[ad_1]
تواضع، از صفات نیک اخلاقی اسـت که فردی بدون هیچ چشمداشت مادی و دنیایی، از تکبر و برتربینی در برابر دیگر افراد با ایمان خودداری نموده و مزایا و محاسن خود را به رخ آنان نکشد. در مقابل، ذلّت و خواری؛ یعنی آنکه خود را برای دنیاپرستان کوچک کرده و در مقابل آنها به تملق و چاپلوسی پرداخته تا از این طریق به منافع پَست مادی دست یابد که این رفتار در اسلام مورد نکوهش قرار گرفته اسـت.
فرآوری: آمنه اسفندیاری- بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
یکی از رفتارهایی که در آموزههای دینی از صفات نیک اخلاقی شمرده شده اسـت «تواضع و فروتنی» اسـت. تواضع آن اسـت که انسان، خود را از کسانى که در جاه و مقام از او پایینترند، برتر نداند. همچنین به معناى شکسته نفسى و افتادگى آمده اسـت که آدمى خود را از دیگران بالاتر نبیند.
مرز میان تواضع و ذلّتپذیرى
بنابراین حلم به آن عملی اطلاق می شود که از شخص عاقل و مدبر در مقابل برخورد ناشایست افراد نادان و بی منطق انجام می گیرد و این حالت از کسی صادر می شود که دارای روح بزرگ و همت والا باشد
باید توجه داشت که مفهوم تواضع به معناى کوچکى کردن و به دیگران ارج نهادن اسـت، نه آنکه تواضع به معنای خود را خوار کردن و زیر بار ذلّت رفتن باشد. تواضع، اقدامى اسـت که انسان داوطلبانه در برابر دیگران به خاطر امتیازاتى که در آنان احساس میکند، انجام مىدهد. ممکن اسـت فردى خود را در برابر دیگران از جهتى یا جهاتى داراى امتیاز ببیند، براى اینکه مبادا به غرور و تکبر مبتلا شود باید به جهات امتیاز خود توجه نکند، بلکه به امتیازهاى دیگران - حتى احتمال پارهاى امتیازات در آنان - توجه کند و به خاطر همان جهات امتیاز، فروتنى کند؛ اما ذلّت، امرى اسـت که معمولاً از ناحیه دیگران تحمیل میگردد و در ذلّت، فردِ ذّلتپذیر تحقیر میشود، اگر تواضع با ذلت همراه شود، از نظر اخلاق اسلامی مردود اسـت.
تواضع و حلم
برای روشنتر شدن معنی و حقیقت تواضع به مفهوم و معنای حلم نیز اشاره می کنیم و فرق آن دو را یادآور می شویم. گفتیم که : تواضع حالت نفسانی اسـت که در عمل افتادگی و انکسار آدمی را به نمایش می گذارد. این حالت اگر در درون روح و نفس انسانی رسوخ یافت و ملکه شد در همه حال و در برابر همگان جلوه می کند.
اما حلم غالبا در جایی به کار می رود که عملی نابجا و نامناسب از شخصی سر بزند و انسان در برابر آن عمل عکس العمل منطقی و عاقلانه ای از خود بروز دهد و از کنار آن با تدبیر و درایت بزرگوارانه بگذرد. دراین صورت با لجام حلمش افراد چموش و سرکش را رام خواهد ساخت .
بنابراین حلم به آن عملی اطلاق می شود که از شخص عاقل و مدبر در مقابل برخورد ناشایست افراد نادان و بی منطق انجام می گیرد و این حالت از کسی صادر می شود که دارای روح بزرگ و همت والا باشد. ولی تواضع رفتار فروتنانه ای اسـت که بدون عمل و رفتاری از طرف متقابل ازانسان سر می زند.
تواضع و تملق
از آنچه در معنای تواضع گفته شد نباید اینگونه برداشت شود که هرگونه کوچکی را شامل می شود. بلکه اگر اظهار کوچکی به این حد برسد که انسان به طمع نان و نام و یا آرزوهای نفسانی دیگر دست به گفتار و رفتاری بزند که شائبه تملق و تمجید و نابجا و مدح قدرتمندان و زراندوزان داشته باشد بی شک از نظراسلام مذموم و ناپسنداست .
بنابراین بین تواضع و تملق تفاوت بسیار اسـت چرا که تواضع حکایت از رفعت مقام و عظمت روح آدمی دارد و چاپلوسی و تملق گویای روح پست ضعیف و آلوده به دنیا و مظاهر فریبنده آن اسـت .
آثار تواضع
فروتنى، در فرهنگ اسلام، تنها در برابر بزرگان دین، فرزانگان دانش، مؤمنان و پدر و مادر، شایسته و پسندیده اسـت؛ زیرا در اینگونه موارد تواضع با ذلّت همراه نیست
این صفت زیباى انسانى آثار نیکو و گرانقدرى دارد که به برخى از آنها اشاره میکنیم:
1. مایه سربلندى اسـت؛ رسول خدا (صلی الله علیه و اله) فرمود: «فروتنى جز بر سربلندى بنده نیفزاید، پس تواضع کنید، خدایتان شما را رحمت کند.» (مجموعة ورّام، ج 1، ص 201) و همچنین حضرت عیسى (علیه السلام) فرمود: «خوشا به حال فروتنان در دنیا، آنان در روز رستاخیز از اهل جایگاههاى [بلند عزّت و شرف] هستند.» (مجموعة ورّام، ج 1، ص 201)
2. نردبان ترقّى اسـت؛ امیر مؤمنان على (علیه السلام) فرمود: «فروتنى، نردبان شرافت و بزرگى اسـت.» (غرر الحکم و درر الکلم، ص 57)
3. سبب نظم در کارها میگردد؛ امام على (علیه السلام) فرموده اسـت: «با تواضع، کارها مرتّب میشود.» (غرر الحکم و درر الکلم، ص 302)
4. محبّت آور اسـت؛ چنانچه امام علی (علیه السلام) فرمود: «میوه فروتنى، مهربانى اسـت.» (غرر الحکم و درر الکلم، ص 327)
و یک حسن ختام مهم:
فروتنى، در فرهنگ اسلام، تنها در برابر بزرگان دین، فرزانگان دانش، مؤمنان و پدر و مادر، شایسته و پسندیده اسـت؛ زیرا در اینگونه موارد تواضع با ذلّت همراه نیست، امّا تواضع در مقابل مستکبران، فرومایگان و یا توانگران به خاطر ثروت و قدرت آنان زشت و نکوهیده اسـت. زمانى که تواضع، انگیزه و جهت غیر الهى داشته باشد، شکل «ذلّت» به خود میگیرد و سبب بیمقدار شدن ارزشهاى والاى انسانى میگردد. امام علی (علیه السلام) فرمود: «هر کس نزد توانگرى رود و به خاطر ثروتش برایش فروتنى کند، دو سوّم دینش از میان رفته اسـت». (بحارالأنوار، ج 74، ص 63)
منابع: سایت حوزه سایت اسلام کوئیست بحارالانوار ج 74 غرر الحکم و درر الکلم
[ad_2]
لینک منبع بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط
کلماتی برای این موضوع تعبیر خواب لباس معنی دیدن پیراهن در خوابتعبیر خوابتعبیر خواب لتعبیر دیدن لباس در خواب چیست؟ دیدن لباس در خواب بسیار رایج است و تقریباً هر فردی در پلههای موفقیت جملات ناب از بزرگانپلههای موفقیت جملات ناب از بزرگان اصول و پلههای موفقیت و پیروزی در کسب کار خودالف مرگ وجدان گوشت و پوست پاها کنده شده است جای ناخنهای بلند پرستاران روی دستان بیمار نشسته است پای قاضی فاسد و رشوهبگیر به صحن علنی مجلس …پای قاضی فاسد و رشوهبگیر به صحن علنی مجلس باز شد تصویب تشدید مبارزه با مفاسد دیکشنری آنلاین ترجمه و دیکشنری و مترجم آن لاین ،ترجمه متن شما در سریعترین زمان تنها کافیست ثبت سفارش کنید پناهندگی دات کام مشاهده مبحث خاطرات و اخبار مهاجرت و آخرین بازدید شما امروز امروز نوامبر صفحه اول خاطرات و تجربیات مهاجرتآذر راه زندگیترس از خدا عامل خودباوری و اعتماد به نفس امام علی علیه السلام در حکمت ترس از خدا را نرگس آبادهروزی است مثل روزهای دیگر هشتصد شهید را مردم تشییع کرده و بردوش می برند تا محل معراج زنگــ انشا انشای دانش آموزانانشایدانشآموزانمن یک معلم هستم، همان آشنای دلهای شما مدرسه بهشت روی زمین است برایم و کلاس اعلی ترین
لینک منبع :نردبان شرافت و بزرگى!!
تصاویر برای نردبان شرافت و بزرگى!!
نردبان شرافت و بزرگى!! - تبیان
article.tebyan.net/334317/نردبان-شرافت-و-بزرگى- - ذخیره شده
6 سپتامبر 2016 ... تواضع، از صفات نیک اخلاقی است که فردی بدون هیچ چشمداشت مادی و دنیایی، از
تکبر و برتربینی در برابر دیگر افراد با ایمان خودداری نموده و مزایا ...
نردبان شرافت و بزرگى - رز بلاگ - متفاوت ترین سرویس سایت ساز
sanjesh3511.rozblog.com/post/371/نردبان-شرافت-و-بزرگى-.html
10 دسامبر 2016 ... 1. نردبان شرافت و بزرگى!! - tebyan.nethttp://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid
=334317نردبان شرافت و بزرگى!! تواضع،…,نردبان شرافت و ...
نردبان شرافت و بزرگى!! - سرزه
www.serze.com/نردبان-شرافت-بزرگى-1724601/ - ذخیره شده
6 سپتامبر 2016 ... نردبان شرافت و بزرگى!! تواضع، از صفات نیک اخلاقی است که فردی بی هیچ
چشمداشت مادی و دنیایی، از تکبر و برتربینی درمقابل دیگر اشخاص با ...
قال رسول الله(ص): «انَّ التَّواضُعَ لا یَزیدُ الْعَبْدَ الَّا رَفْعَةً فَتَواضَعُوا یَرْحَمُکُمُ ...
pajoohe.net/25513/index.php?Page=definition&UID=44975 - ذخیره شده
حدیث فوق فروتنی را عامل بزرگی میپندارد، چون طبیعت آدمی به برقراری ارتباط با
افراد متواضع گرایش دارد و در همین حال در ... فروتنى، نردبان شرافت و بزرگى است.
افتادگی آموز - صفحه اصلی
pajoohe.net/25513/index.php?Page=definition&UID=46013 - ذخیره شده
نردبان ترّقی است. امیرمومنان علی(ع) میفرمایند: «التواضع سلّم الشرف». «فروتنی،
نردبان شرافت و بزرگی است». 3 . محبّت آور است. حضرت علی(ع) در اینباره فرمودهاند:.
قال رسول الله(ص): «انَّ التَّواضُعَ لا یَزیدُ الْعَبْدَ الَّا رَفْعَةً فَتَواضَعُوا ...
pajoohe.ir/.../قال-رسول-اللهص-«انَّ-التَّواضُعَ-لا-یَزیدُ-الْعَبْدَ-الَّا-رَفْعَةً-فَتَواضَعُوا-یَرْحَمُکُمُ-اللَّهُ»جا... - ذخیره شده
حدیث فوق فروتنی را عامل بزرگی میپندارد، چون طبیعت آدمی به برقراری ارتباط با
افراد متواضع گرایش دارد و در همین حال در ... فروتنى، نردبان شرافت و بزرگى است.
آثار تواضع - ویکیپرسش
wikiporsesh.ir/آثار_تواضع - ذخیره شده
نردبان ترقّی امیر مؤمنان علی(علیه السلام) فرمود:«فروتنی، نردبان شرافت و بزرگی
است». ← نظم در کارها امام علی (علیه السلام) فرموده است:«با تواضع، کارها مرتّب ...
امیر المومنین علیه السلام تواضع و فروتنی نردبان شرافت - کلوب
www.cloob.com/c/dostaranemamzaman/124268550 - ذخیره شده
19 جولای 2016 ... امیر المومنین علیه السلام تواضع و فروتنی نردبان شرافت و بزرگی است . . «
تصنیف غررالحکم، ص 249، ح 5146». http://www.cloob.com/ ...
تعبیر خواب نردبان | تعبیرستان
www.tabirestan.com/index.php?id_title=10&id_content... - ذخیره شده
چوب: ابن سیرین میگوید: اگر ببینی از نردبان چوبی بالا میروی، تعبیرش ضعف ...
و اشکالی وجود دارد، کرمانی میگوید: یـعـنـی در دنیا به شرافت و بزرگی میرسی.
جمعه 22 اردیبهشت 1396 ساعت 20:36