[ad_1]
خبرگزاری آریا-شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی از حافظ شیرازی تأثیر پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ، استقبال ، تلمیح ، تأویل و ترجمه ، پیوند خود را با خواجه حافظ نشان داده اند .
به گزارش خبرگزاری آریا، نادرکریمیان سردشتی عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری این مطلب را در نشست تخصصی بزرگداشت حافظ که به همت پژوهشکده زبان شناسی ، متون و کتیبه ها در محل پژوهشگاه برگزار شد، مطرح کرد .
او حافظ شیرازی را یکی از برجسته ترین شاعران تأثیر گذار در تاریخ ادبیات ایران خواند و گفت : کمتر ادبیاتی در جهان وجود دارد که از حافظ تأثیر نپذیرفته باشد و البته زبان و ادبیات کُردی نیز از این قاعده مستثنی نیست به نحوی که فرهنگ ، تمدن و ادبیات کردستان پیوند های دیرینه ای با فرهنگ ایرانی و زبان و ادبیات فارسی داشته است.
این زبان شناس اظهار داشت : اگر مجموعه مناطق کُرد نشین حوزه خاورمیانه که در بین کشورهای ایران ، ارمنستان ، آذربایجان ، ترکیه ، عراق ، سوریه و لبنان پراکنده شده اند را مورد توجه قرار دهیم ، شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی (کرمانجی ، سورانی ، هورامی و گورانی ، کلهری و لَکی ) از حافظ شیرازی تأثیر پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ، استقبال ، تلمیح ، تأویل و ترجمه ، پیوند خود را با خواجه حافظ نشان داده اند .
وی در ادامه بااشاره ای کوتاه به نمونه های تأثیر پذیری این شاعران از جمله ملا جزیری ، ملا مصطفی بیسارانی ،حاجی بکر آقا حویزی متخلص به قاصد ،مولوی کرد عبد الرحیم معدومی ، شیخ رضا طالبانی، ملا محمد بیخود ،ارفع کرمانشاهی ،سید بهاء الدین، شریف حسین پناهی و... گفت : در فرصتی مناسب این مهم در قالب یک کتاب مفصل تدوین و تألیف می شود.
او افزود :شاعران تأثیر پذیر از حافظ به این مجموعه اُدبای کُرد محدود نمی شوند و شاعران دیگری نیز هستند که معرفی و بررسی آثار آنها را باید به تدوین کتاب مفصل در این باره موکول کرد .
لطف سخن حافظ
داریوش ذوالفقاری استادیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دیگر سخنران این نشست به بیان نکاتی در خصوص "لطف سخن حافظ "پرداخت و گفت :درباره هنر سخن وری و بلاغت خواجه حافظ شیرازی سخن و نوشته بسیار است و آنچه دراین سخنرانی مورد توجه است نظر خود حافظ در خصوص شعر خویش است .
او بیت" حسد چه می بری ای سست نظم بر حافظ ...قبول خاطر و لطف سخن خدادادست" را محور سخرانی اش قرارداد و درمورد "لطف سخن"و اینکه منظور شاعر از آن چیست نکاتی را مطرح و به بیان چند نمونه از ابیات حافظ که در آنها به تعریف از خود پرداخته است، بسنده کرد .
وی معنی اصلی لطف را خصوصیتی از جمال و زیبایی ، نازکی ، ظرافت و لطافت عنوان کرد و گفت :در بیتی که پیشتر به آن اشاره شد، لطف سخن در مقابل سست نظم قرار گرفته است و شاعر خطاب به کسی که نظمی سست دارد می گوید قبول خاطر و لطف سخن خداداد است ، برای اینکه بدانیم منظور حافظ از لطف سخن چیست نخست لازم است که بدانیم منظور او از نظم ، نظم سست و نظم محکم چیست .
ذوالفقاری در ادامه به بیان نظریه نظم جرجانی در این خصوص پرداخت و گفت :از آنجا که مبنای دلائل الاعجاز نظریه نظم جرجانی است می توان گفت، وقتی حافظ سخن لطیف را در مقابل نظم سست قرار می دهد منظور او از لطف سخن همان نظم سخن است .
حافظ شاعری مردمی
مژگان اسماعیلی رئیس پژوهشکده زبان شناسی ، متون و کتیبه ها دیگر سخنران این نشست ، حافظ را یکی از مردمی ترین ، عالم ترین و آگاه ترین شعرای ایران خواند و گفت :اهمیت حافظ به دلیل حضور وی در آخرین مرحله تحول فرهنگی و زبان فارسی است .
وی شعر حافظ را بسیار تأثیر گذار دانست و گفت : اشعار این شاعر نام دار ایرانی در بین عوام و خواص مورد پسند بوده است .
اسماعیلی با اشاره کوتاهی بر زندگی نامه خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدین حافظ شیرازی افزود :فهم و درک حافظ از قرآن کریم به واسطه آشنایی اش با این کتاب آسمانی باعث شده اشعار وی به لحاظ معنوی از تعالی خاصی برخوردار باشد که این را می توان به وضوح در تأثیر گذاری آنها مشاهده کرد .
او اظهار داشت :با وجود بهره گیری حافظ از صنایع ادبی رایج هیچ گاه شعر وی غیر قابل فهم نبوده است .
رئیس پژوهشکده زبان شناسی ، متون و کتیبه ها با رندانه خواندن اشعار حافظ گفت :عصری که حافظ در آن می زیسته عصر ، خفقان ،ظلم و ریا بوده است و تأثیر آنها را به وضوح می توان در لابه لای اشعار وی دید که تا چه اندازه از درد زمانه و دین فروشان نالان بوده است .
وی اظهار داشت : آگاهی حافظ از حکمت های قرآن و درک شرایط اجتماعی زمانه او را به شاعری مردمی تبدیل کرده است .
[ad_2]
لینک منبع بازنشر:
مفیدستان
عبارات مرتبط
شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی از حافظ شیرازی تأثیر پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ، استقبال ، تلمیح ، تأویل و ترجمه ...23 ا کتبر 2016 ... خبرگزاري آريا-شاعران و ادباي کُرد در همه مناطق با گويش هاي اصلي زبان کُردي از حافظ شيرازي تأثير پذيرفته اند و با اقتباس، تضمين و تقليد ...23 ا کتبر 2016 ... خبرگزاري آريا شاعران و ادباي کُرد در همه مناطق با گويش هاي اصلي زبان کُردي از حافظ شيرازي تأثير پذيرفته اند و با اقتباس تضمين و تقليد ...خبرگزاري آريا-شاعران و ادباي کُرد در همه مناطق با گويش هاي اصلي زبان کُردي از حافظ شيرازي تأثير پذيرفته اند و با اقتباس، تضمين و تقليد ، استقبال ، تلميح...24 ا کتبر 2016 ... گردشگری درمانی دانستنی های گردشگری درمانی قائم مقام وزارت بهداشت در سفری به شیراز برای بررسی وضعیت مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس حامل ...او از مهمترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته میشود. ... هرساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و .... با آنکه حافظ غزل عارفانهٔ مولانا و غزل عاشقانهٔ سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در تکبیتهای ... از جملهٔ مهمترین آنها میتوان به واژگانی چون رند و صوفی و می اشاره کرد: ...مراسم بزرگداشت روز حافظ 19 مهرماه با حضور رییس جمهور، وزیر ارشاد و جمعی از ... هرکس با اندیشه و مرام او آشنا میشود با این شاعر بزرگ کشورمان احساس آشنایی دیرینه کرده و ... ارتباط حافظ و امام عصر(عج) پرداخت و تصریح کرد: حافظ دلداده انسان کامل است و همه ... حافظ در حافظیه شیراز، اشعار حافظ را نشاندهنده پیوند عمیق و استوار این شاعر ...12 ا کتبر 2013 ... ... فارسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به ویژگیهای اشعار حافظ، مهمترین ... وی تأکید کرد: آنچه که در شعر این شاعر شیرینسخن برجستهتر است، ... انسانساز اسلام و ایران اسلامی و دارای فرهنگ دیرینه و باپشتوانه ایرانی است.پيوند ديرينه شاعران کُرد با حافظ شيرازي · ۶ آبان, ۱۳۹۵ مفیدستان گردشگری 1 views. خبرگزاري آريا-شاعران و ادباي کُرد در همه مناطق با گويش هاي اصلي زبان کُردي از ...
کلماتی برای این موضوع فن بیان،اصول سخنرانی و هنرگویندگی وگفتگو …فن بیان،اصول سخنرانی و هنرگویندگی وگفتگو آشنائی با فن خطابه ، اصول مخاطب شناسی خواندنی هایی در مورد خوانندگان ایران آرشیو عارف در ۲۱ سالگی شروع به خوانندگی در تلویزیون ملی ایران کرد عارفآشنایی عارف با دنیای
لینک منبع :پیوند دیرینه شاعران کُرد با حافظ شیرازی
پیوند دیرینه شاعران کُرد با حافظ شیرازی - تاپ توریسم
www.toptourism.ir/پیوند-دیرینه-شاعران-کُرد-با-حافظ-شیراز/Cached24 ا کتبر 2016 ... شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی از حافظ شیرازی تأثیر
پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ، استقبال ، تلمیح ...
خبرگزاری آریا - پیوند دیرینه شاعران کُرد با حافظ شیرازی
www.aryanews.com/News/.../پیوند-دیرینه-شاعران-کُرد-با-حافظ-شیرازی
23 ا کتبر 2016 ... خبرگزاری آریا-شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی از حافظ
شیرازی تأثیر پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ...
Images for پیوند دیرینه شاعران کُرد با حافظ شیرازی
پیوند دیرینه شاعران کُرد با حافظ شیرازی - آریا | دمادم
https://damadam.ir/.../پیوند-دیرینه-شاعران-کُرد-با-حافظ-شیرازی/4014948Cachedخبرگزاری آریا-شاعران و ادبای کُرد در همه مناطق با گویش های اصلی زبان کُردی از حافظ
شیرازی تأثیر پذیرفته اند و با اقتباس، تضمین و تقلید ، استقبال ، ...
حافظ - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/حافظCached
Similarاو از مهمترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته میشود. ... هرساله در تاریخ ۲۰
مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و ....
با آنکه حافظ غزل عارفانهٔ مولانا و غزل عاشقانهٔ سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در
تکبیتهای ... از جملهٔ مهمترین آنها میتوان به واژگانی چون رند و صوفی و می اشاره کرد: ...
حافظیه - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/حافظیهCached
Similarحافظیه یا آرامگاه حافظ نام مجموعهای آرامگاهی در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازهٔ قرآن ...
مقبره حافظ بنا کرد و در جلو این عمارت، حوض بزرگی ساخت که از آب رکن آباد پر میشد
. ... هم چنین تالاری با چهار ستون سنگی یکپارچه بلند ساخت که از طرف شمال و جنوب
گشاده .... شعرخوانی شاعران مشهور (به ویژه در روز بزرگداشت حافظ در ۲۰ مهر ماه هر سال) ...
[PDF] ﻫﺎی ﻧﻘﺪ ﺟﺪﻳﺪ ﻏﺮﺑﻲ ﭘﻴﻮﻧﺪ ﻣﻴﺎن ﺣﺎﻓﻆ اﻳﺮاﻧﻲ و آﻣﻮزه
contemporarylit.ihcs.ac.ir/article_984_95e9735dafba66915f3fbf2407607391.pdfCachedﺳﻨﺖ دﻳﺮﻳﻨﻪ ﻛﻪ ﺧﻮد را در ﻟﺒﺎس واﻗﻌﻴﺖ ﻧﺸﺎن ﻣﻲ. داد، ﻫﻤﺎن ﭼﻴﺰی را ﻃﻠ. ﺐ ﻣﻲ. ﻛﺮد ﻛـﻪ در. ﺳﻨﺖ ﺷﻌﺮی
ﺷﺎﻋﺮان ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻧﻴﺰ وﺟﻮد داﺷﺖ . اﻫﻤﻴﺖ ﻣﻌﻨﺎ، اﺧﻼق، ﻓﺮﻫﻴﺨﺘﮕﻲ، روﺣﺎﻧﻴـﺖ،. ﻣﻌﺮﻓﺖ و ﺧﺮدﻣﻨﺪی، ﺳﻨﺖ ... و
ﺟﻬﺎن ﺷﺎﻋﺮی ﺣﺎﻛﻤﻴﺖ داﺷﺖ . درﺳﺖ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺷﺎﻋﺮاﻧﻲ ﭼﻮن ﺳﻌﺪی و ﺣﺎﻓﻆ، ﺑﺎ ﻟﻄﺎﻓﺖ ﻃﺒﻌﻲ ﻛـﻪ ﺟﻐﺮاﻓﻴـﺎی
ﺷـﻴﺮاز ﺑـﻪ.
گنجور » حافظ » غزلیات » غزل شمارهٔ ۴۷۰
https://ganjoor.net/hafez/ghazal/sh470/Cachedدر این شعر حافظ آرزو می کند که ترک سمرقندی یا همان تیمور گورکانی به شیراز حمله
...... شاعری که اسمش رانمیدانم - وازاین بابت متاسفم - دریک مصراع پرسش ... او اگرچه
درس خوانده و مدرسه رفته نبود اما به دلیل شغلی که داشت، مفاصل و پیوندهای آن را - خلاف
.... دکتر محترم مداوای مرا با داروهائی شروع کرد که آمپولهای نئوسالوارسن و بیسموت در
...
گنجور » سعدی » دیوان اشعار » غزلیات » غزل ۴۱۲
https://ganjoor.net/saadi/divan/ghazals/sh412/Cached... آواز: قوامی (فاختهای)، حسین سراینده شعر آواز: سعدی شیرازی (غزل) مطلع شعر آواز: آن
دوست که من دارم و آن یار که من دارم ... وای که محسن چی کار کرد با این شعرو ... اما به
پیوند دیرینه شعر و آهنگ نباید خرده گرفت. .... اتفاقا من فکر میکنم چاوشی با خوندن
این شعر ب سعدی خدمت کرد ... هیچ اختلافی بین مولوی و سعدی و حافظ و دیگران نیست.
نشست مشترک شاعران و نویسندگان شیراز با مسئولین انجمن های ادبی ...
fars.isna.ir/default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=2826Cachedمنصور اوجی: سعدی و حافظ دو تاج بر سر شاعران جهان هستند ... وی با اشاره به ارتباط
دیرینه ایران و ارمنستان که نشان از پیوند شهرهای دو کشور با هم دارد، گفت ... رومی
خاطرنشان کرد: اولین روزنامه ارمنی زبان جهان به وسیله یک شیرازی در هند چاپ شده و
اولین ...
دوشنبه 16 مرداد 1396 ساعت 14:31