دفاع از مظلومیت زن در تبیین اصل معاشرت به معروف بیشتر به چشم می خورد. ازاین رو، قرار گرفتن تحقیق در این جریان، به سیر طبیعی بحث مرتبط می باشد.

1. مفهوم «اصل»

«اصل» درلغت بر ته وبن هر چیز اطلاق می گردد. این معنا آن قدر وسعت یافته اسـت که به هرآنچه که وجود چیزی دیگر به آن بسته اسـت نیزاطلاق می گردد. ازاین رو، پدر برای پسر، و رود برای جوی اصل اسـت. اصل مقابل فرع اسـت و جمع ان اصول اسـت و بر قوانین نیز اطلاق می گردد.(جر، 1973 م، ص 109)
از آن رو که قوانین هر موضوع، اصل و ریشه آن موضوع می باشند، می توان در تعریف اصل گفت : اصل عبارت از قاعده و قانون ثابتی اسـت که پایه و ستون مسائل مربوط به حوزه مرتبط با خود را تشکیل می دهد، به گونه ای که استنباط کلیه احکام و مسائل مربوط به آن حوزه بر مبنا و مطابق آن قاعده صورت می پذیرد.
واژه «اصل» دردو آیه از قرآن کریم، و جمع آن (اصول) نیز در یک آیه به کار رفته اسـت که با بررسی و تحلیل هر کدام از آنها، اتخاذ معنای مذکور تقویت می گردد. با این انگیزه، به ذکر یک مورد اکتفا می گردد: «أَلَمْ تَرَ کَیْف ضرَب اللَّهُ مَثَلاً کلِمَهً طیِّبَهً کَشجَرَهٍ طیِّبَهٍ أَصلُهَا ثَابِتٌ وَ فَرْعُهَا فى السمَاءِ» (ابراهیم : 24) آیا ندیدی خدا چگونه مثل زده : سخنی پاک که مانند درختی پاک اسـت که ریشه اش استوار و شاخه اش در آسمان اسـت. عبارت شریفه « أصْلُهَا ثَابِتٌ وَ
فَرْعُهَا فِی السَّمَاءِ» توصیفی برآن شجره مذکور اسـت. این مشخصه که اصل درخت ثابت و فرع آن درآسمان اسـت، حکایت از آن دارد که اصل درخت (ریشه درخت) تکیه گاه فروعات درخت (همچون شاخه، ساقه، میوه و...) اسـت و قوام و ثبات آن فروعات بسته به چنان اصلی اسـت. با این نگاه، معنای اصل از خود قرآن کریم نیز قابل برداشت و فهم اسـت.

2. گستره معنایی «معروف»

در این مبحث پس از تبیین معنای لغوی معروف، آن را ازمنظر قرآن کریم مورد بررسی قرار می دهیم و آنگاه از تشخیص معروف به وسیله عرف خردمندان متشرع سخن می گوییم.

1-2. معروف از منظر لغت شناسان

«معروف» از جمله واژه هایی اسـت که همواره از سویی در معنای آن، وضوح و بداهت به چشم می خورد و از سویی دیگر، به دلیل عام بودن و یا کلیتش و یا نیاز به احاطه بر معرفت شناسی آن دراجتماع سالم دینی، از نوعی ابهام و پوشیدگی برخوردار اسـت.
واژه «معروف» از «عُرف» مشتق شده اسـت.(ابن منظور، 2000م، ج10، ص 112) «عُرف» به معنای خوبی اسـت و در مقابل «نُکر» که به معنای بدی اسـت قرار دارد. از این رو، «معروف» که اسم مفعول از «عُرف» اسـت، به معنای هر چیزی اسـت که خوب اسـت و در مقابلِ «منکر» (به معنای هر چیزی که بد اسـت) قرار دارد؛ چنان که برخی از لغت شناسان گفته اند : «معروف» ضد «منکر» اسـت و «عُرف» ضد «نُکر» اسـت. (همان / فیروزآبادی، [بی تا]، ج3، ص 179)
برخی از لغت شناسان معنای «معروف» را کامل تر بیان کرده اند: «معروف، به معنای هر
چیزی ازخیر و نیکی اسـت که در نزد نفس شناخته شده باشد.» (ابن منظور، 2000 م، ج10، ص 112) و یا گفته اند : «آنچه در میان مردم در عادات و معاملاتشان معمول و متعارف اسـت، معروف نام دارد.» (جر، 1973 م، ص 824) گاهی نیز آن را مترادف با نیکی و مدارا و احسان دانسته اند (مقری فیومی، [بی تا]، ج2، ص 404)؛ اما کامل ترازهمه تعاریف، آن اسـت که گفته اند : «معروف هر فعلی اسـت که توسط عقل و شرع پسندیده باشد.» (راغب اصفهانی، 1423ق، ص 561)

2-2. معروف از منظر قرآن

در عرصه جست و جوی «معروف» در قرآن کریم حدود 37 مرتبه در حوزه های گوناگون، این واژه به چشم می خورد. آنچه در ارتباط معنای آن واژه در قرآن کریم قابل برداشت اسـت، آن اسـت که معروف، معنایی اعم دارد که مطابق با قرینه مقرون به آن، بر معنای مقصود دلالت دارد؛ ضمن آنکه آن واژه، مشترک معنوی اسـت که درهمه مصادیق خود بر «آنچه نیک اسـت» گستره دارد. برای مثال، عبارت «وَ آتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ » (نساء:25)، دلالت بر ادای حقوق مادی به شیوه نیکو؛ عبارت «قُولُوا لَهُمْ قَوْلاً معْرُوفاً» (نساء:8) دلالت بر ارائه سخن به نحو نیکو؛ عبارت عاشروهنّ بالمعروف (نساء:19) دلالت بر معاشرت به نیکو؛ و عبارت «الْوَصِیَّهُ لِلْوَالِدَیْنِ وَ الاَقْرَبِینَ بِالْمَعْرُوفِ »(بقره :180)، دلالت بر وصیت نیکو می کند. این جامعیت ازمنظر لغویان نیز قابل ارائه اسـت؛ چنان که گفته اند: «معروف اسم جامع اسـت برای هر آنچه که مربوط به اطاعت خداوند وتقرب به سوی او واحسان به معروف و... باشد»(ابن منظور، 2000 م، ج10، ص112)
3-2. تشخیص معروف توسط عرف خردمندان متشرع
گفتنی اسـت که عقل انسان در هر عصری نسبت به گذشته در حال پیشرفت و ترقی اسـت و فهم آن از اصول شریعت در حال رشد و پیشرفت اسـت. این نوع ترقی، همواره تشخیص معروف را در اجتماع انسان ها تغییر پذیر و با مسائل مستحدثه و پدیده های نوین سازگار می سازد. البته شکی نیست که چنین تغییری در صورتی در نزد شریعت اسلامی جایگاه محترم و قابل پذیرشی دارد که با قواعد و معیارهای دینی مطابق باشد. برای مثال، طبق این دیدگاه، در هیچ زمانه ای کشف حجاب بانوان در عرف پیشرفته مسلمانان، نمی تواند به منزله معروف تلقی گردد؛ زیرا این امر با احکام شریعت اسلامی سازگاری ندارد، بلکه معروف دینی با اخلاق پسندیده ای مرتبط اسـت که حاصل پیشرفت و ترقی مسلمانان در سایه هدایت آموزه های دینی اسـت. با وجود این اصول، معروف در حوزه دینی، همواره از نوعی ثبات و مصادیق آن از تحول برخوردار اسـت؛ با این بیان که از سویی متکی به شریعت اسلامی اسـت و از سویی دیگر، در زوایایی که با دین تعارضی ندارد، همراه با زمان و پیشرفت انسان ها حرکت می نماید. با این باور، مراد ما دراین نوشتار ازعرف، همان عرف جامعه اسلامی پیشرفته اسـت؛ عرفی که در اعصار مختلف مبتنی براخلاق والای اجتماعی اسـت؛ عرفی که با اعتقاد به ثبات اصول اخلاقی، مصادیق آن در زمان هاو مکان های مختلف را گوناگون می شمارد.
منبع مقاله :
نشریه بانوان شیعه، شماره 20

[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط




کلماتی برای این موضوع

بایسته‌های اخلاقی همسران و نقش آن در تربیت فرزندانچکیده این مقاله، با رویکرد تحلیلی و نظری به بررسی بایسته‌های اخلاقی همسران و آثار آن نقد و بررسی مبانی فکری فمینیسم از منظر آیات و …نقد و بررسی مبانی فکری فمینیسم از منظر آیات و روایات کریمه گل گلیجشنواره علامه حلیره اسامی برگزیدگان دوره‌های …نام نام خانوادگی جنسیت نام اثر گروه علمی استان شهر مدرسه نوع انتخاب زهرا کلهر اسلام کوئست مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی، اعتقادی و شرعیخاستگاه مدارا و عفو از دیدگاه قرآن و حدیثعفو در اصل به معنای صرف نظر کردن و رها کردن است؛ از این رو، برای بیان صرف نظر کردن از چرا خدا بعضی از انسان ها را بدبخت آفریده؟ شهر سوالسوالها به ظاهر ساده ولی در باطن فربه، جدی و اساسی است در مقابل ، پاسخ های شما، ظاهری نوشته های خواندنی روح‌اله شنبه ‏ ‏ اگر جمعیت چین به شکل یک صف از مقابل شما راه بروند، این صف جایگاه اخلاق در اسلام پرسمان دانشجویی ـ اخلاقجایگاهاخلاقدراسلامیکی از موانع خودسازی که ناشی از هوای نفس است، پرگویی است مشکل پرگویی این است که باعث آذر طب اسلامی وسنتی عقیلی خراسانیناباروری، قصّه پر غصّه بسیاری از خانواده ها به خصوص زوج های جوان است؛ قصّه ای که ترنّم جزوه دانش خانواده و جمعیت زینی وند یوسف دانش …لیسانس مطالعات خانواده از دانشگاه تربیت معلم تبریز ،کارشناسی ارشد مطالعات زنان و



لینک منبع :بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (1)

بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (1) rasekhoon.net/.../بررسی-اصل-معاشرت-به-معروف-میان-همسران-از-منظر-قرآن-کریم-(1)/‏ - ذخیره شده 18 فوریه 2014 ... ثمره شناخت اصول اخلاقی حاکم بر روابط همسران از منظر متعالی قرآن کریم، ارمغانی نوین و تمدنی ناب است. از جمله آن اصول، اصل معاشرت به معروف است. بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (2) rasekhoon.net/.../بررسی-اصل-معاشرت-به-معروف-میان-همسران-از-منظر-قرآن-کریم-(2)/‏ - ذخیره شده 18 فوریه 2014 ... تفسیر «عاشروهن بالمعروف». 1-3. دیدگاه مفسران. با توجه به آنکه بخشی از فهم معروف در راستای انتظارات عرف شکل می یابد، مناسب می بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (4) rasekhoon.net/.../بررسی-اصل-معاشرت-به-معروف-میان-همسران-از-منظر-قرآن-کریم-(4)/‏ - ذخیره شده 18 فوریه 2014 ... بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (4) ... (1)ابن عباس در این خصوص می گوید : «دلیل این تصمیم ایوب آن بود که شیطان ... بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران» از منظر قرآن کریم - پایگاه ... www.noormags.ir/.../بررسی-اصل-«معاشرت-به-معروف-میان-همسران»-از-منظر-قرآن-کریم‏ ناصر قربان نیا,معصومه حافظی ; مجله: مباحث بانوان شیعه ; تابستان 1388 - شماره 20 ; بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران» از منظر قرآن کریم www.maarefquran.org/index.php/page.../LinkID,12215?...‏ - ذخیره شده عنوان مقاله : بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران» از منظر قرآن کریم ... صفحه اصلی موضوعات (12127) >معارف قرآن(7684)->زن و خانواده(447)->زن(303)->جایگاه و ... بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (3) | راه ... www.raherooshan.ir/.../همسرداری/بررسی-اصل-«معاشرت-به-معروف-میان-همسران-»از-منظر-قرآن-کریم-3‏ بررسی اصل «معاشرت به معروف میان همسران »از منظر قرآن کریم (3) ... 1.چگونه می توان طرفینی بودن چنین اصلی را از قرآن کریم برداشت نمود؟ 2. چرا قرآن کریم، این خطاب ... [PDF] در ﻧﻈﺎم ﺣﻘﻮﻗﯽ ﺑﻪ ﻣﻌﺮوف ﻣﺒﺎﻧﯽ ﺣﺴﻦ ﻣﻌﺎﺷﺮت ﻗﺮآن ﮐﺮﯾﻢ از www.ensani.ir/storage/Files/20101114100919-81.pdf‏ - ذخیره شده - مشابه ﻣﺒﺎﻧﯽ ﺣﺴﻦ ﻣﻌﺎﺷﺮت. ﺑﻪ ﻣﻌﺮوف. در ﻧﻈﺎم ﺣﻘﻮﻗﯽ. ﺧﺎﻧﻮاده. از ﻣﻨﻈﺮ. ﻗﺮآن ﮐﺮﯾﻢ. 1. دﮐﺘﺮ ﻓﺎﺋﺰه ﻋﻈﯿﻢ زاده اردﺑﯿﻠﯽ. 2. ﻣﺮﺑﯽ آﻣﻮزﺷﯽ ... اﺳﺖ ﮐﻪ ﺟﺎﯾﮕﺎه و ﻣﺼﺎدﯾﻖ اﺻﻞ ﺣﺴﻦ ﻣﻌﺎﺷﺮت در ﻗﺮآن ﮐﺮﯾﻢ ﭼﮕﻮﻧﻪ ﺗﺒﯿﯿﻦ ﺷﺪه و ﭼـﻪ. آﺛﺎر ﺣﻘﻮﻗﯽ دارد؟ ... رﺳﻮم و ﻋﺎدات ﺷﺎﯾﻊ ﻣﯿﺎن ﻣﺮدم، ﮐـﻪ ﺑـﺮای آﻧﻬـﺎ ﺷـﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷـﺪه ﺑﺎﺷـﺪ. (. اﺑـﻦ. ﻓـﺎرس، .... ﺳﻮره ﻧﺴﺎء ﺑﻪ آن اﺷﺎره ﺷﺪه. اﺳﺖ. 1 . ﻣﺎ در. اﯾﻦ ﻣﺠﺎل. ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﻔﻬﻮم ﺣﺴﻦ ﻣﻌﺎﺷﺮت در آﯾﺎت ﻗﺮآﻧﯽ ﻣﯽ. ﭘﺮدازﯾﻢ. حسن معاشرت زوجین در فقه و قانون - مهرخانه mehrkhane.com/fa/news/17353‏ - ذخیره شده - مشابه قرآن کریم به خانواده نظری خاص داشته و آیات زیادی از قرآن به بحث از خانواده و ... به تعبیر قرآن در جهت رسیدن به سکینه و آرامش (1) هستند و معاشرت به معروف، از لوازم رسیدن ... گروهی معتقدند عاشروهن بالمعروف، فقط دربرگیرنده رفتار پسندیده با همسر است؛ ... فهم درست این اصل و قاعده رفتارى قرآنى که درواقع یک نظام رفتارى را در خود جا داده ... حقوق زوجین از منظر قرآن کریم - موسسه حقوقی و داوری صنعتکاران www.markazdavari.com/fa/news/3122‏ - ذخیره شده 5 سپتامبر 2015 ... حقوق زناشویی و مبانی آن از منظر قرآن. ... در این میان یکی از مسائلی که بحث حقوق و تکالیف در آن مطرح می گردد مساله .... 1ـ به معنی عزم ( اذا قمتم الی الصلاه فاغسلوا وجوهکم[18] ) ... بخش به بررسی حقوق زوجین با توجه به این اصل اساسی می پردازیم : .... بنابراین تا کارد به استخوان شما نرسد سزاوار است معاشرت به معروف و ... [PDF] معاشرت به معروف چکیده کلیدواژه www.jwss.ir/article_12439_636b5e6ce40e7a85b5ca3ab3139f9403.pdf‏ - ذخیره شده ... به میان آمده اس ت . در این مقاله به بیان مصادیق معروف در قرآن کریم که ... عدال ت و اصل مودت و رحمت تعیین نموده و نهایتا دس تاوردهای قاعده معروف ... و نیز به معنای ) عمید 1342:1379(که میان مردم معمول و متداول شده باشد. )ابن فارس .... 1-1(عمل به معروف از جانب شوهر ... شایسته است، مردی که نفقه همسر خویش را می پرداخته و حاال به سببی.