مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

مجله مطالب خواندنی

سبک زندگی، روانشناسی، سلامت،فناوری و ....

آیا زنان از فیض جهاد محروم هستند؟!

[ad_1]

زن مى تواند در بخش مهمى از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازى کردن نیست.

الهام حیدرزاده/کارشناس ارشد معارف نهج البلاغه - بخش نهج البلاغه تبیان

جهاد زنان

نظام اجتماعی در طرح نظام حکومتی اسلام با حیات انسانی پیوندی قوی دارد و در این طرح حکومتی زنان جایگاه ویژه ای دارند، چرا که عرصه حیات اجتماعی یکی از ساحتهای مهم تکاپو و رشد و تعالی انسان به سوی کمال اسـت و اسلام بعد از اینکه زن را به مقام و مرتبت انسانی رساند در جهت نیل او به کمال هیچ گونه ممانعتی به عمل نیاورد.

تفاوت زن و مرد در وظایف اجتماعی

اینطور به نظر می رسد که مسئولیتهای طبیعی و کنش فطری زنان احراز برخی از مشاغل (جهاد، حکومت، قضاوت) را بر ایشان محدود می سازد، اما فضای سیاسی برای فعالیتها و مشارکتهای اجتماعی دیگر باز اسـت. همان طور که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بانوان را در فعالیتهای اجتماعی همچون بیعت، مسوولیت امر به معروف و نهی از منکر، هجرت، پناهندگی سیاسی و حرکات اجتماعی دیگر سهیم ساخت.

لازمه دفاع آموزش نظامى دیدن اسـت. پس در هیچ یک از این مسائل، زن محروم نیست بلکه در اکثر دشواری ها و بردبارى و امانتداری ها، در بسیارى از مصائب و مشکلات، زن همتاى مرد اسـت.

وظیفه زن و مرد، براساس نقش آن ها و ویژگی شان مشخص شده اسـت؛ مثلا شرکت در کارزار و نبرد با دشمنان به عهده مرد اسـت، چرا که این کار با توان و نیرو و لطافت روحی زن سازگار نیست. در عوض امام علی علیه السّلام می فرماید: «جهاد المرأة حسن التّبعّل؛ جهاد زن خوب شوهرداری کردن اسـت».[١]

یعنی همانطور که مرد در جبهه در معرض سختی های زیادی قرار می گیرد و اجر و مجاهدت او باعث اجر و کمال اسـت، زن هم با سختی هایی که در تحمل اخلاق شوهر و مسایل منزل متحمل می شود و صبر و مجاهدتی که برای حفظ عطوفت و مهربانی و تربیت فرزندان و آرامش شوهر می نماید، همان اجر و کمال را که یک رزمنده دارد، به دست می آورد.[٢]

شبهه شرکت نکردن بانوان در جهاد

بنابراین شبهه ای که گاهی در مورد بانوان مطرح مى شود، حضور آنان در جبهه و جهاد اسـت. آیت الله جوادی آملی این موضوع را تبیین کرده و شبهه را چنین پاسخ می دهند:

اولا: زن مى تواند در بخش مهمى از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازى کردن نیست علاوه بر کمکهاى تدارکاتى پشت جبهه و متن جبهه، نقشه کشیدن و راهنمایى کردن نیز بخشهاى مهمى از جهاد به شمار مى آید، مگر آنان که در متن جنگ حضور دارند، همه کار نظامى مى نمایند؟

بخش قابل توجهى از آنان امور مربوط به نقشه بردارى، اطلاعات جنگى و... را به عهده دارند. زنها فقط امور تنگاتنگ نظامى را که کار شاق و دشوارى اسـت، به عهده نمى گیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند.

ثانیا: اگر کشورى در حال جنگ و دفاع اسـت و از طرف بیگانه ها تهدید مى شود، زنها هم باید دفاع کنند و لازمه دفاع آموزش نظامى دیدن اسـت. پس در هیچ یک از این مسائل، زن محروم نیست بلکه در اکثر دشواری ها و بردبارى و امانتداری ها، در بسیارى از مصائب و مشکلات، زن همتاى مرد اسـت.

در جنگ جمل از زنان صحابه حدود 20 نفر همراه حضرت بودند. «زرقاء بنت عدوی» اسـت که در صفین میان لشکر امیر مومنان بود و مردم را به نصرت آن حضرت تشویق می نمود. وی شعرها و مقاله های فصیح بسیار در این موضوع سروده اسـت.

این که گفته مى شود جنگ و جهاد و مبارزه وظیفه زن نیست، مربوط به جهاد ابتدایى اسـت که مربوط به امام معصوم سلام الله علیه اسـت و تنها بعضى از فقهاى ما فرموده اند، که اختصاصى به امام معصوم ندارد، اما در جنگهاى دفاعى و رد کید و فریب اجانب، اگر زن فرمانده لشکر زنان بشود نه تنها جایز اسـت بلکه گاهى واجب اسـت، چون دفاع اختصاصى به زن و مرد ندارد. هرجا که دفاع باشد زن همتاى مرد و در همه مسائل جنگى و غیر جنگى حضور دارد.

کسى که توقع تکامل و انتظار فضیلت دارد، معیار تکامل و فضیلت را باید وحى الهى تضمین کند و وحى الهى هم برنامه ها را تقسیم و توزیع نموده اسـت. زن هرگز نمى تواند بگوید:

چون من نسبت به بخشى از وظایف مرد محروم هستم، پس از فضائل آن وظایف نیز محروم مى باشم، و مرد نیز نمى تواند مدعى شود به دلیل انجام کارهاى ویژه از فضیلت ویژه اى برخوردارم. چون براى هر کار اجرایى یک پاداشى اسـت و به هر شخصى به مقدار اخلاص پاداش داده مى شود، اگر چنانچه براى مرد کارهاى اجرایى مشخص و ثوابهاى معین اسـت، براى زن هم کارهاى اجرایى و ثوابهاى مشخص اسـت.[٣]

وظایف بانوان در جنگ و جهاد

از جمله وظایفی که بانوان در جنگ می توانند به خوبی در آن ایفای نقش کنند:

حمایت عاطفی، حمایت مالی، ایثار و فداکاری، اطلاعات و بازرسی، تدارکات و پشتیبانی جبهه، پرستاری بیماران، آشپزی، انتقال مجروحان و شهدا به پشت جبهه، امداد و درمان و معالجه مجروحان که در این مورد در برخی متون تاریخی آمده اسـت که هنگام عزیمت به سوی جنگ، برخی از زنان به صورت گروهی یا فردی، خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله رسیدند و برای کمک به رزمندگان و معالجه مجروحان، تقاضای حضور در جنگ کردند؛ پیامبر صلی الله علیه و آله اجازه فرمودند.

شرکت حضرت فاطمه سلام الله علیها در جنگ احد، از همه موارد مهمتر اسـت. آنگاه که آن حضرت به احد آمده بود، پیامبر صلی الله علیه و آله مجروح شده بود و خون زخم صورت مبارکش بند نمی آمد، حضرت زهرا سلام الله علیها به معالجه پدر گرامی پرداخت.

واقدی در این باره می گوید: « فاطمه سلام الله علیها چهره پیامبر صلی الله علیه و آله را می شست و علی علیه السلام با سپر خود آب می ریخت؛ ولی خون باز نمی ایستاد. حضرت فاطمه سلام الله علیها قطعه حصیری را سوزانید و خاکستر آن را بر زخم پاشید تا خون بند آمد. نیز نقل شده اسـت که با پشم سوخته آن را معالجه کرد.»

اسامی برخی از بانوان که در جنگها به یاری سپاه اسلام می پرداختند بدین شرح اسـت:

امّ ایمن، ام سلمه، ام عطیه، نسیبه، جراحه، ربیع دختر معوذ، امیه دختر قیس، معاذه غفاریه، ام سلیم، ام سنان اسلمیه، ام زیاد.[٤]

بانوان مجاهد در حکومت علی علیه السلام

در حکومت علی علیه السلام بانوانی بودند مصمم و ثابت قدم، که در راه احیای ارزشهای اسلامی و دفاع از حریم ولایت و امامت و پاسداری از اسلام تلاش کردند و ثابت قدم و استوار، و با قدرت تمام در مقابل توطئه گران ایستادند.

در جنگ جمل از زنان صحابه حدود 20 نفر همراه حضرت بودند. «زرقاء بنت عدوی» اسـت که در صفین میان لشکر امیر مومنان بود و مردم را به نصرت آن حضرت تشویق می نمود. وی شعرها و مقاله های فصیح بسیار در این موضوع سروده اسـت.

وظیفه زن و مرد، براساس نقش آن ها و ویژگی شان مشخص شده اسـت؛ مثلا شرکت در کارزار و نبرد با دشمنان به عهده مرد اسـت، چرا که این کار با توان و نیرو و لطافت روحی زن سازگار نیست.

دیگر صحابه امام علی علیه السلام «سوده دختر اشتر همدانی» اسـت که اموال خود و قبیله اش را سربازان معاویه گرفته بودند. او به دربار معاویه رفت و اموال را باز خواست، معاویه شعرهای سوده را که در جنگ صفین علیه او سروده شده بود یادآور گشت و سوده پاسخ داد، البته این اشعار از من اسـت و شخصیتی چون من به خاطر ترس، هرگز از حق رویگردان نمی شود و از دوستی علی علیه السلام دفاع نمود.[٥]

نتیجه

ماحصل کلام اینکه از منظر امام علی علیه السلام و سایر ائمه معصومین علیهم السلام هیچ گونه ممانعتی برای فعالیتهای اجتماعی خانمها وجود ندارد کما اینکه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و دخترشان حضرت زینب علیها سلام چنین فعالیتهایی را داشتند.


منابع:
1-نهج البلاغه، نسخه صبحی صالح، حکمت 136.
2- سیمای زن در نهج البلاغه و دلالت های تربیتی آن، امیرحسین بانکی پور فرد، مجله پژوهش های تربیت اسلامی، زمستان1376 ،ش٤
٣- زن در آیینه جلال و جمال الهی، آیت الله جوادی آملی.
4- مغازى (تاریخ جنگهاى پیامبر(ص))، محمد بن عمر واقدى، ترجمه محمود مهدوى دامغانى
٥- اعلام النساء المومنات، محمد حسون ام علی مشکور، ج2، ص9، انتشارات اسوه


[ad_2]
لینک منبع
بازنشر: مفیدستان

عبارات مرتبط




کلماتی برای این موضوع

انسان بعد از مرگ کجا میرود آیا روح انسان بعد مرگ با ما انسان بعد از مرگ کجا میرود آیا روح انسان بعد مرگ با ما ارتباط دارد؟تعبیر خواب از راه آیات و روایات معراج سماموسیکی از راه های تعبیر خواب، مراجعه به آیات قرانی و روایات به ویژه روایات معراجی پیامبر بررسی شخصیت و عملکردهای شهید احمد شاه مسعود مسعود یک قهرمان ملی بود خداوند روح اش را شاد کنه با جمله شهدای افغانستان خالد از کابلتفسیرنمونه سوره صَف صراط مستقیممقدمه این سوره در مدینه نازل شده و داراى آیه است محتواى سوره صف این سوره در حقیقت بر تحلیل مسائل جاری کشور و جهانتحلیل مسائل جاری کشور و جهان ارائه خبر و تحلیل و نتیجه گیری روان از یک مساله روزشفاعت ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزادشفاعتپیرامون واژه شفاعت از ماده شفع است که در لغت به معنای جفت شدن با چیزی است، و تدابیر دوران بارداریآداب معنوی بارداریچند مال شبهه ناک آری به کف؟ تا که باشی نرمْپوش و خوش علف عاقبت سازد تو را از دین بریحجاب زن مسلمان حجاب زن مسلمان نویسنده مفسر قرآن مولانا مفتی عبدالصمد غیاثی مقدمه شیخ الحدیث استاد ناگفته های اسارت اولین زن اسیر ایرانینا گفته‌های اسارت از زبان فاطمه ناهیدی تنها زن آزاده ایرانی که در خط مقدم جبهه به فرهنگ کار از دیدگاه اسلام دیگرانچکیده با توجه به نقش کار و عمل در اعتلای حیات اقتصادی و اجتماعی فرهنگی جامعه، کوشش



لینک منبع :آیا زنان از فیض جهاد محروم هستند؟!

آیا زنان از فیض جهاد محروم هستند؟! - تبیان article.tebyan.net/336259/آیا-زنان-از-فیض-جهاد-محروم-هستند-‎Cached28 سپتامبر 2016 ... زن مى تواند در بخش مهمى از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازى کردن نیست. آیا زنان از فیض جهاد محروم هستند؟! - تی نیوز tnews.ir/news/6aca71512663.html 1 ا کتبر 2016 ... آیا زنان از فیض جهاد محروم هستند؟! زن می تواند در بخش مهمی از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازی کردن نیست. زنان محکوم در میدان و محروم از حق - صفحه انترنیتی فتح الله گولن https://www.fgulen.com/fa/.../36549-women-deprived-of-the-rights‎Cached23 آگوست 2013 ... ... و تکامل · کوزه شکسته · نور جاویدان · اعـلاء کلمة الله ویا جــهاد · زندگی پس از مرگ · اکسیر جاویدانگی ... خانهکتاب هااکسیر جاویدانگیزنان محکوم در میدان و محروم از حق .... آیا شمار زنان استخدام شده در تشکیلات عدلی، ملکی، امنیتی و سرویس‌های مخفی ..... بالاخص مادر بزرگوار‌مان حضرت‌عایشه‌ منبع فیض برای بزرگ‌ترین امامان ... زن و مساله جهاد - راسخون https://www.rasekhoon.net/article/show-19318.aspx‎Cached21 ژانویه 2009 ... آیا بعد از فاجعه منا می‌توان حج را تعطیل. ... شبههای مطرح می‌شود که جنگ و جهاد و مبارزه وظیفه زن نیست. ... زنها فقط امور تنگاتنگ نظامی را که کار شاق ودشواری است، به عهده نمی‌گیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند. ... زن هرگز نمی‌تواند بگوید: چون من نسبت‌به بخشی از وظایف مرد محروم هستم، پس از فضائل آن وظایف نیز ... زن در آینه جلال و جمال - مرکز اطلاع رسانی غدیر www.ghadeer.org/Book/1439/228300‎Cachedزن در آینه جلال و جمال , آیت الله عبدالله جوادی آملی , ... به شمار می آید و انسان باید چندین بار نهج البلاغه را بخواند تا بفهمد، آیا این خطبه معادل دارد یا نه؟ .... و دشواری است، به عهده نمی گیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند، چه این که اگر کشوری در حال جنگ و ... زن،جهاد و شهادت www.zan-jahad-shahadat.blogfa.com/‎Cached Similarاولا: زن مىتواند در بخش مهمى از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چرا که تمام جهاد، در سنگر ... را که کار شاق ودشوارى است، به عهده نمىگیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند. .... علیه و سلم و زنان صحابه نمیگویم تا با خودت بگویی "پاک است خداوند آیا غیر از ... سهم زنان در جنگ هشت ساله ایران و عراق - همشهری آنلاین www.hamshahrionline.ir/details/185509/Lifeskills/familywomen‎Cached23 سپتامبر 2012 ... اینان سبقت گیرندگان جهاد و شهادتند و شهادت را نزدیک ترین راه تقرب به ذات احدیت می دانند. در سرزمینی ... زن از فیض جهاد محروم نیست. ..... آیا احساس یک زن جانباز همچون مرد جانباز است و آیا جامعه به او هم چنان می‌نگرد که به یک مرد جانباز؟ نقد و بررسی برخی از حقوق سیاسی و اجتماعی زن در اسلام rjqk.atu.ac.ir/m/article_1293_0.html هدف از این مقاله بیان بخشی از حقوقی است که اسلام برای زنان قرار داده است. ... نه اینکه از فیض جهاد محروم باشند. .... آیا به خاطر تبدیل موضوع، حکم مبتدّل نشده است؟ Fars News Agency : حکمت تفاوت دیه زن و مرد www.farsnews.com/printable.php?nn=13950416000023‎Cached14 جولای 2016 ... آیا مقصود این است که زن نباید برای ادای شهادت حاضر شود؟ آیا مقصود این است که با .... نه اینکه از فیض جهاد محروم باشند. اینکه گفته می‌شود جنگ، جهاد ... حجاب اسلامی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد https://fa.wikipedia.org/wiki/حجاب_اسلامی‎Cached Similarحجاب اسلامی به پوشش‌های گوناگون زنان مسلمان گفته می‌شود و مفهومی برآمده از قرآن ..... که در مقابل نامحرم باید پوشیده شود؛ و شاید اگر بحثی باشد در این است که آیا در نماز، ... بزرگ شیعه، از جمله محقق سبزواری، ملا محسن فیض کاشانی، عاملی صاحب مدارک و ... و آنها را ملزم می‌سازد که به یکدیگر وفادار باشند و در سیستم اسلامی به محرومیت و ...