با دلگرم همراه باشید تا با فواید بی نظیر خوردن سالاد قبل و بعد و همراه با غذا اشنا شوید.
سالاد، از انواع سبزیها و صیفیها تهیه میشود و چون کمکالری و سرشار از انواع ویتامینها، املاح و فیبر است خوردن آن (به جز در موارد خاص) به همه گروههای سنی توصیه میشود اما سالاد را قبل از غذا بخوریم یا بعد از غذا؟
سالاد، از انواع سبزیها و صیفیها تهیه میشود و چون کمکالری و سرشار از انواع ویتامینها، املاح و فیبر است خوردن آن (به جز در موارد خاص) به همه گروههای سنی توصیه میشود اما سالاد را قبل از غذا بخوریم یا بعد از غذا؟
برای پاسخ به این پرسش، باید به وزن هر کس توجه کنیم و خیلی ساده افراد را در ۳ گروه لاغر، متوسط و دارای اضافه وزن قرار دهیم.افراد دچار اضافه وزن، حتما باید سالاد را ۲۰ دقیقه قبل یا لااقل هنگام خوردن غذا میل کنند. خوردن سالاد قبل از غذا به پرشدن معده کمک میکند و مهمتر اینکه به مغز ۲۰ دقیقه فرصت میدهد تا متوجه شود چه خورده و چقدر خورده است زیرا واکنش مغز بسیاری از افراد چاق نسبت به سیری، کندتر از افراد لاغر و معمولی است و همین مساله باعث میشود بیش از حد معمول غذا بخورند. البته این افراد هیچگاه نباید به سالاد سس یاروغنزیتون بزنند و میتوانند کمی فلفلقرمز تند، آبلیمو یا آبغوره به آن اضافه کنند. فلفل ۱۲ تا ۱۳ درصد سوختوساز سلولها را بالا میبرد و باعث سوزاندن چربیهای بدن میشود.
افراد لاغر، باید سالاد را تا یکی، دو ساعت بعد از اتمام غذا میل کنند تا جلوی اشتهایشان گرفته نشود. آنها میتوانند روی سالاد مقداری سس و روغن زیتون بریزند.فقط افرادی با اندام متناسب مجازند سالاد را در هر زمانی که خواستند (قبل، همراه با غذا یا بعد از آن) میل کنند اما هیچکس نباید سالاد را بهعنوان یک وعده غذایی اصلی به شمار آورد چون به هیچوجه جایگزین غذا نیست و با کالری اندک و مقدار ناچیز قندش، بدن را دچار کمبود مواد غذایی و فرد را نسبت به خوردن حریصتر و درنتیجه چاقتر میکند. البته برخی افراد به سالاد، سویا، فیله مرغ، تن ماهی، حبوبات، جوانهها و مخلفات دیگر اضافه میکنند ولی نام چنین مخلوطی دیگر سالاد نیست و میتوان آن را به جای شام استفاده کرد.
--------------------------------------------------------------------------------------
قبل از غذا، سالاد بخوریم یا بعد آن؟
در هنگام غذا خوردن به موارد ده گانه زیر توجه کنید قبل از غذا، سالاد بخوریم یا بعد آن؟ زمان غذا خوردن آب بخوریم، یا نخوریم؟ مصرف میوه پس از صرف غذا، به هضم غذا کمک میکند یا عکس آن، باعث سوء هاضمه میشود؟
پرسشهایی مثل اینها، سالهاست که در ذهن همه چرخ میخورد و تا امروز هم برای خیلی از آنها جواب دقیق، روشن و فراگیری پیدا نشده، البته نه برای همه. خیلی از این پرسشها هستند که پاسخ علمی برای آنها وجود دارد، اما خیلیها همچنان همان جوابهای غیرعلمی غلط را در ذهن دارند و جالب اینکه مرتب هم به این وآن توصیه میکنند. دکتر ضیاء الدین مظهری، متخصص تغذیه درباره ۱۰ رفتار رایج نادرست درباره غذاخوردن توضیح داده است.
● نوشیدن آب
نوشیدن آب بلافاصله پس از صرف غذا، موجب رقیق شدن شیره معده میشود و اثر آنزیمهای هضمی را به تعویق میاندازد؛ به این ترتیب در هضم غذا اختلال ایجاد میشود. بنابراین بهتر است مصرف آب، هنگام غذا به حداقل برسد و این عمل یک تا دو ساعت قبل و یا بعد از صرف غذا انجام شود. گفتن این نکته هم ضروری است که نوشیدن آب قبل از غذا، باعث تحریک اشتها میشود.
● پیاده روی آهسته
حرکت و تغذیه مناسب دو روی سکه هستند؛ حرکت، قبل از غذا اشتها آور است و حرکت آهسته، چند دقیقه پس از صرف غذا، باعث سهولت عمل معده میشود؛ به طوری که احساس سنگینی و حتی اشکال در تنفس ناشی از سنگینی معده را از بین میبرد. همچنین پیادهروی به خصوص به خانمهایی که دردهای استخوانی در ناحیه پا دارند و یا از پوکی استخوان در هراساند بسیار توصیه میشود.
● سیگار کشیدن
کشیدن سیگار پس از صرف غذا، امکان ابتلا به سرطان را افزایش میدهد؛ چون معلوم شده که سیگار خطر رفلاکس یا بازگشت محتویات معده به مری را بالا میبرد و رفلاکس هم در دراز مدت، خطر سرطان را بالا میبرد. البته فراموش نکنید که سیگار نه تنها پس از صرف غذا، بلکه در همه حال سرطانزاست.
● خوردن میوه
با توجه به این که بعد از غذا خوردن، معده پر و سنگین است، خوردن میوه به این سنگینی دامن میزند و در عمل هضم، مشکل ایجاد میکند و بهتر است یک تا دو ساعت پس از صرف غذا باشد. البته برخی افراد، به علت حساسیت نداشتن گیرندههای انسولین، پرخوری یا تحریکپذیری پانکراس، بعد از خوردن غذا تمایل به مصرف ماده شیرین دارند، که تنها به این افراد توصیه میشود بعد از صرف غذا، به جای مصرف شیرینی، مربا و... از میوه استفاده کنند. در ضمن خوردن میوه و یا ساندویچهای سبک، به مقدار کم در میان وعدهها، باعث کاهش ولع افراد برای وعده بعد میشود، از افت فشارخون و خستگی زودهنگام، جلوگیری میکند و به این ترتیب قدرت فکر و کار را افزایش میدهد و از رفتارهای تنشزای فرد با دیگران جلوگیری میشود.
● نوشیدن چای
چای دارای تانن است و باعث جلوگیری از جذب آهن میشود. بهتر است خانمها و کودکان، تا دو ساعت پس از صرف غذا، چای ننوشند. البته مصرف آن بلافاصله بعد از غذا، در آقایان که عمدتا آهن خون آنها زیاد است، مشکلی ایجاد نمیکند.
● محکم بستن کمربند
بستن کمربند در حین صرف غذا و پس از آن باعث میشود گردش خون با مشکل انجام شود؛ البته این هشدار شامل حال تمام افراد نمیشود، ما به برخی مراجعان خود توصیه میکنیم قبل از غذا، برای کمخوری، کمر بند خود را محکم کنند.
● استحمام
تحقیقات نشان داده است رفتن به حمام با معده پر، باعث ایجاد استرس و اختلالاتی در خونرسانی به قلب و مغز میشود.
● استفاده کردن از دسر
دسرها مقدار زیادی انرژی دارند و در صورت استفاده، علاوه بر آنکه موجب ایجاد فشار به قلب و عروق میشوند، این انرژی دریافتی به صورت چاقی ظاهر میشود و همانگونه که میدانیم، چاقی عامل بیماریهای متعدد است.
● خوابیدن
به افرادی که زمینه رفلاکس (بازگشت اسید معده) دارند، توصیه میشود بلافاصله پس از صرف غذا، دراز نکشند؛ زیرا این عامل باعث برگشت محتویات معده که اسیدی هستند، به طرف مری و ایجاد التهاب مری میشود. در برخی موارد نیز احتمال ورود غذا به ریه را امکان پذیر میکند. این نکته را نیز باید درنظر داشت که بعد از صرف غذا، چند دقیقه استراحت به معده کمک زیادی میکند، اما این استراحت نباید به صورت دراز کشیدن باشد.
● سالاد
مصرف سالاد، بعد یا قبل یا زمان غذا خوردن، توصیه میشود، اما بهتر است قبل از غذا باشد که هم از پرخوری جلوگیری میکند و هم محتوای فیبر آن برای حرکت درست رودهها مفید است. اگر مصرف سالاد به بعد از غذا موکول شود، ممکن است دیگر جایی برای آن باقی نماند، یا اینکه باعث گشاد شدن بیش از حد معده شود.
چنانچه در افراد چاق سالاد قبل از غذا مصرف شود، رفلکس اشتها رخ میدهد و به دلیل اینکه سالاد و سبزیجات از کالری کمی برخوردار هستند، مدت زمان غذا خوردن کاهش یافته و زمان تخلیه معده به تاخیر میافتد. علاوه بر اینکه اشتها را افزایش میدهد، در افراد لاغر که معمولا دارای معدهی کوچکتر از حد نرمال هستند، بافت و فیبر غذایی حجم معده را افزایش میدهد که در نتیجه کمک میکند که در وعدههای بعدی حجم بیشتری از غذا خورده شود. مصرف کرفس، کلم، شلغم، ترب، سیر، سویا، ذرت و کاهو در افرادی که دچار مشکلات تیروئید هستند، به صورت خام به هیچ وجه توصیه نمیشود، چرا که کم کاری را تشدید میکند.
--------------------------------------------------------------------------------------
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی