محمدحسن کرمانی به «ایسنا» توضیح داده است: «ظاهرا شرکتهای هواپیمایی نظیر اتحاد، قطر، امارات، ترکیش و... که به آمریکا پرواز دارند از مسافرانی که قصد لغو کردن بلیت خود را داشتهاند، تقاضای جریمه کردهاند؛ حتی برخی، این جریمهها را از مسافران گرفتهاند و این در شرایطی رخ میدهد که تصمیم دولت آمریکا به مسافران ارتباطی ندارد که حالا مجبور به پرداخت جریمه باشند.» وی ضمن این توضیح، تاکید کرده که به این منظور قرار است امروز جلسه فوقالعادهای در سازمان هواپیمایی با حضور شرکتهای هواپیمایی که به آمریکا سفر دارند، برگزار شود.
ابهام در تورهای آمریکا
رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و هوایی ایران در همین حال، درباره تکلیف تورها و مسافرانی که تحتتاثیر سیاست تحدید ویزا برای اتباع ۷ کشور مسلمان از جمله ایران، از سفرشان بازماندهاند، تصریح کرده است: «با توجه به اینکه چند سال پیش دستوری برای ممنوعیت برگزاری تور به مقصد آمریکا از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری صادر شد، قاعدتا هیچ آژانسی نباید تور آمریکا داشته باشد؛
با این وجود اگر توری هم وجود دارد باید براساس قرارداد بسته شده با طرف خدماتی در آمریکا، قضاوت و رفتار کرد.» کرمانی البته نسبت به ممنوعیت اجرای تور به مقصد آمریکا که چند سال پیش دستورش صادر شده، انتقاد و ابراز مخالفت کرده و گفته است: «وقتی مسافر به این مقصد وجود دارد، سفر انفرادی با گروهی چه فرقی میکند؟ چرا باید ممنوعیتی برای آن قائل شویم تا عمل خلافی صورت گیرد؟» به گفته وی، همین شرایط باعث شده اکنون مساله تورها و سفر آمریکا که تحت تاثیر سیاست دولت این کشور قرار گرفته، مبهم باشد.
به باور این فعال بخش خصوصی، این ممنوعیت به نوعی خیانت و کاری اشتباه بوده است. کرمانی در اینباره افزوده است: «این ممنوعیت باعث شده، همان تعداد اندکی که تور آمریکا را اجرا میکردند اکنون از طریق دبی یا سایر کشورها، آن تور را اجرا کنند و کسب و کار و جریان اقتصادی که در کشور خودمان میتوانست جریان داشته باشد، به کشورهای دیگری هدایت شد؛ اتفاقی که برای آنتالیا هم رخ داد.» رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و هوایی ایران در پایان اعلام کرده است: «تنها توصیهای که در این شرایط میتوان داشت تا حقوقی از مسافران ضایع نشود این است که مجریان تورها بر اساس قرارداد با طرف خدماتدهنده در کشور مقصد، رفتار کنند.»
شکستن دیوارها
در همین حال اما برخی از فعالان جهانی گردشگری نیز به چنین اقدامی واکنش نشان دادند. یکی از آنها دبیرکل سازمان جهانی گردشگری بود که در جمع راهنمایان بینالمللی تور در تهران اعلام کرد نیروهایی که میخواهند مردم را منزوی کنند و از سفر آنها ممانعت به عمل آورند، شکست خواهیم داد و این جواب خوبی به چالشهای دنیا است. طالب ریفاعی همچنین در یک نشست خبری در روز شنبه نیز تصریح کرد گرچه سازمان ملل مرجع قانونگذار نیست و در موضعی نیست که قوانین را برای اصلاح نظم بخشد، اما ما به دنبال مرامنامهای اخلاقی هستیم که میتواند از مرزهایی که باعث جدایی ملتها میشود جلوگیری کند.
به اعتقاد وی، موضوع مرزبندی نباید اتفاق بیفتد و جداسازی، سیاستی است که باعث آسیب میشود و آیندهای مناسب را رقم نمیزند. سیاست ترامپ در ممانعت از ورود ایرانیها و چند کشور دیگر به آمریکا، درحالی که برای ایرانیان مقیم این کشور چالشهای جدی را به وجود آورده، گردشگرانی را هم که قصد سفر به آمریکا داشتهاند با مشکل روبهرو کرده؛ گردشگرانی که هزینههایی را برای سفر خود متقبل شدهاند و حالا تکلیف این هزینهها نامعلوم است.