با دلگرم همراه باشید تا در مورد خوراکی های مفید ضد فراموشی بیشتر بدانید.
خیلیها به محض این که نکتهای را فراموش یا وسایلشان را گم میکنند و نمیتوانند به خاطر بیاورند آنها را کجا گذاشتهاند، به یاد بیماری آلزایمر میافتند و با شوخی و خنده میگویند: «حتما آلزایمر دارم!»
با این که تقریبا همه افراد ـ چه پیر و چه جوان از ابتلا به این بیماری میترسند و نگران هستند ولی اغلب، کاری برای پیشگیری از بروز آن انجام نمیدهند. در صورتی که شاید به شیوههای سادهای بتوان احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش داد.
البته متخصصان هنوز راهحلی قطعی برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر پیدا نکردهاند ولی میگویند فعال نگه داشتن مغز، تمرکز، تکرار و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب میتواند در این زمینه موثر باشد. با این حال، اگر میخواهید به کمک یک رژیم غذایی مناسب با آلزایمر مقابله کنید، باید از دوران کودکی و سالها قبل از رسیدن به سالمندی به فکر باشید.
منابع غذایی اسید فولیک
از مدتها پیش پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که کمبود فولات در توانایی و قدرت درک انسانها اختلالاتی به وجود میآورد. بر اساس نتایج پژوهشهای اخیر، حتی کمبود جزیی فولات تأثیر منفی در قدرت درک افراد باقی میگذارد. زیرا فولات همانند ویتامینهای B6 و B12 میزان اسید آمینهی homocysteine را تنظیم میکند. این اسید آمینه اثرات منفی روی مغز ایجاد میکند و میتواند به طور قابل ملاحظه ای خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد.
خوشبختانه فولاتی که از مواد غذایی مثل اسفناج و غلات غنی شده جذب بدن میشود زوال قدرت درک انسان را کاهش میدهد.
اسیدهای چرب امگا3
بسیاری از تحقیقات، بیانگر ارتباط بین رژیم غذایی حاوی میزان بالایی ماهی و اسیدهای چرب امگا-3 و کاهش پیشرفت آلزایمر بودهاند.
ویتامینهای گروه B
سطح بالای هموسیستئین در خون با خطر زوال عقل در ارتباط است. تحقیقات نشان دادهاند که افزایش مصرف فولات و ویتامینهای B6 و B12، با از بین بردن هموسیستئین در ارتباط میباشد که میتواند از بروز آلزایمر پیشگیری کند.
رژیم غذایی مدیترانهای
اخیراً مطالعاتی توسط محققان بخش مغز و اعصاب در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجامشده که در مورد رژیمهای غذایی معمولی مردم کشورهای اطراف مدیترانه میباشد. رژیم غذایی مدیترانهای شامل انواع میوهها، سبزیجات، حبوبات، ماهی، روغن زیتون، برخی فرآوردههای لبنی، و گوشت و مرغ آن هم به میزان کم میباشد.
اگرچه مطالعات بیشتری نیاز است، اما نتایج این مطالعات، بیانگر کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و کاهش مرگومیر این بیماران بوده است.با این گفتهها، طبق تحقیقاتی که در زمینه آلزایمر انجامشده، بسیاری از محققان بر این باور هستند که افراد باید شیوه مناسب و سالمی را برای زندگی خود اتخاذ کنند، به این ترتیب که مثلاً غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباعشده را بسیار کاهش دهند و بیشتر از آنتیاکسیدانها و ویتامینهای گروه B استفاده نمایند.
مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E
مغز ارگان بسیار فعالی است؛ در واقع مغز انسان مقری است که تمام فرایندهای شیمیایی و الکترونیکی مربوط به کنترل عملکردهای مختلف اعضای بدن در آنجا سازمان دهی میشود. اما همین فرایندها باعث تولید رادیکالهای آزاد نیز میشود. این مولکولهای ناپایدار به سلولها آسیب میزنند و به این ترتیب باعث تشکیل مادهی آمیلوئید شده و روند زوال عقل را سرعت میبخشند.
بر اساس نتایج مطالعات اخیر، ماهیهای چرب، گردو و روغن زیتون به کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند.
مصرف فقط یک وعده ماهی آزاد یا تن سفید در هفته، زوال قدرت درک افراد را به میزان 10 درصد کاهش میدهد.
همهی امگا 3 ها همانند امگا 3 ی موجود در گردو، دانهی کتان و روغن زیتون با التهابی که باعث تشکیل مادهی آمیلوئید میشود، مبارزه میکنند.
مواد غذایی یا نوشیدنیهای سرشار از فلاوونوئیدها
گیاهان برای مقابله با آسیبهای ناشی از تابش آفتاب و همچنین صدمات دیگر مادهای به نام پلیفنول تولید میکنند. فلاوونوئیدها که آنتیاکسیدان نیز محسوب میشوند، مؤثرترین و مفیدترین پلیفنولها به حساب میآیند. سیب، گندم، زغال اخته و گریپفروت سرشار از فلاوونوئیدها هستند.
از این گذشته سبزیجاتی از قبیل مارچوبه، پیاز، کلم بروکسل، سیر، لوبیا، پیاز، نخودفرنگی و اسفناج نیز منبع فلاوونوئیدها محسوب میشوند.
محققان ملاحظه کردند احتمال ابتلا به آلزایمر در افرادی که هر هفته سه مرتبه آب میوه یا آب سبزیجات مصرف کردهاند به مراتب کمتر از بقیهی افراد شرکت کننده در تحقیقات بوده است.
توصیه میکنیم صبحتان را با چای آغاز کنید و در طول روز به جای نوشیدنیهای گازدار آب میوههای طبیعی بنوشید.
پودر کاری
در کشور پرجمعیت هند میزان ابتلا به بیماری آلزایمر بسیار کمتر از کشورهای غربی است.
احتمال میرود زردچوبه که در ترکیبات پودر کاری وجود دارد بی دلیل نباشد. این ادویه سرشار از مادهای به نام curcuma است و رنگ زرد آن نیز مدیون وجود همین ماده است.
مطالعات متعدد نشان داده است که curcuma آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد آمیلوئید بسیار قوی است. این ماده به پروتئینهای آمیلوئید وصل میشود و مانع از تشکیل جرم میشود. مطالعات نشان میدهد که افرادی که پودر کاری زیادی مصرف میکنند نسبت به افرادی که اهمیتی به مصرف این ادویه نمیدهند مغز فعالتر و حافظهی سالمتری دارند.
بنابراین توصیه میکنیم پودر کاری که رنگ زرد تندی دارد استفاده کنید و همچنین یک قاشق چایخوری زردچوبه به سوپ یا غذایتان اضافه کنید.
آنتیاکسیدانها
مطالعات نشان دادهاند که رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که باعث پیری زودرس میشوند و سلولهای بدن را از بین میبرند. برای کاهش تماس با رادیکالهای آزاد، کمتر در برابر آلایندههای زیستمحیطی قرار بگیرید و سیگار نکشید.
به هر حال، رادیکالهای آزاد محصول سوخت و ساز بدن هستند، اتفاقی که در هر دقیقه از روز رخ میدهد. از آنجایی که از بین بردن رادیکالهای آزاد به طور کامل غیرممکن است، مصرف غذاهای حاوی آنتیاکسیدانها، مثل ویتامین E، ویتامین C، بتاکاروتن و فلاوونوییدها، میتواند کمک کند.غذاهایی که دارای آنتیاکسیدانهای زیادی هستند، عبارتند از توتها، سبزیجات با برگ سبز تیره و سبزیجات نارنجی رنگ، آجیلها و لوبیاها.
به طور خاص، مطالعات نشان دادهاند که پس از انجام آزمایشات مختلف روی موشهای صحرایی و موشهای آزمایشگاهی به منظور مطالعه روند توسعه بیماری آلزایمر، دیده شد که عملکرد ذهنی آنها پس از استفاده از زغالاخته، توتفرنگی و توتها، بهبود یافته است.
چای سبز نیز از منابع مهم آنتیاکسیدانهاست. با این وجود هنوز به طور خاص ثابت نشده که برای پیشگیری از آلزایمر مفید است یا خیر، اما ثابت شده که استفاده از چای سبز آن هم به تعداد 5 فنجان در روز، بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی