در این ساختنی طرز ساخت باتری اضطراری از نوع باتری آلومینیوم هوا را یاد میگیرید. برای ساخت این باتری نیاز به وسایل گران یا ترکیبات شیمیایی خاصی ندارید. این باتری اضطراری با وسایل ارزانی درست میشود که برخی از آنها همین حالا هم در خانه تان پیدا میشوند.
ساخت باتری اضطراری یک تجربه متفاوت است و توصیه میکنیم حتی اگر به آن نیاز ندارید، یکبار آن را تجربه کنید. این باتری قدرت زیادی ندارد اما در شرایط اضطراری میتواند وسایل ضروری مثل مشعل LED را روشن کند. باتری اضطراری آلومینیوم هوا در اثر واکنش شیمیایی – الکتریکی آلومینیوم و هوا کار میکند.
اینها وسایل اصلی مورد نیاز برای ساخت باتری اضطراری هستند که به جز آنها به ابزار و وسایل دیگری هم نیاز دارید. این وسایل برای آماده سازی کاربرد دارند و در ادامه به آنها اشاره شده است.
ورقهای آلومینیومیکه انتخاب کرده اید را سنباده بکشید تا سطح تماس آنها به حداکثر برسد. اگر از آلومینیومهای براق استفاده میکنید باید وقت بیشتری برای سنباده کاری صرف کنید تا سطح لازم برای واکنش شیمیایی به حداکثر برسد.
با قیچی دو تکه کوچک از توری سیمیببرید. اندازه این توریها باید از کاغذ یا دستمال کاغذی که استفاده میکنید، کوچک تر باشد. دستمال کاغذی بین آلومینیوم و توری سیمیقرار میگیرد تا مانع از تماس بین آنها و کوتاه شدن مدار بشود. اگر از دستمال کاغذ به عنوان جداکننده استفاده میکنید، چهار لایه دستمال کافی است. هرچه کاغذ ضخیم تر باشد، مقدار بیشتری از محلول الکترولیت را در خود نگه میدارد و مانع از کوتاه شدن مدار میشود. اگر مدار باتری اضطراری کوتاه بشود، بجای ولتاژ هیدروژن تولید میکند و بیش از حد گرم میشود.
سیمهای اتصال را در طول دلخواه تان ببرید. سیم مشکی را به آلومینیوم وصل کنید؛ آلومینیوم در واقع آند است و ترمینال منفی باتری خواهد بود. اتصال بین سیم و آلومینیوم را کاملاً محکم کنید. میتوانید مثل ما لبه آلومینیوم را ببرید، سیم را به آن وصل کنید و سپس آلومینیوم را تا کنید تا اتصال کاملاً محکم بشود.
سیم قرمز را به توری سیمیوصل کنید؛ توری سیمیو زغال کاتد را میسازند و ترمینال مثبت باتری خواهند بود. چهار لایه دستمال کاغذی بین آلومینیوم و توری سیمیبگذارید. دقت کنید که نباید هیچگونه تماسی بین توری و آلومینیوم وجود داشته باشد. اگر فکر میکنید لازم است تعداد و ضخامت دستمال کاغذی را بیشتر کنید تا بعد از اضافه شدن محلول الکترولیت پاره نشود.
اگر از آب نمک به عنوان محلول الکترولیت استفاده میکنید،خیال تان راحت تر خواهد بود چون خاصیت خورندگی ندارد. اما استفاده از آب قلیایی به عنوان الکترولیت نیازمند دقت بیشتر است. اگر راهنما یا برچسب روی جعبه آب قلیایی را بخوانید، هشدارهای ایمنی لازم را پیدا میکنید. مهمترین نکات این است که آب قلیایی را از دسترس کودکان دور نگه دارید و آن را به روش مناسب دور بریزید. اگر آب قلیایی به طور اتفاقی روی پوست تان ریخت، بلافاصله آن را بشویید تا سوختگی کمتری ایجاد کند.
محلول الکترولیتی که ما پیشنهاد میکنیم از ۱۰ درصد هیدروکسید سدیم تشکیل میشود. برای رسیدن به این درصد باید آب و هیدروکسید سدیم را با نسبت ۹ به ۱ با هم مخلوط کنید. هیدروکسید سدیم اشکال مختلفی دارد که ما از آب قلیایی استفاده کردیم. ابتدا ۱۰ میلی لیتر آب قلیایی داخل سرنگ بکشید و سپس ۹۰ میلی لیتر آب داخل همان سرنگ بکشید. به این ترتیب مواد با هم مخلوط میشوند و ترکیب آماده میشود. در حین آماده کردن محلول الکترولیت هم دستکش دست کنید.
میتوانید بجای این محلول از آب نمک یا آب تالاب هم استفاده کنید اما آب قلیایی بهترین ترکیب برای ساخت باتری اضطراری است.
بعد از قرار دادن دستمال کاغذی بین توری سیمیو ورق آلومینیومی، میتوانید محلول الکترولیت را به آن اضافه کنید. دقت کنید که محلول الکترولیت باید ۹۰ درصد دستمال کاغذی را خیس کند. اگر یک مولتی تستر را قبل از ریختن محلول الکترولیت به باتری اضطراری وصل کنید، میتوانید به محض خیس شدن دستمال کاغذی ایجاد ولتاژ را ببینید.
بعد از اضافه کردن محلول الکترولیت، پودر زغال را اضافه کنید. این پودر جاذب اکسیژن است و سرعت واکنش را بیشتر میکند. دقت کنید که پودر زغال باید بعد از محلول الکترولیت اضافه بشود. در ضمن روی محل تماس زغال با آلومینیوم، بیش از حد پودر زغال نریزید چون باعث کوتاه شدن مدار میشود. اگر این اتفاق افتاد، دستمال کاغذی و پودر زغال را دور بریزید ورق آلومینیومیو توری سیمیرا بشویید و دوباره این مرحله را انجام بدهید.
با ساخت پنج سلول، باتری اضطراری خواهید داشت که میتواند چراغ LED، ساعت دیجیتال و یک موتور DC کوچک را روشن کنید. حداکثر ولتاژ چنین باتری ۶ ولت خواهد بود که یعنی هر سلول ۱٫۲ ولتی است. اگر میخواهید سلولهای باتری اضطراری را روی هم بگذارید، از چوب بستنی استفاده کنید.
بعد از آماده کردن تمام سلولها میتوانید باتری را تست کنید. سیمهای باتری را به دستگاههای مختلف وصل کنید و ببینید روشن میشوند یا خیر. همچنین میتوانید باتری اضطراری را با اجزا و متریالهای دیگر تست کنید. مثلاً محلول الکترولیت را تغییر بدهید یا نوع ورق آلومینیومیرا عوض کنید. با تست اجزای سازنده مختلف میتوانید به بهترین ترکیب برای ساخت باتری اضطراری برسید. فراموش نکنید نتیجه این آزمایشها را با کاربران ساختنی هم به اشتراک بگذارید.
منبع
خلاصه مطلب
عنوان مطلب
آموزش ساخت باتری اضطراری با وسایل ارزان و در دسترس
توضیح کوتاه
با وسایلی که در خانه دارید، باتری اضطراری بسازید.
نویسنده
عاطفه اسدزاده